Realitynet - Realitynet.org

Oudere seizoenen => Wie is de Mol? => Wie is de Mol AVROTROS 2020 => Topic gestart door: Heinz op 14-03-2020, 11:36:58

Titel: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Heinz op 14-03-2020, 11:36:58
WIDM 2020 zit er weer (bijna) op! Dit topic is bedoeld om de hele serie te evalueren. Wat vond je top? En wat zijn je tips voor WIDM 2021?

Je mag hier complimenten uitdelen én kritisch zijn over je favoriete televisieprogramma. Precies de twee dingen waar wij fans heel goed in zijn en waar de makers (die deze website en ons een warm hart toedragen, zoveel bleek wel weer dit jaar!) iets aan hebben.

Omdat verwachtingen vaak hooggespannen zijn en iedereen zijn eigen mening heeft over wat wel en niet goed is aan WIDM (2020), kunnen discussies hierover er soms verhit aan toegaan en ook in een bredere context van de ontwikkeling van het programma worden getrokken. Zolang dit met respect naar elkaar toe en zeker ook naar de makers toe gebeurt, is dat geen probleem.

Feedback geven werkt het beste als je deze feedbackregels volgt:

(https://i.imgur.com/9ZXYrXo.png)

Zo zorg je dat je opbouwende en constructieve feedback geeft waar de makers ook écht iets aan hebben. Probeer altijd zowel tips als tops te noemen om te voorkomen dat het één en al negatief is, we zijn tenslotte wel fans van dit programma.

Waarvoor is dit topic niet?
"Baggerseizoen"
"Wat een slecht seizoen, misschien moeten ze er maar mee stoppen"
"Ik heb geen moment genoten van dit seizoen, alles is slecht uitgevoerd"

Waarvoor is dit topic wel?
"Er zaten zeker enkele goede opdrachten tussen. Porseleinen kamer vond ik erg leuk gevonden en ook van de 2 uur durende Mollandsche gerechten heb ik genoten. Maar veel van de andere opdrachten konden echt beter. Ik had het idee dat er bij veel opdrachten uitleg miste waardoor het voor ons als kijkers onduidelijk was en we de opdracht niet konden volgen. Bijvoorbeeld bij de laatste aflevering waar Nathan moet inschatten of Rob en Buddy het antwoord weten. Waarom? En wat gebeurde er als hij nee had gezegd? Een uitleg hierbij zou erg fijn zijn."

Voor vragen/suggesties/klachten over het forum(beleid) kan je terecht bij de moderators per pb
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Brtdm op 14-03-2020, 12:23:20
Ik vond het best een leuk seizoen. Tot op het laatste moment is het niet duidelijk wie de mol is. En China is natuurlijk een prachtig land qua cultuur en natuur. Helaas wel lastig qua dingen regelen op locatie en dat was nogal te zien. Veel opdrachten moesten ter plekke bedacht worden en waren nogal simpel.

Ik vond het leuk om diverse verwijzingen naar 20 jaar widm te zien, maar ook hier had soms iets meer mee gedaan mogen worden. Zoals bij de sleutelhangers in opdracht 1. Leuk, maar zonder functie. Hele subtiele dingen als het horloge van Rick, vond ik wel erg mooi.

Over Rick gesproken. Al jaren zet hij weer prachtige televisie neer, maar soms heb ik het gevoel dat er wat variatie ontbreekt. Werken met een ervaren team is natuurlijk productietechnisch heel fijn, maar soms mis ik wat frisheid in de opdrachten.
Het zou misschien beter zijn om 2 regisseurs te hebben. 1 gericht op de opdrachten en 1 gericht op het camerawerk. Uiteraard met voldoende overleg. Maar soms heb ik het gevoel dat er te weinig tijd is voor 1 man aan het hoofd.

En verder hoop ik toch vooral op iets langere opdrachten, meer puzzelen, meer algemene kennis, meer fysieke opdrachten. En opdrachten waarbij je echt je grenzen moet verleggen.

Ik ben wel blij dat er dit jaar niet zoveel jokers en vrijstellingen waren. Ik vind deze troeven met name een geschikt middel om kandidaten tegen elkaar op te zetten. De een strijdt voor geld, de ander voor zichzelf. Jokers uitdelen omdat het kan, hoeft van mij niet. Daarom ben ik ook nooit fan geweest van de Zwarte Vrijstelling. Als iemand eerst gestreden heeft, waarbij geld verloren is gegaan, vind ik dat deze persoon gewoon zekerheid verdient van de volgende aflevering en er niet nog zo'n zwart schijfje is die dat ongedaan kan maken.

De Finale voelde dit jaar misschien niet helemaal aan als een Finale, maar ik was al lang blij dat we geen oneindige terugblikken hadden, geen kledingkeuze filmpjes en dat iedereen duidelijk was over zijn mol.

Rik deed het weer prima.
Kandidaten groep was leuk.
En een finale zonder publiek, Chapeau! (Al moeten we dat nog even afwachten)
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: SpacyColours op 14-03-2020, 12:27:45
Ik heb wel genoten van dit seizoen! Erg leuke kandidatengroep, heb er vaak hard om moeten lachen. De opdrachten waren mooi in beeld gebracht, onwijs toffe soundtrack ook. En de toevoeging van molloten was wel het hoogtepunt.  ::bravo::

Het enige dat ik soms jammer vind is dat er veel kandidaten lijken te zijn die zich niet zo bekommeren om geld te verdienen, of misschien anders gezegd: er deden relatief veel kandidaten mee die eigenlijk dit hele spel nog niet kenden van te voren. Dat vind ik persoonlijk altijd een beetje jammer, omdat het een spel is waar zó veel mensen zó ontzettend graag aan mee willen doen, en dan zit je soms te kijken naar deelnemers die geen idee lijken te hebben waar ze mee bezig zijn, of voor de gezelligheid meegaan, of die het allemaal niet zo veel lijkt te schelen etc. Ik kan dan wel genieten van een fanatiekeling als Leonie of Buddy. :)

Verder zou de kijker soms misschien wat meer informatie mogen krijgen over de opdrachten. Vooral voor de echte speurders is het soms frustrerend dat er niet altijd veel duidelijkheid is in de opdrachten, en dat speuren hoort er toch wel een beetje bij.

Maar verder, zeer genoten, ik kijk al uit naar vanavond en het volgende seizoen!  ::bravo::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: molE13 op 14-03-2020, 12:30:14
Wat fijn dat we nu naar het 20e seizoen hebben kunnen kijken. Ook leuk dat zij een kandidate als Anita Witzier hebben gekozen. Dit maakt dat het seizoen opdrachten kent die niet heel extreem zijn qua actie en adrenaline. Ze kunnen wel heel leuk zijn, zoals de opdracht escape rooms in trucks.

Ik schaar het maar even onder gedrag: de uitleg van de opdrachten vind ik zeer beperkt. Hierdoor was in meerdere gevallen onduidelijk wat nu de bedoeling was en aan welke regels de groep zich moest houden om geld te kunnen verdienen c.q. wat een overtreding is waarmee geld wordt verloren.

Iets wat juist te veel in beeld werd gebracht waren de gesprekken buiten de opdrachten om. Zeg maar de gezellige theekransjes.

Het zorgt bij mij voor te veel prikkels en vraagtekens.

Daar komt nog bij dat Buddy en Nathan op mij erg druk overkomen. Ik neem hen dat niet kwalijk. Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is. Maar ik heb daar wel moeite mee.

Nog een compliment: ik vind het erg leuk dat jullie besloten hebben om molloten te eren. Wat een genot om mijn eigen naam in beeld te zien!

Suggesties:
1. eerste aflevering wél een test met executie maar geen afvaller (Bepaal het eerste percentage, zoals men in 2005 deed.)
2. geen extra aflevering/opdracht die ervoor kan zorgen dat er niemand naar huis hoeft
3. langere afleveringen zodat opdrachten meer kunnen worden uitgewerkt (Laat dit maar ten koste gaan van zendtijd voor Moltalk, dit kan prima weer een programma worden op internet. Zoals het vroeger was.)

Ik verheug mij op het volgende seizoen. Hopelijk is er dan geen virus nodig om de reünie in besloten kring te houden, maar wel live uit te zenden. Wat mij betreft is dat nu al de beste twist van het seizoen.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: keesisdemol op 14-03-2020, 12:49:14
Ik vond het echt een geweldig seizoen  ::bravo:: . Heel jammer van de spoilers, dat wel.

Alle 4 kunnen de mol nog zijn en dat maakt het echt een geweldig seizoen qua molspeuren. Het is lang geleden dat ik zo fanatiek was tijdens de Nederlandse WIDM.

Paar verbeterpunten:

- Leg de opdrachten beter uit en maak gebruik van infographics en plattegronden. Iedereen in mijn omgeving snapt er echt helemaal niks van tijdens het kijken en kijken puur voor entertainment. De biechten waar kandidaten uitleggen maken het vaak nog onduidelijker.
- De opdrachten zijn vaak onhaalbaar, ook zonder mol. 



Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: KeyW op 14-03-2020, 13:22:32
Het was al met al één van de betere seizoenen. Ik heb genoten van de porseleinen kamer, de opdracht kleurwerk, de opdracht met de puzzels in de trucks en natuurlijk de drie opdrachten waarin de kandidaten in de buurt van de mol konden komen: de waaiers, het lasergamen en het psychologische spel. Daarnaast vond ik de opdracht Alleskenners ook een goede opdracht. Niet omdat de namen van de molloten daarin voorkwamen maar omdat het een te begrijpen opdracht is waarin op diverse manieren gemold kan worden.

Echter konden sommige opdrachten beter uitgelegd worden. Het kwam een aantal keer voor dat het als kijker niet in één keer te begrijpen was wat de bedoeling is van de opdracht. Misschien is hierin een rol weggelegd voor presentator Rik als voice-over in plaats van kandidaten die het in biechten proberen uit te leggen. Daarnaast vond ik de opdrachten met de locals (in tegenstelling tot Buddy die het fantastisch vond) ongemakkelijk, ontbrak in de finale de sfeer van 'we hebben het gehaald en zijn bezig met de laatste opdrachten'. Echter vond ik het wel een leuke finale aflevering zonder te veel terugblikken.
Verder zou ik de redactie willen verzoeken zorg te dragen voor haalbare opdrachten waarin de mol niet per se vrij spel heeft. De kandidaten moeten een kans hebben om een molactie te ontdekken.

Maar al met al vond ik het een leuk seizoen waarin veel moeite is gestoken.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Amethyst op 14-03-2020, 13:45:57
de kandidaten vond ik bijna allemaal heel leuk. Miljuschka vond ik voor het seizoen ook al geweldig, anderen heb ik nu pas een beetje leren kennen. De meesten wilden het spel ook echt spelen. Dat vond ik vorig jaar een minpunt, dus ik was blij verrast.

Van Johan vond ik het minder dat die zo negatief was over China en de Chinezen (en dan heb ik het niet over kritiek op het regime). Kwam meer dan een tikje xenofoob op me over. Ik trek dat bizar slecht, dus het zal ws geen issue zijn, maar die 'grappige' uitspraken hadden niet in de edit gehoeven voor mij. Maar lijkt me nog steeds een leuke gast voor de rest. Dat ie bijna niet sliep was ook niet te voorzien, dus no biggie.

Op een paar opdrachten na (vooral lasergamen tegen de mol (graag meer van dat  ::rofl:: ), en de draaitafel vond ik spannend) vielen die een beetje tegen bij me ...begreep dat de geplande opdrachten vaak niet door konden gaan, maar kies dan niet voor China. Dit deel van China was ook niet zo heel bijzonder om te zien of zo... op een paar locaties na.

De interactie met de locals vond ik wel erg leuk dit keer, maar dat was de toch al controversiële keuze voor dit land niet waard.

De naiviteit mbt het uitlekken van spoilers (wat je kan verwachten in een land als China) was bijna slapstick. Kijk sowieso uit met stadsopdrachten. Als je die per se wil doen, doe ze dan ajb in de 1e afleveringen om mega spoilers te voorkomen. Nu kwamen de lekken ws niet van het publiek, maar dat had natuurlijk prima gekund.

Soms vond ik het extra beeldmateriaal interessanter dan de afleveringen zelf. Dat gesprek tussen Buddy en Rob in het begin bijvoorbeeld. Nathan en Rob op de hotelkamer. Of trollende Buddy tegenover Leo etc. na Lettergreep. Dat was echt genieten. ::rofl::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Pierce_Brosnan op 14-03-2020, 15:02:35
Die verwarring met zoveel kanidaten was top. Ook leuk om is 4 met te eindigen.

Die auto opdracht was echt niet leuk om na te kijken en voelde goedkoop. Was wel blij dat er uiteindelijk niemand naar huis hoefde om die reden alleen.

Anita had nog een kans moeten krijgen, zodat Tina niet alleen kwam te staan met de taxi opdracht. De echo van Tina is wel al een klasieker: Rik waar ben je..

Voor Seizoen 21:

Opnamen Seizoen 21 in Italie of Belgie in Januari/Februari en uitzending in September 2021. The Big Escape met onbekende mensen in Januari/Februari op NPO3 om 21.20 op Zaterdag avond.

Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: RazorBlade op 14-03-2020, 15:02:42
Eens even mijn vingers blauw typen. Ik denk niet dat ik me precies ga houden aan het feedbacklijstje maar ik houd het wel in mijn achterhoofd.
De opdrachten
Ik denk dat ik de eerste opdracht het meest indrukwekkend vond en echt super gedaan. Het was misschien niet een hele moeilijke opdracht maar het zat fantastisch in elkaar als opening. Het hele Chinese element zat er heel duidelijk in en iedereen kreeg gelijk vrijstellingen en zwarte vrijstellingen wat de boel onmiddellijk op scherp zette. Super gedaan.

Er waren nog meer opdrachten die echt bij China hoorde en dat vind ik altijd erg mooi als je iets doet met het land waar je op dat moment bent. Denk aan de molloten opdracht met de kaartjes wat echt in een authentiek stadje in china zich afspeelt. Wat ik van de molloten opdracht vond kom ik later nog op terug want dat verdiend een apart plekje in mijn verhaal. Wat ik nu wil aanstippen dat er behoorlijk wat opdrachten die je echt alleen op die manier in China kon uitvoeren omdat ze daar bepaalde dingen die we ergens op de wereld niet hebben.

Helaas waren er ook opdrachten die weinig tot niets met China te maken hadden en die niet zo veel toevoegde aan het programma. Ik vond de mastermind opdracht wat dat betreft wat minder geslaagd. Die opdracht kon je overal op de wereld doen en had weinig met China te maken. Hoewel de kandidaten er nog wel iets leuks van konden maken zoals het dansje van Nathan, vond ik dat toch wel één van de mindere opdrachten.
Wat ik wel een beetje miste waren de mind f*cks. Het zat er wel een klein beetje in zoals het moeten kiezen van de waarde van het theeservies of het geld wat er mee verdiend was maar dit vond ik sommige andere seizoenen beter.

Wat mij betreft had er ook wel iets meer spektakel in gemogen. Chinese bergen nodigen toch wat meer uit voor wat snellere opdrachten. Dat had wat mij betreft meer aan bod mogen komen.

De kandidaten
Ik moet zeggen dat ik het een mooie selectie vond. Vooral Nathan was een echte smaakmaker. Mocht vanavond blijken dat Nathan of Rob de mol is dan is het volgens mij ook voor het eerst in het bestaan van het programma dat niet een presentator of een acteur de mol is. Daar hoop ik wel erg op want het maakte het voorspellen wie niet de mol was wel heel erg makkelijk. Een mooie mix van mensen van verschillende leeftijden, geslacht, beroepen, etc. Jammer dat Anita er al zo snel uit lag wat toch een gemis was voor een iets oudere kandidaat die ook bekend is bij een iets ouder publiek maar goed, dat kan je niet voorspellen.

Het land.
Hoewel China natuurlijk een prachtig land is met prachtige natuur, tradities, gebouwen etc. , die schitterend in beeld kwamen vond ik de taalbarrière soms iets te heftig. In de meeste landen op de wereld zijn er toch wel mensen te vinden die een beetje Engels spreken en daar heb je dan nog wel een beetje houvast aan. Ik denk echter dat dit een hele persoonlijke keuze van mij is en dat heel veel kijkers die totaal ander cultuur fantastische vinden.

Invloed van de redactie.

Het lijk er sterk op dat de redactie wil sturen. Dat vind ik jammer. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de redactie al aan het begin van het programma heel duidelijk laat zien wie de mol is maar aan de andere kant moet er ook niet zo geknipt en geplakt worden in het programma dat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Als iets niet spontaan is gebeurd in het programma dan moet je het er achteraf ook niet in willen stoppen. Ik zou graag een wat neutralere weergave zien van wat er gebeurd is. Weglaten van zaken die direct naar de mol wijzen is prima maar dingen door knip en plakwerk er achteraf aan toevoegen die nooit zijn gebeurd gaat net een stap te ver.

De interactie met de kijkers.
Wow! Fantastisch dat jullie de molloten in de opdracht verwerkt hebben. Echt super tof. Ook het maken van molgeld is super. Verder is het erg leuk dat mensen bij moltalk aanwezig kunnen zijn en dat er vragen gesteld kunnen worden bij de podcast. Ik wil heel graag dat jullie de kijkers nog meer betrekken bij het programma. Ik heb daar ook een concreet voorstel voor. We weten dat bekekende Nederlanders het programma een boost hebben gegeven met kijkcijfers maar dat maakt het gelijk onmogelijk voor anderen om ooit deze trip mee te maken. Alleen al die droom dat het ooit een molloot zou lukken om aan bord te stappen zou fantastisch zijn. Jullie hebben een fantastisch publiek en dat moeten jullie koesteren. Dus zorg er op de één of andere manier voor dat één molloot tussen de bekende Nederlanders in het programma kan komen.

conclusie
Overall vond ik het seizoen een dikke voldoende maar het had beter gekund op sommige onderdelen. Er zijn betere seizoenen gemaakt in het recente verleden maar uiteraard heb ik weer met veel plezier gekeken.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Yobi op 14-03-2020, 15:47:20
Ik vond het eigenlijk een beetje een vlak seizoen. De meeste kandidaten waren leuk, natuurlijk. Het land is mooi en de mensen in China deden leuk mee. Maar toch...  Er is niet zoveel met het land gedaan in de opdrachten en de opdrachten sprongen er ook niet uit. Te weinig echt gelaagde of psychologische opdrachten waar je bij en na het kijken nog van duizelt. Wel mooi gedaan, maar toch knaagt er bij mij iets dat het (veel) beter had gekund. En het begon zo mooi en veelbelovend.

Mijn tips:

Tip 1) Zorg ervoor dat de spelregels van de opdrachten duidelijk zijn. En ik begrijp best wel dat dat niet altijd te doen is in de uitzending, maar ik zou zo ontzettend graag wél op een of andere manier de volledige spelregels willen weten. Dat kan bijvoorbeeld na de uitzending op de avrotros site gezet worden.

Bijvoorbeeld [Aflevering 5] - Opdracht 3: Lezen & Schrijven

Proloog: De kandidaten leren hun eigen naam te schrijven in het Chinees. Ook leren ze wat de tekens zijn voor "Is de Mol" en elkaars namen in het Chinees.

