Artikel

Het best bewaarde geheim...

Van: TVGids.nl, 25 januari 2007
Vanaf de start in 1999 is Jan Peter Pellemans (foto) betrokken bij Wie is de Mol?. “Angela Groothuizen, de toenmalige presentatrice, heeft mij destijds gevraagd om die functie op me te nemen. Zelf ben ik daar nog steeds erg blij mee. Ik ben heel nauw bij het programma betrokken omdat ik zowel met de kandidaten als de crew contact heb.”

Opbiechten
Pellemans is dé steun en toeverlaat van de kandidaten. “Al voor dat het spel begint hebben we veel contact en ook tijdens de opnamen kunnen ze altijd bij me binnenlopen als hen iets dwarszit. Aan het eind van elke dag is er een half uurtje waarin de kandidaten alles kunnen opbiechten. Op dat moment mag alleen de waarheid gesproken worden en vertellen de kandidaten me wat ze die dag hebben uitgespookt en wie volgens hen de mol is. Dat is elke keer weer geweldig.”

Code rood
De identiteit van de mol is een goed bewaard geheim. “Van alle medewerkers zijn er maar drie mensen die weten wie de mol is. Zelf weet ik dat tot aan de opnamen van de laatste aflevering ook niet en dat maakt het wel zo leuk. Ook in gesprekken met kandidaten is dat handiger. Zo kan ik gewoon mijn werk doen zonder dat ik het risico loop dat ik me verspreek. Al is het houden van mijn mond inmiddels wel een tweede natuur geworden.” Voor de kandidaten wordt dat laatste overigens wel bemoeilijkt. Zo belt dj Giel Beelen de kandidaten regelmatig op en doet hij zich voor als een persvoorlichter van de AVRO, in de hoop de identiteit van de mol te ontfutselen. Maar daar heeft Pellemans iets op gevonden. “De kandidaten hebben één nummer voorgeprogrammeerd in hun telefoon staan en alleen dat nummer mogen ze opnemen. Voor alle andere nummers geldt: code rood.”

Geruchten
De mol wordt voor de kijker pas op 8 maart ontmaskerd. Toch circuleert de naam van een mogelijke mol al op internet. Pellemans trekt zich daar niet al te veel van aan. “We zitten boven op de geruchten, dat wel, maar we zien het meer als een compliment dan dat we er van schrikken: de speculaties maken duidelijk dat het programma nog steeds heel populair is. Ook de echte fans blijken zich weinig van de geruchten aan te trekken. Zij vinden het leuker om zelf te puzzelen, want tenslotte is in Wie is de Mol? echt niets zoals het lijkt.” [MT]