Realitynet - Realitynet.org

Realityseries => Wie is de Mol AVROTROS 2020 => Topic gestart door: Michmol op 24-11-2019, 15:05:21

Titel: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 15:05:21
Nu de voorpret voor seizoen 20 langzaam ontbrandt is het wellicht aardig om nog eens terug te kijken, in dit geval naar bijna 15 jaar geleden. Zeer onlangs kreeg ik namelijk van iemand die zeer nauw bij de productie betrokken was maar van wie ik de naam niet kan noemen, de (voor mij) definitieve bevestiging van een gerucht dat al jaren rondgaat: in 2005 was Roeland Fernhout de oorspronkelijke mol.

Volgens mijn bron was Roeland al ziek in Nederland, werd hij tot overmaat van ramp al meteen door een hoop kandidaten verdacht, en werd toen hij op de vierde of vijfde dag te ziek bleek om nog verder mee te reizen Yvon als vervangende mol aangewezen. Omdat deze wissel nog zo vroeg in het spel plaatsvond, heeft men besloten de opnamen die bovendien toen nog geacht werden voor de allerlaatste serie te zijn voort te zetten.

De reeks terugkijkend kan ik alleen maar bewondering hebben voor de manier waarop de productie deze gang van zaken middels een slimme montage heeft weten weg te poetsen. Toch zijn er volgens mij wel een paar smoking guns in het programma te ontdekken onder het Cruijffiaanse motto Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Zo viel het me nu pas op dat Yvons molbiechten uit de eerste drie afleveringen (i.c. het liegspel, de mijnenvegeropdracht en de stroomtrein) alleen in voice-over te horen zijn, terwijl ze de molacties uit de volgende afleveringen in beeld op locatie uit de doeken doet. Het feit dat Yvon toen nog niet de mol was, zou een goede verklaring zijn voor deze discrepantie.

Het is zelfs nog maar de vraag of Yvon toen zij aan het eind van dag 3 (aan de vooravond van de treinopdracht, het eerste spel waaraan Roeland niet deelnam) via een mysterieus telefoontje werd gevraagd om de hulpmol te zijn al definitief was geselecteerd als vervangende mol. In de terugblikaflevering zegt Yvon (dus louter als voice-over) dat ze wist dat Isabel (ook) de hulpmol was in de trein, maar op de molfandag vertelde ze aan onze medeforummer Ishtara (zie https://www.realitynet.org/forum/?topic=16355.msg399098#msg399098) zonder blikken of blozen dat zij op dat moment berhaupt niets wist over (andere) hulpmollen, en dat haar vraag aan Isabel hierover in aflevering 9 dus geheel oprecht was. Het is merkwaardig dat de mol dit niet zou weten, dus dit alles zou er op kunnen wijzen dat er bij de treinopdracht nog maar weinig gelegenheid was geweest om Yvon uitvoerig te briefen omdat zij nog maar heel kort de mol was, of zelfs nog niet eens definitief geselecteerd.

Natuurlijk moet eenieder de feiten voor zichzelf afwegen en bepalen of hij/zij dit wil geloven. Het lijkt me echter lang genoeg geleden om open en nuchter te bespiegelen over deze interessante episode uit de inmiddels twintigjarige molgeschiedenis.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 24-11-2019, 15:09:28
Ik vind het gaaf hoor, zo'n 15 jaar later ineens een prachtige ouderwetse bizarre molwending! ::oink::

Michmol vertelde het mij al iets eerder en vertelde me ook wie zijn bron was (die ik ook anoniem zal houden) en ik heb werkelijk geen enkele reden om aan zijn verhaal te twijfelen.

En ik ben eens een hoop gaan teruglezen en als ik zo deze (https://www.realitynet.org/forum/?topic=34701.msg944643#msg944643) (vanaf dat bericht, lees ook het topic verder) berichten teruglees van "The Miracle" zie ik ook geen reden om aan diens berichten uit 2009 te twijfelen.

Roeland was echt de oorspronkelijke vijfde Mol. En met die wetenschap serie 5 nog eens terugkijken is iets wat ik iedereen hier kan aanraden. ;D
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-11-2019, 15:22:45
Het is merkwaardig dat de mol dit niet zou weten, dus dit alles zou er op kunnen wijzen dat er bij de treinopdracht nog maar weinig gelegenheid was geweest om Yvon uitvoerig te briefen omdat zij nog maar heel kort de mol was, of zelfs nog niet eens definitief geselecteerd.
Was dat ook niet voor het eerst dat ze hulpmollen gingen benaderen? Misschien wilden ze zo testen wie het meest geschikt zou zijn als Roelands vervanging ;D Verder was dat ook maar een rare twist, zeker omdat geheel willekeurig bepaald leek te worden wie er wel of niet voor benaderd werd en kans had op wat effectief jokers zijn. Arme Sander :(
Verklaart inderdaad ook de slechtere 'molacties' van Yvon in het begin t.o.v. later in het spel ::jaja::
Het leek ook alsof veel mensen Yvon juist heel vroeg verdachten toen ze de mol nog niet was, terwijl dat later - toen ze het dus wel was - wegtrok en juist Marc-Marie en Lottie die haar goed kenden haar wl begonnen te verdenken.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Pac op 24-11-2019, 15:26:41
 ::oink:: ::oink:: ::oink::

 ??? ??? ???

Dit zou zo bizar zijn. Dit zou echt bizar zijn.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 24-11-2019, 15:30:16
Was dat ook niet voor het eerst dat ze hulpmollen gingen benaderen? Misschien wilden ze zo testen wie het meest geschikt zou zijn als Roelands vervanging ;D Verder was dat ook maar een rare twist, zeker omdat geheel willekeurig bepaald leek te worden wie er wel of niet voor benaderd werd en kans had op wat effectief jokers zijn. Arme Sander :(

Ja, arme Sander. Inderdaad was Roeland toen Yvon hulpmol was in de dodge te ziek om mee te doen. Sander is Yvon min of meer gaan afschrijven omdat ze zo overduidelijk molde daar. Volgens de voice-over van Yvon in aflevering 10 was dat moltactiek: overduidelijk de hulpmol uithangen. Ik denk dat ze toen nog helemaal de Mol niet was en dat haar echte eerste moltaak het terughalen van Gijs was. Roeland ziek naar huis, Gijs terug, geen executie.

Voordat Gijs de eerste keer afviel leek hij trouwens Yvon te verdenken. Hij zocht toenadering tot haar en biechtte dat je dit moet doen met degenen die je wantrouwt. Dit lijkt te bevestigen dat Yvon toen nog helemaal niet de Mol was, anders was Gijs niet als eerste afgevallen. (Al kan je hier tegenin brengen dat Geert ook Milouska verdacht.)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-11-2019, 15:32:45
Misschien is dat dan ook de reden waarom mensen als Jim en Victoria later weer van Yvon afstapten, omdat ze die informatie van Gijs gekregen hadden?

Dat zou dan ook kunnen verklaren waarom Victoria zo vaak in de media heeft lopen bitchen over WIDM en heeft geroepen dat veel dingen verdraaid zijn.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Pac op 24-11-2019, 15:33:30
En de crew al die jaren maar met een stalen gezicht de vraag moeten beantwoorden: "Wat gebeurt er als de Mol ziek wordt?" ::)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 24-11-2019, 15:42:50
Overtuigd door het verhaal van Michmol ben ik een boel gaan terugkijken en "bewijzen" voor dat Roeland de oorspronkelijke Mol was heb ik niet kunnen vinden, maar wel nog wat kleine dingetjes die ik het delen waard vind:

In de slotaflevering ontvangt Roeland Yvonne van den Hurk in het kasteel Lisse en zegt hij dat ie tot dat moment helemaal alleen in de kamer zat. Yvonne: "Dat is je straf voor de ellende die je hebt veroorzaakt." Roeland: "Heb ik ellende veroorzaakt?" Yvonne: "Dat je ziek werd." Ik heb dit altijd een rare uitspraak van Yvonne gevonden maar misschien wist ze dus wel meer dan ze tegenover de kijkers kon laten weten omdat ze zelf wellicht ook benaderd is om de (inval-)Mol te zijn of via een andere manier weer wist.

Er is ook nog een aanknopingspunt te vinden in het pact dat Yvon en Marc-Marie (die al voor de opnames bekenden van elkaar waren) hadden. Bij de krokodillenopdracht begint Marc-Marie Yvon te verdenken. Hij biecht dat het pact is losgelaten omdat Yvon meer afstand is beginnen nemen. Een logische verklaring hiervoor zou zijn dat ze het pact vormden toen Yvon nog niet de Mol was. In de slotaflevering hebben ze het hier nog over, dat het pact voor Yvon een blok werd.

Ook vermoed ik dat toen Yvon de Mol nog niet was ze haar best deed om verdacht over te komen. Denk aan het openmaken van de tonnen. Ze lijkt weinig invloed te hebben op de genomen beslissingen maar vertoont wel opvallend gedrag door op een afstandje te staan toekijken. (Opgemerkt door een van de kandidaten in een biecht dat dit er verdacht uitzag en zo vond ik het er zelf ook altijd uitzien.) Een Mol zou juist eerder in de groep op willen gaan lijkt me. Zoals Roeland die daarbij ook nog eens fanatiek tonnen bleef openen, wat natuurlijk ook best obvious was maar ten minste wel logisch (mol)gedrag.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-11-2019, 15:47:36
Roeland was echt de oorspronkelijke vijfde Mol. En met die wetenschap serie 5 nog eens terugkijken is iets wat ik iedereen hier kan aanraden. ;D
Dit gaan D*N en ik nu ook doen ::jaja::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 15:58:55
Was dat ook niet voor het eerst dat ze hulpmollen gingen benaderen? Misschien wilden ze zo testen wie het meest geschikt zou zijn als Roelands vervanging ;D

Mijn zegsman/vrouw benadrukte dat Roelands ziekte bij de productie tot grote consternatie leidde, en dat in het diepste geheim (in de lift van het hotel) verschillende - ik weet niet meer of het echt iedereen was - kandidaten zijn benaderd met de vraag of ze de mol wilden zijn.