1) Alle kandidaten krijgen individueel de keuze tussen 5 minuten het park in te gaan of niet het park in te gaan om te proberen € 250,- te verdienen.
2a) Als de kandidaat kiest voor een poging om € 250,-  te verdienen moeten ze hun naam in correct Chinees schrijven. Lukt dat niet, dan wordt het geld niet verdient.
2b) Als de kandidaat kiest voor het park in te gaan, dan komen ze groepjes Chinezen tegen die Tai-Chi doen en regelmatig kort gelijktijdig hun waaiers open klappen. Op die waaiers staan Chinese tekens.
3) Op 1 waaier staat de naam van de mol in het Chinees, gevolgd door "Is de mol".
4) De park-kandidaten mogen zelf bepalen hoe lang ze bij elk groepje blijven staan.
5) Na 5 minuten blijven de waaiers gesloten en moet de kandidaat het park verlaten.
6) Kandidaten hebben geen contact met elkaar vanaf het moment dat de eerste kandidaat bij Rik komt tot het moment dat de laatste kandidaat het park heeft verlaten.

Twist: Geen twist in deze opdracht.

Tip 2) Ik vind het jammer dat te veel kandidaten te vaak geen geld willen verdienen. Dat gebeurt omdat geld verdienen met de opdrachten te lastig is en ze het niet eens echt gaan proberen, of omdat ze geld gaan opofferen voor mogelijke informatie over de mol (Buddy in de KungFu opdracht). Ik zou dat graag anders zien, zo dat de echte kandidaten een veel grote stimulans hebben om écht hun best te doen voor het geld. Hoe ? Misschien door een persoonlijke bonus of malus voor de bestverdiende respectievelijk slechtsverdienende kandidaat in de test. De echte kandidaat die het meest cq minst heeft verdiend krijgt 1 vraag in de test extra goedgekeurd respectievelijk afgekeurd en dat hoeft niet openbaar te zijn (om kandidaten en molloten geen extra informatie te geven over de speurtocht naar de mol).
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Yobi op 14-03-2020, 15:47:40
Tip 3) Graag opdrachten die in principe haalbaar en tegelijkertijd molbaar zijn. Misschien door extra tijd of eenvoudiger van opzet. Als voorbeeld de foto-opdracht in het museumpark. 15 opdrachten vooraf voorlezen is niet te onthouden. 20 minuten is heel erg kort. Er is niet zo veel te mollen (denk ik, maar zien we vanavond). Geef de kandidaten de lijst met 15 opdrachten tijdens de opdracht mee. Geef ze voldoende tijd. Maar laat ze niet de gemaakte foto's nakijken zodat de mol foute foto's kan maken en de kandidaten moeten dus tijdens de opdracht opletten wat hun mol doet. Laat na afloop de kandidaten ook het resultaat zien.

Tip 4) Liefst zoveel mogelijk opdrachten waarbij groepjes kandidaten niet gescheiden zijn (m.u.v. individuele opdrachten). Dan ontstaat er vanzelf een psychologisch spel tussen kandidaten waar je als kijker van kunt smullen. De Oregon trail, het kamperen in Australië en Zuid-Afrika. Roeien en met een dier slapen in Vietnam in De Mol België. Allemaal lange opdrachten waar de mol de tijd krijgt om op een gunstig moment te gaan toeslaan terwijl het kijken naar het landschap en de coherentie van de kandidaten prachtig is. 
Als je als kandidaat tijdens een groepjesopdracht niet in het groepje met de mol zit zijn je kansen om de mol te ontdekken in die opdracht erg klein. Seizoen 18 Georgië; Emilio had geen kans om mol Jan te ontmaskeren tijdens de opdracht waar hij onder de grond zat en Jan een stadswandeling maakte.

Tip 5) Ik zit niet te wachten om bij de slotaflevering eerst een half uur te horen wie kinderen en bezoekers denken dat de mol is. Gewoon direct ontmaskeren en vooral molacties laten zien en van de winnaar laten horen hoe die de mol ontmaskerd heeft (of waarom zelfs de winnaar op de verkeerde mol zat).

Tip 6) Ik houd niet zo van hints á la: Jantje kijkt naar beneden en de mol zit onder de grond... Of Marietje heeft een groene trui aan en de mol heeft altijd groen.... Of in de afleveringtitel staat de letter F en dat moet dan betekenen dat Ferdinand de mol moet zijn... Of je hoort de muziek van Queen in de aflevering en Truus heeft ooit de rol van koningin gespeeld... 
Wat mij betreft schrappen die hints en alleen de mol ontmaskeren door molacties.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Tunneltelevisie op 14-03-2020, 15:53:03
Hoi,
Wat een fijn seizoen! Mooie kandidatengroep, lekker fanatiek en interessante mensen.  ::ok:: Ondanks dat ik niet zeker weet wie van de vier finalisten de Mil mol is, denk ik dat de mol het ook prima heeft gedaan  ::ok::
En ik merk dat ik ook erg blij ben met Rik als presentator. Prettig dat hij zo betrokken lijkt bij de groep, maar ook afstand kan bewaren.
En hoewel de reden natuurlijk erg vervelend is en het voor de organisatie misschien veel lastiger, vind ik het eigenlijk prettig dat de finale straks zonder publiek is. Op die manier blijft er (hopelijk) meer tijd over voor de winnaar en natuurlijk ook om mollenacties uit te leggen.  ::jaja::

Ik merk dat ik af en toe wat uitleg mis van hoe een opdracht in elkaar steekt. Misschien, omdat het soms heel veel tekst is (wat Rik overigens prima doet), maar ik denk dat het mooi is om opdrachten wat inzichtelijker te maken voor de kijker. Met een tekening o.i.d. erbij. Bij een opdracht als 9.3 (hele mooie opdracht voor wat extra spanning overigens  ;D ) mis ik cruciale info: wat als de mol geld ophaalt? Komt dat dan in de pot of juist niet? Ook ben ik het eens met RazorBlade die zegt dat je China niet altijd terugziet in de opdrachten. De escaperoom vind ik bijvoorbeeld tof, maar is inderdaad ook 'gewoon' in Nederland uit te voeren.

Ook tof: de verwijzing naar de molloten.  ::bravo:: Ook mooi hoe de mol daarin betrokken is en dat nog even noemt (daar ga ik tenminste wel vanuit  ::rofl:: ).

Tip: ik mis af en toe wat informatie over waarom een bepaalde kandidaat een 'mol' kiest. In afl 8 leek iedereen 'opeens' Leonie te verdenken en in afl 9 iedereen Rob. Ook mis ik waarom een groep opeens tot een bepaalde keuze komt, bv met het theeservies. Opeens is het Nathan die de knoop doorhakt, je ziet verder niks van zo'n beslismoment. Dat soort momenten zou ik meer willen zien.

Al met al, heb ik met veel plezier gekeken. Bedankt daarvoor!  ::bravo::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Rat op 14-03-2020, 16:13:10
Ik heb net meer dan 3 A4'tjes getypt met feedback. Dat ga ik eerst nog maar even indikken... en het is misschien ook niet onverstandig eerst af te wachten dat Rob de mol is en Nathan de laatste afvaller.

Help door hier alvast op te reageren:
Tip 3) Graag opdrachten die in principe haalbaar en tegelijkertijd molbaar zijn. Misschien door extra tijd of eenvoudiger van opzet. Als voorbeeld de foto-opdracht in het museumpark. 15 opdrachten vooraf voorlezen is niet te onthouden. 20 minuten is heel erg kort. Er is niet zo veel te mollen (denk ik, maar zien we vanavond). Geef de kandidaten de lijst met 15 opdrachten tijdens de opdracht mee. Geef ze voldoende tijd. Maar laat ze niet de gemaakte foto's nakijken zodat de mol foute foto's kan maken en de kandidaten moeten dus tijdens de opdracht opletten wat hun mol doet. Laat na afloop de kandidaten ook het resultaat zien.
Ik vond dit ook een opdracht waarbij het duidelijk anders kan. Het was mogelijk last minute bedacht, maar had eenvoudig haalbaarder gekund. Ze lijken soms gelaagdheid te verwarren met complexiteit of moeilijkheid.

De kandidaten krijgen te horen dat ze 15 foto omschrijven moeten onthouden en deze worden direct op hun afgeschoten. Zonder kans om te overleggen hoe ze het willen onthouden. Ik ken niemand die alles zou kunnen onthouden, dus het wordt voor de mol te makkelijk gemaakt. Deze kan te makkelijk schuilen achter het feit dat het onmenselijk is alles te onthouden.

De opdracht hoeft niet compleet omgegooid. Ik had eerder in het opdracht topic gepost dat je de kandidaten tijd kan geven te overleggen hoe ze het kunnen onthouden of ze een envelop te geven met de omschrijvingen, maar het kan met nog minder aanpassing van hoe ze het nu deden. Laat Rik één voor één een kandidaat naar voren roepen en hem of haar drie omschrijvingen geven om te onthouden. Hierdoor wordt het veel interessanter. Het is niet meer vanzelfsprekend onhaalbaar. Drie omschrijvingen kan je onthouden, maar je kan ook verwisselen bij welke foto je nou 3 of 4 Chinese moest hebben en of het met Mil of Leo was. Er ontstaan extra lagen omdat kandidaten met elkaar moeten communiceren over wat ze doorgekregen hebben. Hoe gaan ze de informatie delen? Wat vergeten ze in eerste of tweede instantie? Wie besteed veel tijd aan het willen dubbelchecken?

Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Sanmol op 14-03-2020, 16:29:36

De kandidaten krijgen te horen dat ze 15 foto omschrijven moeten onthouden en deze worden direct op hun afgeschoten. Zonder kans om te overleggen hoe ze het willen onthouden. Ik ken niemand die alles zou kunnen onthouden, dus het wordt voor de mol te makkelijk gemaakt. Deze kan te makkelijk schuilen achter het feit dat het onmenselijk is alles te onthouden.

De opdracht hoeft niet compleet omgegooid. Ik had eerder in het opdracht topic gepost dat je de kandidaten tijd kan geven te overleggen hoe ze het kunnen onthouden of ze een envelop te geven met de omschrijvingen, maar het kan met nog minder aanpassing van hoe ze het nu deden. Laat Rik één voor één een kandidaat naar voren roepen en hem of haar drie omschrijvingen geven om te onthouden. Hierdoor wordt het veel interessanter. Het is niet meer vanzelfsprekend onhaalbaar. Drie omschrijvingen kan je onthouden, maar je kan ook verwisselen bij welke foto je nou 3 of 4 Chinese moest hebben en of het met Mil of Leo was. Er ontstaan extra lagen omdat kandidaten met elkaar moeten communiceren over wat ze doorgekregen hebben. Hoe gaan ze de informatie delen? Wat vergeten ze in eerste of tweede instantie? Wie besteed veel tijd aan het willen dubbelchecken?

Kleine toevoeging bij dit idee: drop dan alle kandidaten op een andere plek, zodat als ze elkaar nodig hebben voor een foto ze elkaar eerst alsnog moeten vinden, en dat door te communiceren door de portofoon. Brengt een extra lading in het spel. Mol kan daardoor als mogelijke molacties: a. Foute foto's maken, b. Verkeerde informatie onthouden, c. Een kandidaat niet vinden, d. Verkeerde kandidaat roepen voor een foto en zo tijd rekken en e. Chaos creëren door de portofoon bezig te houden.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: de therMOLmeter op 14-03-2020, 17:08:24
Dit topic lijkt de laatste jaren steeds meer in gebruik te zijn om de makers te complimenteren, maar zeker ook feedback te geven. We houden allemaal intens van het programma en toch is de laatste paar seizoenen een stemmetje in ons hoofd dat zegt: Blijft WIDM zich vernieuwen? Of was het vroeger niet eigenlijk beter dan nu?

Ik ben een paar van de meestgehoorde kritiekpunten (op dit forum en bij mezelf) gaan factchecken:
1. De te winnen bedragen zijn lager dan voorheen (waardoor kandidaten dus misschien minder snel voor het geld gaan)
2. Er zijn steeds meer 'troeven' te verdienen die het spel verstoren
3. De opdrachten zijn steeds korter

Zoals ik zei ben ik dit gaan checken en ik denk dat het nuttig kan zijn voor dit topic zodat er niet enkel in aannames wordt gepraat maar ook met cijfers. Ik heb dit gedaan vanaf seizoen 5 / 6 omdat je daarvoor ziet dat de makers ook nog heel erg zoekende waren, en bovendien zijn de eerste vier seizoenen denk ik niet de periode waar menig molloot het hier over heeft als ie praat over 'de goede oude tijd'
In de spoiler zijn de resultaten zichtbaar.

Spoiler (klik om te tonen/verbergen)

Hieruit concludeer ik dat er daadwerkelijk wat is veranderd en dit zou inderdaad een mogelijke verklaring zijn voor de kritiek hier op het forum. Natuurlijk zijn er meerdere dingetjes, dus ik ga geen sluitende conclusies doen. Als aan mij de vraag wordt gesteld wat mijn advies is? Van deze drie punten zou ik persoonlijk de opdrachttijd als slechtste ontwikkeling ervaren. Verleng deze dus is mijn advies, al is het maar zodat er meer tijd is voor duidelijkheid (onder de kijker én de kandidaten) over hoe de opdracht werkt.

Ik kijk uit naar volgend jaar!
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: molE13 op 14-03-2020, 17:21:30
Dit topic lijkt de laatste jaren steeds meer in gebruik te zijn om de makers te complimenteren, maar zeker ook feedback te geven. We houden allemaal intens van het programma en toch is de laatste paar seizoenen een stemmetje in ons hoofd dat zegt: Blijft WIDM zich vernieuwen? Of was het vroeger niet eigenlijk beter dan nu?

Ik ben een paar van de meestgehoorde kritiekpunten (op dit forum en bij mezelf) gaan factchecken:
1. De te winnen bedragen zijn lager dan voorheen (waardoor kandidaten dus misschien minder snel voor het geld gaan)
2. Er zijn steeds meer 'troeven' te verdienen die het spel verstoren
3. De opdrachten zijn steeds korter

Ik kijk uit naar volgend jaar!
Hartelijk dank voor het uitzoeken! Ik hoop dat ze wat doen met jouw advies.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: RazorBlade op 14-03-2020, 17:46:50
Nog even iets vergeten. Dat zijn namelijk de spoilers. We kennen het risico dat als je op pad bent met 10 bekende Nederlanders die TV opnames maken. Als omstanders dat filmen of fotograferen dan kan dat echt het spel bederven.

Ik stel dan ook voor om nep spoilers door de makers te laten verspreiden. Dat werkt als volgt. Je gaat met bijvoorbeeld 5 willekeurige kandidaten aan het begin als ze net zijn aangekomen naar een willekeurig plaats toe in die regio en maakt daar nepopnames. Die laat je dan fotograferen of filmen met mobieltjes van zogenaamde omstanders. Verspreid ze vervolgens via sociale media zonder dat mensen er achter kunnen komen dat de wie is de mol redactie dat zelf heeft gedaan.

Als je dat af en toe eens doet en het duidelijk is dat niet alle spoilers kloppen dan blijft het spel spannend. Je weet dan namelijk nooit meer of een spoiler die opduikt echt of nep is.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: molE13 op 14-03-2020, 19:19:37
Nog even iets vergeten. Dat zijn namelijk de spoilers. We kennen het risico dat als je op pad bent met 10 bekende Nederlanders die TV opnames maken. Als omstanders dat filmen of fotograferen dan kan dat echt het spel bederven.

Ik stel dan ook voor om nep spoilers door de makers te laten verspreiden. Dat werkt als volgt. Je gaat met bijvoorbeeld 5 willekeurige kandidaten aan het begin als ze net zijn aangekomen naar een willekeurig plaats toe in die regio en maakt daar nepopnames. Die laat je dan fotograferen of filmen met mobieltjes van zogenaamde omstanders. Verspreid ze vervolgens via sociale media zonder dat mensen er achter kunnen komen dat de wie is de mol redactie dat zelf heeft gedaan.

Als je dat af en toe eens doet en het duidelijk is dat niet alle spoilers kloppen dan blijft het spel spannend. Je weet dan namelijk nooit meer of een spoiler die opduikt echt of nep is.
Dat ben ik helemaal met jou eens. Ik vind jouw voorstel zowel hilarisch als komisch.

Zelf hoopte ik met de verschillende foto's en filmpjes een kleine voorsprong te hebben op mensen die social media op een andere wijze volgen, maar dit was natuurlijk valse hoop.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: putyourHANSup! op 14-03-2020, 19:43:55
Dit topic lijkt de laatste jaren steeds meer in gebruik te zijn om de makers te complimenteren, maar zeker ook feedback te geven. We houden allemaal intens van het programma en toch is de laatste paar seizoenen een stemmetje in ons hoofd dat zegt: Blijft WIDM zich vernieuwen? Of was het vroeger niet eigenlijk beter dan nu?

Ik ben een paar van de meestgehoorde kritiekpunten (op dit forum en bij mezelf) gaan factchecken:
1. De te winnen bedragen zijn lager dan voorheen (waardoor kandidaten dus misschien minder snel voor het geld gaan)
2. Er zijn steeds meer 'troeven' te verdienen die het spel verstoren
3. De opdrachten zijn steeds korter

Zoals ik zei ben ik dit gaan checken en ik denk dat het nuttig kan zijn voor dit topic zodat er niet enkel in aannames wordt gepraat maar ook met cijfers. Ik heb dit gedaan vanaf seizoen 5 / 6 omdat je daarvoor ziet dat de makers ook nog heel erg zoekende waren, en bovendien zijn de eerste vier seizoenen denk ik niet de periode waar menig molloot het hier over heeft als ie praat over 'de goede oude tijd'
In de spoiler zijn de resultaten zichtbaar.

Spoiler (klik om te tonen/verbergen)

Hieruit concludeer ik dat er daadwerkelijk wat is veranderd en dit zou inderdaad een mogelijke verklaring zijn voor de kritiek hier op het forum. Natuurlijk zijn er meerdere dingetjes, dus ik ga geen sluitende conclusies doen. Als aan mij de vraag wordt gesteld wat mijn advies is? Van deze drie punten zou ik persoonlijk de opdrachttijd als slechtste ontwikkeling ervaren. Verleng deze dus is mijn advies, al is het maar zodat er meer tijd is voor duidelijkheid (onder de kijker én de kandidaten) over hoe de opdracht werkt.

Ik kijk uit naar volgend jaar!
Mooi overzicht!! ::bravo::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Erik Leppen op 14-03-2020, 20:30:08
Aan het begin van de lerarenopleiding moest ik een mini-proefles draaien met medestudenten als "leerlingen". Dat ging heel slecht. De docent greep in, gaf wat tips, en ik mocht het nog eens proberen. Dat ging gelijk beter, maar door het slechte begin was ik super-ontevreden.

Toen kreeg ik als feedback: "jij dóét iets met feedback".

En ik heb het idee dat WIDM-productie ook iets doet met onze feedback op voorbije jaren:

Dit zien we allemaal terug. Complimenten aan de makers! En: onze feedback heeft zin.

