Column

Grote verdeeldheid over ernst M-koorts

Lautjuh

Amersfoort, 7 februari 2010
De deuren van Rusthuis de Malle Molloot staan weer open.
Vorig jaar draaide het tehuis voor verloren molfans al op volle toeren en ook dit jaar druppelen de molloten weer één voor één binnen.
Sommigen oververmoeid, anderen verward of zelfs compleet van de wereld.
De mol eist opnieuw zijn tol.


Tenminste, zo lijkt het. Maar is de M-koorts wel zo gevaarlijk als wordt beweerd?
Onlangs publiceerde vooraanstaand Prof. Dr. X. Periment zijn bevindingen over dit nog altijd hete hangijzer. De Telehertog gaat opnieuw op zoek naar de mensen om wie alles draait, de besmette molloten. Wat vinden zij van alle commotie?

Ziekte
Op de vraag of hij zich echt ziekt voelt, kan Jelmer (17) heel kort zijn. "Nee hoor, ik voel me prima! Sterker nog, ik ben hier om iedereen te vertellen wie mijn mol is. Er zijn namelijk op internet niet zoveel mensen meer die me nog geloven, dus probeer ik het hier maar". Ook andere bewoners geven aan zich niet ziek te voelen. De enige klacht die wel veelvuldig genoemd wordt door molloten zijn 'molkriebels', wat volgens bewoonster Laura (23) te vergelijken is met "het gevoel van hopeloos verliefd zijn".

Verstandsbeperking
De PvdA is vóór het uitroeien van molloten. Een rigoureuze stap die grote consequenties zou hebben voor het sociale leven in Nederland. Maar volgens Periment is dit helemaal niet nodig, omdat het virus niet dodelijk of verstandsbeperkend zou zijn. Maar hoe zit het dan met Niels (23) die uit wanhoop echte mollen probeerde te vangen?
"Amai, sommige molfans gaan inderdaad wel erg ver in het zoeken naar de mol, dat is waar. En ik kan niet anders dan concluderen dat het programma wel degelijk invloed heeft op hun levensstijl. Ze maken andere keuzes, laten vriendschappen tijdelijk links liggen en zitten compleet vast in hun eigen tunnel. Tja, dan zie je niet meer wat er om je heen gebeurt hè?", aldus vrijwilliger Andreas.

Gemeenteraadsverkiezingen
Volgens Periment is er meer aan de hand omtrent de M-koorts. Hij meent dat de politiek zich alleen bezighoudt met het onderwerp met de hoop op electoraal gewin bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Om helderheid in de problematiek te verkrijgen, had minister-president Balkenende onlangs een informatief gesprek met Wie is de Mol?-presentator Pieter Jan Hagens. Volgens hem is de M-koorts een bijzonder verschijnsel wat je niet bij elk televisieprogramma hebt. "Sommige mensen ademen zelfs de mol. Of dat gevaarlijk is voor de volksgezondheid, weet ik niet. Ik heb zelf nog nooit een mol ingeademd".

De ultieme molloot
Eén man is lang buiten schot gebleven in deze discussie, maar de Telehertog zocht hem op: de grootste molfan van Nederland.
Anton Jongstra is als eindredacteur van het programma verantwoordelijk voor elke nieuwe serie die verschijnt. Als hij nog gezond oogt kan het niet anders dan dat de M-koorts niet meer is dan een ongevaarlijk griepje. Helaas kon hij wegens een mogelijke boete van 250.000 euro geen commentaar geven. Maar het feit dat hij er nog is en zelfs van plan is een elfde serie op te nemen, geeft wel aan dat de M-koorts mogelijk niet zo gevaarlijk is als algemeen wordt aangenomen.
De komende gemeenteraadsverkiezingen zullen duidelijk maken hoe Nederland over dit dilemma denkt. Tot die tijd blijft de Malle Molloot open voor alle doorgedraaide molfans.

Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!