Verslag aflevering 1

Molshoop in Lisse

De 5e editie van Wie is de mol is van start. En het begon niet zoals iedereen verwachtte in Australië, maar in het koddige bloembollendorp Lisse. Uitstekende keus, zo’n beetje in mijn achtertuin dus Uw verslaggever ging er meteen helemaal voor zitten. Voor de kandidaten geen gezellige kennismakingsborrel, maar direct zwaar aan de bak. Een uitgelezen mogelijkheid voor de mol om een (anoniem) visitekaartje af te geven, maar ook de gelegenheid voor de serieuzere deelnemers om meteen het kaf van het koren te kunnen scheiden. Wie kan er liegen, en wie niet. En… wie denk je nu eigenlijk te bedriegen?
Het eerste spel bestond uit een ripoff van ‘the weakest link’ een programma dat op een bepaalde manier toch al veel gelijkenis vertoont met Wie is de Mol? Alle deelnemers kregen twee vragen voorgelegd van een jury. De opdracht was om één van de vragen goed, en de ander fout te beantwoorden. De jury bedotten leverde geld op, door de mand vallen betekende ‘geen geld’.

De zeskoppige jury (waarvan iedere kandidaat er drie mocht kiezen) bestond uit:
  • Robin; verliezend finalist van de 1e editie in Australië en desondanks nooit op het goede spoor gezeten (een aanrader voor de kandidaten dus).
  • Nico; de mol van de 2e editie in Schotland, voor niemand destijds echt een geheim.
  • Sigrid; winnares van diezelfde 2e editie en lange tijd de stalkster van Nico.
  • Jantien; verliezend finaliste van de 3e editie in Portugal. Journaliste en inmiddels getraind verhoorster (een duidelijke no-hoper voor iedere kandidaat).
  • George; de mol van diezelfde 3e editie, getraind leugenaar en een soort wandelende leugendetector.
  • Ron; de winnaar van de 4e editie in Canada.
Victoria bijt het spits af, kiest een loodzware jury (George, Jantien en Sigrid) en weet deze nog te bedotten ook. Direct geld in het laadje en ook meteen duidelijk dat zij dus de mol niet is. Jammer wel, zo’n weggevertje helemaal in het begin.

Vervolgens is Yvon Jaspers aan de beurt. Het is duidelijk, de mol gaat aan de slag. Ze kiest haar twee medemollen George en Nico (uiteraard zitten deze in het complot) en als derde jurylid Robin, die ondanks zijn enorme postuur op molgebied een maatje te klein is voor deze twee gehaaide ex-mollen. Yvon vergeet even te banken (zo simpel kan het zijn) en wint er ook niets bij. Ik merk dat ik het ook wel jammer vind, om direct aan het begin van de serie al te weten wie de mol is.
Als derde is Jim de Groot aan beurt. Hij kiest een jury (Nico, Jantien en Robin) waar geen enkele lijn in te ontdekken is. Je bent kandidaat, je moet mensen bedriegen en je kiest Jantien. Hoe naief kun je zijn.

Isabelle Brinkman valt ook al snel door mand. Ze kiest een loodzware jury, maar vergeet mol Nico. Dus geen opzetje maar gewoon fikse zelfoverschatting. Ze wint niets. Inmiddels ben ik wel verbaasd dat nog niemand van de kandidaten op Yvon Jaspers afgestapt is om haar te confronteren met haar mollestreek.

Roeland is echt de klapper van de opdracht. De man die volgens velen de mol is en dus de mol niet is en dus naar eigen zeggen dan wel weer de mol kan zijn (volgt u het nog?) heeft een briljante tactiek. Hij liegt alles en besluit ook nog even vals te spelen. Perfecte kandidaat, hopeloze mol natuurlijk want hij brengt geld in de pot en Jantien kraakt en passent nog even zijn ego door fijntjes te laten merken dat ze hem wel door heeft.
Sander de Heer gedraagt zich vervolgens of hij op audiëntie mag bij de paus. Vol bewondering staart hij naar zijn held, die hij overigens beter niet in de jury had kunnen kiezen. Eenvoudig valt hij door de mand. Bovendien pot hij het geld van Roeland, waaruit echt blijkt dat hij het spelletje niet begrijpt.