In mijn mailcontact met de Avrotros-dame voor de molloot-envelop vroeg ik of ze het feedbacktopic kenden en ze zei dat ze het forum zeker bijhouden. Dus: onze feedback wordt gelezen.

Vorig jaar heerste er een wat grimmigen sfeer in de aflevering 10-topic en feedbacktopic. Dat er nu feedbackregels staan (die ik samenvat als: schrijf alleen op wat je face-to-face zou zeggen tegenover de verantwoordelijke die er zijn/haar ziel en zaligheid in heeft gestoken), bewijst dat ook forumcrew iets doet met de feedback van vorig jaar, waarvoor hulde! Nou was dat negatieve sentiment op zich al feedback - hoe iets voelt is ook belangrijk. Maar het lijkt dit jaar minder heftig. Volgens mij betekent dat dus dat qua gevoel, seizoen 20 het beter doet dan 19.

Mijn hoofdkritiek op 20 is: onduidelijke opdracht-uitleg. Dit heb ik echt heel veel gehoord, ook van casual kijkers. Ik denk echt dat half Nederland dit spel niet meer begrijpt. En volgens mij onnodig. Verder:
Dit alles reduceerde voor mij te veel opdrachten tot "BN'ers een spelletje zien spelen", en dat is niet waar voor mij WIDM over gaat. Ik wil nog een rundown doen per opdracht, en dan ga ik niet mild zijn, omdat ik echt denk: met Rick McCullough in het team, moeten ze dit met 20 jaar ervaring echt beter kunnen. :)

China was een gewaagde locatie. Prachtig en uniek, maar ik heb ook de indruk dat er veel niet kon (dingen in de lucht, in het water en ondergronds, lange opdrachten). Dat sommige opdrachten niet door konden gaan, heeft volgens mij wat matige vervangingsopdrachten opgeleverd. Hopelijk volgend jaar een locatie waar je "vrijer" kunt filmen.

Wat ik wel goed vond:

Ik heb met heel veel plezier gekeken en ga nu de finale kijken - ik ben benieuwd. En WIDM is nog steeds het beste amusementsprogramma op de NLse tv.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Nat007 op 14-03-2020, 21:32:55
Hulde:
Vond het een erg leuk seizoen. Geweldig leuke kandidaten en een interessante locatie met heel eigen cultuur en sfeer. De kritiek over mensenrechtenschending blabla en dat de redactie niet naar dat soort landen zou mogen, vind ik zelf overdreven. Het is geen politiek programma en als je zo begint dan kun je landen als Turkije en Mexico en noem het maar op ook wel gaan mijden op een gegeven moment, afhankelijk van je eigen definitie van redelijke democratieën. Gewoon mooie landen blijven uitzoeken dus en ik vond China prachtig.
-Jammer dat er niet voor Nathan is gekozen  ;) Iedereen heeft z'n eigen molvoorkeuren, Rob was mij te flets, te passief, te ... ja jammer dat een Nathan of Buddy niet als mol gekozen is. Maar dat is verder subjectief.
-Gelukkig zijn jullie afgestapt met het opzichtig uit de wind houden van de mol. Het was een tijd vrij opmerkelijk dat bepaalde kandidaten echt onverdacht werden neergezet door de redactie, en anderen nadrukkelijk verdacht. Dan is het makkelijk afstrepen. Gelukkig was dat dit seizoen niet zo en werd van iedereen verdacht gedrag in beeld gebracht en besproken. En kijk, tot de finale waren de verdenkingen verspreid. Veel spannender.

Kan beter:
-De gelaagdheid van de opdrachten... Echt, dat is gewoon zo jammer, hoe eendimensionaal de meeste opdrachten zijn. Uitzondering was 'Je draai vinden' van opdracht 8. Dat was genieten. En 'Richtingsgevoel', van afl. 9 vond ik ook leuk, door dat extra psychologische laagje. Maar het kan allemaal zo eenvoudig wat complexer en interessanter gemaakt worden. Bijvoorbeeld door kandidaten soms van tevoren een voorspelling te laten maken over het te behalen resultaat van de anderen. Dan komt er meteen psychologie bij kijken: "Wordt de volle mep niet behaald omdat de mol dit voorkomt? Of omdat iemand gewoon een te voorzichtige inschatting heeft gemaakt? Of zich inhoudt omdat hij/zij uitgaat van een matige inschatting?" (Wees niet bang dat de gemiddelde kijker dan afhaakt omdat 'ie het niet meer kan volgen. Gewoon helder van tevoren in beeld brengen voor ons kijkers wat er gaande is). Een andere mogelijkheid is om de angstfactor erbij te halen. Ik denk dan even aan een angstige proef zoals bij de Belgen, waarbij de kandidaten in een kist onder de grond werden begraven en moesten ontsnappen door puzzels op te lossen; dan kan actief mollen ook op een alternatieve manier worden verklaard (kandidaat is doodsbang) en dan maakt het voor de kijker gewoon spannender en leuker. De Belgen voeren de kandidaten zelf dronken of extreem moe voor een opdracht -> een alternatief motief creëren dus waarom een opdracht kan falen. Of je kunt persoonlijk gewin inzetten als een alternatief motief. Al ben ik wel blij dat die overkill aan jokers en vrijstellingen eruit is gehaald bij onze Mol :)
-Oh en zoals veel anderen al aangeven; soms is het écht prettig als opdrachten van tevoren duidelijker worden uitgelegd voor de kijker, ook visueel als nodig met een schemaatje. Het is niet altijd leuk als er zowel overijverige regie is die knipt en plakt in de opdrachten, en we óók nog eens niet (kunnen) weten wat de juiste oplossing van een opdracht is. Het blijft wel zoeken naar de Mol, en geen reisprogramma :)

Verder genoten! Super seizoen, chapeau.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Molflict op 14-03-2020, 22:15:52
Er moet me iets van het hart.

Ik kijk al jaren trouw Wie is de Mol?, al meer dan 15 seizoenen. En hoe graag ik het eigenlijk niet wil inzien: het programma is volgens mij, en niet alleen volgens mij, over het hoogtepunt heen.

Natuurlijk is WIDM nog steeds één van de best bekeken programma's in Nederland. Ieder bedrijf heeft wel een aparte WhatsApp-groep op de werkvloer waarin mensen driftig puzzelen en week na week hun punten verdelen. Het AD heeft een eigen 'mollenspeurder', er zijn fandagen, fora en podcasts en zonder dat coronavirus zou Vondel CS weer uit zijn voegen zijn gebarsten. Iedere programmamaker zou een moord doen voor de kijkcijfers van WIDM.

En toch stelt het programma inhoudelijk steeds meer teleur. Van een spannende jacht vol plottwists en ijzersterk speurmateriaal is WIDM verworden tot een regelmatig slaapverwekkend reisprogramma vol zouteloze opdrachtjes met onbekende BN'ers dat prima in beeld wordt gebracht. Kandidaten wandelen maar weer eens voor de derde keer in een seizoen langs tafeltjes met kistjes of rennen door een of ander graanveld. En als de locatie eens wél spectaculair is, dan zorgen de vage opdrachten of grotendeels ongemotiveerde kandidaten wel voor mol-onwaardige televisie.

Begrijp me niet verkeerd: er zit nog steeds ontzettend veel potentie in het concept. Kijk maar naar de in alle opzichten superieure Vlaamse variant, waar na 1 aflevering de loftrompetten alweer tot ver over de landsgrenzen schallen. Dít is waanzinnig goede televisie. Hier hebben de makers zelfreflectie en besluiten ze gewoon enkele jaren te pauzeren als ze bang zijn voor creatieve armoede. Maar in Nederland kijken we al twin-tig jaar op rij naar hetzelfde programma, grotendeels gefabriceerd door dezelfde makers. Die moeten ondertussen toch helemaal uitgeblust zijn en op hun tandvlees lopen? Aan WIDM te zien in ieder geval wel.

Plottwists zijn dungezaaid. Opdrachten worden niet of niet duidelijk uitgelegd, waardoor je als kijker in het ongewisse blijft. Presentatoren wisselen sneller door dan Anouk van mannen en het lijkt wel of op alle locaties de haastige B-variant van opdrachten wordt uitgevoerd. Van fanatisme tijdens die opdrachten is in WIDM trouwens al jaren geen sprake meer: deelnemers gaan totaal niet voor het geld en geven dat ook zonder problemen toe. En waarom zouden ze ook? Een hogere persoonlijke marktwaarde in medialand is met je deelname aan WIDM al afdoende verzekerd. De spaarzame hints zijn ontzettend vergezocht en zijn op vrijwel alle kandidaten toepasbaar. Kijk maar naar de vage afleveringtitels die naar Rob zouden verwijzen. Dat gaat toch nergens over?
Logisch dat de makers inmiddels niet eens meer de moeite nemen om deze flinterdunne aanwijzingen uitgebreid te bespreken in de steevast fan-tas-tische laatste aflevering. Je kunt het hooguit doen met een paar regeltjes tekst op de website. Uiteraard kun je tijdens deze uitmelkfinale (Moltalk 2.0) wel genieten van schaapachtig gelach en het eindeloos herkauwen van beeldmateriaal, zodat de zendtijd lekker wordt opgerekt. En volgende keer? Dan doen we het gewoon weer over. Ik kan niet wachten om Maurice Wijnen en André Hazes Junior het aantal deurklinken te zien tellen in een bibliotheek in Zimbabwe, gefilmd met 3 drones.

:(
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Tarbozan op 14-03-2020, 22:42:00
Pluspunten van dit seizoen.

Gedurfde keuze voor de bestemming
Hele toffe gevarieerde groep
Weinig jokers en vrijstellingen
Erg prettige sfeerbeelden van tussen de opdrachten


minpuntje
Te weinig gedaan met de jaartallen aan de sleutels

Negatief
Te vaak onduidelijkheid in de uitleg van de opdracht.
Weinig tot niets te speuren in veel opdrachten

Tip: gebruik niet continue de biecht van een kandidaat om iets te verduidelijken, maak desnoods gebruik van overzichtskaarten met speeltijd, max te winnen bedrag en summiere speluitleg.( zoals in het verleden)
Maar nog beter zorg dat d3 uitleg van de opdracht gewoon duidelijk is, niet enkel voor de deelnemers, maar zeker ook voor de kijkers.

Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: vickypollard op 14-03-2020, 23:05:06
Er moet me iets van het hart.

Ik kijk al jaren trouw Wie is de Mol?, al meer dan 15 seizoenen. En hoe graag ik het eigenlijk niet wil inzien: het programma is volgens mij, en niet alleen volgens mij, over het hoogtepunt heen.

Natuurlijk is WIDM nog steeds één van de best bekeken programma's in Nederland. Ieder bedrijf heeft wel een aparte WhatsApp-groep op de werkvloer waarin mensen driftig puzzelen en week na week hun punten verdelen. Het AD heeft een eigen 'mollenspeurder', er zijn fandagen, fora en podcasts en zonder dat coronavirus zou Vondel CS weer uit zijn voegen zijn gebarsten. Iedere programmamaker zou een moord doen voor de kijkcijfers van WIDM.

...
Het zal hier wel weer afgeschilderd worden als allemaal te negatief en ander geneuzel, maar ik wil even zeggen: amen.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Lukie4 op 14-03-2020, 23:20:31
Wat een heerlijk seizoen.
Goede mol, die gedurfde acties heeft gedaan en zichtbaar genoten heeft van zijn rol.
Prachtig land en zoals we gewend zijn perfect in beeld gebracht met mooie muziek, mooie beelden.
Kandidatengroep was uitgebalanceerd, leuk en verrassend.
Opdrachten heel weinig all or nothing, dus er kon altijd wat verdiend worden, dat vind ik fijn.
Volgens mij dit seizoen een aantal keer moeten improviseren en dat knap gedaan. Heerlijke interactie met de locals (taxi chauffeurs was een briljante opdracht bijvoorbeeld).
Superleuk dat de molfans ook werden gebruikt voor een opdracht.

Voor mij was het een zeer geslaagd seizoen.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Daisy op 14-03-2020, 23:45:32
Even mijn feedback over seizoen 20.

Allereerst complimenten over de selectie van de kandidatengroep. Ik vond het stuk voor stuk echt allemaal leuke personen. Ze zaten ook echt in het spel naar mijn idee, zo kwam het iig wel over op beeld.

De beelden waren ook weer fantastisch mooi gefilmd, daar leende de locatie zich natuurlijk voor. Prachtige opening natuurlijk. Favoriete opdrachten waren de escape room, laser gamen en natuurlijk het spel met de molloten op de enveloppen. De mijne heeft zijn weg naar mij gevonden en ligt hier op de kast (ik kan m vanaf mijn laptop zien liggen :)).

Heel weinig jokers dit keer, alleen vrijstellingen in aflevering 1 en natuurlijk de groene schermen in aflevering 7. Vind ik ook een goede trend, zoals het dit jaar was, prima ook voor een volgend seizoen. ::jaja::

Qua opdrachten in het algemeen, moet ik me helaas wel aansluiten bij wat meerdere mensen al gezegd hebben. De uitleg was regelmatig wat onduidelijk voor ons als kijkers. We moeten uiteraard wat te speuren en puzzelen hebben, maar niet wat de spelregels zijn. Hierdoor was ik wel vaker dan me lief was de draad kwijt en miste ik informatie. Verbeterpuntje voor het komende seizoen.

Ik had zelf liever ook wat meer 'all or nothing' opdrachten gezien. Ik heb het idee dat kandidaten dan meer hun best doen om misschien de opdrachten te doen slagen, ipv genoegen te nemen met de helft. Niets ten nadele van de mol overigens, die heeft naar wat ik in de terugblik aflevering gezien heb, zich daarop ingesteld en voor mij mening goed zijn werk gedaan. ::ok::

Voor de rest vond ik het een mooie ontknoping, de reden waarom is natuurlijk niet fijn, maar back to basic kwam het wel prima uit de verf. ::jaja::

Super dat we nog een seizoen krijgen dit jaar. Ben benieuwd wat voor seizoen, all star, nieuwe kandidaten, maakt niet uit, we kunnen lekker blijven speculeren. Ik kijk er weer naar uit. ::bravo::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Mollem op 14-03-2020, 23:47:49
...En alvast een diepe buiging voor de moderators hier  ::ok::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Hulpmol op 14-03-2020, 23:49:50
Deel 1

Als Vlaming heb ik de Nederlandse variant van onze "De Mol" pas ontdekt toen seizoen 14 in Hong Kong begon. Ik heb sindsdien tot en met vorig jaar het overgrote deel van de 60 afleveringen live op tv gezien en de week erop nog eens 1 tot 6 keer om toch nog eens dat stukje tekst te horen of dat stukje beeld stil te zetten omdat het toch maar relevant kon zijn. Aangezien er een break was van 2 weken tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 heb ik ook de tijd kunnen nemen toen om alle BN-seizoenen terug te kijken waar ik zelfs met kennis van wie de Mollen waren toch enorm hard van kon genieten.

Sinds halfweg het 15e seizoen ben ik dan ook hier mee komen praten met jullie. Voor de gezelligheid, voor de samenhorigheid en om toch ook een beetje gedwongen te worden niet vastgeroest te zitten in een tunnel. Ik ben hier een ontzettende veelposter geweest in sommige seizoenen met *zoekt even op* 1505 posts in het 18e seizoen als uitschieter. Niet iedere Mol kon me de afgelopen jaren bekoren, niet iedere opdracht was even leuk, maar ik kwam wel altijd terug omdat het spel me intrigeerde en ik ervan hield om theorieën uit te wisselen.

Maar in de tijd dat ik het programma volg, is het ook wel veranderd. Ik kan nu een aantal mensen boven mij quoten, maar aangezien ik nog niet aan mijn 1505 posts zit, mag ik gerust eens in herhaling vallen. ;D

Ik apprecieer enorm hoeveel tijd, werk en toewijding het team achter Wie Is De Mol er ieder jaar weer insteekt om een programma te maken dat nog steeds iedere aflevering boven de 2 miljoen kijkers kan trekken op niet de makkelijkste avond om massaal voor de buis te gaan zitten. Dat alleen al is voor mij het bewijs dat ze het gewoon goed doen, alle kritiek ten spijt.
Bovendien blijven de makers hun best doen om met ons, de molloten van dit forum, de nauwe banden aan te halen die anderen al lang voor mijn bestaan hier met hen gesmeed hadden. Ik heb hier thuis een kaartje met "Hulpmol" liggen en die attentie van de crew bewijst alleen maar hoe hard zij bezig zijn om ook voor ons een geweldig seizoen te maken ook al hebben sommigen van ons het al 19 keer gezien. Dat ik mogelijk -1000 euro waard was, ga ik hen even vergeven. ;D

Maar toch is er bij mij iets gebroken vorig jaar. Het 19e seizoen heeft bij mij een grote negatieve ervaring achter gelaten. In mijn feedback reactie van vorig jaar (https://www.wieisdemol.com/forum/2019/?topic=67051.msg2187923#msg2187923) haalde ik het al kort aan, maar ik kon absoluut niet vergeten hoe men toen tijdens de opdracht met al die balkonnetjes een molactie verzonnen heeft tijdens de ontknoping terwijl de Mol het tijdens die opdracht goed aan het doen was. Ik heb toen ettelijke uren gespendeerd aan het uitpluizen van heel die opdracht: alle bordjes goed kunnen plaatsen op basis van de hoeken waaruit de camerashots genomen waren, goed luisteren wie wat zegt en waar staat. Het was letterlijk dé opdracht van seizoen 19 waarin ik kon doen wat ik het liefste doe: Doorheen alle montage toch proberen een helder overzicht van de situatie te maken. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik alles correct heb gedaan toen, maar in aflevering 10 wordt er wat met audio en video gegoocheld om de Mol er beter te doen uitkomen.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Hulpmol op 14-03-2020, 23:49:57
Deel 2

Dit is nu uiteraard niet het feedback topic van vorig jaar, maar het is voor mij wel de reden waarom ik dit seizoen ben gaan kijken als een meer doorsnee WIDM-kijker. Ik kon het niet meer opbrengen om een aflevering voor een tweede keer te kijken, omdat ik het gevoel had dat het uiteindelijk toch niet zou lonen. Ik koos er dus voor om een andere hobby van mij (preselecties voor het Eurovisie Song Festival bekijken) voorrang te geven op zaterdag en dan later op de avond de aflevering te kijken. Ik hoopte door me minder actief in te zetten toch meer van dit programma te kunnen genieten.

Maar reeds vanaf aflevering 1 waren er toch weer dingen die voor mij afbreuk deden aan het programma waarop ik als 11-jarige tijdens het 3e Vlaamse seizoen van De Mol verliefd werd. We komen aan bij (eerlijk waar) een mooie tempel met een indrukwekkend legertje Chinezen waarvan een deel op een trom slaat. En bijna alle 10 kandidaten moeten mij dat in een biecht dan duidelijk maken dat daar inderdaad een een mooie tempel staat, met een indrukwekkend aantal Chinezen dat dan op een trom slaat "Boem boem boem". We zijn 22 minuten ver in het nieuwe seizoen en ik heb 10 mensen door een deur zien lopen, een kaartje zien nemen en op een hele lange muur zien checken waar hun symbolen nou net te vinden zijn op die muur om vervolgens na nog geen halve aflevering al in het bezit te zijn van een groene of zwarte vrijstelling en er kon nog geen euro verdiend worden.

