Realitynet - Realitynet.org

Oudere seizoenen => Wie is de Mol? => Wie is de Mol AVROTROS 2022 => Topic gestart door: Erik Leppen op 19-02-2022, 23:50:23

Titel: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Erik Leppen op 19-02-2022, 23:50:23
Veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen.

Valt mij op.

Was ook al met de foto's namaken-opdracht dit jaar. Maar ik heb het idee, dat we de afgelopen jaren meer van dit soort opdrachten hebben gezien. Dat opdrachten met locals erg vaak lijken te gaan over "spullen lenen in winkeltjes". Kan het niet hardmaken, maar krijg wel dat idee. Ligt het aan mij?

Hoe het ook zij, ik word eigenlijk niet zo blij van die opdrachten. Ik weet dat de discussie in het tapijt-opdracht-topic al uitgebreid aan bod is, maar misschien is het goed om het in een aparte topic te doen, bij deze: wat vinden we van opdrachten met locals waarbij Nederlanders winkels bestormen en allerlei spullen komen lenen? Wat vinden we sowieso van opdrachten met locals? Ik zou het wel sjiek vinden als dat wat vaker opdrachten zijn waar locals zelf ook op zitten te wachten. Vraag me af of dat een vraagstuk is bij het bedenken van opdrachten. Mensen lastigvallen op het strand met metaaldetectors...met telelenzen vanaf een bootje foto's van strandbezoekers maken... bij mensen hun huis binnenkomen om 5 verschillen te maken, maar als die mensen zelf wat willen laten zien, lopen ze in de weg. Zomaar nu al 5 opdrachten in één seizoen. Ik vraag me toch wel af wat die Albanezen daar nou over het geheel genomen van vinden en of de Avrotros hier überhaupt bij stilstaat...

En je kan ook zeggen: het feit dat ik me dat überhaupt afvraag vind ik een teken van slecht productiewerk. Je zou toch op z'n minst even in beeld willen hebben dat al die tapijten ook weer netjes worden teruggebracht, of dat er een paar worden gekocht, of tenminste iets waaruit voor kijkers duidelijk is dat dit de waardering van de bewoners kan wegdragen. (Dit werd ook al genoemd door iemand in de opdrachttopic.)

...Is het kinderachtig gezever? Is het woke om hier iets van te vinden, of om plaatsvervangende schaamte te voelen? Misschien hoor. Wat zijn de meningen van anderen hierover?
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Tunneltelevisie op 19-02-2022, 23:57:31
Ik ben het wel met je eens, het is wat ongemakkelijk.
Soms lijkt vergeten te worden dat je te gast bent in een land.

Misschien niet terecht dat ik dat zo voel tijdens het kijken van WIDM, aangezien ik niet weet wat er achter de schermen is afgesproken; als je bv weet dat winkeliers toestemming hebben gegeven en worden gecompenseerd of dat strandgangers er oké mee zijn dat er een Nederlandse televisieploeg is, is het weer anders. Maar nu is het wat onduidelijk; dat is het lastige eraan.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Jordyep op 20-02-2022, 00:04:10
Ja ze kunnen Rik dat beter in een zin even uit laten leggen. Of de kandidaten wat geld meegeven.
Dan nog vind ik de interacties soms wat cringy, maar dat is meer een persoonlijk ding denk ik.
Ik zie gewoon liever meer opdrachten waarin ze iets voor de lokale bevolking terug doen in plaats van tot last zijn.

Ik weet dat dit soort opdrachten al veel langer in widm zitten, maar vroeger had ik er niet zo veel last van.
Dat kan natuurlijk door meerdere dingen komen: andere invulling van de opdracht, mijn leeftijd, of ik keek inderdaad minder kritisch.
Weet het niet zo goed.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: MollenvangR op 20-02-2022, 00:21:33
Ik zie gewoon liever meer opdrachten waarin ze iets voor de lokale bevolking terug doen.

De brug schilderen (s18) en het theaterspel (s11 - werden de kinderen ook vrolijk van) zijn hier goede voorbeelden van. En was in seizoen 6 ook niet dat ze spullen gingen inkopen voor een schooltje? Seizoen 20 in China met de foodtrucks ook erg leuk (niet zozeer iets terugdoen, wel leuke interactie met locals). Dus ja ze doen het zeker wel.

Maar inderdaad zijn ook veel (ongemakkelijke) "leen opdrachten" met locals geweest de laatste seizoenen
- Dit seizoen tapijten afl 8 en foto's namaken afl 2 (en zelfs het strand met de metaaldetectoren was ongemakkelijk).
- Colombia de vlaggen waslijn
- De foto's uitbeelden in Tsjechië (Renee die een Marsreep gaat lenen in een winkeltje)

En dan zijn er ook nog genoeg gewone interactie opdrachten geweest
- s15 de verkiezingen en ook op bezoek in dat huisje waar Ajouad elk meisje wilde versieren
- Restaurant Molino (los van de spuugkip van Klaas)
- Locaties zoeken in Spanje (Almeria was dat geloof ik)
- Seizoen 9 in Petra foto maken (al is dat vooral met toeristen)
- Foto's maken met Chinezen (opdracht met 5 personen)
- Zoek de verschillen dit seizoen bij de oude mensen op bezoek
- In Toscane in aflevering 1 de mensen van straat plukken in Renaissance

Maar overall, ik stoor me er niet heel erg aan eigenlijk. Ik vind het juist leuk die culturen en mensen te zien. Los van dat ik wel snap wat het issue hier in dit topic is.

Ik denk dat alles altijd heel netjes geregeld wordt door de productie en houd daarbij ook altijd in mijn achterhoofd dat ze in Colombia bij de waslijn ook alles netjes teruggebracht hebben en de locals hebben geïnformeerd wat de bedoeling is. En ik dat dat men altijd wel een goede mix heeft in wat voort opdrachten met locals gedaan worden.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Michmol op 20-02-2022, 01:17:20
Uitstekende bijdrage van Erik, zoals gebruikelijk. Ik voel hetzelfde ongemak, en het heeft niet zozeer met wokeness te maken als wel met basale beschaving - of het gebrek daaraan.

Het punt is volgens mij dat de makers de wereld steeds meer zijn gaan zien als louter decor (en bijgevolg alle eventueel daarin aanwezige mensen als figuranten) van het grote WIDM-universum waarin zij heer en meester zijn. Vrijwel alles is daaraan in hun ogen van ondergeschikt belang, en dat zorgt voor ongemakkelijke situaties in de categorie die we vanavond moesten zien. Maar denk ook aan de genânte scène in het Tamil-dorp , de waslijnen in Colombia, et cetera. Ri(c)ks opmerking dat de Chinese censuur zo zijn voordelen had omdat het de kans op spoilers zo lekker klein maakte beschouw ik overigens als symptoom van hetzelfde euvel. Het programma - i.c. mooie plaatjes, geheimhouding, buzz en kijkcijfers - gaat boven alles. Het is natuurlijk geweldig dat de makers na al die jaren nog steeds zo gedreven zijn - al is er in de gelederen behoorlijk wat verloop geweest - maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het succes langzamerhand toch een beetje met de productie aan de haal is gegaan.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Tunneltelevisie op 20-02-2022, 01:34:18
Ja, ik zat nog even te denken... Eerdere jaren had ik ook weleens dat het ongemakkelijk was, maar over deze opdracht maak ik mij drukker dan anders. Ik denk dat het vooral te maken heeft met dat de kandidaten aan de haal gaan met andermans werk/broodwinning. Als winkelier ben je trots op jouw winkel (lijkt mij) en dan is het op zijn zachtst gezegd vreemd als mensen dat werk 'lenen', op straat leggen, dat de halve stad erover  heen banjert en dat je het vies terug krijgt.

Nu ga ik er wel vanuit dat er e.e.a. is geregeld, maar hier lijkt alles in dienst te staan van het programma. Als ik het bijvoorbeeld vergelijk met een brug schilderen (wat volgens mij sowieso moest gebeuren volgens de desbetreffende gemeente, dacht ik), dan doe je het samen met de mensen. Toch wel een verschil in opzet, denk ik: nu stonden de winkeliers vooral in dienst van het programma zelf.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Feodora op 20-02-2022, 01:43:43
Ik ben het wel eens met wat jullie schrijven. Een opdracht met de lokale bevolking kan wat mij betreft alleen als de bevolking er geen last van heeft. Slepen met spullen van mensen kan wat mij betreft dus niet. Een brug schilderen of eten verkopen dan weer wel.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: DRenziboy op 20-02-2022, 01:48:55

Het punt is volgens mij dat de makers de wereld steeds meer zijn gaan zien als louter decor (en bijgevolg alle eventueel daarin aanwezige mensen als figuranten) van het grote WIDM-universum waarin zij heer en meester zijn.

