Artikel

'Ik was blij dat Yvon De Mol was'

Uit: TV Gids Online, 18 maart 2005
[/size]
Eerlijkheid duurt het langst. Het is een mooi gezegde, maar het zal niet altijd je leven redden. Zeker niet wanneer je verstrikt zit in het complexe hol van… De Mol. Daar kan Lottie Hellingman (foto; midden) over meepraten. “Ik had De Mol nóóit willen zijn. Het brengt zo’n enorme verantwoordelijkheid met zich mee. De mensen met wie je het spel speelt, vooral de acteurs, weten donders goed hoe tv werkt. Je moet dus ontzettend goed kunnen liegen, en dat kon ik nooit.” Maar Lottie is niet voor niets in de finale beland: “Het bleek dat ik toch wel heel goed kon misleiden. Daarmee heb ik mezelf behoorlijk verrast.”

Noodtactiek
“In het begin wist ik zeker dat Roeland (Fernhout) De Mol was. Ik heb vaak gezegd dat zijn ‘ziek zijn’ een mollenstreek was. Toen 'ie er eenmaal uit lag heb ik m’n excuses daarvoor aangeboden. Maar toen wist ik het dus écht niet meer. Ik heb een noodtactiek bedacht en bleek ineens heel goed te kunnen misleiden. Het verbaasde me dat ik heel hard kon liegen en iedereen om de tuin kon leiden. Wat niemand zag, was dat de hele groep op een gegeven moment op mij stemde. Daardoor ben ik het spel gebleven.”

Samenzwering
Actrice en zangeres Lottie speelde het niet alleen zelf heel slim; ze kreeg ook de nodige hulp door middel van vriendjespolitiek. “Als ik bezig was me verdacht te maken, haakte Marc-Marie daar goed op in. Hij had me door, maar wilde dat ik in het spel bleef. We voelden elkaar en elkaars plannen goed aan. Hij maakte me verdacht bij de groep en deed alsof hij op mij stemde, terwijl hij ondertussen al lang boven op Yvon zat. Marc-Marie speelde een fantastisch psychologisch spel."

Vrienden met De Mol
Lottie’s noodtactiek en samenzweringen hebben de juiste uitwerking gehad, want binnen niet al te lange tijd wist ze De Mol te ontmaskeren. “Ik was ondertussen goed bevriend geraakt met Yvon. Er is natuurlijks niets handiger dan vrienden zijn met De Mol. Toen ik een vrijstelling kreeg met de zangopdracht had ik de tijd om eens goed om me heen te kijken. Ik kreeg Yvon door. Tijdens de ‘control-freak’- opdracht (waarbij Lottie en Yvon vanuit een hotelkamer de anderen naar hun toe moesten loodsen, red.) wist ik het zeker. Ik zat samen met haar in de hotelkamer en ja, dan zie je alles. Ik was blij dat zij het was; een goede vriendin én een hele goede Mol.”