Theorieën

 


Op deze pagina vind je theorieën die over heel de serie zijn ontstaan, en niet specifiek verbonden zijn aan 1 aflevering of 1 opdracht.
Naast de inmiddels klassieke 'Gelijke Kansen theorie' van Gotcha komen er weer parels van theorieën die we hier voor je zullen verzamelen - stof tot nadenken!

 

1. Theorie: de held is de mol - Han13

De theorie is gebaseerd op de gedachte dat de mol graag onmols overkomt, maar ondertussen de groep toch nadeel opleverd. De mol zal op 't eerste gezicht goede prestaties leveren (en daardoor onmols lijken), maar uiteindelijk pakken die toch negatief uit. De mol lijkt daarmee de held van de groep, maar beinvloed de pot wel nadelig. Zoals bijvoorbeeld bij de volgende acties in de vorige series:


  • Serie 3: George legt heel veel meters af met waterskieen, waardoor er in eerste instantie veel geld bij de pot komt. Later blijkt echter dat Dick alle afgelegde meters moet terugpeddelen op 'n surfplank en er per minuut dat hij er over doet weer geld van de pot afgaat. George lijkt dus 'n hele goede prestatie te hebben geleverd, maar dat heeft later toch iets negatiefs tot gevolg, namelijk dat Dick een langere afstand terug moet peddelen en er ook meer van de pot afgaat.
  • Serie 4: Bij de lintjesopdracht kwam Elise net op het laatst nog op tijd binnen, wat erg onmols leek. Maar doordat niet alle kandidaten op tijd bij het hutje waren, werd er per lintje dat wel al binnen was geld van de pot afgetrokken. Doordat Elise dus nog effe snel binnenkwam met een aantal linten ging er nog meer geld van de pot af dan dat ze niet was binnengekomen.


Vanuit deze theorie zou je dus kunnen concluderen dat degene die als held van de groep naar voren komt, juist de mol is. En daar wil ik dus op gaan letten in deze nieuwe serie: kandidaten die op 't eerste gezicht goede prestaties te leveren, maar die dan toch negatief uitpakken.

Je kan meer over deze theorie lezen in het topic 'De held is de mol'
2. Theorie: Bekender= eerder de Mol - Ishtara

Als je ervan uitgaat dat ze al redelijk vroeg in het zoekproces van kandidaten een goede mol hebben uitgekozen, zou dat iemand moeten zijn waarvan ze meteen dachten dat dat een leuke, bekende kandidaat zou zijn.
En dus niet iemand die ze later hebben toegevoegd.
Uit de verhalen van Angela blijkt dat het lastig was kandidaten te vinden, aangezien veel mensen die ze meewilden kinderen hadden en niet in de zomervakantie mee wilden.
Ook is bekend geworden dat Frans Deurssen uiteindelijk niet meer mee mocht, dus de vervanger daarvan is ook waarschijnlijk geen mol.
Nou is het aan ons te bekijken wie van de kandidaten niet zo voor de hand liggen als meteen leuk en bekend, maar eerder zijn meegegaan als tweede keus. Of omdat ze/hij leuker zou zijn dan Frans Deurssen.
Naar mijn mening:
Meteen leuk en bekend: Yvon Jaspers, Marc-Marie Huijbregts,...
Tweede keus en minder bekend en dus minder kans op mol-zijn: Jim de Groot, Roeland Fernhout, Yvonne van der Hurk,...(overigens niks ten nadele van deze kandidaten, tweede keus klinkt erg lullig, excuses hiervoor)
A-ster ipv Deurssen (waarschijnlijk ook een man, voor het evenwicht man-vrouw): Gijs Staverman,...

Lees meer over deze theorie in het topic 'Bekender= eerder de mol?'
3. Theorie: Gelijke kansen- Gotcha

Zoals bij elk spel trachten de programmamakers steeds elke kandidaat gelijke kansen te bieden om het spel te winnen.
En hoe kan je WIDM winnen ? Eenvoudig : Door De Mol te ontmaskeren.
En hoe krijg je kans hem te ontmaskeren ? Idd, door hem/haar aan het werk te zien. Daarom gaan de programmamakers ernaar streven dat iedereen de Mol ongeveer evenveel aan 't werk zal zien. Iedereen gelijke kansen dus.

Zoals alle Mol-fanaten reeds jarenlang weten worden de kandidaten regelmatig in groepjes opgedeeld.
Soms kiezen de kandidaten zelf de indeling, soms zorgen de programmamakers ervoor dat bepaalde personen samen een opdracht dienen uit te voeren.
Uiteraard kan men niet op elk ogenblik dit evenwicht behouden zodat iedereen steeds de Mol evenveel in actie heeft gezien. Men zal er altijd naar streven om in verdere afleveringen steeds het evenwicht terug te herstellen.
De Mol, die zelf tot de kandidaten behoort, speelt een enorme rol in dat "evenwicht herstellen". Hij zal indien mogelijk wachten om te zien wie zich kandidaat stelt voor een bepaalde opdracht en pas daarna beslissen of hij al dan niet meedoet met één of meerdere andere kandidaten.
De kans dat hij zich als eerste voor een opdracht vrijwillig kandidaat stelt is erg klein, tenzij het een opdracht met een groot "hier-kan-ik-gemakkelijk-mollen" gehalte betreft.

Lees meer over deze theorie in het 'Gelijke kansen theorie' topic