Pieter Jan Hagens was bezorgd toen zoon Sam bij Vandaag Inside ging zitten: ‘Bleek een geschenk’
Waar Pieter Jan Hagens vanaf nu van zijn pensioen kan genieten, is de loopbaan van Sam net ontloken. Een gesprek met vader en zoon Hagens. ,,Als ik mag zeggen wat jij van mama hebt, dan is het dat mensen je snel vertrouwen.”
Het is net over het geheim van zeilen gegaan. Over de spanning voor een uitzending van Buitenhof. Over interviewen als een dans. En dan, bijna uit het niets, zegt Sam Hagens tegen zijn vader: ,,Ik wil ook nog wel even zeggen dat ik echt heel erg trots op jou ben.”
,,Dank je wel”, is vader Pieter Jan (67) een tikkie ontroerd. ,,Vind ik heel bijzonder.” We zitten deze ochtend aan de koffie en de gemberthee in Barlow, aan het Plein in Den Haag. Hagens sr. zwaait af na 43 jaar. Zijn loopbaan voerde hem langs tv-programma’s als Buitenhof, Eenvandaag, Jules Unlimited, Wie is de Mol? en radiotitels als EenVandaag, Spijkers met koppen en de Verrukkelijke 15. Hagens had voorbeelden thuis. ,,Mijn broer Willem-Jan en zus Hetty zaten in de journalistiek. Als verslaggever en programmamaker. Dat vond ik heel stoer.”
Vader en zoon, ze hebben veel gemeen. Muzikale en journalistieke genen, de stem (,,‘Je klinkt net als je vader’, hoor ik dan”) en maniertjes, zo vernam senior laatst. ,,Toen zei Renzo, mijn opnameleider: ‘Ik zie aan hem dat hij jouw zoon is. Hoe hij luistert, kijkt, de intonatie, de kop erbij, met een al dan niet geveinsde werkelijke belangstelling.’”
,,Ik zat nog op de basisschool”, herinnert Sam Hagens zich. ,,Zaten we overdag in Kat in de Wijngaert of in De Tuin, kroegen in de buurt. Nam jij de kranten door en ik de sportbijlage.”
Pieter Jan was ‘stomverbaasd’ dat zoon Sam naar de School voor Journalistiek wilde (,,Had hij het nooit over gehad”). Na een stage werd Sam verslaggever bij Hart van Nederland en schoof hij aan bij Vandaag Inside, waar zijn naamsbekendheid een oppepper kreeg. Sinds dit jaar werkt hij voor de publieke omroep als WNL-presentator van Goedemorgen Nederland en Stand van Nederland: Aangehaakt en voor de radio voor Goed ingelichte kring bij PowNed.
Zie jij in Sam een jonge Pieter Jan?
Pieter Jan: ,,Jazeker, het enthousiasme, de onbevangenheid en scherpte. Dat had ik ook. Brutaal kunnen zijn, maar ook open staan voor mensen.”
Wat heb je van je vader in het vak dat je nu doet?
Sam: ,,Als journalist is het wel fijn dat je soms hard en zakelijk kunt zijn. Jij zegt altijd: ‘Zacht op de relatie, hard op de inhoud.’”
Pieter Jan: ,,Is niet origineel, hoor. Komt gewoon uit de communicatie. We hebben allebei een soort scherpte die in de journalistiek wel handig is. En als je dat kan combineren met een prettige manier van communiceren, dan is dat helemaal handig.”
Heb je ook iets van je moeder dat je in het vak gebruikt?
Sam: ,,Ik hoop empathie. Ook niet onbelangrijk in het vak, maar het is een kant van mezelf die ik nog moet ontwikkelen.”
Pieter Jan: ,,Als presentator, zeker in een programma als Buitenhof, moeten mensen zich goed voelen bij je. Ik zie interviewen als een dans. Je neemt elkaar mee de vloer op en kijkt samen wat eruit komt. Als ik mag zeggen wat jij van mama hebt, dan is het dat mensen je snel vertrouwen.”
Je vader werkte al vier decennia in de journalistiek. Voelt dat als een extra druk?