Het lijkt pas halverwege dag 4, tijdens de treinopdracht, duidelijk te zijn geworden dat Roeland echt niet verder kon. Yvon, Sander en Jim wisten (getuige hun m.i. authentieke reacties) bijvoorbeeld nog niet dat hij niet aan de opdracht meedeed tot Lottie ze dat bij het tweede telefoontje vanuit de stookkamer vertelde.

Ook zijn er verschillende potentile molacties aan Roeland toe te schrijven in bijna alle opdrachten in de eerste twee afleveringen. Denk aan zijn enthousiasme om tonnen te openen op het strand, en zijn aanbod om met de claustrofobe Sander mee te gaan in de grotten.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Starlight op 24-11-2019, 16:00:56
Dat zou echt bizar zijn :o Ik heb het gerucht nog nooit eerder gehoord, maar ik geloof direct dat als de oorspronkelijke mol nog vroeg in het spel ziek wordt, een andere mol aanwijzen best een optie is. In combinatie met de discrepanties qua molbiechten klinkt het best aannemelijk.

Misschien dat ik binnenkort het seizoen ook maar eens terug ga kijken :P
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 16:01:30

Dat zou dan ook kunnen verklaren waarom Victoria zo vaak in de media heeft lopen bitchen over WIDM en heeft geroepen dat veel dingen verdraaid zijn.

Ik heb Victoria in WIDM altijd vervelend gevonden, maar ze was toen ook wel erg jong. Wetende wat ik nu weet - ik kreeg ook nog wat aardige details over het gedrag van de kandidaten te horen die ik maar voor mezelf zal houden - kan ik me echter wel iets voorstellen bij Victoria's verontwaardiging wat betreft beeldvorming.  :-X
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-11-2019, 16:31:10
Weet je of alle kandidaten er toentertijd van op de hoogte zijn gesteld dat Roeland de mol was en het spel dus 'opnieuw' begon?

Dan zal dit:
Misschien is dat dan ook de reden waarom mensen als Jim en Victoria later weer van Yvon afstapten, omdat ze die informatie van Gijs gekregen hadden?
bijvoorbeeld ook niet het geval zijn, maar hebben mensen Yvon misschien wel laten vallen als verdachte omdat ze dus 'gewoon een nepmol' was.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 16:41:14
Weet je of alle kandidaten er toentertijd van op de hoogte zijn gesteld dat Roeland de mol was en het spel dus 'opnieuw' begon?


Dat werd mij niet helemaal duidelijk. Wel zijn er meerdere kandidaten gepolst in n op n-gesprekken in de lift. Of Gijs geweten heeft waarm hij terug mocht komen weet ik ook niet.

Ik denk persoonlijk dat het inschakelen van maar liefst 3 hulpmollen in de trein (al heeft Jim daar wat die opdracht betreft niets van gehoord, en werd hij pas bij de zangopdracht actief als hulpmol) een duidelijk symptoom is van de paniek die achter de schermen uitgebroken was. Meer een rookgordijn dan een auditie - ook al beweerde Yvon later iets anders, zoals Heinz al signaleerde.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: joligmolletje op 24-11-2019, 17:07:35
Heel interessante discussie! Ik kan me de molacties van seizoen 5 niet meer helemaal voor de geest halen (zo jammer dat jouw site offline is, Heinz, want die gebruikte ik altijd om snel een overzicht te krijgen!), maar ik kan me nog wel herinneren dat Yvon pas later in haar rol leek te komen.

Tegenwoordig lijkt het me niet dat de productie ooit zou beslissen om een zieke mol te vervangen, maar toen? Het lijkt me zeker niet onmogelijk. Het was een superdure productie en bovendien zou het toch de laatste serie zijn doordat het programma nog steeds niet echt helemaal door was gebroken. Als de mol dan ziek werd kan ik me voorstellen dat ze er alles aan wilden doen om in ieder geval de productiekosten eruit te krijgen. Tegenwoordig is WIDM zo'n groot succes (zowel qua genteresseerde deelnemers als qua kijkcijfers en opbrengsten) dat ze makers niet met zo'n move zouden hoeven aankomen lijkt me. Maar tone? Ik kan het me zomaar voorstellen. Jammer alleen dat niemand dit ooit zal bevestigen!
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 24-11-2019, 17:17:16
Heel interessante discussie! Ik kan me de molacties van seizoen 5 niet meer helemaal voor de geest halen (zo jammer dat jouw site offline is, Heinz, want die gebruikte ik altijd om snel een overzicht te krijgen!), maar ik kan me nog wel herinneren dat Yvon pas later in haar rol leek te komen.

Dit is wat er op mijn site stond, ik had het deels overgenomen van de officile site en deels uitgetypt van de laatste aflevering: https://www.wieisdemol.com/archief_molacties_widm5
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 17:25:06
@Heinz: een puik overzicht, met dien verstande dat de treinopdracht vr de mystery box plaatsvond. De trein was op dag 4, de spellen in het Dutch Community Centre werden op dag 5 gespeeld (en beide vertoond in aflevering 3).
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 24-11-2019, 17:30:08
Klopt. De volgorde heeft met de layout van mijn website van toen te maken. Ik pas het wel even aan. ;D

Ik vermoed dus ook dat Yvon pas de Mol was vanaf de mysterybox.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 17:34:16

Ik vermoed dus ook dat Yvon pas de Mol was vanaf de mysterybox.

We zijn het zeer eens, vandaar ook mijn opmerking  ::tandpastasmiley::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 24-11-2019, 19:04:38
Als het zo is zoals het nu geschreven wordt, dan is het rode scherm in al zijn hoedanigheden ook niet meer heilig.

Ik zou dan zelfs gaan geloven in de "twee mollen-theorie".

Ik denk dat dit nog weleens een hot item kan gaan worden bij het vragenvuur op 21 maart....
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 19:06:14
Als het zo is zoals het nu geschreven wordt, dan is het rode scherm in al zijn hoedanigheden ook niet meer heilig.

Ik zou dan zelfs gaan geloven in de "twee mollen-theorie".

Ik denk dat dit nog weleens een hot item kan gaan worden bij het vragenvuur op 21 maart....

Deze redenering gaat mijn - toegegeven: bescheiden - petje te boven. Roeland noch Yvon heeft een rood scherm gekregen, toch?


Maar het zou mooi zijn als er na 15 jaar officieel bevestiging van deze gang van zaken komt. Heinz wees mij (en uiteindelijk ons) op een eerdere anonieme bron - en als ik het goed lees een andere dan mijn informant(e) - die precies hetzelfde zei. De vraag is wel of er nog iemand bij het programma werkt die er in 2005 ook al zat.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 24-11-2019, 19:26:05
Als het zo is zoals het nu geschreven wordt, dan is het rode scherm in al zijn hoedanigheden ook niet meer heilig.

Ik zou dan zelfs gaan geloven in de "twee mollen-theorie".

Ik denk dat dit nog weleens een hot item kan gaan worden bij het vragenvuur op 21 maart....

Ik snap je scepsis wel, want het ruikt naar een complottheorie die altijd opduikt bij een bijzondere situatie in WIDM, waar achterdocht sowieso op de loer ligt. Maar een zieke Mol die vroeg in het spel vervangen wordt is toch heel iets anders dan een twee-mollen-theorie.

Rick heeft trouwens dit jaar nog gezegd dat er een plan B is als de Mol ziek wordt, zie hier. (https://www.wieisdemol.com/forum/2019/?topic=67238.msg2186371#msg2186371) Hij zegt daar ook bij dat het nog nooit voorgekomen is maar dat past bij het blijven verzwijgen. Wat ik heel goed snap.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 24-11-2019, 19:27:26
Ik dacht eerst toen ik dit topic zag 'waarom moeten we dit oude gerucht nu weer ophalen'. Ik vond het altijd best wel plausibel, maar als het uit een betrouwbare bron komt en zelfs Heinz dat kan bevestigen..  ::oink::

Nieuw puntje voor in de hoogtepunten vd afgelopen 20 jaar.
(Dan viel het 'er is nog geen mol' gebeuren ook nog wel mee  :P)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 24-11-2019, 19:28:42
Ik projecteer dat ook niet op 1 van beide. Het is een van de "adagiums" van het spel dat Wie is de Mol? heet.

Wat ik aangeef: wat is een uitspraak als: "dat zal nooit gebeuren", "dat is een no go area", dan nog waard.


Edit:

"Er is nog geen mol", waar Brtdm het over heeft, wordt voor mij dan ook minder geloofwaardig.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 19:35:35
Ik projecteer dat ook niet op 1 van beide. Het is een van de "adagiums" van het spel dat Wie is de Mol? heet.

Wat ik aangeef: wat is een uitspraak als: "dat zal nooit gebeuren", "dat is een no go area", dan nog waard.


Edit:

"Er is nog geen mol", waar Brtdm het over heeft, wordt voor mij dan ook minder geloofwaardig.

