Artikel

Fanatisme en eerzucht sleutelwoorden WIDM 2005

Van: mediakrant.web-log.nl, 4 januari 2005
Vanaf vrijdag 14 januari zendt de AVRO via Nederland 2 wekelijks vanaf 20:30 de vijfde serie van Wie is de Mol? uit. Ze kennen elkaar van radio en tv, maar na een paar weken op mollenjacht in Australië en Indonesië tellen status en beroemdheid niet meer. Er telt maar één ding: het vinden van de Mol.

Het gaat in de vijfde serie om de celebrity-reeks van ‘Wie is de Mol?’, waarin te zien is hoe Isabelle Brinkman, Roeland Fernhout, Jim de Groot, Sander de Heer, Lottie Hellingman, Marc-Marie Huijbregts, Yvonne van den Hurk, Yvon Jaspers, Victoria Koblenko en Gijs Staverman elkaar proberen af te troeven in hun zoektocht naar de saboteur in hun midden.

Onder leiding van Angela Groothuizen (foto) voeren de tien kandidaten tal van opdrachten uit. Slaagt de opdracht, dan verdient de groep steeds geld voor de groepspot. Om de proeven tot een goed einde te brengen, moeten ze samenwerken.

Alleen: wie is te vertrouwen en wie niet? De Mol is altijd onder hen en probeert de opdrachten te saboteren, zodat er geen geld wordt verdiend voor de pot. De winnaar is degene die op het eind van de rit weet wie de Mol is. De locatie is vertrouwd. Na vier seizoenen ‘Wie is de Mol?’ in achtereenvolgens Australië, Schotland, Portugal en Canada, keerde de Mol afgelopen zomer terug in het land waar het ooit allemaal begon: Australië. De finale is deze keer in Indonesië. De tien bekende Nederlanders gaan, net als de kandidaten in de vorige seizoenen, fanatiek op zoek naar de Mol.

"De kat uit de boom kijken is er deze keer niet bij, want dit jaar belooft vanaf de eerste minuut een spel te worden waarin fanatisme en eerzucht sleutelwoorden zijn. Niet in de laatste plaats omdat de deelnemers elkaar onderling al een beetje kennen en ook omdat de kijkers bepaalde verwachtingen hebben bij de verschillende bekende kandidaten. Of die verwachtingen uitkomen is maar de vraag, want is een radio-dj 24 uur per dag zo snedig? En is een cabaretier altijd grappig? En wat als een acteur geen tekst meer heeft? ‘Wie is de Mol?’ laat deze mensen van een andere kant zien. De Mol legt alle scherpe kantjes genadeloos bloot," aldus de AVRO.

Volgens de AVRO zijn de opdrachten net als in voorgaande jaren spectaculair, angstaanjagend of ontroerend, maar altijd intrigerend. Er wordt volgens de omroep een beroep gedaan op inventiviteit, stressbestendigheid, intelligentie, inzicht, lef en bovenal op mensenkennis. "Want hoeveel vreugde er ook is over het slagen van een opdracht, de dreiging van de Mol blijft aldoor voelbaar. Wie van hen de Mol is blijft ook de kijker continu bezighouden, want de slimme kijker zal kunnen ontdekken waar en hoe de Mol heeft gesaboteerd."

Gaandeweg sluit het net om de Mol. Iedere twee dagen worden de deelnemers getest op hun kennis van de Mol. Voor degene die het minst goed scoort, valt het doek: hij of zij moet direct naar huis. Zo wordt de groep elke aflevering kleiner, tot er drie mensen overblijven: de verliezer, de winnaar en de Mol. In de finale wordt onthuld wie de Mol is, al zal dit voor een enkele slimme of oplettende kijker misschien geen verrassing zijn. De winnaar krijgt ook deze keer het volledige bedrag dat de groep onderweg heeft verdiend, de anderen krijgen niets. In de slotaflevering komt iedereen weer bij elkaar om te zien waar het fout is gegaan, waar de Mol heeft gesaboteerd en waar het mislukken van de opdracht vooral aan henzelf te wijten was?

De website van ‘Wie is de Mol?’ gaat op vrijdag 7 januari online. Bezoekers krijgen behalve informatie over het programma ook foto’s en achtergrondinformatie van de deelnemers en de reis door Australië en Indonesië te zien. Presentatrice Angela Groothuizen en de Mol zullen op de site een dagboek bijhouden. Verder kunnen de bezoekers meedoen met het zoeken naar de Mol. Het AVRO-Radio 2-programma Schiffers.fm besteedt iedere maandagmiddag na de televisie-uitzending op vrijdag uitgebreid aandacht aan ‘Wie is de Mol?’. Elke afvaller zal bij Hans Schiffers te gast zijn en over zijn of haar ervaringen tijdens de opnamen vertellen. Schiffers.fm is ieder werkdag op Radio 2 te beluisteren tussen 14.00 en 17.00 uur.