Indonesië

Klimaat en Landschap

Met uitzondering van het hoogland, heeft het grootste deel van Indonesië een zeer vochtig (vaak boven de 90%) tropisch regenklimaat. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur zo rond de 25 tot 27°C. Maar met gemak kunnen die ook wel oplopen tot maximaal 36°C. Van oktober tot mei is de natte-moesson (musim hujan) met plaatselijk enkele uren regen in de namiddag. De boel frist daar heerlijk van op. De droge tijd (musim kemarau), van mei tot oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel erg warm maar af en toe valt er ook een buitje.
Landschap
Indonesië kent een diversiteit aan landschappen. Zo zijn de eilanden van West-Indonesië bedekt met dichte tropische regenwouden.De Oost-Indonesische eilanden daarentegen zijn veel droger met zelfs savannelandschappen. Het grootste gedeelte Van Indonesië bestaat uit laaggelegen kustgebieden en koraalriffen. De hoogste bergketen van Indonesië, bedekt met eeuwige sneeuw, ligt in Irian Jaya. Hier bereikt de Puncak Jaya een hoogte van 5040 meter.
Regenwouden
De regenwouden in Indonesië hebben het niet best. Door ondoordachte houtkap en bosbranden neemt de erosie toe en ontstaat een ecologische onbalans. Java behoort tot de dichtstbevolkte eilanden ter wereld en het is dan ook niet vreemd dat meer dan 90% van de natuurlijke vegetatie is vernietigd.  Praktisch alle laagland-regenwouden zijn ontgonnen ten behoeve van de landbouw.
De regenwouden van de Kleine Soenda-eilanden (Nusa Tenggara) zijn veel minder weelderig dan die van de overige delen van Indonesië. Het regent weinig in deze streek en dus treft men hier savannelandschap aan.
Kalimantan in het grootste houtexportgebied van heel Zuidoost-Azië. Grote delen van de wouden zijn dan ook zwaar toegetakeld.
Op het eiland Nieuw-Guinea komen de meest uitgestrekte regenwouden van heel Zuidoost-Azië voor, in totaal ongeveer 700.000 km2.
Vulkanen en aardbevingen
Op Indonesië zijn nog meer dan 100 vulkanen actief. De bekendste is de Krakatau,  een eilandvulkaan gelegen tussen Sumatra en Java. . De actiefste vulkaan is wel de Tambora op het eiland Sumbawa. Het gebied waar al deze vulkanen liggen wordt ook wel de ‘Ring van Vuur’ genoemd. Gemiddeld registreert men ca. 10 keer per jaar een grote uitbarsting.
Dit levert niet alleen problemen op, maar heeft ook een positieve kant. De mineraalrijke as die uitgestoten wordt, verspreidt zich via rivieren en irrigatiekanalen over het hele land. Hierdoor is Indonesië een van de vruchtbaarste landen ter wereld.
Naast vulkaanuitbarstingen komen er ook talloze aardbevingen voor. Elk jaar worden over heel Indonesië gemiddeld 500 tot 1000 bevingen geregistreerd. De meeste gelukkig van geringe kracht, maar onlangs ging het mis en is Atjeh (Noord Sumatra) verwoest door een Tsunami die het gevolg was van een zeebeving. Honderduizenden doden zijn er te betreuren.