Ik snap nu je punt, geloof ik. Maar een spel als WIDM blijft ondanks alle geld, inspanningen en voorbereidingen in the end gewoon mensenwerk. En mensen kunnen ziek worden.

Roeland voelde zich al niet lekker vr vertrek, maar niemand had kunnen voorspellen dat dit uit zou lopen op een dubbele virusinfectie en een repatriring naar Nederland. Ik denk dat ze destijds de juiste beslissing hebben genomen om de opnamen niet stil te leggen en een nieuwe mol te kiezen. Het was pas de vierde dag en de derde aflevering. Door Gijs terug te halen maakten ze zelfs de achterstand die hij noodgedwongen had goed.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 19:42:50

Rick heeft trouwens dit jaar nog gezegd dat er een plan B is als de Mol ziek wordt, zie hier. (https://www.wieisdemol.com/forum/2019/?topic=67238.msg2186371#msg2186371) Hij zegt daar ook bij dat het nog nooit voorgekomen is maar dat past bij het blijven verzwijgen. Wat ik heel goed snap.

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat dat plan-B pas ontwikkeld is n de ervaringen van 2005 (mijn bron had het letterlijk over 'paniek' en 'een ongelooflijk gedoe'). In dat geval spreekt Rick gewoon de waarheid als hij zegt dat dit specifieke plan nog nooit uit het plastic is geweest.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 24-11-2019, 19:50:03
Dat zal wel ja. De reactie op Instagram was in ieder geval opmerkelijk omdat er eerder vanuit de makers geantwoord werd dat bij ziekte van de Mol het spel afgeblazen zou worden, als ik me niet vergis.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 24-11-2019, 21:16:01
Dat mensen ziek kunnen worden, dat is uiteraard een gegeven. En het is ook meerdere keren gebeurd dat iemand voortijdig naar huis moest om die reden. Uit mijn hoofd dus Roeland, Annette en Manuel. Jean-Marc had ook een goede, en zeer persoonlijke reden om af te haken. Nikkie moest om een andere, trieste, reden naar huis.

Dat is gewoon allemaal begrijpelijk. Ik wil ook best aannemen, met alle argumenten hierboven, dat het zo is. Maar ik vrees dat anderen dan nu naar seizoen 18 gaan kijken, verwijzend naar Jean-Marc (het stond ook nog op een spandoek in het Vondelpark).

Elk seizoen is anders, en elke reden om voortijdig af te haken staat op zichzelf. Dus ik zeg eigenlijk ook tegen mezelf dat die redenen niet met elkaar te vergelijken zijn
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: DRenziboy op 24-11-2019, 23:32:28
Ondanks dit hele gedoe. vond het hele gedoe in het begin van deze serie al zo raar. Wil ik, als dit waar is, mijn diepste respect uiten aan zowel de crew als Yvon, voor niet alleen de wijze waarop ze dit seizoen toch best wel memorabel hebben weten te maken, maar ook voor het meesterlijk wegpoetsen van deze wissel in de serie zelf.

Met dit in het achterhoofd gaan mensen idd terugkijken naar Jean-Marc in seizoen 18, maar dat lijkt me niet logisch aangezien Jan vanaf moment een eigenlijk Kiev in gesprek moest krijgen om berhaupt het balletje te laten rollen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 24-11-2019, 23:50:58
Over andere seizoenen heb ik geen enkele informatie, of reden om aan te nemen dat de geschiedenis zichzelf ooit herhaald heeft. Ik vertel hier alleen wat ik uit uiterst betrouwbare en onverdachte bron heb gehoord over wat er in 2005 gebeurd is, en hoe ik daar bij het opnieuw bekijken van die serie aanvullende aanwijzingen voor gevonden denk te hebben. Het is vooral leuk omdat het de inderdaad knappe montage niet heleml gelukt is om deze doofpot naadloos te vergrendelen  ::vergroot::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 25-11-2019, 08:48:14
Ik vind het vooral ook heel logisch dat hier niets van naar buiten mocht komen. Ik denk dat als op dit moment iets gelijkwaardigs gebeurd, ze best kunnen zeggen dat de mol niet verder kan spelen. Het programma is populair genoeg en zo'n twist zou best spectaculair ervaren kunnen worden.

Maar destijds was het natuurlijk het eerste seizoen met bekende Nederlanders. Als ze bekend maakten dat de mol naar huis is gegaan, dan werd het voor de kijkers heel vaag en weet ik niet of het succes zo groot is geworden als dat het nu is.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Amethyst op 25-11-2019, 09:17:51
Over andere seizoenen heb ik geen enkele informatie, of reden om aan te nemen dat de geschiedenis zichzelf ooit herhaald heeft.
het was niet hetzelfde, maar er is hier wel eens iets heel interessants gepost over het seizoen met o.a. Arjen Lubach.

Omdat dat gerucht niet helemaal kon kloppen is dat toen (helaas, vind ik) hier meteen helemaal afgeschreven, terwijl de bron (die werd genoemd) volgens mij betrouwbaar is en ik me niet kan voorstellen dat de forummer het verzon. Als je iets doorvertelt veranderen de details normaal altijd.

Het gerucht was - dacht ik - dat de mol toen vrijwel meteen bekend raakte bij de hele groep en dat de produktie toen besloot om door te gaan en te doen alsof.

Dat de hele groep het wist kon niet omdat later bleek dat Arjen Lubach er duidelijk niet van op de hoogte was.

Met een aanpassing (Arjen Lubach die als enige, of een van de weinige) van niks wist kan het volgens mij nog steeds.

niet logisch mss, maar dat dat gerucht van a tot z verzonnen is gaat er bij mij ook niet in.  :-\\
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: joligmolletje op 25-11-2019, 10:12:54
Precies dit soort suggesties zijn de reden dat de crew nooit zal vertellen wanneer er achter de schermen iets mis is gegaan. Een onthulling dat Yvon niet de originele mol was, haalt meteen de geloofwaardigheid van de andere mollen naar beneden. Meteen wordt er getwijfeld aan andere mollen en situaties. En dat is natuurlijk precies wat de makers niet zullen willen! (En ik als fan eigenlijk ook niet, want de magie van het programma is juist dat het een 'echt' spel is zonder al teveel benvloeding van de crew.)

Het gerucht over Yvon kan ik me goed voorstellen, zeker gezien de penibele situatie waarin het programma toen verkeerde. Ik kan me goed voorstellen dat de crew in paniek kan zijn geraakt als de originele mol te ziek was om het programma af te maken (zeker zo vroeg in het seizoen), reden genoeg om een scenario te bedenken wat te doen als dit ooit nog een keer zou gebeuren. Maar dit houdt wat mij betreft zeker niet in dat dit ooit nog een keer zou zijn gebeurd.

Een gerucht dat Kim bij alle deelnemers al bekend was, behalve bij Arjen, lijkt me echt niet geloofwaardig, want dan was hij er veel eerder uitgevlogen. En wat betreft Jean-Marc: een seizoen later kwam ook Evi Hanssen erachter dat WIDM niets voor haar was, dus zo gek is dat toch helemaal niet?
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 25-11-2019, 12:03:26
Precies dit soort suggesties zijn de reden dat de crew nooit zal vertellen wanneer er achter de schermen iets mis is gegaan. Een onthulling dat Yvon niet de originele mol was, haalt meteen de geloofwaardigheid van de andere mollen naar beneden. Meteen wordt er getwijfeld aan andere mollen en situaties. En dat is natuurlijk precies wat de makers niet zullen willen! (En ik als fan eigenlijk ook niet, want de magie van het programma is juist dat het een 'echt' spel is zonder al teveel benvloeding van de crew.)


Ik ben daar iets optimistischer over (of vanuit jouw standpunt bezien misschien het omgekeerde). 2005 is bijna 15 jaar geleden. Mijn bron bevond zich toen in de hoogste regionen van het programma, en was dus uitstekend van alles op de hoogte. Hoeveel mensen direct bij de molwissel betrokken waren weet ik niet. De regisseur allicht. De producer. Ten minste n cameraman. Daarnaast natuurlijk Yvon en Roeland (en hun vertrouwenspersonen). Yvon zal dit wel nooit bevestigen omdat het a) afbreuk doet aan haar molschap (of eigenlijk niet, want het moet zowel doodeng als krankzinnig moeilijk zijn om die rol onvoorbereid over te nemen) en b) zij nog steeds een glanzende tv-carrire heeft.

Verschillende, maar waarschijnlijk niet alle kandidaten zijn benaderd met de vraag of ze de nieuwe mol wilden zijn. De door Heinz geciteerde uitspraak van Yvonne tegen Roeland over dat hij met zijn ziekte zoveel ellende had veroorzaakt zou erop kunnen wijzen dat zij n van die kandidaten is geweest, of in ieder geval wist van de consternatie achter de schermen. Yvonne zegt in aflevering 4 namelijk ook nog dat ze het idee heeft dat de mol nog maar net begonnen is zijn slag te slaan. Dat is een curieuze uitspraak als je al bijna een week onderweg bent.

Misschien hebben de kandidaten het er onderling ook wel over gehad. Sommigen zijn min of meer uit beeld verdwenen en hebben daarom inmiddels misschien minder ontzag voor televisiewetten.