Dit is een hot take... :-X

Ik zelf vind het tot een zekere hoogte vermakelijk maar zoals ik ook al aangaf in het opdrachtstopic zelf, er is een soort van concensus dat mensen hier niet snel bereid zouden zijn om hetzelfde te doen, want het is een broodwinning of het is in dienst van, of je hebt gewoon geen zin.
(Ik ga er wel van uit dat wij allemaal braaf zouden meehelpen als hier het domplein onder de kaasplankjes gelegd moet worden. ;) ) Maar het feit dat we ons druk maken over wat de winkeliers zelf kunnen bepalen, gaat dat niet een beetje ver?

Enige waar ik het mee eens ben is dat het dit keer om tapijten ging... de kleren in Colombia waren aan een waslijn, dat is nog acceptabel. De brug in Georgië was liefdadigheidswerk, dat juich ik juist toe! (Meer van dit.) Het theepotje in China was ook prima te doen.

Er zijn ook genoeg beschamende opdrachten te noemen(deze zijn ook al deels vermeld):
het stemmen in Sri Lanka, mensen ronselen in Dominicaanse Republiek, de oudere bewoner in de Lada in Georgië, en dergelijken.

Opdrachten met Locals zijn altijd lastig en zullen dat ook blijven. Het gaat vooral om hoe je ze inzet (klinkt slecht, maar ik bedoel het goed.) en wat je wilt bereiken met de opdracht.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: JanneMol op 20-02-2022, 08:47:33
Ik denk dat het pijnlijke bij de tapijtenopdracht is dat het erop lijkt dat er vooraf niet goed gecommuniceerd is met de winkeliers. Als die van tevoren goed hadden geweten wat de opdracht was waren ze niet snel hun tapijten terug gaan halen toen bleek dat er mensen overheen gingen lopen. Ze leken wel te weten dat er iets geleend zou worden, maar niet dat het gebruikt of zelfs vies terug zou komen.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: lilith op 20-02-2022, 08:51:27
Ja, ik zat nog even te denken... Eerdere jaren had ik ook weleens dat het ongemakkelijk was, maar over deze opdracht maak ik mij drukker dan anders. Ik denk dat het vooral te maken heeft met dat de kandidaten aan de haal gaan met andermans werk/broodwinning. Als winkelier ben je trots op jouw winkel (lijkt mij) en dan is het op zijn zachtst gezegd vreemd als mensen dat werk 'lenen', op straat leggen, dat de halve stad erover  heen banjert en dat je het vies terug krijgt.

Nu ga ik er wel vanuit dat er e.e.a. is geregeld, maar hier lijkt alles in dienst te staan van het programma. Als ik het bijvoorbeeld vergelijk met een brug schilderen (wat volgens mij sowieso moest gebeuren volgens de desbetreffende gemeente, dacht ik), dan doe je het samen met de mensen. Toch wel een verschil in opzet, denk ik: nu stonden de winkeliers vooral in dienst van het programma zelf.

Dit benadert het beste mijn mening.
Albanië is een arm land https://www.komoverenhelp.nl/landen/albanie/  , en wij vegen als rijke Nederlanders onze voeten aan hun tapijten. Ik kon het gewoon niet aanzien en snap totaal het Molse niet aan deze opdracht. Tuurlijk kan het genuanceerder. Sommige winkeliers vonden het leuk. Maar wie verzint zoiets? Nee, voor mij grensoverschrijdend.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Arco Mol Fan op 20-02-2022, 09:37:59
Deze "opdracht" staat heel erg hoog in de flop 5, dit was echt niet om aan te zien.  ::niet-ok::
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Geel scherm op 20-02-2022, 11:16:54
Ik vind het een prima opdracht. Het lijkt me logisch dat de makers de winkeliers op de hoogte hebben gebracht van wat er hier ging gebeuren. Dat een winkelier zijn kleden ophaalt kan zijn omdat de mol die instructie heeft gegeven of dat die ene winkelier er niet zoveel zin in had. Voor zulke locals is het toch gewoon een grote sensatie. Kleedje op de grond is zo afgeklopt. Het feit dat wie is de mol bestaat is ook ethisch niet verantwoord, want de mol is een gruwelijk persoon die saboteert en liegt en bedriegt. Een slecht voorbeeld voor kinderen als die kijken. Is dat dan ook niet toegestaan? Je kan over elke opdracht wel iets te klagen vinden waarom het niet door de beugel zou kunnen.
In deze opdracht was er juist veel plezier en sensatie wat die mensen zelden meemaken. Er zijn zelfs nog wat kleden gekocht. Maarja, misschien sta ik er wel te positief in ;).
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Heinz op 20-02-2022, 11:21:45
In deze opdracht was er juist veel plezier en sensatie wat die mensen zelden meemaken.

 ::rofl::
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: joligmolletje op 20-02-2022, 11:26:35
Ik snap de opmerkingen in dit topic helemaal, maar even de knuppel in het hoenderhok gooien. Willen we wel een WIDM die de hele tijd op safe speelt en alle risico's probeert te vermijden? Daar is toch ook helemaal niets aan! Juist de opdrachten die een beetje 'schuren' pakken of geniaal uit of floppen. Als de bewoners het helemaal fantastisch hadden gevonden en we geen boze winkeleigenaren hadden gezien, hadden we heel anders naar deze opdracht gekeken. Duidelijk was dat het winkelend publiek de opdracht in ieder geval fantastisch vond, getuige de vele selfies die er zijn gemaakt tijdens de opdracht. De opdracht zal vast de Albanese media hebben gehaald en daarmee de tapijtverkopers nog wat extra roem hebben gebracht.

Los daarvan valt mij op dat de makers zeker dit seizoen de nodige kritiek over zich heen krijgen. Eerst is er gedoe over de milieuvriendelijkheid van de ballonnen, nu weer over deze tapijtopdracht. Slaan we als molloten niet een beetje door? Hoewel ik beide opdrachten als opdracht niet supersterk vond, heb ik liever dat de makers wat risico nemen dan dat we een totaal risicoloze productie krijgen.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Heinz op 20-02-2022, 11:31:35
Ik snap dat je een algemene trend ziet/probeert te zien maar ik denk dat je moet oppassen met generaliseren. Iedere kijker vindt weer andere dingen goed en minder goed. Zelf heb ik al jaren last van plaatsvervangende schaamte bij sommige opdrachten zoals deze (de met post-its beplakte Chinezen staan nog helder op mijn netvlies) en in dit geval nog voordat de boze winkeliers hun kleden terug gingen halen. Met het gehannes met de schaapjes had ik dan weer minder problemen en ik heb me ook niet druk gemaakt over ballonnen op het strand. Anderen zullen daar wel weer problemen mee hebben. Laten we niet alles op een hoop gooien.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: D*N op 20-02-2022, 11:40:02
Het is in Moltalk bevestigd dat de ballonnen afbreekbaar waren en volledig milieu-onschadelijk. Dus geen reden tot paniek ;D.

Ik moet zeggen dat ik deze opdracht met de tapijten wel ongemakkelijk vond om naar te kijken, juist ook omdat sommige verkopers (terecht) geïrriteerd leken. Verder geen problemen met opdrachten met locals. Zoals eerder genoemd vooral de opdrachten waarbij ze iets geven naar de locals (brug verven, schoolspullen, gratis maaltijd etc.). Daar zitten zeker ook ongemakkelijke momenten in, maar dan voelt het meer stuntelig om te lachen in plaats van plaatsvervangende schaamte ::vergroot::. 
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Erik Leppen op 20-02-2022, 12:11:18
Willen we wel een WIDM die de hele tijd op safe speelt en alle risico's probeert te vermijden?
Met deze vraag suggereer je een tweedeling die helemaal niet bestaat. Ik vind het helemaal goed als er wordt geëxperimenteerd. Maar ik vind het tegelijk niet oké als mensen die daar niet mee instemmen worden gebruikt als decorstuk. Dat wil niet zeggen dat je de opdracht niet mag doen, dat wil wèl zeggen dat je dus inspraak moet regelen. Of nog beter: dat je die winkeleigenaren betrekt in hoe een opdracht er uit kan zien. En ik zou het als kijker heel fijn vinden als ik bevestiging krijg van de makers dat het op die manier gegaan is. Als dat is gebeurd, dan is dat met 2 minuten editen in beeld toe te voegen; als dat niet is gebeurd, dan moet het ontwerpproces van de opdracht anders.