Vervolgens gaan de 10 kandidaten als kippen zonder kop op een marktje lopen. Na 1 keer luisteren is me nog niet geheel duidelijk wat alle regels zijn en sommige kandidaten hadden blijkbaar hetzelfde voor. Meerdere foto's nemen mocht niet, terwijl ook ik niet zeker wist bij mijn ene kijkbeurt of dit nou wel of niet mocht. Door een opdracht waar helemaal niet voor iedereen duidelijk is wat er moet gebeuren wordt er slechts €150 verdiend.

Tenslotte worden de 10 kandidaten in 5 duo's opgedeeld en over 5 escape room vrachtwagens verdeeld. Ook hier rekenen we uiteindelijk de kandidaten hun doorzicht om het nummer van hun sleutel te linken aan de nummer van het parkeervak en gelukkig staat het euroteken ook goed. Alleen heeft de vrachtwagen van de Mol (wie van de 10 dat op dat moment ook is) om minimaal €1890 niet te laten verdienen. Daarvoor hoeft de Mol maar één iemand voor de gek te houden. Maar zelfs een slecht functionerend kandidaten duo kan meteen een stevige hap uit de pot nemen.

En dit vat het voor mij ook allemaal al wel samen zonder die 20+ andere opdrachten te overlopen: Veel aandacht voor de natuur en omgeving (en daar kon ik ook oprecht van genieten), maar dan ook kandidaten die mij gaan uitleggen wat mijn 2 ogen zien, opdrachten die draaien om jokers of vrijstellingen in plaats van om geld, opdrachten waarvan de uitleg een beetje ambigu gelaten wordt om verwarring te creëren en opdrachten waarbij zelfs een ongelukkige fout van een kandidaat meteen het te winnen bedrag met meer dan de helft verlaagt.

De pot wordt op deze manier al een paar seizoenen kunstmatig laag gehouden tot op het punt dat Follow the Money overzichten gaan vergelijken wie nu bij wijze van spreken €5 meer of minder uit de pot gehaald heeft. Wie mij nog kent van de voorgaande jaren weet dat ik een enorme aanhanger was van Follow the Money, maar in WIDM is het nut daarvan mij sinds vorig jaar ontgaan. De Mol saboteert nog altijd opdrachten en op basis van de ontknoping die ik net zag, heeft Rob zeker ook een paar keer zichtbaar voor de anderen een molactie uitgehaald (foto wissen op de tablet, de meter naar zich toe trekken zodat het telefoonnummer niet klopte,...). Maar ik heb het gevoel dat de echte saboteur toch meer en meer de bedenkers van de opdrachten zijn die ervoor zorgen dat zelfs de meest fanatieke kandidaat al gauw een serieuze hap uit het te winnen bedrag neemt.

Ik (en dat is natuurlijk voor iedereen anders) kan met de beste wil van de wereld de Mol niet meer vinden op basis van zijn kernopdracht: de boel saboteren. En dat vind ik toch behoorlijk jammer.

Maar om de cirkel rond te maken: Iedere aflevering trekt met gemak 2 miljoen mensen voor de buis, ik zie na de uitzending veel mensen hier enthousiast reageren en ik zie dat #widm op zaterdag vaak trending is op Twitter in België. Dus ontegensprekelijk doen de programmamakers heel veel zaken goed en verdienen ze daarvoor lof, maar ik voel me helaas toch meer en meer uit de boot vallen.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Tunneltelevisie op 15-03-2020, 02:26:13
@Hulpmol, Ik herken het wel, dat gevoel over het vorige seizoen. Voor mij voelde dat toen heel erg als 'losse eindjes'. Mooi om te lezen dat je, anderen trouwens ook, zo'n uitgebreide reactie geeft; ondanks dat je WIDM op een andere manier volgt. Hopelijk komt dat plezier terug, ik lees je graag in ieder geval.

Wie mij nog kent van de voorgaande jaren weet dat ik een enorme aanhanger was van Follow the Money, maar in WIDM is het nut daarvan mij sinds vorig jaar ontgaan. De Mol saboteert nog altijd opdrachten en op basis van de ontknoping die ik net zag, heeft Rob zeker ook een paar keer zichtbaar voor de anderen een molactie uitgehaald (foto wissen op de tablet, de meter naar zich toe trekken zodat het telefoonnummer niet klopte,...). Maar ik heb het gevoel dat de echte saboteur toch meer en meer de bedenkers van de opdrachten zijn die ervoor zorgen dat zelfs de meest fanatieke kandidaat al gauw een serieuze hap uit het te winnen bedrag neemt.


Ik was best kritisch over vorig jaar en ben een flink stuk blijer met dit jaar.  ::ok:: Mijn feedback heb ik al gegeven, maar met bovenstaand ben ik het ook eens (met heel veel andere dingen van Hulpmol trouwens ook, maar dit licht ik even uit).
Soms lijkt de opzet van de opdracht dusdanig lastig (bijv 15 foto's in 1x onthouden, met een superlange instructie; wel grappig trouwens dat Rik daar zelf ook even op terugkwam in de uitzending ;D) dat hij eigenlijk al moeilijk haalbaar is.

Wat ik daarnaast een grensgeval vind, is dat de mol ook instructies heeft gehad om de tablet te saboteren bij afl. 1. Op zich een mooie actie, maar zoiets wordt dan wel sterk gestuurd door de productie. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan vind. Rob is een leuke mol, hij had hier ook prima op een andere manier kunnen mollen en dan wat meer uit zichzelf. Maar dat is mijn mening.  :D

O ja, zelf vind ik het wel prettig dat er dit jaar geen 'alles of niets' opdrachten in zaten, in tegenstelling tot vorig jaar. Dat biedt het voordeel dat er, ondanks sabotage, geld verdiend wordt. Lastig is wel dat het dan gaat om 'kleine stukjes geld'. Die 100 euro die Rob tijdens een opdracht uit de envelop heeft gehaald onder zijn hoed heeft gedrukt, valt hierdoor minder op. Terwijl het toch gedurfd van hem was om dat geld te jatten.  >:D Dat maakt 'follow the money' lastiger.

Bedankt voor dit seizoen!
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: cinner op 15-03-2020, 04:43:18
Vond het dit jaar een heel leuk seizoen om te kijken. Leuke groep, mooi land, achteraf bezien leuke, fanatieke mol. Vond het extra beeldmateriaal ook erg leuk om te kijken, gaf iets meer weg van de kandidaten en de verhoudingen onderling.

Heb er begrip voor dat sommige opdrachten aangepast moesten worden en dat kan nu eenmaal gebeuren. Sommige opdrachten vond ik geweldig bedacht, zoals het lasergamen met de mol en natuurlijk Alleskenners. Sommige opdrachten zijn echter zo ingericht dat de mol er eigenlijk niet goed aan te pas komt/hoeft te komen. Zoals eerder genoemd vijftien scene's voor foto's afvuren op kandidaten zonder dat ze ook maar een strategie hebben kunnen bedenken, was gedoemd te mislukken. De opdracht in de taxi's heb ik weliswaar van genoten om te zien maar had amper kans van slagen. Voor de kandidaten moeilijk om geld binnen te halen, voor ons moeilijk om iets te kunnen ontdekken. Sommige opdrachten worden zo beperkt in beeld gebracht en missen wij zoveel instructies, dat we als kijker wel leuke beelden krijgen maar niet iets om mee te speuren.

Verder zou ik ontzettend graag meer molacties (geslaagd of mislukt) in de laatste aflevering zien. Als je een heel seizoen aan het speuren bent en de wildste (tunnel)theorieën bedenkt, dan wil je aan het einde graag zien wat er werkelijk is gebeurd. Nu vertelde Rob bijvoorbeeld dat hij zijn best had gedaan om te molen op de Dam maar dat Claes er een stokje voor gestoken had. Actie mislukt dus maar vind ik net zo leuk om te horen dan de door de productie uitgekozen molacties die we zien.

En al verwacht ik dat de productie de finale het liefst weer live zou doen, vind ik het echt veel leuker om het in deze rust met alleen de kandidaten en de mol te doen. Vind het gewoon niet erg interessant te zien dat de ene kijker voor x en de ander voor y is. Plus dat het live gebeuren erg druk en lawaaierig is. Als je er niet bij bent, dan is het moeilijk te volgen en eigenlijk weinig te zien

Om mee te eindigen, grote complimenten. Het lijkt me een mega toer om dit programma te maken en ik heb van dit seizoen wel enorm genoten.

Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Regis Filia op 15-03-2020, 05:59:05
Van een spannende jacht vol plottwists en ijzersterk speurmateriaal is WIDM verworden tot een regelmatig slaapverwekkend reisprogramma vol zouteloze opdrachtjes met onbekende BN'ers dat prima in beeld wordt gebracht.
De bn'ers zijn net zo 'onbekend' als in vorige seizoenen. Ik 'kende' 9 van de 10 deelnemers dit seizoen al. Ik kende Tania uit seizoen 13 eerst niet, maar dat betekent niet dat ze onbekend was. In de operawereld was ze heel bekend.


Het positieve aan dit seizoen was de groep, de mol was goed gekozen en er werd lang niet zoveel als vorig jaar geknoeid met de montage.
Maar zoals al heel vaak is benoemd, waren teveel opdrachten onhaalbaar of te vaag en/of te kort in beeld gebracht. Deze aflevering 10 zonder publiek was de beste aflevering 10 sinds seizoen 14, ook al kwam het door het coronavirus. Komende seizoenen graag weer zonder publiek en een aflevering die het liefst 2 uur duurt, zodat er niet zoveel molacties hoeven te worden overgeslagen.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Nijntjelief op 15-03-2020, 08:06:07
Allereerst: ik heb genoten van dit seizoen. De interacties tussen de kandidaten, hoe hard het werd gespeeld. De mol was super, ik vind het geweldig dat jullie een mol hebben gekozen voor het 20ste seizoen die zelf ook echt kijker van het programma is. Heel tof en jubileumwaardig.

Ook fijn is het dat de laatste aflevering drie opdrachten bevatte. Ik vind dit zelf fijn, maar bovenal: het laat zien dat jullie de feedback die wij geven serieus nemen. Er werd al langere tijd gevraagd om meer opdrachten en minder terugblik in de laatste aflevering.

Ik zou het fijn vinden wanneer de opdrachten iets beter zichtbaar uitgelegd worden en de afleveringen langer zouden duren. De extra uitleg mag wat mij betreft ook in extra beeldmateriaal. Voor een mol is het leuker om haalbare opdrachten te hebben. Dat merkte ik ook aan Rob, die aangaf met de foto’s dat hij extra zijn best deed om de opdrachtr zich toe te trekken.

De aflevering zonder publiek was fijn. Niet omdat hij zonder publiek was, ik kan er wel van genieten dat er mensen vol met spandoeken voor hun mol staan, en vooral wanneer diezelfde mensen later opnieuw geïnterviewd worden als ze ernaast blijken te zitten.  ;D Ik vond het fijn dat er zoveel aandacht voor de molacties was. Ik had zelfs nog wel veel meer willen zien! Volgend jaar dus 2 uur, met publiek en heel, HEEL veel acties, mag ook best en tweede uur als moltalkachtige setting met alleen de mol en de presentatoren van moltalk.

Ik vond het aftellen van seizoen 1 naar nu echt episch. Alsof we in een film zaten.

Ik vind het sturen van de productie geen enkel probleem. Ik wil niet in aflevering 1 al doorhebben wie de mol is door bijvoorbeeld de verdenkingen op een rijtje te zetten en het dan al zeker te weten.

Het forum is een fijne plek. Soms gaat het even hard, maar de mods sturen goed bij. Heel soms ergerde ik me aan negativiteit van mede-molloten over het seizoen. Maar ik snap dat negativiteit en ergernis uit teleurstelling voortkomen, dus heb geprobeerd er overheen te lezen. Ik heb het overigens over negatieve uitspraken als ‘ik vind die en die ruk als hij de mol zou zijn’, en absoluut niet over goed gefundeerde feedback!! Die is waardevol en noodzakelijk om een programma 20 jaar op de buis te houden.

Ik geniet nog elk jaar van het samen speuren. Van alle gekke theorieën die voorbij komen. Van elke schouderophaling en opgetrokken wenkbrauw die breed uitgelicht wordt.

Tot slot: WIDM is al jaren het enige televisieprogramma dat ik volg. Ik zeg er afspraken voor af, leef er naar uit en kijk elke aflevering minstens 2x. Ik vind het een top-programma en ik hoop dat er nog minstens 20 seizoenen zullen volgen. Dat ik als bejaarde mijn kleinkinderen een soepstengel op de bank geef terwijl we samen kijken en hen kan zeggen dat oma het programma al sinds haar 20ste volgt.  ::tandpastasmiley::

WIDM crew, kandidaten, moderators hier, mede-molloten en heel NL die kijkt en zorgt voor hoge kijkcijfers waardoor dit geweldige programma gemaakt kan blijven worden: bedankt!

Edit: aanvulling
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: molE13 op 15-03-2020, 08:36:12
Toevoeging aan mijn eerdere feedback: goed gehandeld ten aanzien van Corona. (Het had misschien eerder gekund?) De uitkomst is zo'n succes dat ik dit voortaan zo zou laten. In het verleden was dit namelijk ook een succes: een anonieme reünie met alle deelnemers en de presentator.

Tip: besteed minder tijd aan social talk. Het ophalen van herinneringen graag buiten de uitzending om. Beperk de zendtijd tot het in beeld brengen van de hints en de molacties. Dan kun je ook eerder beginnen met de onthulling.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Blip op 15-03-2020, 09:44:17
Het meeste is al benoemd, maar hierbij ook mijn twee centen.

Tops
De kandidatengroep. Leuke mensen en interactie. Ik heb veel om ze gelachen.

Prachtige beelden, zoals we inmiddels gewend zijn.

De (film)muziek die in WIDM gebruikt wordt. Ik ben daar een groot fan van.

De interactie met de lokale bevolking was dit jaar stukken beter. Beltegoed, Afhaalchinees, Scherp stellen, om een paar voorbeelden te noemen. Heerlijk, die spraakverwarring en  handen-en-voetenwerk ('Shall I carry your boodschappen?'). Graag meer van dit!

Een prima mol die tot het laatst onverdacht bleef bij zijn medekandidaten. En veel minder een verlengstuk van de productie, zoals vorig jaar.

De montage. Ik heb het idee dat de verdenkingen die we gezien hebben ook redelijk klopten. Vorig jaar zaten er af en toe zeer dubieuze biechten en voice-overs in.

De live finale zonder publiek, ook al was dit slechts het geval door bijzondere omstandigheden. Er werden vooral molacties besproken, zonder tijdverspilling aan allerlei randzaken. Een verademing!

En ik had de indruk dat we weer wat meer naar hints konden speuren, zonder dat er allerlei dwaalsporen in zaten. Maar misschien verbeeld ik me dat, omdat ik voor het eerst in mijn leven op de goede mol zat. ::rofl::

Tips
De opdrachten. Het woord 'gelaagd' is op dit forum tot in den treure gevallen, maar is nog steeds datgene wat vaak ontbreekt. Draaitafel is een mooi voorbeeld van een opdracht waarin dat dit jaar wél verwerkt zat. Daar zat een extra psychologische dimensie aan. Graag véél meer van dit!

Qua geld verdienen was het vorig jaar extreem vaak alles of niets. Dat was dit seizoen een stuk beter in balans. Toch vind ik het een beetje mèh dat de mol bij de telefoons in het graanveld alleen een rukje aan het lint hoeft te geven om de opdracht te laten mislukken. En okee, Rob had zijn 'best' gedaan om alle nummers te verbeteren, behalve 91. Dit soort opdrachten waren er m.i. nog wat teveel. Natuurlijk moet het niet in aflevering 1 al overduidelijk zijn wie de mol is, maar de opzet van de opdrachten moet ook weer niet zo zijn dat de mol die met een micro-actie volledig kan laten mislukken. Een lastige balans, ik weet het, maar ik heb het gevoel dat dit nog stukken beter kan.

Conclusie
Genoten van dit seizoen. Leuke kandidatengroep en een goede mol. De opdrachten kunnen (en moeten) m.i. wel echt beter.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Swifty op 15-03-2020, 09:52:16
Ik heb maar 1 aflevering gezien, die van vorige week, dus ik mag eigenlijk niet teveel zeggen. Over die ene aflevering wil ik wel kwijt dat ik de vier kandidaten erg leuk vond, en met name opdracht 1 visueel goed. De ontknoping van opdracht 1 vond ik wel raar, met Nathan die in bijzijn van Rob en Buddy moet zeggen of zij het goed hebben of niet (en wat als hij nee had gezegd). Het was wel jammer dat de vier kandidaten niet door hadden dat ze in de finale zaten. Een finale met vier is erg leuk als afwisseling van een normale finale.


Ik heb zojuist even geappt met mijn bejaarde ouders en gevraagd wat zij van dit seizoen vonden. Zij hebben wel zo ongeveer het hele seizoen gevolgd. Ze vonden het een matig seizoen, en dat zat m vooral in de onduidelijkheid met betrekking tot de opdrachten, het was voor hen heel vaak niet te volgen wat er nou gedaan moest worden en hoe er geld verdiend kon worden. Wel hebben ze erg genoten van de mooie beelden van China en van de bijzondere cultuur.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: DigiMol op 15-03-2020, 12:17:15
Na de totale deceptie van vorig jaar voor wat betreft de Mol en zogenaamde bijbehorende molacties vond ik Rob een geweldige Mol en ook de molacties en hints waren leuk om terug te zien (al hoop ik dat er nog een update komt over de vele opdrachten die we gemist hebben zoals o.a. de fietsopdracht en de glazen brug, hoop dat we nog te zien krijgen hoe Rob daar te werk is gegaan).

Ik vond de kandidaten erg leuk; een groot deel kende ik niet van tevoren, maar daar komt altijd al snel verandering in; leuk om op die manier de wat minder bekende BN'ers te leren kennen. Ook erg blij met de keuze om nu niet eens te kiezen voor een acteur of presentator (m/v) als Mol.

De reden ervoor was niet zo leuk, maar ik was erg blij met de "ouderwetse" ontknoping, dus zonder publiek. Ook op social media was te merken dat het overgrote deel van de kijkers echt niet zit te wachten op al die hysterie in het publiek. Dus prima om het live met publiek te doen, maar houd die meningen en verdenkingen van het publiek gewoon lekker buiten beeld en besteed aandacht aan de Mol, de molacties en de kandidaten.

De podcast vind ik echt een hele leuke toevoeging om nog meer betrokken te worden bij WIDM. Ook extra beeldmateriaal gedurende de week zorgt ervoor dat ik er helemaal in zit tijdens het seizoen.

Er waren een paar opdrachten last-minute toegevoegd, dat verklaart de slapte van die opdrachten, maar ook daarnaast mis ik inderdaad wat meer gelaagde opdrachten. Laat kijkers en/of molloten eens meedenken over opdrachten, misschien komen jullie daardoor weer op nieuwe ideeën of tot andere inzichten.