Ik wil maar zeggen: er moeten behoorlijk wat mensen zijn die de waarheid kennen, en lang niet iedereen zal zich (nog) gebonden voelen aan geheimhouding. Dit verhaal wordt vanzelf een keer bevestigd. Voor mij staat het, ook vanwege de statuur van mijn informant(e), 100% vast dat het destijds zo gegaan is.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: joligmolletje op 25-11-2019, 12:37:17
Ik bedoelde mijn bericht net wat anders, dan je het nu opvat Michmol. Ik denk je dat helemaal gelijk hebt met het feit dat het in 2005 zo is gegaan (het bevestigt voor mij ook wel wat vermoedens die ik al had). Ik had het meer over de reactie Amethyst (over de suggestie dat Kim's molschap bij iedereen behalve Arjen bekend was) en Bodejos's vrees dat mensen nu ook kritisch zullen gaan kijken naar Jean-Marc als potentile afhaakmol. Het zou jammer zijn als we nu alle mollen extra kritisch onder een vergrootglas gaan leggen of ze wel of niet de originele mol zijn. Als fan van het programma ga ik er (misschien naef) gewoon van uit dat na de situatie met Roeland/Yvon er nooit meer zoiets is gebeurd.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 25-11-2019, 12:55:49
Ik bedoelde mijn bericht net wat anders, dan je het nu opvat Michmol. Ik denk je dat helemaal gelijk hebt met het feit dat het in 2005 zo is gegaan (het bevestigt voor mij ook wel wat vermoedens die ik al had). Ik had het meer over de reactie Amethyst (over de suggestie dat Kim's molschap bij iedereen behalve Arjen bekend was) en Bodejos's vrees dat mensen nu ook kritisch zullen gaan kijken naar Jean-Marc als potentile afhaakmol. Het zou jammer zijn als we nu alle mollen extra kritisch onder een vergrootglas gaan leggen of ze wel of niet de originele mol zijn. Als fan van het programma ga ik er (misschien naef) gewoon van uit dat na de situatie met Roeland/Yvon er nooit meer zoiets is gebeurd.

O, pardon; ik las blijkbaar over je daadwerkelijke punt heen. Om alle twijfel over al die andere tussentijds afgevallen kandidaten weg te nemen zou de productie gewoon open kaart moeten spelen, en ik heb het idee dat ze dat ook wel doen. Als de makers zeggen dat de mol - na 2005 dan - nooit ziek naar huis is gegaan, heb ik geen reden om daar aan te twijfelen - net als jij dus  ;)

Anderzijds s het natuurlijk gewoon een tv-programma, waarin we eindeloos worden voorgelogen of gemanipuleerd. Kandidaat Julien uit 2003 geeft in zijn terugblik hier op de site tal van voorbeelden van hoe er met de tijd wordt gesjoemeld, hoe er shots overgedaan moeten worden, hoe kandidaten hints krijgen als een opdracht te moeilijk blijkt en hoe er onderhandeld werd bij een executie die afgekocht kon worden.
Bij de biecht worden kandidaten niet alleen naar hun hoofdverdachte gevraagd, maar moeten ze ook zeggen waarom een ander eventueel de mol zou kunnen zijn; de biecht die in het programma te zien en/of horen is geeft dus ook niet per se weer wie de betreffende kandidaat het meest verdenkt.

Ik herinner me ook nog de molbiechten van Milouska in 2006, die om de een of andere reden grotendeels maanden na dato waren opgenomen (toen ze merkbaar hoogzwanger was).

Dat is natuurlijk allemaal niet zo extreem als het wisselen van een mol, maar geeft toch aan dat er achter de opgepoetste 'werkelijkheid' die in de finale uit de doeken wordt gedaan nog een ndere realiteit schuilgaat (en die vaak te prozasch is om er een goed programma uit te distilleren).
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Pac op 25-11-2019, 15:17:51
Ik geloof inderdaad best dat er destijds een andere ethiek gold dan tegenwoordig. Bepaalde dingen zijn gewoon televisie - in de montage iets met de volgorde doen, Molacties oppoetsen, extra takes moeten nemen. Maar iets als de uitslag van een opdracht verdraaien of vooraf vaststellen - of een verwisselde Mol in de doofpot stoppen - dat zie ik de productie van tegenwoordig niet zo snel doen. Misschien ben ik naef, maar die kun je toch niet van een streek verdenken :P (Hier (https://www.wieisdemol.com/widm5-julien) het verslag van Julien destijds voor de liefhebber. Ik heb het zelf nog nooit gelezen uit angst voor deceptie :-[)

Hoe dan ook, ik moest denken aan een van de eerste afleveringen van Moltalk, waar Angela te gast was. Ze deed toen best wat dingen uit de doeken over het 'regisseren' van Wie is de Mol?, om het zo maar te noemen. Heb het net helemaal terug gekeken om me voor de geest te halen wat ze allemaal zei :)

Een paar quotes van Angela:
Spoiler (klik om te tonen/verbergen)
Geen direct bewijs van het n of ander, maar wel interessante quotes voor wie denkt dat er (in ieder geval in die tijd) niets werd - geregisseerd of gemanipuleerd, zo je wilt.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: kevin174 op 25-11-2019, 19:28:04
Stel dat dit klopt, wat hadden ze dan gedaan als Yvonne had geweigerd om de mol te worden. Dan wist Yvon meer dan de rest.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 25-11-2019, 19:42:00
Stel dat dit klopt, wat hadden ze dan gedaan als Yvonne had geweigerd om de mol te worden. Dan wist Yvon meer dan de rest.

Hoezo? De kandidaten die benaderd zijn wisten niet wie er nog meer gevraagd was, en wisten na eventuele weigering alleen van Roeland en zichzelf dat ze niet de mol waren. En aan het eind van aflevering 4 ging Roeland naar huis, zodat hij ook als officile verdachte afviel.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 25-11-2019, 19:55:59
(Hier (https://www.wieisdemol.com/widm5-julien) het verslag van Julien destijds voor de liefhebber. Ik heb het zelf nog nooit gelezen uit angst voor deceptie :-[)

Ik vind het zelf nog wel meevallen. Ik denk dat bepaalde dingen vooral kwamen uit de nog wat amateuristische productie.
En zelfs in Belgi hebben we afgelopen jaar nog gezien dat de opnames kort zijn stilgelegd na een kapotte camera. (dat deden ze dan juist om het voor de kijker betrouwbaar te houden en ze gaven het daar direct toe)

Ik denk dat we hier door alle geheimzinnigheid soms ook iets te veel niet vertouwen. En ik vond de podcast van Annemieke daarom afgelopen jaar erg fijn, ookal blijven ze over sommige dingen niet volledig transparant.

Edit: ik bedenk me nu dat ze in Nederland afgelopen jaar ook de opnames hebben stilgelegd. Dit was tijdens de trap-puzzel met de palen. De stellage brak af, dus moest het gerepareerd worden. Dit kwam ook ter sprake in de podcast. Al vind ik zelf dat dit soort dingen ook gewoon in de uitzending mogen. Niet alles hoeft perfect te zijn, ook de kleine foutjes horen bij het programma.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 26-11-2019, 07:20:35
Ik vind het zelf nog wel meevallen. Ik denk dat bepaalde dingen vooral kwamen uit de nog wat amateuristische productie.

[...]
Al vind ik zelf dat dit soort dingen ook gewoon in de uitzending mogen. Niet alles hoeft perfect te zijn, ook de kleine foutjes horen bij het programma.

@Brtdm: Ik ben eerder bang dat het omgekeerde het geval is. Het programma is professioneler geworden en oogt gelikter dan ooit, en de consequentie daarvan is dat alles wat niet in het script past moet worden weggemonteerd, overgedaan of in scne gezet. Kijk alleen maar naar de nogal amechtige gesprekken over bondjes de afgelopen jaren. In eerdere seizoenen kwamen de in mijn ogen veel authentieker over.

Maar we dwalen een beetje van het onderwerp af. Ik vind dat de productie in Australi de enige juiste keuze heeft gedaan door de zieke Roeland in dat vroege stadium te vervangen, en na 15 jaar kunnen ze daar ook wel eerlijk over zijn. 
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 26-11-2019, 09:08:24
@Brtdm: Ik ben eerder bang dat het omgekeerde het geval is.
....


Ja, eens. Ik hou zelf wat meer van programma's waar niet alles even gelikt verloopt. En in eerdere jaren was dat iets meer het geval. Ik zou zelf het liefste drie verschillende productiegroepen hebben, die op wat overleg na, vrijwel autonoom werken. 1 voor de opdrachten, 1 voor de begeleiding van de kandidaten en 1 voor de televisie. Dan wordt het weer iets meer een verslag van een reis en komt alles iets geloofwaardiger over.
(Zelf vind ik de regie bij De sleutel met Beau wel leuk, waar hij elke keer nog vraagt of hij een zendertje op mag doen en dergelijke)
Maar ik denk dat in de huidige tijd het grote publiek liever een grote show ziet.


Het voordeel van een gelikte show is dat alles goed in beeld komt en het programma professioneler oogt. Het nadeel is dat het te gescript kan worden en ongeloofwaardig overkomt. Je zal ergens de balans moeten zoeken, en dat doen ze over het algemeen best aardig. Een molwissel was destijds essentieel om te verbergen. Maar toch merk ik dat ik nu iets achterdochtiger ben dan voorheen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tarbozan op 30-11-2019, 00:07:16
We hebben in t seizoen 2005 al Aangegeven dat er iets vreemds was. En Mede daarom verbaast t me niks dat er nu  -anoniem- Geluiden komen dat er toen inderdaad iets gebeurd zou zijn.

Zelf zou ik dan t mooiste Vinden dat de regie openlijk dat aan de deelnemers van toen dat gezegd zou hebben en dat ze dan vanaf dat moment een nieuwe mol gekozen hebben. Hoe hard dat ook is voor evt eerder afgevallen kandidaten.

Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 30-11-2019, 12:00:46
Op zich is het vervangen van de mol tijdens de opnames de minst kostbare variant. Dat een onvoorbereide mol toch een heel aardige prestatie kan neerzetten, heeft Elisabet en Jon wel laten zien.

Dus onmogelijk is het niet. Ik zei wel eerder hier, dat bepaalde vaste waardes, pijlers van het programma, nu ook aan kritiek komen bloot te staan. Want hoe wil je dan nog met 100 procent zekerheid zeggen dat er bijvoorbeeld geen twee mollen kunnen zijn? Zelf vertik ik dat te geloven, en ik hoop velen met mij. Maar mij bekruipt nu het gevoel dat overal een mouw aan kan worden gepast.

Ik haak pas af als kijker, wanneer ook die vaste waarden overboord gaan.

We hebben er hier, en het is niet voor niets dat wieisdemol.com nu in het molboekje prominent aan bod komt, toch met zijn allen voor gezorgd dat het programma er nog is.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 30-11-2019, 12:12:17

Zelf zou ik dan t mooiste Vinden dat de regie openlijk dat aan de deelnemers van toen dat gezegd zou hebben en dat ze dan vanaf dat moment een nieuwe mol gekozen hebben. Hoe hard dat ook is voor evt eerder afgevallen kandidaten.

Dat zou inderdaad het eerlijkst zijn geweest, maar ik betwijfel hevig of het inderdaad zo gebeurd is. Als ze alle kandidaten bij elkaar hadden geroepen was het gevaar natuurlijk levensgroot dat er f iemand de gang van zaken niet zou pikken, f voortdurend veelzeggende opmerkingen zou gaan maken.
Victoria bijvoorbeeld zegt in de biecht na Roelands vertrek iets heel geks; dat ze tot dan toe in biecht altijd een andere mol noemde dan in de test, en dat ze al die tijd op Roeland had gezeten. Als ik haar toenmalige karakter een beetje inschat zou Victoria dat heel goed bedoeld kunnen hebben als een eigenwijze sneer richting de makers, zo van "Ik wist altijd al dat Roeland de mol was".

Maar au fond is er natuurlijk niemand benadeeld; doordat Roeland vertrok viel hij voor iedereen gewoon af als verdachte, en Gijs - die eruit ging toen Roeland nog de mol was - mocht terugkomen en had dus (bijna) dezelfde kansen als de rest (behalve dan dat hij er (mede) uitging omdat hij op Yvon zat, wat hij heel goed kan hebben opgevat als bewijs dat zij dus niet de mol kon zijn).
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: CdeMol op 15-12-2019, 10:03:50
Wat ik lastig vind aan deze theorie is dat het toch veel makkelijker was geweest om dan Gijs mol te maken? Die konden ze rustig brieven van tevoren. Enige is dat je dan als productie achteraf wel moet toegeven dat de mol is vervangen maar het lijkt me dat de kijker dat toch wel accepteert?
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Mollenmania op 15-12-2019, 10:42:58
Ik ben bang dat dat te naef gedacht is.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 15-12-2019, 10:48:47
Door de magie van het programma lijkt het me nu juist lastiger om dat op een acceptabele manier te doen, hoewel ik tegelijkertijd begrip heb voor de makers, omdat ze in een soort spagaat terechtkomen.

Aan de andere kant: hoe ga je om met kandidaten die al ongeveer vanaf het begin goed zaten? Hoewel die kans klein is, ik vind toch niet dat ze daarvoor een tegemoetkoming zouden moeten krijgen in de vorm van een goed geteld antwoord, of antwoorden.

De gokfactor in de beginfase van het spel is daarvoor nog te groot.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: foxhunter op 15-12-2019, 15:57:40
Na de terugkomst van Gijs werd hij door meerdere kandidaten genoemd als mogelijke mol. En geen kandidaat die benoemd dat het onmogelijk/onwaarschijnlijk is dat een afvaller de mol is. Dit opent de mogelijkheid van een geherdefinieerd speelveld. Het eerste seizoen met bekende Nederlanders in zeer verre landen Australi/Indonesi, dat was kostbaar en niet zomaar even over te doen, daarvoor moeten heel veel agenda's nagekeken worden. Dat vergroot ook de vraag om een molwissel. Jammer van gebrek aan molacties v.d. 2e mol in de eerste afleveringen en die gekke telefoontjes van de mol met vrijgestelde vragen (3/?/5) en de hulpmollen.
Is het verkoopbaar dat Yvon de hele serie al mol was? Heeft een seizoen Wie is de mol de veerkracht om zoiets op te vangen? Op beide vragen geef ik een ja, maar een paar krassen zijn zichtbaar gebleven. Maar misschien is er ook een hele grote kras verdwenen, nml. de te slechte molacties van Roeland. Hoewel er geen reden is om te twijfelen aan zijn ziekte, spookt de gedachte al door mijn hoofd, was hij wel zo ziek als wordt verteld? Of was Roeland gewoon vriendelijk om in de grotten met angstige Sander mee te gaan in de hoop het parcours wel af te maken? En was hij ziek en wilde slapen en daarom moesten alle tonnen open? En was hij ten onrechte zo verdacht in de eerste afleveringen. Je ziet de veerkracht van het programma hierin al opduiken. Alles was en is geheim, behalve wat wordt vrijgegeven. Die medewerkers moeten gewoon niet uit de school klappen.

Roeland wilde bij de rolverdeling voor op de trein stoker/collegas/vrienden per se loten. Dit nadat Sander had benoemd dat de mol zou gaan aandringen om in een bepaalde rol te komen. Als Roeland de mol was stond hij hier (afl. 3) dus al heel zwak in het spel. Een mol die per se wil loten? Really? Was dat de druppel? De kans dat Roeland onvrijwillig als mol moest vertrekken acht ik inmiddels net zo groot als de ziekte als reden en dat hij toen gezegd heeft "dan stop ik ermee".
Misschien lag hij al niet lekker in de groep. Bubblebad voorstel/opzichtig fotos van Victoria maken. Ook in Exp. Robinson was hij best een vreemde snuiter.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 17-12-2019, 02:15:01
Wat ik lastig vind aan deze theorie is dat het toch veel makkelijker was geweest om dan Gijs mol te maken? Die konden ze rustig brieven van tevoren. Enige is dat je dan als productie achteraf wel moet toegeven dat de mol is vervangen maar het lijkt me dat de kijker dat toch wel accepteert?

Gijs was afgevallen terwijl hij (grotendeels) op Yvon zat. En ik denk dat ze in 2005 - wat officieel het allerlaatste seizoen zou zijn - nog meer dan nu vasthielden aan de 'regel' dat de mol nooit een rood scherm krijgt/naar huis gaat. Vermoedelijk was dat de reden dat Gijs niet tot mol werd gebombardeerd. Bovendien zouden ze dan achteraf hebben moeten toegeven dat hij in de eerste 3 afleveringen nog niet de mol was, en dat zou alleen maar meer verwarring en gedoe (ook in de pers) hebben opgeleverd. Dat hij terug mocht komen was wel zo eerlijk van de productie, oordeel ik achteraf.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 17-12-2019, 02:17:28
Door de magie van het programma lijkt het me nu juist lastiger om dat op een acceptabele manier te doen, hoewel ik tegelijkertijd begrip heb voor de makers, omdat ze in een soort spagaat terechtkomen.

Aan de andere kant: hoe ga je om met kandidaten die al ongeveer vanaf het begin goed zaten? Hoewel die kans klein is, ik vind toch niet dat ze daarvoor een tegemoetkoming zouden moeten krijgen in de vorm van een goed geteld antwoord, of antwoorden.

De gokfactor in de beginfase van het spel is daarvoor nog te groot.

In dit geval is het dus goedgemaakt met Gijs, die op Yvon zat, afviel en terug mocht komen. Ik denk dat het hier cruciaal was dat Roeland al zo vroeg in het spel afviel. Anders zou het inderdaad tot heel ingewikkelde situaties leiden.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 17-12-2019, 02:24:21
Maar misschien is er ook een hele grote kras verdwenen, nml. de te slechte molacties van Roeland. Hoewel er geen reden is om te twijfelen aan zijn ziekte, spookt de gedachte al door mijn hoofd, was hij wel zo ziek als wordt verteld? Of was Roeland gewoon vriendelijk om in de grotten met angstige Sander mee te gaan in de hoop het parcours wel af te maken? En was hij ziek en wilde slapen en daarom moesten alle tonnen open? En was hij ten onrechte zo verdacht in de eerste afleveringen. Je ziet de veerkracht van het programma hierin al opduiken. Alles was en is geheim, behalve wat wordt vrijgegeven. Die medewerkers moeten gewoon niet uit de school klappen.

Roeland wilde bij de rolverdeling voor op de trein stoker/collegas/vrienden per se loten. Dit nadat Sander had benoemd dat de mol zou gaan aandringen om in een bepaalde rol te komen. Als Roeland de mol was stond hij hier (afl. 3) dus al heel zwak in het spel. Een mol die per se wil loten? Really? Was dat de druppel? De kans dat Roeland onvrijwillig als mol moest vertrekken acht ik inmiddels net zo groot als de ziekte als reden en dat hij toen gezegd heeft "dan stop ik ermee".
Misschien lag hij al niet lekker in de groep. Bubblebad voorstel/opzichtig fotos van Victoria maken. Ook in Exp. Robinson was hij best een vreemde snuiter.