Ik zou dus ook niet willen dat we dergelijke opdrachten niet meer zagen. Wat ik zou willen is dat we te zien krijgen dat dergelijke opdrachten samen met de betreffende inwoners zijn bedacht. Ook dat is risico nemen bij opdrachtontwerp, maar dan zonder mensen te beschadigen :)
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: MollenvangR op 20-02-2022, 12:55:10
Reactie van Rik (https://www.televizier.nl/amusement/rik-van-de-westelaken-kritiek-tapijtopdracht-widm) op de ophef rond deze opdracht:
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Run op 20-02-2022, 12:59:13
Ik denk dat het pijnlijke bij de tapijtenopdracht is dat het erop lijkt dat er vooraf niet goed gecommuniceerd is met de winkeliers. Als die van tevoren goed hadden geweten wat de opdracht was waren ze niet snel hun tapijten terug gaan halen toen bleek dat er mensen overheen gingen lopen. Ze leken wel te weten dat er iets geleend zou worden, maar niet dat het gebruikt of zelfs vies terug zou komen.
Dat is toch gewoon afgesproken dat sommige ondernemers hun tapijtjes weer gingen ophalen? Ik vind het juist gaaf dat mensen daar een echte rol krijgen in het spel! Net zoals in die kamers, toen bewoners de kandidaten gingen afleiden met praatjes over kinderen en kleinkinderen, foto's die bekeken moesten worden etc. Het zijn geen moeilijke rollen en ik vind het een fantastische aanvulling op het spel.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: molton op 20-02-2022, 13:09:53
Ik snap dat je een algemene trend ziet/probeert te zien maar ik denk dat je moet oppassen met generaliseren. Iedere kijker vindt weer andere dingen goed en minder goed. Zelf heb ik al jaren last van plaatsvervangende schaamte bij sommige opdrachten zoals deze (de met post-its beplakte Chinezen staan nog helder op mijn netvlies) en in dit geval nog voordat de boze winkeliers hun kleden terug gingen halen. Met het gehannes met de schaapjes had ik dan weer minder problemen en ik heb me ook niet druk gemaakt over ballonnen op het strand. Anderen zullen daar wel weer problemen mee hebben. Laten we niet alles op een hoop gooien.
Ik had bij de schapen en de ballonen op het strand ook nergens last van. Ik was er in dit geval ook wel vanuit gegaan dat er afspraken gemaakt waren. Ik denk dat ze anders met pek, veren en hooivorken het dorp uitgejaagd waren. De opdrachten met de lokale bevolking vind ik ook altijd genant. Ik moet er niet aan denken dat me gevraagd zou worden ze uit te voeren. Maar goed, er zullen genoeg mensen zijn die ze leuk vinden en dat mag gelukkig ook.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Run op 20-02-2022, 13:15:40
De opdrachten met de lokale bevolking vind ik ook altijd genant. Ik moet er niet aan denken dat me gevraagd zou worden ze uit te voeren. Maar goed, er zullen genoeg mensen zijn die ze leuk vinden en dat mag gelukkig ook.
Weinig ondernemers hier blijkbaar, het is toch supergoeie reclame?
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: joligmolletje op 20-02-2022, 13:20:29
Met deze vraag suggereer je een tweedeling die helemaal niet bestaat. [... rest weggehaald vanwege lengte]

Ik gooide ook bewust een stevige stelling erin (zoals ik beschreef). Het valt mij alleen op dat er vrij snel geluiden komen op o.a. dit forum om bepaalde opdrachten nooit meer uit te voeren en dat zou ik jammer vinden.

Jouw suggestie om kort te laten zien hoe de opdracht tot stand is gekomen vind ik een hele goede. Dat zou ik superleuk vinden om te zien en doet absoluut geen afbreuk aan de afleveringen!
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: JanneMol op 20-02-2022, 13:21:23
Dat is toch gewoon afgesproken dat sommige ondernemers hun tapijtjes weer gingen ophalen? Ik vind het juist gaaf dat mensen daar een echte rol krijgen in het spel! Net zoals in die kamers, toen bewoners de kandidaten gingen afleiden met praatjes over kinderen en kleinkinderen, foto's die bekeken moesten worden etc. Het zijn geen moeilijke rollen en ik vind het een fantastische aanvulling op het spel.

Ik heb ook geen problemen met de woonkamers hoor! Vooral omdat de bewoners het daar heel erg naar hun zin leken te hebben.

Ik hoop dat het terugvorderen van de kleedjes een molactie was, dat zou het wel een stuk minder ongemakkelijk maken.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: molton op 20-02-2022, 13:21:46
Weinig ondernemers hier blijkbaar, het is toch supergoeie reclame?
Oh, ja hoor, ik kan het me vanuit de ondernemers wel voorstellen, alhoewel het wel mee zal vallen die "goede reclame" in Nederland. Hoeveel extra tapijtjes zouden ze hier door verkopen?

Ik bedoelde dat ik ze als kandidaat niet graag uit zou voeren.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Heinz op 20-02-2022, 13:25:01
Weinig ondernemers hier blijkbaar, het is toch supergoeie reclame?

Dan ben je kennelijk van mening dat commercie/economisch gewin het belangrijkste is. Daar ben ik het niet mee eens.

Ik ben het eens met Erik Leppen dat er genoeg andersoortige opdrachten te verzinnen zijn met locals. Het type opdracht dat we nu gezien hebben is een beetje een format op zich binnen WIDM net als de lasergame dat is. "Chaos met locals" waarbij spraakverwarring een ingrediënt lijkt te zijn. (In dit geval Everon die niet begreep of hij nou wel of geen kleden mee mocht nemen en het vervolgens maar deed.) In China vond ik dit helemaal erg die opdrachten waarin ze elkaar niet begrepen want "haha dat Chinees is niet te volgen maar ach ze zijn wel zo lief" werd een beetje de strekking die ik er soms in las. Ik zie liever opdrachten waarin de locals en de kandidaten elkaar wel begrijpen.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Run op 20-02-2022, 13:27:18
Dan ben je kennelijk van mening dat commercie/economisch gewin het belangrijkste is. Daar ben ik het niet mee eens.

"Chaos met locals" waarbij spraakverwarring een ingrediënt lijkt te zijn. (In dit geval Everon die niet begreep of hij nou wel of geen kleden mee mocht nemen en het vervolgens maar deed.)
Denk je niet dat met de locals is afgesproken dat kleedjes die ongevraagd werden meegenomen - zal niet alleen door Everon gedaan zijn - weer opgehaald moesten worden als onderdeel van het spektakel? Deelnemers zijn enthousiast en denken dat afgesproken is dat ze alles mogen meenemen, maar nu moest er wel eerst netjes om gevraagd worden. Zo niet, dan terug met die kleedjes! Terecht.
Hopelijk krijgen we hier in de evaluatie uitsluitsel over.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Heinz op 20-02-2022, 13:30:28
Ik neem de kandidaten ook niks kwalijk. En de makers eigenlijk ook niet als er goede afspraken gemaakt zijn. Ik zou het alleen wel fijn vinden als ze kritisch naar dit soort opdrachten blijven kijken en de bezwaren die sommige kijkers hebben meenemen.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: IByte op 20-02-2022, 14:30:46
Rick en Rik hebben over dit onderwerp gereageerd op Instagram. Het lijkt allemaal met zorg geregeld. Dit zie je natuurlijk niet in het programma zelf, anders zou het een soort making-of-documentaire worden.

(http://)

(Overigens ben ik er zelf niet zo van om altijd maar vanaf de zijlijn op zoek te gaan naar kritiekpunten op (o.a.) dit programma. Dan houd ik het forum liever on-topic: wie is de mol, en hoe kunnen we ons plezier in dit entertainmentprogramma nog verhogen? Geniet eens een keer...)
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Heinz op 20-02-2022, 14:33:52
(Overigens ben ik er zelf niet zo van om altijd maar vanaf de zijlijn op zoek te gaan naar kritiekpunten op (o.a.) dit programma. Dan houd ik het forum liever on-topic: wie is de mol, en hoe kunnen we ons plezier in dit entertainmentprogramma nog verhogen? Geniet eens een keer...)

Ik geniet me al 20 jaar suf van WIDM maar dat wil niet zeggen dat er op een discussieforum over WIDM niet ook kritiek geleverd mag worden. Dat mag namelijk gewoon en zeker op de manier waarop Erik Leppen goed onderbouwd een discussie start.

