Column

M-koorts verdeelt politiek Nederland

Lautjuh

Den Haag - Op 23 januari berichtte actualiteitenrubriek Zembla over het onderwerp waar niemand zijn vingers aan wil branden: de snel verspreidende M-koorts. Het virus kent zijn oorsprong in België maar verspreidt zich inmiddels door heel Nederland. Een groot probleem voor de volksgezondheid dreigt. Kan de overheid haar kop-in-'t-zandmentaliteit nog langer volhouden, nu de M-koorts in een catastrofe dreigt te ontaarden?

Dit hete hangijzer wordt al maanden doodgezwegen. Maar daar komt verandering in nu de bevolking zich begint te roeren. Waarom verbiedt de overheid het uitzenden van Wie is de Mol? niet? Hoeveel slachtoffers moet de M-koorts maken, voordat er maatregelen worden getroffen? De Telehertog zoekt het uit.

Niet-mollootvoddentax
De PVV lijkt zich op de achtergrond grondig voorbereid te hebben op dit gevoelige vraagstuk. De partij diende gisteren een motie in. "Ik ben van mening dat molloten alle recht hebben om hun serie te kijken. Het verbieden van dit programma zou een inbreuk zijn op de vrijheid van uitzendrecht. Een niet-mollootvoddentax moet er komen! Laat de mensen die het programma niet kijken maar opdraaien voor de kosten van de M-koorts", aldus voorman Geert Wilders.

Uitroeien
Wouter Bos reageert furieus op dit voorstel. Hij is voor het uitroeien van alle slachtoffers van de M-koorts, om verdere verspreiding tegen te gaan. Maar dit is tegen het zere been van minister-president Balkenende, die normen en waarden nog steeds hoog in het vaandel heeft. Hij vindt dat slachtoffers en niet-slachtoffers respectvol met elkaar om moeten gaan, maar het gespreksonderwerp 'mol' of 'M-koorts' koste wat kost moeten vermijden. Hoe meer kijkers, hoe meer slachtoffers het virus zal maken. "Het probleem zit 'm erin dat zodra iemand op donderdagavond gaat kijken, de besmetting al een feit is. Het immuunsysteem van de mens is niet resistent voor dit virus. Het grijpt je, of je het nu wil of niet. Bos molt nu de Publieke Omroep zoals Kok dat deed met de WAO.”

Epidemie
Het snel om zich heen grijpende virus houdt niet alleen de burger bezig. Virologen zijn driftig op zoek naar een antiviraal middel. Eén van hen is Ab Osterhaus. Hij houdt zich er al een aantal weken mee bezig als hoofd van het Nationaal Influenza Centrum Nederland en adviseur van de afdeling Influenza van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Volgens hem krijgen we met de M-koorts een epidemie zoals die met de Aziëgriep in 1957. Toen stierven minstens 2 miljoen mensen. "Het virus zet door", zegt Osterhaus. "En het is zeer moeilijk uit te roeien, want de mol overleeft álles."

Maatregelen
Een snelle beslissing lijkt noodzakelijk. Maar tot welke prijs, daar is het kabinet het nog niet over eens.
Feit is dat het virus meer mensen treft dan de Q-koorts en zodoende in razend tempo de hele maatschappij kan ontwrichten. Ab Klink, Minister van Volksgezondheid, roept op om kalm te blijven. "Burgers begrijpen denk ik wel dat onze minister-president sinds het uitzenden van de reportage in Zembla in een lastige situatie zit, omdat hij zelf ook naar Wie is de Mol? kijkt. Ik veronderstel dat burgers óók begrip hebben voor de maatregelen die uiteindelijk worden genomen."

Wil je reageren op deze column? Dat kan op het forum!