Wat ik begreep is dat Roeland echt al in Nederland ziek was geworden - wat ook wel uit de biechten duidelijk wordt - maar dat hij ook vanaf dag 1 door bijna iedereen ontzettend werd verdacht. Dit is er knap uitgemonteerd (bij de biechten wordt altijd de vraag gesteld wie er naast iemands hoofdverdachte nog meer de mol zou kunnen zijn en waarom, zodat ze die secundaire verdenkingen kunnen gebruiken, mocht iedereen op dezelfde mol zitten), maar uit bijvoorbeeld het gesprek tussen Jim en Roeland blijkt dat dit inderdaad het geval was. Mijn bron heeft het niet met zoveel woorden gezegd, maar ik kreeg de indruk dat men stiekem wel blij was met Roelands exit, omdat het spel daardoor spannender werd...
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: foxhunter op 17-12-2019, 13:28:10
Na het tonnenspel bleven nog vier mensen buiten bij het kampvuur zitten. De rest was te moe om op te blijven. Waarom zat Roeland daar dan bij? Zijn ziekte kwam pas in beeld voor de treinopdracht. Als Roeland echt al in Nederland ziek was dan was hij bij het kamperen echt helemaal kapot geweest van moeheid. Ziekte is natuurlijk de ideale smoes om iemand onbeschadigd naar huis te sturen. Bij dit programma mag je aan alles twijfelen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 17-12-2019, 13:36:07
Na het tonnenspel bleven nog vier mensen buiten bij het kampvuur zitten. De rest was te moe om op te blijven. Waarom zat Roeland daar dan bij? Zijn ziekte kwam pas in beeld voor de treinopdracht. Als Roeland echt al in Nederland ziek was dan was hij bij het kamperen echt helemaal kapot geweest van moeheid. Ziekte is natuurlijk de ideale smoes om iemand onbeschadigd naar huis te sturen. Bij dit programma mag je aan alles twijfelen.

Je mag natuurlijk geloven wat je wil, maar Roeland had in Nederland al diarree. In een biecht (ik geloof in de terugblikaflevering) zegt hij dat hij tijdens die nacht op het strand pas 'helemaal onderuit is gegaan'. Ook Lottie zegt in een biecht tijdens de treinopdracht dat Roeland 'al een paar dagen niet lekker' was. Kijk de afleveringen nog eens terug, let op wat de kandidaten zeggen; dan blijkt dat het ziekteverloop van Roeland gewoon van dag tot dag verslechterde.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: SpacyColours op 20-12-2019, 12:37:04
Zeer interessant, Michmol! Ik geloof wel dat het klopt, en ik vind dat de productie het uiteindelijk prima heeft opgelost.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 24-12-2019, 22:25:11
De uitkomsten van de poll blijven me fascineren. Een dikke 40% zegt er niets van te geloven dat Roeland de mol was. Ik sta open voor alle opinies, maar de argumenten voor dat tamelijk massale ongeloof blijven vooralsnog uit...

Je kijkt verkeerd. Dat is maar 9%. (Wat ik behoorlijk weinig vind voor iets bijzonders als dit wat niet echt bewezen is en ook niet erkend is door de makers.)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 27-12-2019, 18:15:36
De kans dat Roeland onvrijwillig als mol moest vertrekken acht ik inmiddels net zo groot als de ziekte als reden en dat hij toen gezegd heeft "dan stop ik ermee".
Misschien lag hij al niet lekker in de groep. Bubblebad voorstel/opzichtig fotos van Victoria maken. Ook in Exp. Robinson was hij best een vreemde snuiter.


Wil dit zeggen dat hij Victoria onheus bejegend heeft?
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: DikkeControleur op 3-01-2020, 00:12:11
Zowel Michmol als Heinz hebben een anonieme bron die beide dit verhaal vertellen. Volgens Hercule Poirot - de Belgische meesterspeurder van Agatha Christy- moet het dan waar zijn... of beide bronnen zijn een en dezelfde persoon...

Wel een fascinerende gedachte zon molwissel, maar volledig te begrijpen. Voor de kijker niet erg, voor de deelnemers iets erger. Maar die deelnemers waren BN-ers en wisten van showbizz maken.  Zon wissel had nooit in de jaren van onbekenden gekund! Die zouden dat nooit gepikt hebben.

Food for thought
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Rmon op 3-02-2020, 19:06:12
Interessant hoor!!

Ik weet niet of dit het verhaal sterker maakt maar ik heb vorig jaar Victoria Koblenko een interview verzoek voor Tunnelvisie gestuurd en ik kreeg een vrij uitgebreide reactie waarin ze vertelde dat het volgens haar geen zin had.
Er was enorm veel gebeurd achter de schermen waar ze toch niets over mocht en het had volgens haar 14 jaar later vrij weinig veel zin om daarover uit te breiden. of om dat op te rakelen zoals ze zelf zei.

Dit zou dus kunnen slaan op waarom ze altijd licht verbitterd was over WIDM in de media en dat het dus echt een paniek en puinhoop is geweest achter de schermen..


Ik heb morgen voor Tunnelvisie een interview met Sander de Heer.
Zou ik het hem voorleggen? ook al weet ik dat hij er waarschijnlijk toch niets over gaat zeggen. Het is telefonisch dus wellicht hoor ik alsnog een bepaalde emotie waar ik iets uit kan halen..
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 3-02-2020, 19:28:46
Interessant hoor!!

Ik weet niet of dit het verhaal sterker maakt maar ik heb vorig jaar Victoria Koblenko een interview verzoek voor Tunnelvisie gestuurd en ik kreeg een vrij uitgebreide reactie waarin ze vertelde dat het volgens haar geen zin had.
Er was enorm veel gebeurd achter de schermen waar ze toch niets over mocht en het had volgens haar 14 jaar later vrij weinig veel zin om daarover uit te breiden. of om dat op te rakelen zoals ze zelf zei.

Dit zou dus kunnen slaan op waarom ze altijd licht verbitterd was over WIDM in de media en dat het dus echt een paniek en puinhoop is geweest achter de schermen..


Ik heb morgen voor Tunnelvisie een interview met Sander de Heer.
Zou ik het hem voorleggen? ook al weet ik dat hij er waarschijnlijk toch niets over gaat zeggen. Het is telefonisch dus wellicht hoor ik alsnog een bepaalde emotie waar ik iets uit kan halen..

Wat een interessant relaas, Rmon! Ik denk te weten waar Victoria's reactie vandaan komt. Ik acht het goed mogelijk - zie eerdere berichten - dat zij van de molwissel op de hoogte was, zo niet meteen dan toch zeker achteraf. Haar wrevel zal echter vooral zitten in de montage, die haar behoorlijk geframed heeft als een bijna Scooby Doo-achtige schurk, vooral in haar 'vete' met Yvonne van den Hurk. Hoewel Victoria zeker niet vrijuit gaat, heb ik vernomen dat de werkelijkheid een stuk genuanceerder lag.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Dombohetolifantje1 op 3-02-2020, 19:35:08
Pwooh. Zou wel een hoop verklaren zeg.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bram0546 op 7-02-2020, 15:55:06
Ik heb morgen voor Tunnelvisie een interview met Sander de Heer.
Zou ik het hem voorleggen? ook al weet ik dat hij er waarschijnlijk toch niets over gaat zeggen. Het is telefonisch dus wellicht hoor ik alsnog een bepaalde emotie waar ik iets uit kan halen..

Zie zojuist dat je het toch niet gedaan hebt haha jammer
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Rmon op 7-02-2020, 22:09:44
Zie zojuist dat je het toch niet gedaan hebt haha jammer

Jawel wel naar gevraagd en ook een antwoord gehad maar besloten samen met Sander het niet te verwerken in het interview.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Mollenmania op 7-02-2020, 22:34:54
Jawel wel naar gevraagd en ook een antwoord gehad maar besloten samen met Sander het niet te verwerken in het interview.

Wat was zijn antwoord?
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 7-02-2020, 22:43:32
Kennelijk iets bevestigends en dat ie het eigenlijk niet mag zeggen want anders had ie wel geantwoord dat ie er niks van weet en dan kan dat gewoon in het interview verschijnen. Maar ik hoor het graag van Rmon wat ie antwoordde. :)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 7-02-2020, 22:56:00
Het lijkt mij wel duidelijk nu. Ik ben benieuwd of de makers het nog lang zullen blijven ontkennen. Ze lezen toch ook wel eens mee hier, en in de trust-nobody podcast wordt het ook wel eens benoemd.

Misschien wordt het wel de verrassing voor de molloten, Roeland die opeens verkleed voorbij komt dit seizoen (zijn schoenen laat poetsen ofzo, ik zeg maar wat)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 7-02-2020, 22:57:48
Hij is in ieder geval al in de leader te zien dit jaar. Op die televisies.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Erik Leppen op 8-02-2020, 11:25:14
Wat was zijn antwoord?
Mij lijkt dat als Rmon er iets over had mogen/willen/kunnen zeggen, dat ie dat dan wel had gedaan in zijn stuk. Ik zou daar dan verder niet naar vissen, voordat Rmon iets roept waar hij spijt van krijgt.

Het staat niet voor niets niet in het stuk.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bram0546 op 8-02-2020, 14:50:17
Hij is in ieder geval al in de leader te zien dit jaar. Op die televisies.