Laten we het daar dus verder niet over hebben en teruggaan naar de punten die de topicstarter opwerpt.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: IByte op 20-02-2022, 14:45:43
Misschien een idee om dat soort belendende discussies in een sub-board te plaatsen dan? Maar goed, hij vroeg nogal expliciet om mijn mening, die heeft hij bij deze, dat mag ook gewoon... Het is letterlijk een antwoord op de gestelde vraag, zeker die uit het laatste deel van zijn post.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Michmol op 20-02-2022, 14:57:35
De reacties van Rick en Rik gelezen hebbende, gun ik ze in dit geval het voordeel van de twijfel - al hebben we alleen hún woord dat alles keurig netjes was voorbereid en afgehandeld. Die opmerking over de stimulerende werking op de verkoop vind ik dan weer een beetje over de top: "Ze mochten blij zijn dat wij op hun ingedommelde marktstraatje neerdaalden".

Mijn Albaans is wat roestig, maar ik kan wel gezichten lezen. Minstens twee handelaren leken op zijn zachtst gezegd toch minder gecharmeerd van de hele situatie. Daar staat overigens die tengere oude dame tegenover, die het allemaal prachtig leek te vinden, vrolijk mee applaudisseerde en foto's nam met haar iPad.

Dit laat evenwel onverlet dat het, zeker de laatste jaren, regelmatig schuurt wanneer er opdrachten met locals worden gedaan. Ik ben helemaal niet tégen dergelijke opdrachten, en zelfs de (ingecalculeerde) Babylonische spraakverwarring hoeft wat bij betreft geen taboe te zijn. Ik herinner me met een glimlach de opdracht uit Argentinië, waarbij spullen moesten worden gekocht voor een plaatselijke lagere school. Of, uit hetzelfde seizoen, het diner bij het echtpaar Lopez Diaz (die natuurlijk volkomen ingewijd waren in de opdracht).

Speurtochten in stadscentra, boodschappenopdrachten, het vinden van mensen met bepaalde namen of eigenschappen zijn wat mij betreft dik in orde. Maar ik hoop dat de makers steeds een afweging zullen blijven maken tussen de amusementswaarde van een opdracht en de inbreuk op het dagelijks leven van de lokale bevolking. Aan dat laatste lijkt het bij herhaling te ontbreken, vanuit een misplaatst soort arrogantie. Niet overal op de planeet hebben mensen een boodschap aan het feit dat WIDM één van de bestbekeken programma's van Nederland is.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Run op 20-02-2022, 15:05:14
De reacties van Rick en Rik gelezen hebbende, gun ik ze in dit geval het voordeel van de twijfel - al hebben we alleen hún woord dat alles keurig netjes was voorbereid en afgehandeld. Die opmerking over de stimulerende werking op de verkoop vind ik dan weer een beetje over de top: "Ze mochten blij zijn dat wij op hun ingedommelde marktstraatje neerdaalden".

Mijn Albaans is wat roestig, maar ik kan wel gezichten lezen. Minstens twee handelaren leken op zijn zachtst gezegd toch minder gecharmeerd van de hele situatie. Daar staat overigens die tengere oude dame tegenover, die het allemaal prachtig leek te vinden, vrolijk mee applaudisseerde en foto's nam met haar iPad.

Dit laat evenwel onverlet dat het, zeker de laatste jaren, regelmatig schuurt wanneer er opdrachten met locals worden gedaan. Ik ben helemaal niet tégen dergelijke opdrachten, en zelfs de (ingecalculeerde) Babylonische spraakverwarring hoeft wat bij betreft geen taboe te zijn. Ik herinner me met een glimlach de opdracht uit Argentinië, waarbij spullen moesten worden gekocht voor een plaatselijke lagere school. Of, uit hetzelfde seizoen, het diner bij het echtpaar Lopez Diaz (die natuurlijk volkomen ingewijd waren in de opdracht).

Speurtochten in stadscentra, boodschappenopdrachten, het vinden van mensen met bepaalde namen of eigenschappen zijn wat mij betreft dik in orde. Maar ik hoop dat de makers steeds een afweging zullen blijven maken tussen de amusementswaarde van een opdracht en de inbreuk op het dagelijks leven van de lokale bevolking. Aan dat laatste lijkt het bij herhaling te ontbreken, vanuit een misplaatst soort arrogantie. Niet overal op de planeet hebben mensen een boodschap aan het feit dat WIDM één van de bestbekeken programma's van Nederland is.
Volgens mij hoorde het terughalen van de kleedjes, inclusief boos gezicht - anders zou het raar lijken - erbij, maar goed, hopelijk krijgen we dat nog te horen.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Joost2 op 20-02-2022, 15:21:33
Als het afgestemd is met de winkeliers en elk tapijt is gemarkeerd heb ik er weinig problemen mee nu ze schoon zijn ingeleverd. Plus je zult zien in de ontknoping en terugblik dat waar Jeroen zei: doe de luiken maar dicht.. de mol hier zei: kom je tapijten maar weer ophalen.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Jordyep op 20-02-2022, 15:35:36
(Overigens ben ik er zelf niet zo van om altijd maar vanaf de zijlijn op zoek te gaan naar kritiekpunten op (o.a.) dit programma. Dan houd ik het forum liever on-topic: wie is de mol, en hoe kunnen we ons plezier in dit entertainmentprogramma nog verhogen? Geniet eens een keer...)

Kritiek maakt dingen beter, dus het is prima om daar over te discussiëren. Passief kijken en alles maar voor lief nemen vind ik een nogal vreemde mentaliteit, ook al is het maar amusement. Je zet immers ook muziek af die je kwalitatief slecht vindt.

Ik denk zelf dat het probleem ook gedeeltelijk zit in de Vlaamse mol die de lat jaarlijks hoger en hoger legt, en de kwalitatieve piek van de Nederlandse versie die ondertussen ver achter ons ligt. Je weet gewoon dat zo’n kleedjesopdracht nooit op deze manier in beeld gebracht zou worden in de Vlaamse versie. Tel daarbij op de dubbele opdrachten uit vorige seizoenen, het gebrek aan inspiratie en diepgang  in andere opdrachten, of de soms vreemde regiekeuzes, en ik denk dat mensen best een punt hebben als ze zeggen dat het programma aan wat creatieve vernieuwing toe is. Dat is verder geen sneer richting het productieteam of Rick, want het is over het algemeen nog steeds een prima programma. Maar het kan zoveel beter.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: xanneweetwel op 20-02-2022, 16:26:45
Ik meen te herinneren dat bij de belgische mol een opdracht was waarbij gezegd werd dat de winkel op de hoogte was van de opdracht,
Spoiler (klik om te tonen/verbergen)
. Hopelijk werkte de spoiler.
Misschien niet de beste vergelijking, maar kwam ineens in mij op. Als we gaan naar oudere widm seizoenen komt inderdaad de brug verfen in mij op. Dat was gek, maar volgens mij ook aangeduid dat het in samenwerking was.

Over de opdracht van gisteren werden er aan de andere kant juist meerdere biechten geplaatst dat de winkeliers niet blij zouden zijn dat hun kleedjes vies zouden worden enzo, dat maakt het als de kijker nog raarder dat die kleedjes zo meegenomen worden. De makers geven ons deze informatie, dus de conclusie die wij trekken/trokken was gebaseerd op dat. Nu met het berichtje van Rik en Rick helpt dat natuurlijk, maar zonder deze informatie was het pijnlijk kijken gisteren.
Goed om te zien dat in dit geval de exposure dus een beetje heeft geholpen, normaliter vind ik dat geen goed argument om iemand zo te "betalen".
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Sophiee op 21-02-2022, 12:26:06
Ik ben het er mee eens dat de opdrachten waarbij de locals (geïnformeerd of niet) mee moeten doen steeds ongemakkelijker aan beginnen te voelen. Opmerkelijk vond ik dat Sahil dit zelfs eerder seizoen benoemde, hij zei iets van "zo'n opdracht waarbij je mensen moet lastig vallen die altijd zo pijnlijk zijn om aan te zien".

Als kandidaat word je gedwongen de keuze te maken tussen vriendelijk en respectvol te zijn tegen (niet altijd vrijwillige) locals zoals kinderen op een tapijt, of de belangrijke tijd voor de opdracht bewaken (waar de strengere Everon voor koos), maar waarvoor je vaak onbeleefder en ongeduldiger moet omgaan met de locals.