Allergrootste struikelblok vind ook ik het gebrek aan goede uitleg over de opdrachten zodat je soms geen idee hebt waar je naar zit te kijken. Vele oplossingen hiervoor zijn hierboven al aangedragen. Ik denk echt dat jullie hier wat mee moeten omdat ook veel "gewone kijkers" hierdoor zullen afhaken als ze geen idee hebben wat de opdracht inhoudt.

En verder vooral wederom mijn complimenten en dank voor al jullie tomeloze inzet om er ieder jaar toch weer een prachtig programma van te maken. Zeker gezien het werk wat hier op het forum wordt verricht toch iedere keer weer een enorme uitdaging om niet teveel weg te geven in de hints.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Chardo op 15-03-2020, 12:22:28
Wat goed is aan Wie is de Mol? zal altijd goed blijven. De muziek, beelden, het kernconcept, de kandidatengroep en presentatie zijn altijd spot on. Rik als presentator was ook geweldig. Om eerlijk te zijn vind ik hem leuker dan Art.

Dat neemt niet weg dat ik overall dit een zwak seizoen vond. Ik denk dat de opdrachten al genoeg zijn aangekaart, maar daar heeft de landkeuze ook aan bijgedragen, dus compleet eerlijk is dat niet. Hoewel er zeker gemis was aan een grimmige setting. Sinds het klooster in 2016 lijkt Wie is de Mol? überhaupt niet meer te houden van dat soort opdrachten. Ze hoeven de hints niet duidelijk te maken, maar alles in het felle daglicht plaatsen ontdoet het gevoel van mysterie wel sterk.

De aanwijzingen
Ik vind ze stom. Er zal vast nog wel iets op de site verschijnen, maar als ik het goed begrijp waren het afleveringstitels en de Molr. Stop er alsjeblieft wat meer in dan dit. Vorig jaar was er al een enorm gemis aan en dit jaar is dat gemis nog erger geworden. Molacties zullen er zijn, maar hints zoeken is waar kijkers voor leven. Zeker in het twintigste seizoen had er een grootste hint in moeten zitten. Een hint zoals de leader van vorig jaar.

Molacties
Ik ga ook niet ontkennen dat ik Rob (echt sorry als je dit misschien leest) niet zo'n goede Mol vond. Ik denk dat dat enigszins te maken heeft met de montage die hem nadrukkelijk naar voren schuift en dat alle acties al eens genoemd zijn hier of zelfs bij MolTalk. Er zat dus geen verrassing meer in. Is dat Rob zijn schuld dan? Misschien niet, want als iedere kandidaat hem niet verdenkt door zijn tactiek, dan zal hij dat wel goed gedaan hebben. Jammer genoeg hebben wij daar niks van gemerkt.

Dan is er ook nog altijd het gebrek eraan. De acties die we zien zijn zeer selectief en lijken vooral alleen de succesmomentjes te zijn. Ik wil van veel meer opdrachten zien wat hij daar verricht heeft. Je hoeft echt geen hele montage te maken voor iedere opdracht. Simpelweg een molbiecht voor sommigen zou al voldoende zijn. Nu heb ik het idee dat Rob maar bij 7 opdrachten effectief heeft lopen mollen.

Mol-montage
Dit was er vorig jaar ook al, alleen toen in plaats van een video over de aanwijzingen. Na Jan lijkt het alsof ze dit iedere keer willen gaan toepassen. Het ding is, als het er niet is, dan is het er niet en dan moet je het ook niet gaan lopen faken door kleine gebaartjes te geven achter ieders rug om. Dat is flauw want we zien het toch niet en de kandidaten ook niet, dus waarom zou je het dan doen? Bij Jan, daar was het leuk. Merel kon er ook nog wat van met haar Mikado. Rob niet. Het spijt me, maar dat kleurt ook mijn oordeel. Rob was al met al geen gedurfde Mol.






Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: FrankLapidus op 15-03-2020, 12:35:07
Fantastische kandidaten, prima mol, mooie beelden van het land, sowieso een prachtig land.

Opdrachten vond ik echter matig dit seizoen. Te ingewikkeld voor ons aangezien de regels niet altijd duidelijk waren, voor de kandidaten soms ook echt te lastig. En soms echt weer ontzettend simpel.

Ik mis de meet-the-mole opdrachten, de opdrachten waarin de kandidaten tenten en toiletrollen in tonnen moesten kopen, de opdrachten waarin het vertrouwen echt ontzettend op scherp werd gezet. Het mag allemaal wel wat spannender qua opdrachten!

De opening was fantastisch, maar ik snap die sleutelhangers met jaartallen nog steeds niet. Waar dienden ze nou voor?

De ontknoping was fijn zo zonder publiek, maar nog steeds: behandel alle opdrachten. Zelfs als sommige heel kort behandeld worden, en zelfs als er niet gemold is: het is beter dan helemaal niet. Het is gewoon zonde, anders  vind ik een mol al snel minder goed omdat het lijkt dat hij/zij vrij weinig heeft gedaan.

Al met al een prima seizoen, maar ik mis echt de spanning en het mysterieuze van vroeger! Breng dat terug en ik geef het programma weer een 10.  ::jaja::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Rat op 15-03-2020, 13:10:09
Ik heb mij de afgelopen weken vermaakt, maar heb ook wat kritische noten. Ik hoor meer kritiek van collega’s (casual kijkers) dan voorgaande jaren De feedback op WhatsApp molloten groep is vele malen harder dan en plein public gedeeld wordt en WIDM wordt gezien als opwarmertje voor de Belgische Mol. Wie is de Mol? Wankelt?

Wat doen ze goed?

Het concept van de Mol is nog altijd heel sterk. Het is goed dat ze hier afblijven: Geen seizoen zonder mol, meerdere mollen of een mol die het spel moet verlaten. Ik ben blij dat er dit jaar relatief weinig troeven in het spel waren en het dus voor de kandidaten aankwam op het ontmaskeren van de mol. Ik ben geen fan van opdrachten waarin de verdienste van de mol niet meetellen en verrekend worden bij de ontknoping. Een zwakte bod waar een dikke streep door moet. Dat kan anders.

De kandidaten groep was dit jaar super. Ik kende bijna niemand, maar ze hebben mijn hart gestolen. Een fijne groep. Niet te jolig. Speelden het spel tactische, maar waren tegelijkertijd hecht. (Ik denk dat we daarin ook geluk hebben gehad met de volgorde van afvallers.) De soms wat verwarde Leonie, het bondje van Mil & Buddy, de fanatieke team player van Nathan en een redelijk relaxte Rob vulden elkaar goed aan.
Ik ben fan van de intermezzo’s over bondjes. Het zorgt voor een goede pacing van de afleveringen. Al mag daarin, wat mij betreft, de focus daarvan verbreed worden. Vooral nu blijkt dat Rob daar gebruik van heeft gemaakt. Wie stelt bijvoorbeeld voor om nog een biertje te gaan drinken in de stad? Wie kan er niet slapen? De stukjes zijn nu net iets te geënsceneerd.

De locaties zijn fantastisch en worden prachtig in beeld gebracht. Evenals de lokale groepen mensen die ze weten op te trommelen. De openingsopdracht was spectaculair. Je zit er meteen in. Het is eigenlijk jammer dat ze in het programma geen aandacht besteden aan hoe bijzonder sommige locaties zijn. Van de locaties worden ook goed gebruik gemaakt in de opdrachten. Daarin lijkt helaas wel de balans verloren tussen een goede opdracht en mooi beeldmateriaal.
Jammer dat er weinig opdrachten in de natuur zijn geweest. Advies: Als je naar een nationaal park gaat, doe dan geen opdracht op een parkeerplaats.

Ik vond Rob een goede mol. Hij heeft veel opdrachten gesaboteerd, soms zelfs in het gezicht van zijn mede kandidaten, maar wist dat richting de kandidaten groep goed te verhullen. Het feit dat sommige kijkers het te duidelijk vinden, terwijl anderen klagen over of het nog wel te ontdekken is zegt genoeg.

Die kritiek “dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is om de mol te vinden” heb ik o.a. gelezen in interviews in de geschreven media. Dit deel ik absoluut niet. Deze kritiek komt voort uit de onjuiste aanname dat de mol elke opdracht moet saboteren en nooit geld mag binnenhalen. Als dat zo zou zijn is het programma niks meer aan.
Ook zonder obsessief speurwerk is het mogelijk de mol te vinden. (Mijn speurwerk richt zich op kandidaten die ik al verdenk.) Er zijn meerdere momenten geweest waarin oplettende kijkers de mol aan het werk hebben kunnen zien. Door de juiste afweging maken bij de optelsom daarvan is iedereen in staat de mol te ontmaskeren.

De “Alles kenners” opdracht was een onverwachte verassing.

Kortom de kern van het programma is nog altijd vers en ook de schil is glanzend en gaaf, maar daar tussen zit iets met een raar smaakje

Wat gaat er niet goed?

Ten eerste: Onduidelijke opdrachten. Het is de kritiek die ik van casual kijker hoor. Het is al een aantal keer gezegd en ik sluit me daar bij aan. Opdrachten zo vaag dat ze gedoemd zijn te mislukken. Daar moet echt iets aan gebeuren. Ik heb de keuze dat kandidaten de voiceover zijn van de opdrachtuitleg en hun beleving van de opdracht altijd verdedigd, maar misschien heeft dat zijn beste tijd gehad. Als ze het zelf niet snappen is het voor de kijkers helemaal ondoenlijk.

Het is ook niet leuk om te kijken naar opdrachten waar de kandidaten met de pet naar gooien, omdat ze geen idee hebben wat er van hen verwacht wordt. Voor sommige opdrachten past het om de kandidaten bij de start niet alle informatie te geven (hovercrafts). Dat werkt. Maar soms mist het ‘waarom’ van de gebrekkige informatie. Een heb voor de opdracht in het toeristische Chinese dorpje al een voorbeeld gegeven hoe weinig er nodig is om een opdracht haalbaarder te maken.
Ik zie overigens ook verbeteringen (o.b.v. van kritiek uit het verleden). Een aantal jaar geleden waren alle opdrachten ofwel individueel, ofwel een alles of niets groepsopdracht. Dit jaar hadden opdrachten meerdere fasen, posities en de mogelijkheid om een deel van het geld te verdienen. Er is een poging gedaan opdrachten interessanter te maken. Helaas wordt gelaagdheid verward met complexiteit.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Rat op 15-03-2020, 13:10:31
Ten tweede: Angst voor discomfort van de kandidaten. Dat ze veel in luxe resorts zitten vind ik jammer, maar is op zichzelf geen probleem. Dat ze niet meer het risico willen nemen de kandidaten van een rots af te laten springen snap ik ook, maar ook opdrachten waarbij overwinnen van angst, uithoudings- of doorzettingsvermogen nodig zitten er amper nog in. De meeste opdrachten duren niet langer dan een half uur en vragen geen enkele lichamelijke of mentale vaardigheid van de kandidaten. Wat grotendeels overblijft is in essentie een samenraapsel van raadsels en speurtochten.

Ten derde: Er is geen samenhang in de opdrachten. Geen verhaallijn. Het is een grabbelton van losse spelletjes. Als je een aflevering overslaat mis je niks.
Er is in het verleden kritiek geuit dat er te veel wordt gemanipuleerd en dat WIDM meer een reisverslag moet zijn. De Mol word als voorbeeld aangehaald. Ik ben het daar niet mee eens en denk ook eigenlijk dat het tegenovergestelde waar is.
Bij WIDM is de leidraad de groepsdynamiek die ontstaat tussen de kandidaten. Het is juist behoorlijk opgebouwd als een reisverslag. Toen gebeurde dat, toen dat, toen zus, toen zo en nu verdenkt ineens iedereen Rob.
Bij de mol wordt volgens mij juist veel meer een verhaallijn gecreëerd door goed na te denken over de opeenvolging van opdrachten. Door een begin, midden en einde te creëren in een seizoen. Niet slechts een collectie lossen spelletjes, maar elk een tandwiel in een groter geheel. Er worden keuzes gemaakt. De opdrachten in de eerste aflevering zorgen voor een hecht groepsgevoel. Dan verraad!  Of er wordt juist in eerste instantie juist iemand buitenspel gezet en daarna zijn plek in de groep moet verdienen. Er ontstaat een overkoepelende verhaallijn, waardoor je niks mag missen.

Ten vierde: Rare keuzes en een gebrekkige spanningsboog in aflevering 8 en de finale. Het vertrek en de schok van de kandidaten dat Leonie moest vertrekken was mooi in beeld gebracht alleen had ik het graag mee willen beleven. Door de manier waarop zij in biechts en opdrachten neer was gezet was ze bij mij absoluut niet verdacht en het kwam voor mij ook een beetje uit het niets dat ze zo massaal verdacht werd.

Ook de onthulling van een finale met vier man leek niet goed overdacht. Het kwam heel raar over dat de kandidaten pas op het laatste moment te horen kregen dat ze de finale test gingen doen, niet als iets episch. Dit had beter uitgemolken kunnen worden.
Hoewel ik waardeer dat ze een finale met drie opdrachten hebben gedaan mag er wat mij betreft wel meer aandacht besteed worden aan het terugblikken op het seizoen en meer opbouw naar de finale. Dus terug naar twee opdrachten.  :-X

Door het weglaten van “dat ziet u volgende week” neem je het niet het dat ziet u volgende week cliché weg. Het scherm met uitgegrijsde kandidaten is niet dramatische de boodschap dat een aflevering voorbij is. Daardoor was het einde te abrupt. Het had interessanter gekund. Bijvoorbeeld met de mooie verdenkingen montage die in de ontknoping zat.

Overall denk ik dat er te veel alleen wordt nagedacht over het “wat” en te weinig vanuit het “waarom” en “hoe” van opdrachten en de montage. Schrijnend voorbeeld hiervan is in mijn ogen de laatste opdracht van het seizoen. Een prachtige locatie, met een opdracht die daar perfect past, maar waarom maak je in hemelsnaam de laatste opdracht van het seizoen een opdracht waar kandidaten individueel geld kunnen verdienen. Bedragen die gelijk liggen aan de totaal opbrengst van eerdere opdrachten. Ik snap het idee achter een spek-de-pot-opdracht, maar door het individueel te doen zijn sommige kandidaten puur door deze opdracht uit te sluiten als mol.


Aanbevelingen:

Tip:
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Moldo op 15-03-2020, 14:31:20
Tip

Laat eens een keer de mol zonder voorkennis aan de opdrachten meedoen en verbied om geld te stelen.
Dat is te makkelijk.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: joligmolletje op 15-03-2020, 15:28:57
Al met al vond ik het een mooi seizoen. Mooie locaties, geweldige groep kandidaten die het spel met allerlei vernieuwende strategieën speelden (zie Miljuschka-Buddy bijvoorbeeld) en een leuke mol. Ik vind het top dat er minder alles-of-niets opdrachten waren, en zelfs twee directe confrontaties tussen kandidaten en mol en ook het eerbetoon aan ons molloten was super. Daarnaast is de mol is dit jaar in de montage niet uit de wind houden, top!

Veel van mijn tips zijn al genoemd:
- opdrachten mogen best moeilijk zijn, maar moeten wel haalbaar zijn. Het moet te doen zijn dat de kandidaten het maximale bedrag binnenhalen, anders kun je het spel net zo goed spelen zonder mol. (Zie bijvoorbeeld die foto-opdracht: Rob had door dat die opdracht onhaalbaar was, maar koos ervoor om er nog een schepje bovenop te doen)
- de opdrachten mogen langer duren en meer vragen van de deelnemers, qua uithoudingsvermogen, het overwinnen van angsten, samenwerking etc. Het hoeft echt niet allemaal gevaarlijker of extremer, maar de deelnemers mogen er wél meer moeite voor doen dan 20 minuten rondrennen door een weiland (om maar een voorbeeld te geven uit dit seizoen).
- de opdrachten moeten duidelijker worden uitgelegd, zowel naar de kandidaten als naar de kijker. Nu is het vaak onduidelijk wat er precies moet gebeuren, waardoor het ook lastiger is om te zien welke deelnemers aan het saboteren zijn en welke deelnemers de opdracht gewoon niet snappen.

Maar ik heb genoten van:
- de mooie locaties
- de fantastische montage / muziek
- de humor en hilarische opdrachten
- de groepsdynamiek.

Al met al vond ik het een mooie seizoen, al hoop ik zó dat er iets gedaan kan worden aan de opdrachten (want dat vind ik het grootste minpunt, helaas).
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: MolPaul op 15-03-2020, 15:29:24
Heel veel is al gezegd, dus ik zal het kort houden en de punten noemen die mij opgevallen zijn, maar die nog niet (zo uitgebreid) zijn besproken.

Een eerste pluspunt aan dit seizoen vind ik de enkele heel humoristische opdrachten die erin zaten. Ik denk aan de taxirit en aan de Oud-Mollandsche Gerechten. Beide opdrachten waarbij́ iedereen met wie ik het programma keek, heel hard zat te lachen. Voor de gemiddelde kijker is dat denk ik een groot pluspunt. Ook de echo-uitroep “Waar ben je Rik???” van Tina hoort hierbij. Dit ligt in het verlengde van het tweede pluspunt: de ontspannen sfeer waarbij Rik de kandidaten zat op te wachten na de taxirit. Rik mag best nog wat meer mengen met de kandidaten op dat soort momenten! Ook de ukelele-spelende Rob vond ik een pareltje van het seizoen.

Goed vond ik ook de montage: molacties van Rob waren gewoon te zien tijdens de afleveringen (parkeeropdracht, zelfs nabesproken in Moltalk, en de opdracht in de laatste aflevering waar Buddy Rob ging testen). En dat, terwijl ook de verdachte acties van andere kandidaten goed zichtbaar waren. De mol werd niet uit de wind gehouden, en geen van de andere kandidaten werd extra verdacht neergezet. Prima!

De groepsdynamiek vond ik opmerkelijk. Ik miste overleg in de groep, strategiebepaling, een trekker... iedereen speelde vooral voor zichzelf (of met z’n tweeën - Miljouschka en Buddy) en er vielen zelfs ‘slachtoffers’: Jaike en Claes werden op de een of andere manier buitengesloten. Hoe prima de individuele kandidaten ook waren, de groep vond ik, als groep, juist níet leuk.