Die opdracht is volgens mij vanavond, eindelijk antwoord op deze vraag vanavond?  :P
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 8-02-2020, 15:29:07
Nooit vertoonde beelden van 20 jaar widm verwerken in een opdracht zou ik best leuk vinden.  ::ok::
Maar het zal wel niet zo zijn.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Joost2 op 8-02-2020, 23:01:32
Het idee van een molwissel vind ik best aannemelijk. Je moet toch wat als plan b als de mol ziek/geblesseerd raakt/heimwee heeft of ivm overlijden familielid zijn/haar rol opgeeft. En natuurlijk zal de widm redactie/crew dit nooit toegeven en er niks over laten weten.

Maar waarom het enkel op Roeland/Yvon moet slaan? Zo kun je ook vraagtekens stellen bij het vertrek Annette van Trigt, Manuel Venderbos, Janine Abbring of Nikkie/Jean-Marc. In 2012 las ik nog iets over het lastminute vragen van Dio en het al dan niet onvoorbereid zijn van Annemarie plus direct door de mand vallen.

En het voor waar moet aannemen van n enkele zeer betrouwbare bron kan iederen wel stellen. Alle journalisten vinden hun bronnen zeer betrouwbaar zelfs als ze dat niet zijn.

Dus ik heb op misschien gestemd. Geeft wel aanleiding om seizoen 5 nogmaals te bekijken. Seizoen 1 t/m 4 heb ik al recent nogmaals bekeken. Seizoen 5 vind ik nog steeds een van de memorabele seizoenen dus dat is helemaal geen straf om het eens vanuit dit kader te bekijken.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Mollenmania op 9-02-2020, 11:48:30
Mij lijkt dat als Rmon er iets over had mogen/willen/kunnen zeggen, dat ie dat dan wel had gedaan in zijn stuk. Ik zou daar dan verder niet naar vissen, voordat Rmon iets roept waar hij spijt van krijgt.

Het staat niet voor niets niet in het stuk.

Volgens mij is het normaal dat ik me afvraag wat het antwoord was. Rmon betrekt het forum zelf bij zijn interview.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 9-02-2020, 12:39:03
Bij Jean-Marc moet je even terug kjken naar aflevering 1 van seizoen 18. Zaten daar niet onweerlegbare fragmenten in die naar Jan leidden?

Dat seizoen is naar mijn mening geen punt van discussie.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Miss Marvel op 9-02-2020, 14:05:36
Is in seizoen 2 ook niet iemand naar huis gegaan uit zichzelf? Ze zat een tijd afgesloten van de groep en vertrok toen. Ik heb me altijd afgevraagd of Nico wel de originele mol was. Ik zou het seizoen nog eens moeten kijken. Maar ik heb altijd een raar gevoel gehouden over dat seizoen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Niuno op 9-02-2020, 14:11:43
Is in seizoen 2 ook niet iemand naar huis gegaan uit zichzelf? Ze zat een tijd afgesloten van de groep en vertrok toen. Ik heb me altijd afgevraagd of Nico wel de originele mol was. Ik zou het seizoen nog eens moeten kijken. Maar ik heb altijd een raar gevoel gehouden over dat seizoen.

Volgens mij bedoel je Astrid uit seizoen 4.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 9-02-2020, 14:15:38
Zo kun je ook vraagtekens stellen bij het vertrek Annette van Trigt, Manuel Venderbos, Janine Abbring of Nikkie/Jean-Marc.


Ik zou werkelijk niet weten welke vraagtekens je zou willen stellen bij het vertrek van Janine. Of vind je misschien dat een gebroken rugwervel geen goede reden is?
 ::niet-ok::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Miss Marvel op 9-02-2020, 14:17:15
Volgens mij bedoel je Astrid uit seizoen 4.

Ja sorry! Die bedoel ik.

Ik zie nu ook dat ik niet de enige ben die dat denkt.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Niuno op 9-02-2020, 14:19:43
Het is al jaren zo. Zodra een kandidaat wegens ziekte of een ander calamiteit eerder naar huis moet, komen de geruchten dat hij/zij eigenlijk de mol was. Alsof een kandidaat niet ziek kan worden. Het is inmiddels een net zo'n berucht terugkerend fenomeen als de discussies over twee mollen. Voor mij blijft het puur sensationele onzin.

Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: D*N op 9-02-2020, 14:28:59

Ik zou werkelijk niet weten welke vraagtekens je zou willen stellen bij het vertrek van Janine. Of vind je misschien dat een gebroken rugwervel geen goede reden is?
 ::niet-ok::
Wauw rustig Tunnelgraver ;), hij zegt hier alleen maar dat ie vragen stelt bij of ze mogelijk de mol waren, niet of hun vertrek gerechtvaardigd was.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 9-02-2020, 14:31:52
In de meeste gevallen zie ik ook geen reden dat een ziek persoon echter de mol was.

In 2005 vind ik het wel wat anders, als veel kandidaten al zeggen dat het een chaos was en meerdere bronnen aangeven dat Roeland oorspronkelijk de mol was, kan ik daar heel goed in mee. Daarbij komt nog eens dat het heel raar is dat in aflevering 1 niemand afviel, en de afvaller van aflevering 2 weer terugkwam in het spel. Aflevering 4 begon met 9 personen. En als je dan kijkt naar wat Yvon de eerste 2 afleveringen voor molacties had, dan is daar weinig van te zien.

Als ik dat vergelijk met andere jaren dat iemand op niet reguliere wijze het spel moest verlaten, dan zie ik bij de andere series een veel normaler spelverloop.

Dan zou je vervolgens nog kunnen afvragen of Roelands ziekte wel echt was, hij werd immers door veel mensen verdacht. Maar ik denk dat je een dubbele virusinfectie lastig kan faken en bovendien was hij voor vertrek ook al niet helemaal 100%. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij vanwege de ziekte veel werd verdacht.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 9-02-2020, 14:32:00

Ik zou werkelijk niet weten welke vraagtekens je zou willen stellen bij het vertrek van Janine. Of vind je misschien dat een gebroken rugwervel geen goede reden is?
 ::niet-ok::
ik denk dat de nadruk ligt op de mogelijkheid dat zij de mol was. Maar dat is aan de hand van onweerlegbare aanwijzingen in de daaraan voorafgaande afleveringen weerlegd.

Dat een gebroken rug een reden is om voortijdig uit het spel te gaan, lijkt me vrij aannemelijk......
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 9-02-2020, 15:14:54
ik denk dat de nadruk ligt op de mogelijkheid dat zij de mol was. Maar dat is aan de hand van onweerlegbare aanwijzingen in de daaraan voorafgaande afleveringen weerlegd.

Juist! En daarom snap ik niet dat Janine in dat rijtje wordt genoemd.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Joost2 op 9-02-2020, 16:13:54
Dat een gebroken rug een reden is om voortijdig uit het spel te gaan, lijkt me vrij aannemelijk......

Vanzelfsprekend dit. Bedoel meer: als iedereen het op basis van 1 anonieme en kennelijk betrouwbaar want dicht bij het vuur destijds het zegt is het zo. Dan kun je het 1 op 1 overnemen naar andere seizoenen. Want het is niet alsof seizoen 5 de enige keer is geweest waarbij een kandidaat om welke reden dan ook voortijdig het spel verliet. Kun je dus ook zeggen van andere seizoenen dat er sprake is of kan geweest zijn van een molwissel.

Persoonlijk vind ik 1 enkele anonieme bron te weinig om het voor waar aan te nemen. Wil er best in meegaan en het overwegen maar vind het niet overtuigend genoeg. Vandaar mijn misschien.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 9-02-2020, 17:07:13
Waarvan akte. Ik snap het namelijk heel goed dat 1 mededeling hierover, onvoldoende is.

Als je met zoiets komt, zou ik zeggen: wie A zegt, moet ook B zeggen. Niet een dergelijke stelling hier neerzetten, en zoek het verder maar lekker zelf uit, want ik zeg niets meer. Zeg dan niets......
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brent op 9-02-2020, 18:20:50
Een anonieme bron is anoniem en dus per definitie onbetrouwbaar. Als je 15 jaar na datum nog steeds niets mag zeggen dan is het ofwel niet waar, ofwel hou je het dan beter voor jezelf. Waarom zou je het immers vertellen als de betrouwbaarheid toch niet gemeten kan worden?

Daarmee doe ik geen uitspraak over de (on)waarheid van een mogelijke wissel in 2005. De aanwijzingen lijken allemaal te toevallig en er wel toe te leiden dat er een effectieve wissel is gebeurd. Zolang het echter niet door de productie officieel wordt erkend, dan is het in principe onwaar.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 9-02-2020, 19:22:23
Een anonieme bron is anoniem en dus per definitie onbetrouwbaar. Als je 15 jaar na datum nog steeds niets mag zeggen dan is het ofwel niet waar, ofwel hou je het dan beter voor jezelf. Waarom zou je het immers vertellen als de betrouwbaarheid toch niet gemeten kan worden?

Daarmee doe ik geen uitspraak over de (on)waarheid van een mogelijke wissel in 2005. De aanwijzingen lijken allemaal te toevallig en er wel toe te leiden dat er een effectieve wissel is gebeurd. Zolang het echter niet door de productie officieel wordt erkend, dan is het in principe onwaar.

Lees het topic nog eens terug, dan zie je dat er niet sprake is van n bron, maar dat er jaren geleden al eens iets hierover werd gepost (op basis van een andere bron dan de mijne). Daarnaast verklaart dit verhaal tal van rare dingen in seizoen 2005.