Dit contrast zag je ook terug bij Welmoed en Sahil destijds en ik vind het een ongemakkelijk dilemma wat naar mijn mening af doet van de opdrachten. Doe mij maar weer een opdracht waarbij ze iets  positiefs gaan doen zoals bruggen verven!
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Starlight op 21-02-2022, 17:20:05
Ik ben blij dat deze specifieke opdracht beter geregeld bleek te zijn dan uit de beelden bleek, maar ik blijf toch ook een probleem houden met dit soort opdrachten. En na even nadenken, denk ik dat dit vooral komt door de manier waarop locals worden ingezet, en de manier waarop dat dan in beeld komt.

Om even bij deze specifieke opdracht als voorbeeld te blijven: door niet tijdens de opdracht te melden dat vooraf is afgesproken met de winkeliers dat ze kleden zouden klaarleggen en geen enkele uitleg te geven over waarom de kleden werden teruggehaald (bijv. omdat kandidaten de verkeerde kleden hadden meegenomen of bij winkeliers waren geweest die niet meededen), doe je eigenlijk alsof dat er voor de opdracht niet toe doet. Het komt zo over alsof ze op geen enkel niveau hadden verwacht dat hier kritiek op zou komen. Alsof de locals alleen het decor zijn voor de opdracht, waarbij de kijker er niet over nadenkt wat voor impact dat eigenlijk heeft op de locals. Dat komt heel erg over alsof de productie er zelf óók niet over nadenkt, en de locals vooral als leuk charmant decor zien ipv echte mensen, van wie je een hoop vraagt door even gratis en voor niets hun kleden te willen lenen. Dan is het heel fijn dat het wel vooraf geregeld bleek te zijn, maar het komt voor mij alsnog niet over alsof je die mensen en hun tijd en inkomen echt respecteert.

Dus ik denk dat dat mijn hoofdprobleem is met zulke opdrachten. Je kunt best opdrachten met locals doen die wél respectvol zijn, door ze bijvoorbeeld iets te geven (denk aan foodtrucks, de brug schilderen of de toneelvoorstelling), door echt de cultuur te laten zien (zoals de opening in China of het toneelstuk in Hong Kong) of door ze gewoon te betalen voor hun tijd en moeite ipv "exposure" een goede betaling te vinden (waarbij ik ervan uit ga dat ze dit wel doen bij bijv. de heftruckrijders in opdracht 2). Maar opdrachten waarbij je maar van alles van ze verwacht terwijl ze zelf als onbelangrijk decorstuk dienen blijven voor mij altijd ongemakkelijk.

Verder zou ik het persoonlijk sowieso ongemakkelijk vinden om mensen aan te moeten spreken voor een opdracht, maar dat ligt gewoon aan mij ;D
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Tunnelgraver op 21-02-2022, 18:52:42
In China vond ik dit helemaal erg die opdrachten waarin ze elkaar niet begrepen want "haha dat Chinees is niet te volgen maar ach ze zijn wel zo lief" werd een beetje de strekking die ik er soms in las.


Toch is "Can I carry your boodschappen" dankzij zo'n opdracht wel legendarisch geworden.   ;D
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Pac op 21-02-2022, 19:11:55
Ik was benieuwd hoe de veelgeprezen Zuiderburen dit soort opdrachten eigenlijk aanpakken. Doen die het beter?

In het afgelopen seizoen in Duitsland kon ik er vijf vinden:

In Griekenland had je trouwens nog de opdracht om zoveel mogelijk mensen te laten kijken naar een karaokeoptreden in een metrostation ::rofl:: Maar behalve dat kan ik me niet zo snel iets heugen waarbij mensen echt lastiggevallen werden of geacht mee te gaan in de chaos. Persoonlijk vind ik een georganiseerde ontmoeting met locals vaak op beeld ook prettiger om naar te kijken. Maar dat is een algemeen kritiekpunt op de opdrachten in WIDM die vaak te chaotisch in beeld komen.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Starlight op 21-02-2022, 19:34:35
Ik wilde het niet te veel gaan vergelijken met De Mol, maar ik kan me in ieder geval niet herinneren om daar ooit met plaatsvervangende schaamte te hebben gekeken. Ik heb het idee dat als ze daar locals inschakelen, deze niet alleen vaker daadwerkelijk zijn ingehuurd, maar ook vaker echt een onderdeel uitmaken van de opdracht ipv alleen maar dienen als decor.

Daarentegen krijgt De Mol wel weer vaker kritiek op hoe ze met dieren omgaan, maar in de meeste gevallen heb ik daar dan weer minder een probleem mee. Het enige wat ik me nu kan herinneren waarvan ik het idee kreeg dat de dieren er misschien wat minder blij mee waren, waren die kippen achterop de brommertjes in Vietnam :-X
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Jordyep op 22-02-2022, 00:12:40
Ik was benieuwd hoe de veelgeprezen Zuiderburen dit soort opdrachten eigenlijk aanpakken. Doen die het beter?

In het afgelopen seizoen in Duitsland kon ik er vijf vinden:
  • Een opdracht om de baasjes van honden te vinden in een park. Ingehuurde mensen, alleen ongemakkelijk als kandidaten fout zitten.
  • Bubbelvoetballen tegen een lokaal Duits amateurelftal. Ook van tevoren geregeld dus.
  • Een videoclip opnemen met een bekende jodelaar en andere lokale ambachtslieden. Wederom in een afgebakende setting.
  • Paintballen tegen freerunners: wederom ingehuurd.
  • Sprookjes voorlezen aan Duitse kinderen. Volgens mij vonden die er niet zoveel aan :P

In Griekenland had je trouwens nog de opdracht om zoveel mogelijk mensen te laten kijken naar een karaokeoptreden in een metrostation ::rofl:: Maar behalve dat kan ik me niet zo snel iets heugen waarbij mensen echt lastiggevallen werden of geacht mee te gaan in de chaos. Persoonlijk vind ik een georganiseerde ontmoeting met locals vaak op beeld ook prettiger om naar te kijken. Maar dat is een algemeen kritiekpunt op de opdrachten in WIDM die vaak te chaotisch in beeld komen.

Juist, dit is dus exact wat ik bedoelde.
Dit soort dingen zijn beter doordacht en voorbereid door de makers.
Kijk, ik denk gewoon dat de mensen die zo’n kleedjesopdracht lollig vinden er moeilijk bij kunnen dat andere mensen er ongemakkelijk van worden, en vice versa.
Kant lollig vindt kant ongemakkelijk een stel azijnpissers, en kant ongemakkelijk vindt kant lollig sociaal incapabel.
Rick’s reactie op Instagram is wat mij betreft veelzeggend.
Je mag het zogezegd wel allemaal geregeld hebben van te voren, maar elke winkelier die boos kleden terug komt halen, is er naar mijn mening één te veel.
Ik geloof er totaal niet in dat dit volledig is opgezet door de mol, gelet op de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van de winkeliers.
Als ik de regisseur zou zijn, zou ik zo’n scene er direct uitknippen, want het laat het programma niet van de beste kant zien en het was verreweg het meest ongemakkelijke moment in die hele opdracht.
Maar goed, Rick laat het er in omdat hij het vermakelijk vindt.
Dat is prima natuurlijk, maar het leidt wel (terecht) tot dit soort discussies.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Tarbozan op 22-02-2022, 00:57:59
Ik denk dat everon mogelijk de verkeerde kleedjes meepakte.  Er zullen waarschijnlijk kleedjes zijn geweest die ze niet mochten gebruiken voor de opdracht .

Wat ik ook heel goed kan voorstellen is dat die boze reactie echt spel is, en dat de mol heeft gezegd ga die kleedjes maar terug halen .

Echter doet dit niets af aan het feit dat je vraagtekens moet zetten bij het uitvoeren van zulke opdrachten .  Een kleine disclaimer over dat de handelswaar met goedkeuring was gebruikt zou al een deel van de plaatsvervangende schaamte die ik had hebben weggenomen, maar nog altijd denk ik dan dat je de   Couleur locale op een andere manier kan gebruiken in je opdrachten ,  bv de Mexicanen aan die paal die hun zweefact doen en zo de tijd voor de proef bepalen .   Tuurlijk zijn het leuke plaatjes een straat vol met kleedjes maar het blijft schuren tegen het ongemak aan .
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: cinner op 22-02-2022, 04:45:58
Vind de reacties vooral veel wantrouwen uitspreken. Dat vond ik overigens al voor de verklaringen van Rick en Rik gelezen te hebben. Het is toch bekend dat er heel nauw samen gewerkt wordt met het land waar ze zijn, dat er goed gelet wordt op regelgeving, wetten en cultuur van het land en dat opdrachten zeer goed voorbereid worden? Waarom zou je dan nu ineens denken dat die mensen amper geïnformeerd zouden zijn en kandidaten zomaar kleden jatten etcetera? Overigens horen we een van de winkeliers ook zeggen dat de kleden die mee mochten al weg zijn en de kleden die nog in de winkel liggen niet mee mogen. Er was dus al overlegd wat wel en niet mocht en wie wel en niet mee deed. In de verklaring lezen we ook nog dat het de verkoop zo'n goed deed, dat ze zelf vaker zoiets willen organiseren. Ik geloof dat wel, geien hoe enthousiast mensen op de kleden plaats namen en foto's maakten.