Wat ik vooral miste, was een spannende, mysterieuze sfeer, misschien wel in combinatie met een verhaallijn. En nee, het hoeft helemaal niet de hele tijd mysterieus en sfeervol te zijn: de ontspannen sfeer na een hilarische opdracht vond ik juist goed, zoals ik al zei! Maar daar hoort wel een afwisseling met spannende en mysterieuze elementen bij. Juist die afwisseling maakt een seizoen van Wie is de Mol? supersterk. Een goed voorbeeld vind ik ook Rik. Zoals hij vorig jaar al aangekondigd had, had hij goed aan zijn teksten gewerkt en die vond ik uitstekend: goed van toon, goed uitgesproken, niet te lang en niet te kort. Maar hoewel Rik op sommige momenten ook teleurgesteld of zelfs streng leek, miste ik bij hem toch ook het mysterieuze. Anders gezegd: het was allemaal een beetje te ‘gewoon’ dit seizoen. Ondanks de prachtige locaties, de schitterende opnames en de passende muziek. Misschien komt dit ook wel door de opdrachten, maar die zijn door anderen al voldoende besproken. Hoe dan ook: het nazinderende gevoel na een executie, miste ik...
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Michmol op 15-03-2020, 15:37:09
Ten derde: Er is geen samenhang in de opdrachten. Geen verhaallijn. Het is een grabbelton van losse spelletjes. Als je een aflevering overslaat mis je niks.
Er is in het verleden kritiek geuit dat er te veel wordt gemanipuleerd en dat WIDM meer een reisverslag moet zijn. De Mol word als voorbeeld aangehaald. Ik ben het daar niet mee eens en denk ook eigenlijk dat het tegenovergestelde waar is.
Bij WIDM is de leidraad de groepsdynamiek die ontstaat tussen de kandidaten. Het is juist behoorlijk opgebouwd als een reisverslag. Toen gebeurde dat, toen dat, toen zus, toen zo en nu verdenkt ineens iedereen Rob.

[…]

Ook de onthulling van een finale met vier man leek niet goed overdacht. Het kwam heel raar over dat de kandidaten pas op het laatste moment te horen kregen dat ze de finale test gingen doen, niet als iets episch. Dit had beter uitgemolken kunnen worden.
Hoewel ik waardeer dat ze een finale met drie opdrachten hebben gedaan mag er wat mij betreft wel meer aandacht besteed worden aan het terugblikken op het seizoen en meer opbouw naar de finale. Dus terug naar twee opdrachten.  :-X


Rat, die kennelijk wel een potje kan breken bij de makers, heeft een hoop goede punten, maar de twee geciteerde opmerkingen deden mijn wenkbrauwen fronsen.


In de eerste plaats is de groepsdynamiek bij WIDM al jaren niet leidend meer. Dat blijkt wel uit Ricks opmerking "En we maken positieve televisie, zonder de frictie tussen deelnemers" (interview op de Avrotros website, 3 januari 2020). Tijdens een reis van 10 mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen ontstaan er automatisch irritaties of juist vriendschappen, de keuze één van die elementen buiten beeld te laten is in tegenspraak met de vermeende aandacht voor de groepsdynamiek. In de vier seizoenen met onbekende kandidaten werd er zelfs subtiel (of dat soms niet eens) gestookt door de productie in de hoop op gedoe tussen de deelnemers. En ook in de eerste reeksen met BN'ers zagen we bijvoorbeeld hoe Victoria zich onmogelijk gedroeg, iedereen zich oprecht doodergerde aan Milouska, Inge en Renate elkaar niet konden luchten, Arjen een streek uithaalde met de koffer van Frits, etc. Zulke dingen zien we nu nooit meer.

Enerzijds zal dat het gevolg zijn van het feit dat de kandidaten enorm in de watten worden gelegd en dus uitgerust, monter en fris zijn tijdens de opdrachten. Maar deels komt het volgens mij ook doordat de crew de kandidaten veel minder dicht op de huid zit dan vroeger. De cameramensen lijken nu vooral (en met vrucht!) ingezet te worden mogelijke plaatjes van landschappen/steden/vogelvluchten te schieten. Kandidaten met een bondje wordt gevraagd een eerder voorgevallen gesprek na te spelen. Al moet ik zeggen dat dat laatste dit jaar een stuk natuurlijker en minder cringey was dan voorheen.


Rats verlangen naar nog meer terugblikken tijdens aflevering 9 deel ik beslist niet. Ik was juist heel blij met drie min of meer volwaardige opdrachten, en de no nonsense finale, zonder dat eindeloze uitmelken. Vorig jaar heb ik aflevering 9 getimed (is vast nog wel ergens terug te vinden), en daaruit bleek dat de aandacht voor clichématige nostalgie en het getut en getrut van de kandidaten in aanloop naar het 'dat-ziet-u-volgende-week'-moment buitensporig veel kostbare zendtijd in beslag nam. De invulling van aflevering 9 van dit jaar maakte voor mij zelfs bijna goed dat er dit jaar maar liefst drie afleveringen waren waarin niemand afviel.


Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: MartinJ op 15-03-2020, 16:13:13
Aan het begin van de lerarenopleiding moest ik een mini-proefles draaien met medestudenten als "leerlingen". Dat ging heel slecht. De docent greep in, gaf wat tips, en ik mocht het nog eens proberen. Dat ging gelijk beter, maar door het slechte begin was ik super-ontevreden.

Toen kreeg ik als feedback: "jij dóét iets met feedback".

En ik heb het idee dat WIDM-productie ook iets doet met onze feedback op voorbije jaren:

  • Meer opdrachten met locals.
  • Meer opdrachten met de cultuur van het land.
  • Minder "alles of niets" opdrachten.
  • Meer kleine bedragen voor gedeeltelijk gelukte opdrachten.
  • Minder jokers.
  • In opdrachten met vrijstellingen is ook geld verwerkt.
  • Ook in de eerste en laatste aflevering 3 opdrachten..
Dit zien we allemaal terug. Complimenten aan de makers! En: onze feedback heeft zin.

In mijn mailcontact met de Avrotros-dame voor de molloot-envelop vroeg ik of ze het feedbacktopic kenden en ze zei dat ze het forum zeker bijhouden. Dus: onze feedback wordt gelezen.

Vorig jaar heerste er een wat grimmigen sfeer in de aflevering 10-topic en feedbacktopic. Dat er nu feedbackregels staan (die ik samenvat als: schrijf alleen op wat je face-to-face zou zeggen tegenover de verantwoordelijke die er zijn/haar ziel en zaligheid in heeft gestoken), bewijst dat ook forumcrew iets doet met de feedback van vorig jaar, waarvoor hulde! Nou was dat negatieve sentiment op zich al feedback - hoe iets voelt is ook belangrijk. Maar het lijkt dit jaar minder heftig. Volgens mij betekent dat dus dat qua gevoel, seizoen 20 het beter doet dan 19.

Mijn hoofdkritiek op 20 is: onduidelijke opdracht-uitleg. Dit heb ik echt heel veel gehoord, ook van casual kijkers. Ik denk echt dat half Nederland dit spel niet meer begrijpt. En volgens mij onnodig. Verder:
  • onhaalbaar lijkende opdrachten
  • onvolledige informatie
  • nul schema's - die er vroeger wel waren!
  • weinig psychologische lagen
  • opdrachten zonder speurwaarde
Dit alles reduceerde voor mij te veel opdrachten tot "BN'ers een spelletje zien spelen", en dat is niet waar voor mij WIDM over gaat. Ik wil nog een rundown doen per opdracht, en dan ga ik niet mild zijn, omdat ik echt denk: met Rick McCullough in het team, moeten ze dit met 20 jaar ervaring echt beter kunnen. :)

China was een gewaagde locatie. Prachtig en uniek, maar ik heb ook de indruk dat er veel niet kon (dingen in de lucht, in het water en ondergronds, lange opdrachten). Dat sommige opdrachten niet door konden gaan, heeft volgens mij wat matige vervangingsopdrachten opgeleverd. Hopelijk volgend jaar een locatie waar je "vrijer" kunt filmen.

Wat ik wel goed vond:
  • Toffe kandidaten(groep). Veel gelachen.
  • Mooie beelden.
  • Gave locaties.
  • Ik krijg een aardige indruk van het land.
  • Presentator Rik doet het, vind ik, echt goed en leuk!
  • De podcast vind ik echt een verrijking en is erg leuk om te luisteren. Echt supertof om de verhalen te horen van Rik en Rick en andere medewerkers!
  • Verwijzingen naar oude seizoenen zijn geinig extraatje.
  • Opdracht met molloten-enveloppen was een hele toffe verrassing!

Ik heb met heel veel plezier gekeken en ga nu de finale kijken - ik ben benieuwd. En WIDM is nog steeds het beste amusementsprogramma op de NLse tv.
Dat minder alles of niets opdrachten valt volgens mij wel mee.
Alles of niets opdrachten 2019:
3.1 vlag uithangen
3.3 op treden
4.2 serenade
5.1 straatbeeld
7.1 getouwtrek
8.1 vuurproef

Alles of niets opdrachten 2020:
1.3 parkeer tarief
2.3 wereldbeeld
3.1 lijn(ver)diensten
4.2 verkeer(d)
6.1 voice mol
9.1 cijferkunst

Opdracht 1.3 en 4.2 reken ik ook tot de alles of niets opdrachten aangezien er praktisch niets wordt verdiend als de helft van de opdracht correct wordt uitgevoerd. Dan kom ik in beide seizoenen uit op 6 alles of niets opdrachten.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Gadoesja op 15-03-2020, 16:14:18
Ik zal ook proberen iets toe te voegen aan alle suggesties die hier al gedaan zijn.
Allereerst makers van WIDM en Rik hartelijk dank voor al jullie inzet! Wij hebben dit jaar (over het algemeen) genoten van alle mooie beelden, de leuke groep, mijn SUPERMOL Rob ::bravo:: ::joehoe::, en de ouderwetse finale zonder publiek en verheugen ons op de volgende (bonus) aflevering.

Over blijft een groot vraagteken mbt de sleutelhangers. Ik vermoed dat men daar later in het programma op terug had willen komen met een opdracht oid en dat dat door omstandigheden niet is doorgegaan. Graag willen wij onze nieuwsgierigheid op dat punt alsnog bevredigd hebben.
Ook het molgeld is nauwelijks aan bod gekomen. Wel is gezegd dat MOL Rob naar het briefje met de kindertekening wees en "20" aangaf. Er is niet laten zien dat de naam van Rob er in te vinden was. Dat was toch een hint?
Graag volgende keren géén afvaller meer in aflevering 1 om al eerder hier genoemde redenen.
Aan echte spoilers is niet altijd iets te doen, mogelijk kan de crew voor nepspoilers zorgen, dan blijft het de vraag welke spoilers nep zijn en kan er extra gespeurd worden.
Het sturen van de redactie in de zin van veranderen van volgorde van acties van kandidaten zou minder kunnen. Hier op het forum is een aantal keren aangetoond dat er geknipt en geplakt is. (Zie bv schaduwen). Dat is niet altijd te voorkomen maar er kan ook teveel gestuurd worden in dit opzicht.
De opdracht met 15 foto's is onhaalbaar, daarom niet interessant. De MOL hoeft niets te doen, eigenlijk, het gaat vanzelf fout.
Graag nog een terugblik op de fietsopdracht en de glazen brug en de MOLacties daar.
Wat er eveneens gemist wordt is opdrachten waar uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen bij komen kijken.
Het was ook tof geweest als de finale bestaan had uit nog één laatste opdracht in China, met afvaller.

 Erik Leppen zegt (blz. 1):
Mijn hoofdkritiek op 20 is: onduidelijke opdracht-uitleg. Dit heb ik echt heel veel gehoord, ook van casual kijkers. Ik denk echt dat half Nederland dit spel niet meer begrijpt. En volgens mij onnodig. Verder:

    onhaalbaar lijkende opdrachten
    onvolledige informatie
    nul schema's - die er vroeger wel waren!
    weinig psychologische lagen
    opdrachten zonder speurwaarde

Hier ben ik het mee eens.

Dan nog Moltalk, het was een verademing vergeleken bij de vorige jaren! Ga zo door!
En een verzoek:
Zou het Molgeld de volgende keer niet kunnen bestaan uit "Vriendliefjes?"

 ::bravo:: ::bravo:: ::zwaai:: ::zwaai::

Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: DigiMol op 15-03-2020, 16:27:45

En een verzoek:
Zou het Molgeld de volgende keer niet kunnen bestaan uit "Vriendliefjes?"


Jaaa, dit zou ik ook enorm toejuichen!
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Rat op 15-03-2020, 16:42:19
In de eerste plaats is de groepsdynamiek bij WIDM al jaren niet leidend meer...

Rats verlangen naar nog meer terugblikken tijdens aflevering 9 deel ik beslist niet. Ik was juist heel blij met drie min of meer volwaardige opdrachten, en de no nonsense finale, zonder dat eindeloze uitmelken. Vorig jaar heb ik aflevering 9 getimed (is vast nog wel ergens terug te vinden), en daaruit bleek dat de aandacht voor clichématige nostalgie en het getut en getrut van de kandidaten in aanloop naar het 'dat-ziet-u-volgende-week'-moment buitensporig veel kostbare zendtijd in beslag nam. De invulling van aflevering 9 van dit jaar maakte voor mij zelfs bijna goed dat er dit jaar maar liefst drie afleveringen waren waarin niemand afviel.
Wat betreft het eerste punt heb je misschien gelijk. Ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn dat je tegenwoordig niet echt iets mist als je een aflevering overslaat en dat we dat anders zouden willen zien?

Wat betreft het tweede punt besef ik mij dat het hier een controversiële mening is. Ik ben wat dat betreft duidelijk in de minderheid, maar het ging me allemaal te snel. De finale was in mijn ogen niet bijzonder.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Michmol op 15-03-2020, 16:56:03
Wat betreft het eerste punt heb je misschien gelijk. Ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn dat je tegenwoordig niet echt iets mist als je een aflevering overslaat en dat we dat anders zouden willen zien?


Daarover zijn we het eens. En ik ben echt niet uit op een soort Gouden Kooi (weet u nog?) waarin deelnemers elkaar uit de tent vechten, maar het is de laatste jaren wel érg zoet en kumbaya. WIDM is ooit begonnen als realityprogramma, en daar is het tamelijk ver van af gedreven. Dat is niet alleen de 'schuld' van de makers, maar ook een logisch gevolg van het feit dat de kandidaten inmiddels precies weten hoe ze (willen) overkomen op het scherm (behalve kennelijk Jaike, wat ik dan wel weer schattig vond).





Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: LdHmolletje op 15-03-2020, 17:05:00
Ook het molgeld is nauwelijks aan bod gekomen. Wel is gezegd dat MOL Rob naar het briefje met de kindertekening wees en "20" aangaf. Er is niet laten zien dat de naam van Rob er in te vinden was. Dat was toch een hint?
Er is volgens mij ook nergens gezegd dat de naam van Rob op het briefje van 20 stond. Zoals ik de hint begreep, wees Rob naar het briefje van 20 om aan te duiden dat hij de mol in seizoen 20/de 20ste mol was.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Gadoesja op 15-03-2020, 17:17:53
Er is volgens mij ook nergens gezegd dat de naam van Rob op het briefje van 20 stond. Zoals ik de hint begreep, wees Rob naar het briefje van 20 om aan te duiden dat hij de mol in seizoen 20/de 20ste mol was.
Ik bedoel in het topic molgeld en verder op het forum is er ook weinig aandacht aan besteed.
Rob zijn naam kun je er op vinden. Ik betwijfel ook dat een kind deze tekening heeft gemaakt. Kijk zelf maar eens.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Starlight op 15-03-2020, 17:26:43
Al met al vond ik het best wel een goed seizoen! Hele leuke kandidaten, een mooi land (hoewel ik de kritiek op de landkeuze zeker snap), en een leuke mol die duidelijk plezier had in zijn rol ::bravo:: Voor mij staat of valt het seizoen toch wel met de mol, dus wat dat betreft ben ik behoorlijk positief.

Verder vind ik het echt top dat de productie echt wat doet met onze feedback ::ok:: Ik vind het vooral heel fijn dat er minder "alles of niets" opdrachten zijn, en dat van de mol ook wel eens verdachte acties worden getoond.

Ook was ik zeker een fan van 3 opdrachten in de finale, hoewel de hele twist met 4 personen in de finale wat mij betreft niet helemaal van de grond kwam. Vanwege het uitzendschema en de promo wist eigenlijk elke kijker dat al, en bij de kandidaten kwam het ook niet helemaal aan. Wat dat betreft had het misschien wel iets meer mogen aanvoelen als een finale.

Mijn grootste kritiekpunt zijn de opdrachten. Er waren dit seizoen best wel wat toffe opdrachten: lasergamen, de draaitafel, en natuurlijk als hoogtepunt "alleskenners" met mijn eigen naam op een envelop ::tandpastasmiley:: Ook opdrachten als "porseleinen kamer", "beeld en geluid" en de oud-mollandse gerechten vond ik leuk om naar te kijken.

Helaas waren er toch ook weer veel opdrachten waarbij de uitleg vaag en onduidelijk was. Vaak wordt het dan voor de kijker nog duidelijk door de biechten van kandidaten - maar als zelfs de kandidaten het niet snappen, zoals bij "vakwerk" en "kleurrijk", dan snapt niemand het nog. Ook veel opdrachten die wel te snappen zijn, zijn vaak alsnog onhaalbaar of op zijn minst onhaalbaar binnen de beperkte tijd (denk aan "scherp stellen" en "doorzichtig"). Bij zulke opdrachten is de productie dan meer de mol dan de mol zelf. Overigens daarbij complimenten aan Rob dat hij ondanks de onhaalbaarheid alsnog actief ging mollen, en het niet gewoon aan de kandidaten overliet ::ok::

Dus wat ik vooral zou willen zien bij de opdrachten zijn:
- een duidelijkere uitleg (eventueel met schema's)
- een hogere haalbaarheid: het moet mogelijk zijn als er geen mol zou zijn
- langere opdrachten
- gelaagdheid: niet per se ingewikkeldere opdrachten, maar met name opdrachten waarbij je op meerdere manieren kan mollen en waarbij er iets te speuren en te analyseren valt (zonder uiteraard onomstotelijk de mol te kunnen ontmaskeren).

Daarnaast zou ik graag af en toe toch iets meer zien van hoe de groepskeuze tot stand komt bij bepaalde opdrachten. Ook vind ik het soms jammer dat er juist bij opdrachten waar wat te speuren zou kunnen zijn, zoals de hoovercraft-opdracht, niet duidelijk wordt wat er precies is gebeurd omdat het grootste gedeelte van de opdracht in een versnelde montage wordt afgespeeld. En zoals elk jaar blijf ik geen fan van de biechten waarin kandidaten ons vertellen hoe mooi de natuur is, terwijl we dat zelf ook wel met onze eigen ogen kunnen zien.

En die ontknoping mag van mij voortaan zonder publiek erbij (hoewel de reden waarom het nu moest natuurlijk geen leuke is). Was heel fijn om naar te kijken zo ::bravo:: Wel zou ik nog steeds graag aandacht willen voor echt elke opdracht, al is het maar kort. De mol hoeft echt niet elke opdracht tot in den treure te bespreken, maar uiteindelijk wil ik toch bij elke opdracht weten wat de mol heeft gedaan, ook als de actie niet is gelukt. Als dit echt niet haalbaar is op TV, dan toch minstens in het extra materiaal op de website.

Oh, en stop eens met dat "mol met de laagste pot ooit!" of "minst verdachte mol ooit!", vooral als het niet klopt. De mol hoeft echt niet altijd de beste ooit te zijn. We hebben er al 20, dus dat gaat ook niet lukken om daar steeds overheen te gaan.