Sam: ,,In het begin vond ik dat soms wel lastig. Als stagiair en beginnende journalist voel je dat mensen mij met mijn vader gingen vergelijken. Je moet je nog meer bewijzen. Naarmate je verder komt, bouw je zelf iets op.”
Hoe keek jij daar als vader naar?
Pieter Jan: ,,Dat het fijn is dat hij zijn eigen weg gaat. Het verschil: ik was een presentator die wel eens een politicus interviewde. Sam heeft in de wandelgangen in Den Haag rondgelopen. Meters gemaakt en daardoor een goede politieke antenne ontwikkeld. Toen corona uitbrak, kon hij zich onderscheiden tijdens de persconferenties.”
Sam: ,,Er was alle reden om kritisch te zijn. Een heel gekke tijd. We hebben toen veel contact gehad. Liep ik bellend met jou rondjes om de Hofvijver. ‘Als ik nu dit vraag, dan komt hij met dat antwoord, hoe zal ik dan doorvragen?’ Tijdens de corona-persconferentie met die dansen-met-jansenrel vroeg ik drie keer aan Hugo de Jonge of hij vond dat hij kon aanblijven. ‘Dat doet-ie om op te vallen als journalist’, zei Johan Derksen. Nou ja, dat was wel zo, ja, al stond ik er wel achter. Ik werd toen ook gebeld door mensen rond het kabinet. Van ‘sorry, maar zo gaan we niet met elkaar om, hè’.”
Hoe keek jij daar als vader naar?
Pieter Jan: ,,Trots, maar ook een beetje bezorgd. Zo van ‘gaat dit wel goed?’ Blaas je niet te hoog van de toren met die scherpe vragen daar?”
Juichte je het toe dat Sam bij Vandaag Inside ging zitten?
Pieter Jan: ,,Natuurlijk! Juist goed dat hij zijn eigen weg zocht. Ik was aanvankelijk wat bezorgd. Het is nogal een programma, waarin het er hard aan toe gaat. Maar als je je daar staande kan houden, is het een uitstekende leerschool.”
Sam: ,,Vandaag Inside heeft mij veel gebracht. Een halfuur voor de uitzending kreeg ik nog alle politieke kopstukken aan de lijn. Iedereen wilde met me praten. Alleen omdat ik bij VI zat. Dit kabinet, het vorige kabinet, heel politiek Den Haag neemt VI serieus, en in het bijzonder Johan Derksen. Het gaf mij een vliegende start.”
Pieter Jan: ,,Qua contacten, maar ook de zichtbaarheid. Als je op zo’n podium kan laten zien wat je kunt, is dat een geschenk.”
Het gaat hard. Je bent 33 jaar, doet Goedemorgen Nederland, presenteert een eigen radioprogramma en straks een talkshow in de avond samen met Welmoed Sijtsma.
Sam: ,,En ik werk nog maar 3,5 maand bij WNL. Ja, het is eigenlijk heel bijzonder dat ik nu al zoveel kansen heb gehad.”
Waar kijk je met de meeste voldoening op terug, Pieter Jan?
Pieter Jan: ,,Buitenhof. Een uur lang gesprekken. Het leverde me vooraf ook stress op. Tot het laatst dacht ik nog: hoe moet dit allemaal goed komen? Maar áls het lekker ging en de uitzending voorbij was, dan dacht ik: doe er meteen nog eentje achteraan. Overigens stop ik niet met werken, hoor. Ik ga losse dingen doen. Als er ergens een debat of bijeenkomst geleid moet worden, voice-overklussen of invallen voor een radiopresentator.”
Maar eerst ga je vier maanden zeilen.
Pieter Jan: ,,Samen met mijn vrouw Renske, die ook stopt met werken. We hebben eerder tijdens een sabbatical veertien maanden gezeild. Waar we heen gaan, weten we nog niet. Ligt aan de wind. Die wil je in de rug hebben. Het geheim van zeilen is wachten op de goede wind. Jij vond het trouwens niet zo’n heel goed idee toch, dat zeilen?”
Sam: ,,Ik had gehoopt dat jullie vaker op onze kinderen zouden passen, zodat ik met mijn vriendin leuke uitjes kon plannen, haha. Maar we wachten wel eventjes, hoor. Het is jullie zeer gegund.”