Dit zou vooral in Nederland niet kunnen waarschijnlijk omdat wij - mijn inziens - een volk van ikke, doe ff normaal en in de pas lopen zijn. Val je vlak voor het eten binnen kan je zelden mee eten, je krijgt zoals Maxima het verwoorde doorgaans één koekje bij de koffie en sta je vrolijk te dansen op straat ben je een dorpsgek. Laat staan dat je kleding mee geeft voor aan een waslijn of een post-it op je hoofd laat plakken. Stel je eens voor, dát doe je toch niet! Hoor het mijn buren al zeggen  ::rofl::

Het enige wat ik ongemakkelijk vond was de opdracht met de schapen. Die hebben immers geen stem en geen idee wat die mensen lopen rond te rennen en te joelen. Everon deed nogal gefrustreerd, gelukkig corrigeerde iedereen hem direct.

Enfin, zal me er niet erg populair mee maken hier maar ik vind dat er steeds sneller en meer kritiek en wantrouwen bestaat jegens het programma en de programma makers.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Pac op 22-02-2022, 10:19:14
Misschien heel simpel gedacht hoor: maar was deze opdracht niet heel makkelijk niet-ongemakkelijk te maken door simpelweg stapeltjes kleden klaar te leggen bij bepaalde plekken met een duidelijke Molenvelop/bordje erbij ??? Dat zou een kleine moeite moeten zijn voor de productie om te regelen. In plaats daarvan lijkt 'gastvrijheid van de lokale winkeliers' (spontaan of vooraf gebriefd) een kernelement van de opdracht te zijn. Dát is wat voor velen schuurt volgens mij.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Doctor WidM? op 22-02-2022, 10:53:57
Vind de reacties vooral veel wantrouwen uitspreken. Het is toch bekend dat er heel nauw samen gewerkt wordt met het land waar ze zijn, dat er goed gelet wordt op regelgeving, wetten en cultuur van het land en dat opdrachten zeer goed voorbereid worden? Waarom zou je dan nu ineens denken dat die mensen amper geïnformeerd zouden zijn en kandidaten zomaar kleden jatten etcetera?

Daar heb je wel een punt. Aan de andere kant heb je nog steeds die boze winkeliers die kleedjes terughaalden. Een veelgehoorde verklaring is dat dit te wijten is aan een mollenactie, en dat zou natuurlijk kunnen. Maar om daar voetstoots van uit te gaan ("natúúrlijk komen die boze mensen door de mol") lijkt mij juist weer getuigen van iets te veel vertrouwen. :)
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: cinner op 22-02-2022, 15:42:46
Daar heb je wel een punt. Aan de andere kant heb je nog steeds die boze winkeliers die kleedjes terughaalden. Een veelgehoorde verklaring is dat dit te wijten is aan een mollenactie, en dat zou natuurlijk kunnen. Maar om daar voetstoots van uit te gaan ("natúúrlijk komen die boze mensen door de mol") lijkt mij juist weer getuigen van iets te veel vertrouwen. :)

Tot het tegendeel naar voren komt, ga ik er vanuit dat het rechts- of linksom is opgelost. Actie van de mol, foutje van Everon die de verkeerde kleden mee nam, winkeliers die het bij nader inzien niet geslaagd vonden. Het kan van alles zijn dat dit gebeurde en dan neem ik aan dat het programma excuses heeft gemaakt, heeft gecompenseerd of vergoed of wat nodig was om dit recht te breien.

Vooral omdat dit programma al 20+ jaar wordt gemaakt en er nog nooit iets anders is gebleken dan dat de makers hier heel goed mee om gaan.

Misschien heel simpel gedacht hoor: maar was deze opdracht niet heel makkelijk niet-ongemakkelijk te maken door simpelweg stapeltjes kleden klaar te leggen bij bepaalde plekken met een duidelijke Molenvelop/bordje erbij ??? Dat zou een kleine moeite moeten zijn voor de productie om te regelen. In plaats daarvan lijkt 'gastvrijheid van de lokale winkeliers' (spontaan of vooraf gebriefd) een kernelement van de opdracht te zijn. Dát is wat voor velen schuurt volgens mij.

Het is toch ook een kernelement? De interactie, moeilijkheidsgraad je uit te drukken in een taal die je niet kent, iets laten zien van de mensen en de cultuur. Denk dat het veel meer schofferend  zou zijn daar in een straatje deze opdracht te doen met zelf gekochte kleden en de bevolking te negeren.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Belgian Mol op 22-02-2022, 15:44:13
Een woord voor deze topic. Zucht.

Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: D*N op 22-02-2022, 16:19:30
Een woord voor deze topic. Zucht.


Je hebt de optie om het topic te skippen hoor  ;). Laten we de discussie inhoudelijk houden.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Starlight op 22-02-2022, 16:27:47
Vind de reacties vooral veel wantrouwen uitspreken. Dat vond ik overigens al voor de verklaringen van Rick en Rik gelezen te hebben. Het is toch bekend dat er heel nauw samen gewerkt wordt met het land waar ze zijn, dat er goed gelet wordt op regelgeving, wetten en cultuur van het land en dat opdrachten zeer goed voorbereid worden?
Ik weet niet of dat wel zo bekend is. De enige keer dat ik me kan herinneren dat ze zich hier ooit over uit hebben gesproken, is toen er eerder kritiek kwam, namelijk op de opdracht in Colombia waar ze de was van mensen buiten moesten hangen. En deze keer leek het er toch sterk op dat in ieder geval niet elke winkelier van de opdracht op de hoogte was - en zat het ook nog in de uitzending met als enige commentaar de zeer verbaasde biecht van Kim-Lian over dat ze niet wilden dat er op hun kleedjes gelopen werd. Alsof dat heel raar was. Dan vind ik persoonlijk toch dat blijkt dat de productie hier juist niet goed mee omgaat. Misschien dat ze het met de mensen wel goed hebben opgelost, maar de manier waarop het aan ons wordt gepresenteerd vind ik nog steeds ongemakkelijk en niet respectvol overkomen. Het zou al een hoop helpen als je gewoon in de opdracht aangeeft of aantoont dat het goed geregeld is, ipv te denken dat dit de kijker niets boeit behalve als er kritiek komt.

Het is toch ook een kernelement? De interactie, moeilijkheidsgraad je uit te drukken in een taal die je niet kent, iets laten zien van de mensen en de cultuur. Denk dat het veel meer schofferend  zou zijn daar in een straatje deze opdracht te doen met zelf gekochte kleden en de bevolking te negeren.
Eens dat dat een nog slechtere optie was geweest. Maar ik denk toch dat je de mensen en de cultuur op een respectvollere manier een rol kan geven in de opdrachten dan "kijk deze mensen toch eens gastvrij zijn en gratis hun tijd en producten aan ons besteden". En er hebben ook zeker vaak genoeg respectvolle opdrachten met de lokale mensen en cultuur ingezeten (ik noemde eerder nog voorbeelden) dus ik weet dat ze het kunnen! ;)
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Pac op 22-02-2022, 16:39:26
Het is toch ook een kernelement? De interactie, moeilijkheidsgraad je uit te drukken in een taal die je niet kent, iets laten zien van de mensen en de cultuur. Denk dat het veel meer schofferend  zou zijn daar in een straatje deze opdracht te doen met zelf gekochte kleden en de bevolking te negeren.
Maar dat klopt toch niet met het verhaal dat alles van tevoren is afgesproken? Als je ervan uitgaat dat de ondernemers hier weten wat ze overkomt en al kleedjes klaar hebben gelegd, dan is er weinig spontaans aan.

Bordjes neerzetten bij winkels is misschien wat te simpel (ook omdat waarschijnlijk de meeste winkels vlak naast elkaar zaten), maar zoals Starlight ook zegt: genoeg andere dingen te verzinnen. Je zou bijvoorbeeld ook deelopdrachtjes in een winkeltje kunnen doen om tapijten te verdienen. Daar kun je de mensen een rol in geven, bijvoorbeeld als quizmaster met vragen over de tapijten, instructeur aan een spinnenwiel of tegenstander in een tapijttrekwedstrijd - ik roep maar wat.