Verder blijft WIDM het beste programma van de Nederlandse tv en het enige waar ik voor thuisblijf. Het concept blijft fantastisch, en ik hoop toch dat het nog vele jaren blijft bestaan met hopelijk steeds ruimte voor verbetering en vernieuwing ::bravo::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: daniwidm op 15-03-2020, 17:30:29
WIDM is voor mij het leukste tv programma op Nederlandse televisie. Wat je moet weten is, ik geniet vooral van puzzelwerk en de speurtocht, net als bij een goede misdaadroman of een potje cluedo of nog strategischer bordspel. De locatie en de extreem mooie beelden (echt, complimenten) zijn voor mij niet zo van belang, het gaat mij echt om het spel. Mááár dat is allemaal natuurlijk wel een leuke bonus.

Tops:
- minder kansspel en troeven
- meer inkijk wie-verdenkt-wie, bondjes-strategieën

Tips:
- aub minder montage!
- leg de spelregels beter uit, je kunt soms helemaal niks met de informatie die je bijmekaar puzzelt, soms gaat zo een hele aflevering verloren..
- leg keuzes beter uit, ook wat de consequentie was geweest van de niet gekozen mogelijkheid..
- maak meer opdrachten gelaagder (niets is wat het lijkt), daag de groep wat meer uit, dit is interessanter voor speurders

Een ideaal seizoen voor mij is eentje waar je als echte puzzelaar (molloot) elke aflevering een puzzelstuk vindt en richting het eind (rond afl 7) met redelijke zekerheid een mol hebt kunnen ontmaskeren. Net als de kandidaten is dit het moment waarop je het wel met enige zekerheid moet weten, om te winnen (nouja.. gemiddeld gezien..). En dat je dus niet na afl 9 eigenlijk een gok van 33% (of 25%...) aan het doen bent, omdat je niet anders kunt. Dat een normale kijker nog in afl 10 zit te gissen is prima! Het hoeft er zeker niet dik op te liggen!

Ik probeer het trouwens niet zozeer uit één fout te halen, zoals sommige molloten is gelukt.. (wil ik ook niet) en de verwijzingen van titels etc vind ik nutteloos. Ik luister goed naar opmerkingen, kijk naar reacties. Ik turf mee met uitgesproken verdenkingen tijdens de biechten rond de executies. Net zoals follow-the-money is dit één van de puzzelstukjes. Wat ik extreem jammer vind, is dat de montage, zo lijkt het, steeds meer knip-en-plak-werk verricht, waardoor deze elementen verloren gaan en ik gefrustreerd raak.

Bedankt dat er met feedback wordt omgegaan! Bedankt voor weer een leuk seizoen! Tot de volgende!   ::zwaai::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Froky op 15-03-2020, 17:35:24
Eerst het goede. Ik heb alweer reikhalzend iedere week uitgekeken naar iedere aflevering van WIDM. Leuke kandidaten, mooie relatief onbekende regio in China, onderhoudende televisie.
Vooraleer ik kritiek geef, wil ik toch benadrukken dat WIDM (na De Mol) het programma is dat me het meeste interesseert van alle programma’s die jaarlijks terugkomen. WIDM is een topprogramma, maar het is nu éénmaal eenzaam aan de top en hoge bomen vangen veel wind.

Mijn grootste kritiekpunten zijn gelaagdheid en diepgang van opdrachten en correcte spelregels.
Maar kritiek geven is makkelijk en dezelfde kritiek komt heel vaak terug. Maar om constructiever te zijn heb ik daarom zelf eens een opdracht ‘herwerkt’ om op zoek te gaan naar extra gelaagdheid in een proef, zodat analyses maken nadien veel leuker zijn (en meningen toch verdeeld zullen blijven).

Eén van de betere proeven dit jaar was het navigeren door de chinese vazen. Maar om extra gelaagdheid te brengen in het spel zou ik de proef ongeveer zo hebben opesteld:

Rik: ‘Jullie spelen zo dadelijk in duo’s een behendigheidsspel. Vorm nu eerst duo’s.’
Duo’s worden gevormd, we zien een klein beetje van dat proces.
Rik: ‘Jullie gaan per duo een traject lopen door de vazenfabriek met stokken mee. Er zijn stokken van 100 tot 500 euro. Hoe moeilijker de vorm van de stok, hoe meer hij waard is. Jullie beslissen als duo welke stok jullie nemen, deze moet voor beide dezelfde zijn. Dan lopen jullie elk het traject. Jullie krijgen 10 minuten om het traject te beëindigen en zo het geld te verdienen. Per vaas die jullie omstoten gaat er 75 euro uit de pot.’ Dus zowat hetzelfde als de opdracht was, maar met tijdsdruk. Dit geeft een dilemma: vlug gaan, met risico om vazen te breken of zeer berekend, met risico te traag te zijn. Makkelijke stok nemen en weinig verdienen, of moeilijke stok nemen met mogelijkheid tot meer verdienen, maar die je wel meer excuses oplevert als je veel omstoot.
Dan krijgen wij als kijker al een preview in de twist die komt:
‘De kandidaten weten het nog niet, maar de speler die het hoogste bedrag wint op zijn traject, speelt straks nog eens een veel moeilijker traject met zijn zelfde stok, maar voor 1000 euro. Maar als deze speler te laat binnenkomt, gaat er 1000 euro uit de pot, samen met de vazen die hij onderweg breekt.’
De kandidaten weten dit nog niet, enkel de mol weet dit WEL.

Zo’n soort proef zit volgens mij vol met mogelijke spanningsvelden. Hoe verloopt de verdeling? Manipuleert de mol het zo dat hij bij een onhandig iemand ingedeeld wordt en zorgt hij dat de onhandige een onmogelijk moeilijke stok krijgt? Of gaat de mol in eerste instantie voor het beste resultaat, om dan nadien heel ongelukkig het grootste bedrag te verknoeien (en zo zijn en andere prestaties ongedaan te maken)? Zou de mol kiezen voor een makkelijke stok en de moeilijke stokken laten voor kandidaten?
En de kandidaat die in het eerste traject het meest verdiend is natuurlijk de meest fanatieke kandidaat,... of is hij net de mol met voorkennis?
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Joff op 15-03-2020, 17:50:19
Leuke kandidaten dit jaar in een mooi land. Vooral Nathan en Buddy sprongen eruit en het is fijn dat die dan ook in de finale beland zijn. Wat ik goed vond aan dit seizoen was het gebrek aan jokers en vrijstellingen en geld uit de pot bieden en dat soort dingen, want dat verdraait de mol soms een beetje.

Kritiekpunten:
* De opdrachten waren vaak te moeilijk (die 15 foto's) of zelfs onmogelijk en onbegrijpelijk of onduidelijk uitgelegd. Waar zijn de opdrachten gebleven waarbij kandidaten echt goed moesten puzzelen of ze 3 uur lang een berg op moesten fietsen?
* Er zaten weinig echte psychologische spelletjes in. Dat hoort wel bij WIDM.
* Veel molacties waren een beetje saai en de mol was zelf ook nogal saai. Er zaten wel een paar leuke molacties tussen hoor, dat moet gezegd. Maar qua karakter vond ik de mol niet echt boeiend. Helaas is dat wel vaker zo.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Regis Filia op 15-03-2020, 17:56:42
De mol was anders, maar een goede keuze. De mol hoeft echt niet elk seizoen een energiek type te zijn zoals Jan. Sommige mensen vinden Rob geen goede mol doordat we zijn molacties al hadden gezien in de eerste 9 afleveringen. Maar ik vind het juist fijn dat de molacties gewoon in beeld zijn gebracht.
Zet alle verborgen aanwijzingen en alle molacties - inclusief molbiecht! - op de website. Er wordt veel tijd besteed aan het voorbereiden van de livefinale met publiek (die echt achterwege mag worden gelaten), maar de aanwijzingen en molacties, waar het echt om draait, lijken een beetje verwaasloosd te worden.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Swifty op 15-03-2020, 18:49:44
Erg leuk dat de mol geen acteur of presentator was dit jaar :D De laatste jaren streepte ik zangers, modeontwerpers en vloggers al bij voorbaat als mogelijke mol, mooie verrassing dus dit jaar ::ok::

Ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn dat je tegenwoordig niet echt iets mist als je een aflevering overslaat en dat we dat anders zouden willen zien?

Ik ben als niet-fanatieke kijker het helemaal niet met jullie eens wat dit betreft. Ik vind persoonlijk zaterdagavond al geen handige avond, ik heb maar 1 aflevering gezien omdat ik alle andere zaterdagen afspraken had.
Als je een aflevering niet meer los van de vorige afleveringen kunt zien zou ik die enkele keer dat ik geen andere dingen te doen heb ook niet meer kijken. Jaja uitzendinggemist en zo, kan allemaal, maar de niet-fanatieke kijker neemt die moeite niet als je op voorhand al weet dat je de meeste afleveringen niet direct kunt zien.
Het is juist fijn dat je af en toe een uitzending kunt zien zonder dat je iets essentieels mist.

Overigens begrijp ik van de makers de keuze voor de zaterdagavond heel goed. Het is veel meer een familieprogramma geworden. Het is leuk voor het hele gezin.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Mit op 15-03-2020, 19:19:15
Ten tweede: Angst voor discomfort van de kandidaten. Dat ze veel in luxe resorts zitten vind ik jammer, maar is op zichzelf geen probleem. Dat ze niet meer het risico willen nemen de kandidaten van een rots af te laten springen snap ik ook, maar ook opdrachten waarbij overwinnen van angst, uithoudings- of doorzettingsvermogen nodig zitten er amper nog in. De meeste opdrachten duren niet langer dan een half uur en vragen geen enkele lichamelijke of mentale vaardigheid van de kandidaten. Wat grotendeels overblijft is in essentie een samenraapsel van raadsels en speurtochten.

Hier ben ik het helemaal mee eens.
Bijvoorbeeld zoals in aflevering 4 van 2010. Hier was een opdracht van anderhalf uur met zandzakken tillen en er moest gekampeerd worden.
Fysieke opdrachten, langere spelduur en dit soort primitievere omstandigheden zie ik graag weer.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Erik Leppen op 15-03-2020, 20:40:30
Ik had het toevallig vandaag ook nog over de mol en onze conclusie was ook dat er bijna geen fysieke opdrachten waren. En dan bedoel ik niet fysiek zwaar, maar fysiek als in "met het lichaam", "niet-mentaal". Bijna alle opdrachten waren "met het hoofd". De vazen-opdracht was een uitzondering en meteen mijn favoriete opdracht ooit, net als de oud-mollandsche gerechten, waarvan mijn gesprekspartner vandaag meteen zei "bij die opdracht snap ik waar ik naar kijk". Dergelijke fysieke spellen zijn vaak simpeler uit te leggen (wat iets anders is dan makkelijker te halen!) en zijn visueler, en lenen zich dus goed voor televisie.

Vergelijk het met de Vlaamse mol aflevering 1. In 1 aflevering is dit al allemaal gedaan:
Spoiler (klik om te tonen/verbergen)
In 1 aflevering is er al bijna meer fysiek (= met het lichaam) gedaan dan in het hele seizoen widm2020a.

Wat mij betreft is goede opdracht met 1 zin uit te leggen. "Breng de stok van A naar B en gooi zo min mogelijk vazen om". Simpel. "Verkoop zo veel mogelijk typisch Nederlandse lekkernijen op de Chinese markt". Simpel. Natuurlijk kun je dan wat nuances aanbrengen (verschillende stokken met verschillende geldbedragen was een supergoed idee, want visueel), maar in principe moet die ene zin de hele uitleg zijn. Bijna alle andere opdrachten zijn te ingewikkeld, en mensen die niet zo into mindgames zijn, snappen dat gewoon niet. Die willen gewoon kandidaten zien abseilen, fietsen, onderwaterzwemmen, klimmen, door een laserlabyrint manouvreren, een fort verdedigen, etc. etc.

Ik zou de makers willen vragen of ze voor zichzelf de uitdaging willen aangaan om opdrachten te bedenken die je in 1 zin kan uitleggen.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: MOLCATCHERRR op 15-03-2020, 20:51:58
Ik ben qua afleveringen echt vet tevreden! Mooi gefilmd zoals altijd en had geen moeite de opdrachten te begrijpen.

Maar ik vind wel de ontknoping echt zwaar tegenvallen. Rob was al veel te voorspelbaar vanaf aflevering 4. Rob heeft steeds bovenaan gestaan in de landelijke statistieken.
Echt zwaar balen. Ik dacht dat rob het niet was. Ik ben niet boos hahaha dat ik t fout had maar meer dat iedereen het al geraden had.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Uil op 16-03-2020, 12:39:31
Zelf heb ik genoten tijdens dit seizoen, meer dan de afgelopen jaren. Dat heeft er denk ik vooral mee te maken dat het gezellig was met vrienden, wat meer samen gekeken, en dat ik zelf ook meer tijd beschikbaar had om te kijken en te herbekijken. Dat heeft er toe geleid dat ik wat meer actief ben gaan speuren ook en online wat actiever ben geworden. Dit seizoen heeft me daar in ieder geval niet in geremd. Ik vind het moeilijk om het te vergelijken met andere seizoenen. Ik ben opgegroeid met WIDM, dus dan voelt het verleden (tweede deel zeroes of zoiets) al snel leuker. Een paar jaar heb ik ook niet gekeken omdat het te druk had met studie en dat soort zaken en dan vanaf afl. 1 al achter de feiten aan liep en het dan maar op gaf. Ik stapte weer in bij seizoen Susan Visser, en had haar meteen in afl. 1 tot Mol gekroond omdat ik haar zo irritant vond en daarom dacht dat ze me de rest van het seizoen zou gaan kwellen  ::rofl:: Eigenlijk heb ik daarna ook alleen maar heel casual WIDM gekeken en in de overtuiging dat het programma toch zo gemaakt is dat je als gewone kijker de Mol niet kan achterhalen. Was vooral leuk om met vrienden mee te kunnen praten. De afgelopen jaar werd ik ook behoorlijk bevestigd in dat het bijna niet te achterhalen was, met vorig jaar als dieptepunt.

Dit seizoen ging ik dus wel meer speuren. Sinds afl. 3 had ik zelf Rob tussen de hoofdverdachten staan, maar steeds kwam er toch allerlei verdacht gedrag tussendoor van Buddy, Mil en Nathan waardoor ik nooit echt zeker was. Ze hebben denk ik slim gebruikt gemaakt dat Rob erg verdacht leek en dat je meteen het 'niets-is-wat-het-lijkt'-gevoel hebt waardoor je blijft twijfelen. (De stelligheid van sommige mensen dat het of te makkelijk was of juist niet te doen vind ik niet altijd heel erg geloofwaardig, en beetje bij makkelijk praten achteraf horen.) Ook de twijfel of hij het kan naast acteurs en presentatoren. Ik vind dat ze een mooie balans hebben gevonden nu met dat het te doen is de Mol te achterhalen, zichtbare en deduceerbare (of dat je in ieder geval vraagtekens kunt zetten bij) (mol)acties. Hierbij hadden ze de makers ook geluk met het heerlijke bondje tussen Mil en Buddy. Sowieso was de groep fijn: niet té gezellig, wel fanatiek, vaak tactisch, en een aantal heel fijne karakters.

Veel van jullie waren al heel snel met de feedback en ik heb er eigenlijk weinig nog aan toe te voegen. Ik heb het geluk gehad dat ik pas later de spoilers zag (was er wat laat bij dit seizoen, de onthulling was ook niet heel spectaculair), dat heeft denk ik een hoop gescheeld. Grootste verbeterpunt lijkt mij de uitleg en haalbaarheid van opdrachten, dat springt het meest in het oog als casual kijker. Her en der online hoor ik net iets te vaak dat mensen het vonden tegenvallen of meer verwachten. Weet niet of dat puur het jubileum is, maar denk dat het ook een beetje verzadiging is en dat de afgelopen 10 jaar alles ook gewoon spectaculairder is geworden (ik bedoel ook echt alles, vergelijk ook tv-series uit de zeroes met die van nu, alles zit goed in elkaar, fantastisch geproduceerd, één nog heftiger en gewelddadiger dan de ander etc.). De verwachtingen zijn altijd erg hoog en mensen zeuren makkelijk. Toch ga ik er wel in mee dat het nu wel erg veilig was qua 'fysieke' opdrachten, en dat het af en toe op beeld best net iets meer mag schuren tussen de kandidaten. Vooralsnog leg ik het nog even bij de productieomstandigheden van China en het wellicht onmogelijk hete weer dat er wat minder fysiek-spectaculaire opdrachten waren.

Mijn hoop is altijd dat er een mooie thematiek in een seizoen zit, met aanwijzingen gelinkt aan de cultuur (of mythologie) van een land. Daar verwacht ik inmiddels sowieso weinig van aangezien dat zelden echt gebeurt. Ik weet niet of het te moeilijk is om er in te verwerken of dat het misschien dan te makkelijk wordt voor molloten qua puzzelen, haha. Maar ik volg wel Rat met dat ik graag net iets meer coherentie zou willen zien tussen opdrachten e.d.

MolTalk is niet heel veel besproken, ik ben nogal ambivalent. Aan de ene kant vind ik het totaal hysterisch, aan de andere kant zeer amusant. Zaken die dubbel besproken worden, nog eens herhaald worden in het social media rondje, vind ik erg zonde. Mensen die door elkaar heen tetteren. Ik had zelf niet meer of minder problemen met Margriet en Chris; vind het enthousiasme en de hysterie al gauw overdreven voor 'maar' een tv-programma. Maar dan ben ik ook wat meer cynisch aangelegd. :P Toch kijk ik het altijd weer.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Regis Filia op 16-03-2020, 21:47:14
Zet alle verborgen aanwijzingen en alle molacties - inclusief molbiecht! - op de website. Er wordt veel tijd besteed aan het voorbereiden van de livefinale met publiek (die echt achterwege mag worden gelaten), maar de aanwijzingen en molacties, waar het echt om draait, lijken een beetje verwaasloosd te worden.
Het is 48 uur sinds de uitzending en er staat nog steeds helemaal niks op de site dat niet al in de uitzending was te zien. De geheime aanwijzingen zijn zelfs niet uitgetypt. Dit móet echt beter. De overige geheime aanwijzingen op een rij zetten in text-only vorm kost weinig tijd.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Enigma TV op 16-03-2020, 22:26:51
Het is 48 uur sinds de uitzending en er staat nog steeds helemaal niks op de site dat niet al in de uitzending was te zien. De geheime aanwijzingen zijn zelfs niet uitgetypt. Dit móet echt beter. De overige geheime aanwijzingen op een rij zetten in text-only vorm kost weinig tijd.