Yvonne kiest Ron, Nico en Robin in de jury. Redelijke keus voor een kandidaat, maar liegen is een kunst die ze niet verstaat. Ze wint geen geld. ’t  Zou nog iets molligs kunnen hebben omdat we weten dat ze goed kan acteren, maar het is duidelijk dat de mol echt alleen ingezet mag worden nadat iemand geld heeft gewonnen, zodat dit ongedaan kan worden gemaakt door niet te potten.

Gijs Staverman is de bliksemafleider in het gezelschap. Hij is intelligent en geschoold in het kwaad maar vergeet zichzelf in zijn enthousiasme. Zijn wil om te winnen wint het van zijn wens om zich verdacht te maken. Hij brengt geld in pot. Hij moet wel vreselijk teleurgesteld zijn in zichzelf.
Helaas voor hem komt de mol direct na hem: Marc-Marie! Volgens afspraak ingezet tegen het einde, zodat hij een al te grote geldwinst in één klap ongedaan zou kunnen maken. Hij bankt uiteraard niet en beantwoord vervolgens beide vragen naar waarheid (dat maakt geloof waardig). Natuurlijk geeft hij de jury altijd gelijk, ongeacht wat ze kiezen. Beetje doorzichtig is het wel, maar behalve Gijs lijkt niemand hem door te hebben.

Als laatste mag Lottie. Ook zij wint geld, hetgeen direct in de pot komt.. Het maakt zeker niet de indruk van een goed voorbereide molactie en de andere kandidaten zullen haar nu onmiddellijk van het verdachtenlijstje halen. Al met al een leuke eerste opdracht waarbij dus het aantal molverdachten direct gereduceerd is tot twee. En dat nog voor Australië zelfs maar bereikt is.
Dan, vier weken later is het tijd om te vertrekken naar Down Under. De eerste bestemming is Kangaroo Island (waar dus ook een moleriver is). Direct bij aankomst wordt het gezelschap toegesproken door Angela die hen direct een test en een executie in het vooruitzicht stelt. De groep reageert geschokt op deze mededeling. Het vooruitzicht na een reis van 36 uur direct weer retour gestuurd te worden is natuurlijk niet prettig.

Voor de test begint krijgen de kandidaten de kans om de biechten van twee kandidaten naar keuze te bekijken. In deze biechten geven de kandidaten antwoord op de vraag of zij de mol zouden kunnen zijn en hoe zij die rol zouden spelen. Vervolgens begint de test van 20 vragen over de identiteit van de mol.
Als eerste krijgt Isabelle een groen scherm. Dan achtereenvolgens Gijs, Jim, Yvonne, Roeland, Marc-Marie, Sander, Victoria en Lottie. Iedereen kijkt verbaasd naar Yvon Jaspers. Heel even ben ik verrast maar dan verschijnt in beeld: 34%. Angela kijkt de groep gemeen lachend aan en zegt dat ze nooit van plan waren geweest in dit stadium al iemand naar huis te sturen, niet zo lang er geen opdracht op Australische bodem is geweest. Het getoonde percentage is het aantal goedbeantwoorde vragen tijdens de test. Voor het vervolg van het programma zijn de kandidaten verplicht dit percentage bij iedere volgende test te verbeteren. Indien zij daar niet in slagen, zullen er twee kandidaten naar huis worden gestuurd.

Mooie verklaring, maar wij weten natuurlijk wel beter. Niet voor niets verschijnt dit percentage in beeld bij het scherm van Yvon Jaspers. 34% van de vragen over haar is natuurlijk goed beantwoord.