Ook een van de dingen die me stoorde was het tijdslimiet. Daardoor zijn kandidaten per definitie gehaast en geef je mensen ook een tijdslimiet waarbinnen ze gastvrij 'moeten' zijn. Weinig vriendelijks aan dus, van beide kanten.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: cinner op 22-02-2022, 17:04:52
Ik weet niet of dat wel zo bekend is. De enige keer dat ik me kan herinneren dat ze zich hier ooit over uit hebben gesproken, is toen er eerder kritiek kwam, namelijk op de opdracht in Colombia waar ze de was van mensen buiten moesten hangen. En deze keer leek het er toch sterk op dat in ieder geval niet elke winkelier van de opdracht op de hoogte was - en zat het ook nog in de uitzending met als enige commentaar de zeer verbaasde biecht van Kim-Lian over dat ze niet wilden dat er op hun kleedjes gelopen werd. Alsof dat heel raar was. Dan vind ik persoonlijk toch dat blijkt dat de productie hier juist niet goed mee omgaat. Misschien dat ze het met de mensen wel goed hebben opgelost, maar de manier waarop het aan ons wordt gepresenteerd vind ik nog steeds ongemakkelijk en niet respectvol overkomen. Het zou al een hoop helpen als je gewoon in de opdracht aangeeft of aantoont dat het goed geregeld is, ipv te denken dat dit de kijker niets boeit behalve als er kritiek komt.

Dat is toch dan kijken en oordelen vanuit wantrouwen? De optie dat er wellicht iets mis is gegaan in de communicatie wordt niet eens benoemd. Zonder dat we werkelijk een idee hebben wat daar is gebeurd en zonder ook maar de vraag te stellen of er iets mis is gegaan of dat het goed is gekomen, stapt men in NL direct over naar veroordeling. Het programma zou misbruik maken van inwoners, hun waren verstieren, het niet interesseren wat er gebeurd en geen moer om beeldvorming of perceptie van de kijker geven. Na de verklaringen dat het in overleg en goed is verlopen, de inwoners er blij mee waren, er meer verkocht is en de winkeliers hebben besloten dit soort dagen vaker te gaan organiseren om verkoop te analyseren, nog steeds. Waarmee overigens wordt gesuggereerd dat deze heren liegen dat ze barsten.

Citaat
Eens dat dat een nog slechtere optie was geweest. Maar ik denk toch dat je de mensen en de cultuur op een respectvollere manier een rol kan geven in de opdrachten dan "kijk deze mensen toch eens gastvrij zijn en gratis hun tijd en producten aan ons besteden". En er hebben ook zeker vaak genoeg respectvolle opdrachten met de lokale mensen en cultuur ingezeten (ik noemde eerder nog voorbeelden) dus ik weet dat ze het kunnen! ;)

Dit zijn verkopers die ongetwijfeld graag in beeld komen als gastvrij, weldoeners en de moeite waard voor klanten om daar iets te kopen. Ze lijken het opgepakt te hebben om ook lokaal bekendheid te vergaren. Het is hun brood op de plank. Ik begrijp serieus niet waarom dit zo uitvergroot als disrespectvol wordt gezien.

Maar dat klopt toch niet met het verhaal dat alles van tevoren is afgesproken? Als je ervan uitgaat dat de ondernemers hier weten wat ze overkomt en al kleedjes klaar hebben gelegd, dan is er weinig spontaans aan.

Bordjes neerzetten bij winkels is misschien wat te simpel (ook omdat waarschijnlijk de meeste winkels vlak naast elkaar zaten), maar zoals Starlight ook zegt: genoeg andere dingen te verzinnen. Je zou bijvoorbeeld ook deelopdrachtjes in een winkeltje kunnen doen om tapijten te verdienen. Daar kun je de mensen een rol in geven, bijvoorbeeld als quizmaster met vragen over de tapijten, instructeur aan een spinnenwiel of tegenstander in een tapijttrekwedstrijd - ik roep maar wat.

Ook een van de dingen die me stoorde was het tijdslimiet. Daardoor zijn kandidaten per definitie gehaast en geef je mensen ook een tijdslimiet waarbinnen ze gastvrij 'moeten' zijn. Weinig vriendelijks aan dus, van beide kanten.

Eerlijk gezegd zou ik het meer tricky vinden als winkeliers met handen en voeten een quiz uit moeten voeren ;)

Verder heb je vooral kritiek op de opdracht zelf denk ik?
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Starlight op 22-02-2022, 17:20:03
Bordjes neerzetten bij winkels is misschien wat te simpel (ook omdat waarschijnlijk de meeste winkels vlak naast elkaar zaten), maar zoals Starlight ook zegt: genoeg andere dingen te verzinnen. Je zou bijvoorbeeld ook deelopdrachtjes in een winkeltje kunnen doen om tapijten te verdienen. Daar kun je de mensen een rol in geven, bijvoorbeeld als quizmaster met vragen over de tapijten, instructeur aan een spinnenwiel of tegenstander in een tapijttrekwedstrijd - ik roep maar wat.
Yup, zoiets is precies wat ik bedoel met mensen echt een rol geven in de opdracht (alleen ik ben zelf dan weer minder goed in een specifiek voorbeeld bedenken). En met bijvoorbeeld een quiz over de tapijten oid leer je ook nog eens écht wat over de cultuur, ipv dat de cultuur alleen maar inwisselbare aankleding is :) (niet dat een opdracht met de lokale cultuur altijd per se leerzaam hoeft te zijn natuurlijk, ik vond het concept van de straat volleggen met kleden in principe ook best leuk. Maar om nou te zeggen dat je er zoveel van de lokale cultuur door ziet...)

Dat is toch dan kijken en oordelen vanuit wantrouwen? De optie dat er wellicht iets mis is gegaan in de communicatie wordt niet eens benoemd. Zonder dat we werkelijk een idee hebben wat daar is gebeurd en zonder ook maar de vraag te stellen of er iets mis is gegaan of dat het goed is gekomen, stapt men in NL direct over naar veroordeling. Het programma zou misbruik maken van inwoners, hun waren verstieren, het niet interesseren wat er gebeurd en geen moer om beeldvorming of perceptie van de kijker geven. Na de verklaringen dat het in overleg en goed is verlopen, de inwoners er blij mee waren, er meer verkocht is en de winkeliers hebben besloten dit soort dagen vaker te gaan organiseren om verkoop te analyseren, nog steeds. Waarmee overigens wordt gesuggereerd dat deze heren liegen dat ze barsten.
Ik kijk en oordeel niet vanuit wantrouwen, ik kijk en oordeel vanuit de beelden die het programma mij zelf voorschotelt. Als die beelden niet kloppen met de realiteit, dan hadden ze zelf beter hun best moeten doen om de realiteit goed in beeld te brengen. Als ze dat niet doen, dan is het logisch dat veel mensen de opdracht als ongemakkelijk ervaren en hier vraagtekens bij hebben. Ik suggereer verder nergens dat de productie liegt, ik geloof prima dat het vooraf geregeld was. Maar ze leggen alsnog nergens uit wat er nu precies mis was gegaan dat verschillende winkeliers hun kleden terug kwamen halen (en aan de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te zien vind ik het lastig te geloven dat het een molactie was).

Uiteindelijk neemt de verklaring voor mij het ongemak niet weg van zulk soort opdrachten en de manier waarop deze in beeld worden gebracht, en blijkbaar voor vele kijkers met mij. Als heel veel mensen het zo ervaren, dan is er misschien toch iets aan die opdrachten dat beter kan. Daarbij twijfel ik absoluut niet aan de goede intenties van de makers, het is vooral een kritiek op de uitvoering en aan hoe het in beeld wordt gebracht.

Maar goed, ik ben hier al weer veel te lang over aan het discussiëren ;) Ik denk niet dat de "voorstanders" en "tegenstanders" van dit soort opdrachten er echt uit gaan komen.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Michmol op 22-02-2022, 18:32:06
Het feit dat Rick meldt dat ze het 'zelfs' met de burgemeester in orde hadden gemaakt neemt me niet onvoorwaardelijk voor hem in. Daarmee erkent hij toch expliciet dat ze over de hoofden van de winkeliers heen zijn gegaan. Als de in die contreien nog gezaghebbende burgervader zijn zegen heeft gegeven, zeg als kritische tapijthandelaar dan nog maar eens 'nee'.