Waarom ga je er vanuit dat er meer officiële aanwijzingen zijn die niet behandeld zijn? Ik denk dat alles wel gezegd is omtrent molacties en aanwijzingen en dat er daarom niets meer online gaat komen. Maar wellicht dat Rik ons daar meer duidelijkheid in kan gaan verschaffen woensdag!
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Regis Filia op 16-03-2020, 22:36:40
Waarom ga je er vanuit dat er meer officiële aanwijzingen zijn die niet behandeld zijn? Ik denk dat alles wel gezegd is omtrent molacties en aanwijzingen en dat er daarom niets meer online gaat komen. Maar wellicht dat Rik ons daar meer duidelijkheid in kan gaan verschaffen woensdag!
Er zijn sowieso nog de afleveringstitels. Niet alle 9 zijn benoemd in de laatste aflevering.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: MartinJ op 16-03-2020, 23:33:03
Het is 48 uur sinds de uitzending en er staat nog steeds helemaal niks op de site dat niet al in de uitzending was te zien. De geheime aanwijzingen zijn zelfs niet uitgetypt. Dit móet echt beter. De overige geheime aanwijzingen op een rij zetten in text-only vorm kost weinig tijd.
De geheime aanwijzingen worden elk jaar steeds meer naar de achtergrond geplaatst. Voor mij kunnen ze deze beter helemaal weglaten. Ze worden volgens mij toch veel meer gebruikt om ons op het verkeerde been te zetten dan als echte hint naar de Mol. Ook kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat sommige geheime aanwijzingen er niet bewust in zijn gezet, maar geadopteerd zijn door de redactie nadat ze deze op een forum als dit hebben gelezen. Want, molloten vinden overal geheime aanwijzingen in, zelfs in het ruisen van de zee of storingen in de uitzending.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Pac op 17-03-2020, 03:34:57
Ik typ binnenkort nog een langer stukje feedback, maar er is één ding wat al seizoenen lang zo is en wat ik niet helemaal snap. Waarom wordt er in aflevering 1 altijd gestrooid met vrijstellingen? Sinds 2011 zijn er, m.u.v. seizoen 14, in ieder seizoen meerdere vrijstellingen weggegeven in aflevering 1. Een vrijstelling moet toch iets bijzonders zijn ???

In het geval van een 'schermen-niet-zien'-twist snap ik het nog, dan zorgt het dat er voor dat er niemand naar huis hoeft. Maar in de meeste gevallen wordt de eerste executie - toch al een loterij - er juist alleen maar oneerlijker op. Denk aan Ewout, die met vier vrijstellingen en een Mol in het spel ineens niet 8, maar slechts 4 tegenstanders had tijdens zijn eerste executie. Of erger nog: Ron, die een speciale executie moest tegenover maar twee van zijn medekandidaten :-\\

Dat er dit seizoen net zoveel zwarte als groene vrijstellingen in het spel kwamen was maar een schrale troost: het maakte de hele opdracht eigenlijk onnodig. Wat mij betreft matigen we de vrijstellingen dus vooral en dan hoeven er ook geen zwarte vrijstellingen tegenover te staan. Doe hooguit één vrijstelling in aflevering 1 voor een kandidaat die daar hard moet vechten ::jaja::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Pac op 17-03-2020, 07:18:13
Alternatief voor de live finale

Een live finale is niet ideaal, ben ik het met velen hier eens, maar terug naar de oude reünievorm zullen ze niet gauw doen. Daarom bedacht ik me een alternatief. Waarom niet een finale + ontknopingsaflevering combineren met een bioscoopevenement? Een soort combinatie van hoe de Belgen het doen met hun finales en hoe de laatste afleveringen van de twee WIDM Juniorseries er uit zagen.

Hoe ik het voor me zie:

Aan het einde van aflevering 9 valt de laatste executie: er zijn dan nog 3 finalisten over eventueel blikken ze dan al vooruit op het finalegevoel.

Aflevering 10 is dan een volledig van tevoren gemonteerde aflevering, en volgt de formule die ook bij WIDM Junior werd gebruikt. De finalisten doen nog één grote finale-opdracht. Dan volgt de finaletest, en halverwege de aflevering is dan de grote ontknoping. De tweede helft van de aflevering kijken we naar een strak gemonteerde compilatie van een groot deel van de Molacties.

Het officiële YouTube-kanaal heeft voor het eerst alle Molacties in één video (https://www.youtube.com/watch?v=iJQ7MFFEGf4) geüpload. Dan blijkt dat in de afgelopen aflevering 23 minuten aan Molacties werden besproken. Lijkt me top ::ok:: Daar kun je dan nog pakweg zeven minuten aan toevoegen om het één geheel te maken, en ook niet eerder vertoonde beelden in te verwerken. En laat bijvoorbeeld de winnaar aan het woord hoe hij de Mol op het spoor is gekomen :)

Rondom aflevering 10 is er dan een live-evenement georganiseerd in één van de grootste bioscopen van Nederland (vergelijkbaar met de Kinepolis Antwerpen). Vanuit één van die zalen (bv. voor prijswinnaars) wordt dan ook de laatste aflevering van Moltalk opgenomen. De eerste 10 minuten zendtijd kun je besteden aan een vooruitblik op de laatste aflevering samen met de 10 kandidaten, ongeveer even lang als je nu met de afvallers praat. Dan volgt de finale+onknopingsaflevering die ik heb uitgelegd en kijken we een goed uur lang naar een bioscoopfinale die tiptop in elkaar gemonteerd is. Daarna kun je, vanuit dezelfde bioscoopzaal de laatste aflevering van Moltalk opnemen (gepresenteerd door Rik), waarbij je met de kandidaten napraat en er ruimte is om extra Molacties te laten zien (en eventueel te giebelen).

TLDR; Zo zou het eruit zien:
Aflevering 9: Laatste executie, eindigen met 3 finalisten.
Voorafgaand aan aflevering 10 zijn er 10 minuten Moltalk met alle kandidaten, opgenomen vanuit een bioscoop.
Aflevering 10 is een cinematische aflevering met een laatste finale-opdracht, de finaletest en de ontknoping in de eerste 30 minuten. In de tweede helft zien we een mooi aaneengeregen compilatie van Molacties, afgewisseld met nieuwe beelden. (Kan door Rik of de Mol aan elkaar gepraat worden.)
Na aflevering 10 is er dan een speciale uitzending van Moltalk vanuit de bioscoop (met precies dezelfde sfeer als de live finale), waarin nog eens wordt teruggeblikt, de Mol en winnaar uitgebreid aan het woord komen en er ruimte is voor extra Molacties die de echte finale-uitzending niet gehaald hebben.

Op die manier kun je met pakweg dezelfde zendtijd als een normale aflevering + Moltalk ineens een tof live evenement én een sterke aflevering 10 vol Molacties neerzetten ::joehoe::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: hrvdg7 op 17-03-2020, 14:09:41
Matig seizoen met een matige mol. Kandidaten waren wel top.
Opdrachten ook matig en niet gelaagd.

China als locatie was wrs niet een goed idee achteraf.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: suuuus op 17-03-2020, 18:02:27
Ik denk dat veel al wel gezegd is hierboven. Door drukte niet de tijd kunnen nemen om een stukje te schrijven. Ik denk dat China een moeilijk land was voor WIDM en ondanks dat zijn jullie er toch in geslaagd een mooie serie neer te zetten. Ik heb er meer van genoten dan afgelopen jaren. Ook heb ik het gevoel dat jullie zeker wat met de feedback van afgelopen jaren gedaan hebben. Echt  ::ok:: ::ok::
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Michmol op 17-03-2020, 20:38:13
Ik denk dat China een moeilijk land was voor WIDM en ondanks dat zijn jullie er toch in geslaagd een mooie serie neer te zetten.

Ja, die arme productie toch. Voor alle bevolkingsgroepen, kunstenaars en vrijdenkers is China een absoluut paradijs, maar voor WIDM-makers is het een moeilijk land. Staat Giro 555 al open?
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: joost2014 op 18-03-2020, 18:00:06
Allereerst complimenten aan het hele WIDM-team! Ook dit jaar heb ik weer met veel plezier naar alle afleveringen gekeken. Ik schrijf dit stukje puur vanuit mijn gevoel en niet perse op alle feitelijke gebeurtenissen in de afleveringen.

De bekendmaking van alle kandidaten via de verschillende media vond ik leuk bedacht, maar ook merk je dat niet alle media het even serieus namen. Ik snap dat het via deze weg extra publiciteit (verschillende tijdstippen/verschillende kanalen) geeft aan het programma, maar ik zie de bekendmaking liever op een andere manier. Bijvoorbeeld in een ingelaste special van Moltalk of via mysterieuze aanwijzingen op bijv. de WIDM-sociale media.

De start van het seizoen in China zag er fantastisch uit! Wat moet de ontvangst op het plein tussen al die muzikanten indrukwekkend zijn geweest. Dat zag je maar aan Anita. Helaas vond ik de opdracht daarna tegenvallen. In principe was het een keuze maken, kistje openen, zoeken naar de corresponderende tekens op de muur en zo een vrijstelling of joker ontvangen. Ik wil echt niet vervelend doen, maar het lijkt voor de kijker zo ontzettend simpel. Oké er staan enorm veel tekens op de muur, maar het is nu niet dat je een echt zware, moeilijke doordachte opdracht moet doen. Dit vond ik met de daarop volgende opdrachten eigenlijk allemaal net zo. Ik mis vaak de diepte in de opdrachten. 'Omschrijf de beelden, zoek een telefoon in een graanveld, speel een potje mastermind, zoek het theeservies, loop een (vrijstellings)route, tel het aantal auto's' - opdrachten die je bijna oneerbiedig ook in je eigen achtertuin zou kunnen spelen. Ik kijk nu de afleveringen van de Belgische Mol en daar hebben de opdrachten zoveel meer gelaagdheid. Opdrachten die ik dit seizoen wel tof vond waren: Kleurwerk, Lijn(ver)diensten, Afhaalchinees, Je draai vinden (psychologisch heel sterk), Mol laser.

De groep met kandidaten was mwah. Maar dat is waarschijnlijk puur persoonlijk. Het duurde bij mij vrij lang voordat ik ook echt het idee had dat de groep zelf hecht en gezellig begon te worden (buiten het spel om). Ik miste in het begin van het seizoen wat meer de hotelkamer/ontbijt/diner-gesprekjes. Toch heb ik genoten van de groep. Vooral Buddy, Leonie en Nathan vond ik enthousiaste smaakmakers en fanatiek! Dit miste ik bij andere kandidaten wat meer: Rob (blijkt achteraf misschien waarom haha), Mil en Johan bijv. Ik begrijp ook goed dat je dit niet kan sturen en dat de kandidaten het spel allemaal op hun eigen manier spelen.

Ik hoop dat er in het extra jubileum seizoen wat extra spannende opdrachten zitten, meer onderliggende psychologie, zodat het voor iedereen ook de moeite waard is om extra hun best te doen.

Nogmaals, erg genoten van het seizoen en bovenstaand zijn slechts kleine punten van kritiek. Al met al heb ik weer erg genoten. Zin in het nieuwe seizoen! (en al wat daarna nog volgen gaat!)
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: molE13 op 21-03-2020, 20:34:42
TLDR; Zo zou het eruit zien:
Aflevering 9: Laatste executie, eindigen met 3 finalisten.
Voorafgaand aan aflevering 10 zijn er 10 minuten Moltalk met alle kandidaten, opgenomen vanuit een bioscoop.
Aflevering 10 is een cinematische aflevering met een laatste finale-opdracht, de finaletest en de ontknoping in de eerste 30 minuten. In de tweede helft zien we een mooi aaneengeregen compilatie van Molacties, afgewisseld met nieuwe beelden. (Kan door Rik of de Mol aan elkaar gepraat worden.)
Na aflevering 10 is er dan een speciale uitzending van Moltalk vanuit de bioscoop (met precies dezelfde sfeer als de live finale), waarin nog eens wordt teruggeblikt, de Mol en winnaar uitgebreid aan het woord komen en er ruimte is voor extra Molacties die de echte finale-uitzending niet gehaald hebben.

Op die manier kun je met pakweg dezelfde zendtijd als een normale aflevering + Moltalk ineens een tof live evenement én een sterke aflevering 10 vol Molacties neerzetten ::joehoe::


S.v.p. geen opdracht in aflevering 10. Dat kost in mijn ogen te veel tijd. Dat is tijd die ik graag besteed zie worden aan het in beeld brengen van hints en aanwijzingen.

Geen hints die door montage de uitzending niet hebben gehaald.

S.v.p. 2: geen ontmoeting tussen kijkers en deelnemers noch interviews met kijkers.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: keek op 25-03-2020, 11:08:34
Waar ik me aan erger is dat er credits worden gegeven aan de mol voor 'de laagste pot ooit' of 'nooit het maximale bedrag gehaald'. Die credits zijn enkel voor de productie die onmogelijke opdrachten bedenkt en daar veel te weinig tijd voor geeft om het uit te voeren. Vroeger waren de bedragen die met de opdrachten te verdienen waren sowieso hoger. Er zijn dus echt wel mollen die het veel beter hebben gedaan. Dat de publieke omroep minder geld te besteden heeft als vroeger snap ik, maar doe niet of het een verdienste van de mol is. Het is een keuze.

De opdrachten dit seizoen waren best wel leuk, maar waren spannender geweest als de tijd die kandidaten krijgen verdubbeld wordt, zodat ze het echt kunnen halen en dat er betere tekst en uitleg gegeven wordt, zodat de kandidaten weten wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld bij vakwerk, daar hadden ze best kunnen uitleggen wat de bedragen betekenden. Of bij de foto-opdracht, hadden ze de kandidaten  een paar minuten de opdracht kunnen laten bestuderen in plaats van één keer uitleggen.

Dus liever meer geld laten verdienen en als er dan 'te veel' geld wordt verdiend, dan gooien ze er een spannende opdracht in waarbij geld uit de pot gaat, zoals een veiling. Volgens mij geeft dat veel spannendere televisie.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: molE13 op 28-03-2020, 11:42:02
MolTalk is niet heel veel besproken, ik ben nogal ambivalent. Aan de ene kant vind ik het totaal hysterisch, aan de andere kant zeer amusant. Zaken die dubbel besproken worden, nog eens herhaald worden in het social media rondje, vind ik erg zonde. Mensen die door elkaar heen tetteren. Ik had zelf niet meer of minder problemen met Margriet en Chris; vind het enthousiasme en de hysterie al gauw overdreven voor 'maar' een tv-programma. Maar dan ben ik ook wat meer cynisch aangelegd. :P Toch kijk ik het altijd weer.
MolTalk heb ik besproken in het topic MolTalk.
Titel: Re: Feedbacktopic WIDM 2020: tips en tops
Bericht door: Pac op 30-03-2020, 21:45:35
Laat ik dan ook nog maar mijn bedenkingen uiten over het uitgekozen land. China is politiek gezien nou niet je van het, zoals we allemaal wel min of meer weten. Het probleem is alleen dat WIDM een reisprogramma is. En dat betekent dat je als makers een mooi land wil neerzetten. Ieder WIDM-land krijgt een onvermijdelijke boost in het toerisme cadeau omdat het mensen enthousiast maakt over het land. Dat is wel wat wrang als je het naast alle geschonden mensenrechten in hetzelfde land legt :-\\

Dat dat dit jaar allemaal anders loopt door het virus, wisten de makers niet. Zij hebben besloten om zich volledig te richten op de mooie kanten van het land. En laten we wel wezen: het land hééft een prachtige eeuwenoude cultuur en een heel vriendelijke bevolking. Maar door alleen dat in beeld te brengen, en geen enkel politiek standpunt in te nemen, wordt het hele seizoen in de praktijk één grote China-promotie. We hebben dit hele seizoen één klein kort kritisch nootje gehoord tijdens de afleveringen: Buddy die zei 'maar googlen kan dus niet in China, lang verhaal.' Dat is het enige. Langs de minder geïnformeerde kijker gaat het gewoon heen.

Van tevoren zeiden we nog: 'laten we eerst afwachten hoe de makers het invullen, Rik kan vast nog wel een kritische noot in zijn tekstjes verwerken.' Maar daar kwam niets van terecht. Het enige wat we hem hebben horen zeggen over het regime is 'Dit is een belangrijke plek voor de Chinezen, omdat president Xi Jing Ping hier gedineerd heeft.' Ja, echt een kritische houding vind ik dat niet voor een journalist ???

Wat mij betreft moet een programma bij de publieke omroep zeker oog hebben voor dit soort kwesties. Dat betekent dat je ofwel besluit om geen discutabele regimes meer te bezoeken, of je zorgt ervoor dat je een duidelijke disclaimer door de afleveringen heen weeft. In Georgië en Colombia konden Art en Rik praten over voorzichtige verbeteringen na moeilijke tijden, in China kan dat niet. Helaas is er voor gekozen om dan maar te zwijgen over eventuele misstanden in het land.

Een idee dat ik had: waarom niet een journalist als Ruben Terlou uitnodigen in de serie? Gewoon als speciale gast, bijvoorbeeld bij een etentje. Daar kun je een Karel-en-Angela-achtige opdracht omheen verzinnen, of een cursus Chinees, of hem gewoon een klein bijrolletje geven tussendoor. Er is vast wel iets te verzinnen. Dan kun je zo'n sterke journalist ook zijn inzichten over het land laten delen, gewoon in gesprek met de kandidaten. En maak je misschien ook mensen enthousiast om zijn ijzersterke documentairereeksen eens te kijken.

Vrolijk China gaan promoten als vakantiebestemming is niet bepaald een publieke-omroep-taak. Maar goed, het seizoen is inmiddels geweest dus daar valt weinig meer aan te doen. Laat ik ook nog wat opmerkingen over het land plaatsen die niet zozeer politiek gerelateerd zijn.

Gek genoeg miste ik tijdens het kijken een beetje het 'China'-gevoel. De rijke geschiedenis en cultuur waar ik het eerder over had kwam weliswaar terug in sommige opdrachten, toch ontbrak er voor mijn gevoel iets in de algehele sfeer van de serie. Volgens miste er iets cruciaals: muziek. Bij het seizoen in Japan voelde ik elke aflevering heel sterk een Japan-gevoel, en dat lag zeker voor een groot deel aan de Aziatische muziek. Idem dito voor de seizoenen in Latijns-Amerika. Volgens mij hebben de makers dit seizoen geprobeerd dit minder nadrukkelijk te laten zijn, maar daarmee ging een deel van culturele magie er wel door verloren voor mij.

Verder vond ik de kennismaking met het land en de mensen wat tam. Het bleef te veel aan de oppervlakte. We hebben van China gezien wat je als toerist zou zien: spraakverwarring, een moeilijke taal, mensen die je niet begrijpen. Een aantal van de eerste dingen waar je aan denkt: mobieltjes, afhaalchinezen, porselein. Maar probeer eens om verder te kijken dan dat. Ik zou zou de mensen die op researchreis gaan naar land XXI willen uitdagen om door die eerste indrukken heen te prikken. Spreek met de lokale bevolking en duik echt in de cultuur. Nu zagen we weliswaar een kungfu-opdracht, maar die bleef beperkt tot 'noteer de bewegingen'. Als je de kandidaten mee laat doen met zo'n traditie of sport, kom je volgens mij al tot betere televisie. En je leert de tv-kijker wat. En laat de lokale bevolking eens aan het woord om een stuk (immaterieel) cultureel erfgoed uit te leggen. Dit hele punt zal dit seizoen vast allemaal lastiger zijn geweest door de grote taalbarrière, dat begrijp ik. Maar probeer het tóch. Met een tolk erbij moet er vast iets moois mee te doen zijn.