Artikel

Hoe word je een mol?

Uit: Metro, 17 januari 2005
Hoe word je een mol in het AVRO-programma Wie is de Mol, dat afgelopen vrijdag weer van start is gegaan? Presentatrice Angela Groothuizen geeft uitleg.

In eerste instantie selecteren we uit alle mensen die zich hebben opgegeven de tien kandidaten die aan het programma mee gaan doen. We hebben vervolgens met iedereen een gesprek over zijn of haar eventuele mogelijkheden als Mol en daaruit wordt dan uiteindelijk iemand gekozen.

De Mol wordt niet helemaal in het diepe gegooid, maar krijgt tips om te saboteren. Het constant over listen nadenken en de rest van de kandidaten een stap voor zijn, is voor ons een tweede natuur geworden. Als het mogelijk en nodig is, krijgt de Mol voor de opnames zelfs nog een cursus. Vorig jaar heeft de Mol een slipcursus gehad om zo een proef met slippende auto bewust beter of slechter te kunnen uitvoeren. Ook proberen we proeven op die persoon af te stemmen, maar dat lukt zelden. Er komt namelijk altijd iets tussen of het wordt dan toch een ander persoon.

Je kan de Mol niet in één woord of een paar karaktereigenschappen omschrijven. De vorige mollen waren hele verschillende mensen. Ze moeten creatief en flexibel zijn, een beetje kunnen acteren en goed kunnen liegen. En ze moeten opdrachten zo kunnen uitvoeren dat het lijkt alsof ze heel erg hun best doen, maar eigenlijk niets uitvoeren. Maar in principe zijn dat eigenschappen die alle kandidaten - dus ook de niet-mollen hebben. Anders weet je natuurlijk meteen wie het in ieder geval niet is. En dat is ook niet de bedoeling.

Iedereen zal zich proberen verdacht te maken, om zo de rest in de boot te nemen. Als iedereen denkt dat jij de Mol bent, weet je in ieder geval zeker dat zij fout zitten. Maar het is dus niet zo dat de Mol degene is die zich het minst verdacht gedraagt. Een goede Mol doet net zo hard mee met de rest.

Wie was de beste mol? George, die mee was in Portugal. Dat was echt een portret. Wat hebben we om hem gelachen! Zo was er een fietsproef die hij heel zwaar deed lijken. Zo zwaar zelfs dat alle andere kandidaten hem heel erg bewonderden. En dan ondertussen vrolijk de camera een knipoog geven. Werkelijk niemand had door dat hij het was omdat iedereen hem onderschatte. En hij hield zich natuurlijk van de domme.

De groep mensen waar we nu mee naar Australië zijn geweest zijn veel pittiger nog dan gewone mensen. Los van het feit dat ze bloedfanatiek zijn, wordt er ook heel veel gepraat. Omdat we dit keer ook maar twee opdrachten per dag hebben, kunnen we wat meer ingaan op hun karakters.