Voorts ben ik het eens met forummers die hekelen dat er in het programma zelf geen enkele aanwijzing was voor die afstemming vooraf. Integendeel; er werd willens en wetens de indruk gewekt dat ze als olifanten in een porseleinkast op dat stadje waren neergedaald. Daarbij doel ik niet alleen op de vertoornde ondernemers, maar ook op de uitleg van de opdracht (waaruit niet bleek dat er (overal?) tapijten waren geoormerkt voor het spel) en het commentaar tijdens het spel én de biechten naderhand van de kandidaten.

In het oude Rome hadden keizers tijdens triomfantelijke intochten een slaaf die ze te midden van het gejuich en feestgedruis in het oor fluisterde: 'Bedenkt dat gij slechts sterfelijk zijt'. Een dergelijke functionaris zou voor de makers van WIDM nuttige diensten kunnen bewijzen.



Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: cinner op 22-02-2022, 18:57:53
Ik kijk en oordeel niet vanuit wantrouwen, ik kijk en oordeel vanuit de beelden die het programma mij zelf voorschotelt. Als die beelden niet kloppen met de realiteit, dan hadden ze zelf beter hun best moeten doen om de realiteit goed in beeld te brengen.

We hebben het over Wie is de Mol, een programma dat zelden tot niet de realiteit weergeeft maar minitieus uitzoekt wat de kijker wel en niet mag zien. Waar men wellicht twijfel wil laten voortduren of de winkelier op eigen houtje kleden terug is gaan halen of zich in dienst van de mol heeft gesteld.

Citaat
Maar goed, ik ben hier al weer veel te lang over aan het discussiëren ;) Ik denk niet dat de "voorstanders" en "tegenstanders" van dit soort opdrachten er echt uit gaan komen.

Zo te zien niet :)

Het feit dat Rick meldt dat ze het 'zelfs' met de burgemeester in orde hadden gemaakt neemt me niet onvoorwaardelijk voor hem in. Daarmee erkent hij toch expliciet dat ze over de hoofden van de winkeliers heen zijn gegaan. Als de in die contreien nog gezaghebbende burgervader zijn zegen heeft gegeven, zeg als kritische tapijthandelaar dan nog maar eens 'nee'.

Dat erkent hij niet, dat vul je voor deze mensen in. Zoals in dit topic van alles en nog wat in het negatieve ingevuld wordt.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Michmol op 22-02-2022, 21:32:09

Dat erkent hij niet, dat vul je voor deze mensen in. Zoals in dit topic van alles en nog wat in het negatieve ingevuld wordt.

Dat valt ook wel weer mee. Over het algemeen is het hier één groot love fest voor de makers, die alle krediet krijgen voor alles wat ze doen. Er hoeft maar een presentator of producer hier in te loggen en het " ::bravo::  ::bravo::" is niet van de lucht. Als een opdracht goed in elkaar zit, wordt dat onmiddellijk erkend - zelfs door een belegen zuurpruim als ik - en na een kritische noot hoef je maar 3 minuten te wachten op de relativerende posts. Zelf heb ik het idee dat alle lof en de hoge kijkcijfers de makers soms een beetje naar het hoofd stijgen (met als tenenkrommend hoogtepunt de mijns inziens hysterische livefinale waarbij Rik en de kandidaten worden toegejuicht als halfgoden). De reactie van met name Rick vond ik een beetje geprikkeld, met dat 'Natuurlijk doen we alles perfect' en 'Mensen zoeken problemen waar ze niet zijn', terwijl zijn verhaal niet op alle punten even overtuigend is. En het oude mantra geldt nog steeds: mensen die (hier althans) kritisch zijn op WIDM zijn dat doorgaans alleen omdat ze zo van het programma houden.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Tarbozan op 22-02-2022, 22:11:12
Als je niet van het programma houdt. zou je dan discussiëren op een forum wat toch wel wat te maken heeft met het programma ?   

Nee ik vind de uitleg van de makers oké, maar het had zoveel anders, makkelijker gekund als je die kleedjes niet uit de winkels had “gejat”, maar op x punten in het dorp had kunnen verdienen ( door een parcours af te leggen, vragen te beantwoorden etc etc).
Nu blijft er een geur van makers die even de locale middenstand “gebruikt “ voor hun spel rond hangen .  Jammer
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: Starlight op 22-02-2022, 22:56:38
We hebben het over Wie is de Mol, een programma dat zelden tot niet de realiteit weergeeft maar minitieus uitzoekt wat de kijker wel en niet mag zien. Waar men wellicht twijfel wil laten voortduren of de winkelier op eigen houtje kleden terug is gaan halen of zich in dienst van de mol heeft gesteld.
Maar dat hadden ze dan (juist omdat montage zo belangrijk is in dit programma) toch ook heel anders kunnen monteren? Stel dat het inderdaad een molactie was,  kunnen ze nog steeds in de aflevering uitleggen dat het van te voren was afgesproken, en dan alsnog in het midden laten of een kandidaat per ongeluk kleden heeft meegenomen die niet bij de opdracht hoorden, of de mol dat expres heeft gedaan (zou ik overigens ook niet vinden kunnen) of dat de mol winkeliers heeft gevraagd ze na 10 minuten weer op te halen. En dan zou je er ook voor kunnen kiezen om dan niet een biecht erbij te laten zien die neerkomt op "wat raar toch dat al die winkeliers niet willen dat iedereen op hun kleden loopt die ze nog moeten verkopen". Juist door deze montagekeuze schetsen ze zelf het beeld dat de winkeliers niets van deze opdracht wisten, en ik vind het logisch dat veel kijkers daar een probleem mee hebben ongeacht hoe goed het nou in de praktijk geregeld was.
Titel: Re: [Discussie] (Te?) veel opdrachten met locals gaan over dingen meenemen
Bericht door: cinner op 23-02-2022, 17:20:37
Dat valt ook wel weer mee. Over het algemeen is het hier één groot love fest voor de makers, die alle krediet krijgen voor alles wat ze doen. (...) De reactie van met name Rick vond ik een beetje geprikkeld, met dat 'Natuurlijk doen we alles perfect' en 'Mensen zoeken problemen waar ze niet zijn', terwijl zijn verhaal niet op alle punten even overtuigend is. En het oude mantra geldt nog steeds: mensen die (hier althans) kritisch zijn op WIDM zijn dat doorgaans alleen omdat ze zo van het programma houden.

Vind het regelmatig niet zo'n love fest eerlijk gezegd. Buiten dat hoeft kritiek niet terecht te zijn omdat elders de hartjes in het rond vliegen. Maar we zullen het er niet over eens raken, vermoed ik.  :)

Maar dat hadden ze dan (juist omdat montage zo belangrijk is in dit programma) toch ook heel anders kunnen monteren? Stel dat het inderdaad een molactie was,  kunnen ze nog steeds in de aflevering uitleggen dat het van te voren was afgesproken, en dan alsnog in het midden laten of een kandidaat per ongeluk kleden heeft meegenomen die niet bij de opdracht hoorden, of de mol dat expres heeft gedaan (zou ik overigens ook niet vinden kunnen) of dat de mol winkeliers heeft gevraagd ze na 10 minuten weer op te halen. En dan zou je er ook voor kunnen kiezen om dan niet een biecht erbij te laten zien die neerkomt op "wat raar toch dat al die winkeliers niet willen dat iedereen op hun kleden loopt die ze nog moeten verkopen". Juist door deze montagekeuze schetsen ze zelf het beeld dat de winkeliers niets van deze opdracht wisten, en ik vind het logisch dat veel kijkers daar een probleem mee hebben ongeacht hoe goed het nou in de praktijk geregeld was.

Er wordt met dit soort opdrachten altijd met de bewoners/inwoners etcetera overlegd, daarom verbaas ik me over het oordelen zonder ook maar een vraag te stellen. En het zat in de edit: de mevrouw die uitlegt dat de kleden die mee mochten al meegenomen zijn en de andere kleden nieuw zijn en niet mee mogen. Er zaten in de edit veel meer winkeliers die lachend meewerken, mensen op de kleden positioneren en foto's maken (de mensen die de kleden terug halen zijn van een dezelfde winkel).

Begrijp wel dat het kan schuren als je het kijkt en zou het begrijpen als er vragen over gesteld worden. Wat ik niet begrijp is dat de vraag veelvuldig overgeslagen wordt om in een keer naar een oordeel te rennen. Bij sommigen echt een snoeihard oordeel.

Maar zoals je al eerder aan gaf, waarschijnlijk raken we het hier niet over eens.