En verder vind ik de reacties van Victoria en Sander heel veelzeggend. Maar zoals gezegd: eenieder moet voor zichzelf uitmaken wat hij wil geloven. Argumenten voor het tegendeel heb ik echter nog niet zien langskomen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brent op 9-02-2020, 19:30:03
Lees het topic nog eens terug, dan zie je dat er niet sprake is van n bron, maar dat er jaren geleden al eens iets hierover werd gepost (op basis van een andere bron dan de mijne). Daarnaast verklaart dit verhaal tal van rare dingen in seizoen 2005.

En verder vind ik de reacties van Victoria en Sander heel veelzeggend. Maar zoals gezegd: eenieder moet voor zichzelf uitmaken wat hij wil geloven. Argumenten voor het tegendeel heb ik echter nog niet zien langskomen.
Twee anonieme bronnen en iemand willekeurig die hetzelfde toenmalig heeft gepost in 2005? Groundbreaking.

EDIT: Het staat vast dat Yvon Jaspers de Mol was en altijd is geweest. Als hier twijfel over is, dan is het gebruikelijk om te bewijzen dat deze twijfel gerechtvaardigd is. Het is totaal nutteloos het omgekeerde te bewijzen, want dit is algemeen aangenomen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 9-02-2020, 19:37:55
Twee anonieme bronnen en iemand willekeurig die hetzelfde toenmalig heeft gepost in 2005?

Groundbreaking.

Mijn bron is niet anoniem, in de zin dat Heinz weet wie mij deze hele geschiedenis uit de doeken heeft gedaan. Ik heb alleen toegezegd die naam hier niet bekend te maken. Wel zo netjes om me daar dan ook aan te houden, toch?

Iemand maakte hier de vergelijking met de journalistiek; dat een bron anoniem wordt opgevoerd betekent nooit dat de journalist ook niet weet wie het is, alleen dat die de naam niet publiekelijk prijsgeeft en aanvullend materiaal probeert te verzamelen om zijn verhaal te onderbouwen. Zo ook in dit geval ; de identiteit van mijn bron, de bevestigende aanwijzingen in het programma en de op zijn zachtst gezegd hoogst ontwijkende reacties van Sander en Victoria maken deze reconstructie geloofwaardig genoeg om niet priori met je vingers in je oren af te wijzen,  zoals jij schijnt te doen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 9-02-2020, 19:44:44
Het zoeken is nu naar elementen die onmiskenbaar naar Yvon wijzen, in  de eerste twee afleveringen. Net zoals in seizoen 13 en seizoen 18 aanwijzingen konden worden gevonden naar de uiteindelijke mol. Eerlijk is eerlijk: in seizoen 5 zitten vroeg in het programma dingen die weliswaar naar Yvon zouden kunnen wijzen, zoals het mijnenveld op het strand, ze ging (in haar eigen woorden) ''als een kip zonder kop'' graven op een plek waar ze niets zou vinden. En dat was, voor zover ik me herinner VOOR de exit van Roeland. Maar heel erg eenduidig vind ik dat achteraf gezien, niet.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brent op 9-02-2020, 19:45:33
Mijn bron is niet anoniem, in de zin dat Heinz weet wie mij deze hele geschiedenis uit de doeken heeft gedaan. Ik heb alleen toegezegd die naam hier niet bekend te maken. Wel zo netjes om me daar dan ook aan te houden, toch?
Zo werkt het helaas niet, maar goed. Dat is zowat hetzelfde zeggen dat een persoonlijk geheim tussen twee personen geen geheim zou zijn voor buitenstaanders. Pure onzin dus.

Als je mijn posts goed zou lezen, dan kan je afleiden dat ik het er mee eens ben dat Roeland waarschijnlijk de oorspronkelijke mol was in 2005. Ik ben er alleen zelf niet helemaal van overtuigd, omdat ik denk dat enkel kan als het officieel erkend wordt. Tot dan blijven het strikt genomen vermoedens. Het is in ieder geval gerechtvaardigd om voldoende kritisch naar de aangeleverde elementen te kijken in dit topic, en dat wil ik ook duidelijk maken aan de andere lezers. Een vermoeden blijft immers een vermoeden, en dit topic bekrachtigd dit vermoeden vooralsnog niet.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 9-02-2020, 19:49:37
Ik ben er alleen zelf niet helemaal van overtuigd, omdat ik denk dat enkel kan als het officieel erkend wordt. Tot dan blijven het strikt genomen vermoedens. [...] Een vermoeden blijft immers een vermoeden, en dit topic bekrachtigd dit vermoeden vooralsnog niet.

Als we die logica volgen mag een crimineel enkel veroordeeld worden als hij/zij een volledige bekentenis heeft afgelegd  ;)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brent op 9-02-2020, 19:50:03
Als we die logica volgen mag een crimineel enkel veroordeeld worden als hij/zij een volledige bekentenis heeft afgelegd  ;)
Ik wist niet dat we hier waren om criminelen te veroordelen, maar leuk weetje hoor! ::jaja::

(Misschien kan je jezelf afvragen waarom agenten uiteindelijk zoveel moeite doen om een verdachte te laten bekennen. Gouden tip: Het is omdat een bekentenis n van de hoogste vormen van bewijs is)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 9-02-2020, 19:58:29
Het zoeken is nu naar elementen die onmiskenbaar naar Yvon wijzen, in  de eerste twee afleveringen. Net zoals in seizoen 13 en seizoen 18 aanwijzingen konden worden gevonden naar de uiteindelijke mol. Eerlijk is eerlijk: in seizoen 5 zitten vroeg in het programma dingen die weliswaar naar Yvon zouden kunnen wijzen, zoals het mijnenveld op het strand, ze ging (in haar eigen woorden) ''als een kip zonder kop'' graven op een plek waar ze niets zou vinden. En dat was, voor zover ik me herinner VOOR de exit van Roeland. Maar heel erg eenduidig vind ik dat achteraf gezien, niet.

Kijk, dat is een heel wat constructievere manier om het verhaal door te prikken of te bevestigen.

Ik vind de uitleg van Yvon voor die eerste paar opdrachten niet overtuigend. Wat het mijnenvegerspel betreft  - inderdaad  vr Roelands vertrek - doet Yvon het voorkomen alsof het niet vinden van kistjes een mollenstreek is, terwijl er natuurlijk veel effectiever gemold kon worden in het tweede deel van de opdracht, met het tegen betaling openen van de tonnen.
Let ook op haar woorden: "Volgens mij hebben wij maar n zo'n kistje bovengehaald". Ze weet het dus niet eens zeker - raar voor een mol - en bovendien waren er in totaal trouwens genoeg kistjes gevonden om bijna alle tonnen te kunnen openen.

Over haar 'molactie' in de stoomtrein heeft ze twee totaal verschillende verklaringen afgelegd. In de biecht zegt ze  geweten te hebben dat Isabelle de hulpmol was, terwijl ze later ontkende dat ze berhaupt wist van (andere) hulpmollen.

En ook hier geldt: alle molbiechten tot aan aflevering 3 zijn achteraf door Yvon ingesproken. Pas daarna zijn die 'gewoon' op locatie gefilmd. Dat laatste gegeven gaf voor mij persoonlijk de doorslag.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brent op 9-02-2020, 20:01:38
En ook hier geldt: alle molbiechten tot aan aflevering 3 zijn achteraf door Yvon ingesproken. Pas daarna zijn die 'gewoon' op locatie gefilmd. Dat laatste gegeven gaf voor mij persoonlijk de doorslag.
Dit bekrachtigt bij mij ook heel hard het vermoeden, inderdaad.

En ik vind het nog steeds bijzonder jammer dat (bijna?) niemand van dat seizoen ooit in Moltalk komt.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 9-02-2020, 20:06:36

En ik vind het nog steeds bijzonder jammer dat (bijna?) niemand van dat seizoen ooit in Moltalk komt.

Ik denk dat ook dat een veelzeggend gegeven is: kandidaten zouden niet vrijuit kunnen praten zonder te liegen. Die omerta zou na 15 jaar van mij wel mogen verjaren. Maar ja: als ze dit toegeven zijn ze ongetwijfeld bang dat de integriteit van de hele reeks plus het huidige seizoen in twijfel zal worden getrokken. Onzin, want in 2005 was er sprake van overmacht - en het zou bovendien het ltste seizoen worden.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Bodejos op 9-02-2020, 20:09:08
Het zou natuurlijk helpen, als iemand filmpjes boven water kan toveren waarin we Yvon hier in Nederland zien, als ze zich voorbereidt op haar toekomstige rol al mol van het eerste BN-er seizoen.

Net zoals we Elise die autoslip hebben zien oefenen, een maand of twee voordat ze zouden afreizen naar Canada. Zij had het daarbij uiteraard wel makkelijker, want wie had vooraf ooit van Elise de Ruyter gehoord? Ja, haar vriend Joost.....

Dergelijke beelden zijn er wellicht niet. En zelfs ALS ze er zijn, moet je maar net de authenticiteit daarvan vast kunnen stellen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 9-02-2020, 20:15:19
Het zou natuurlijk helpen, als iemand filmpjes boven water kan toveren waarin we Yvon hier in Nederland zien, als ze zich voorbereidt op haar toekomstige rol al mol van het eerste BN-er seizoen.

Net zoals we Elise die autoslip hebben zien oefenen, een maand of twee voordat ze zouden afreizen naar Canada. Zij had het daarbij uiteraard wel makkelijker, want wie had vooraf ooit van Elise de Ruyter gehoord? Ja, haar vriend Joost.....

Dergelijke beelden zijn er wellicht niet. En zelfs ALS ze er zijn, moet je maar net de authenticiteit daarvan vast kunnen stellen.

Of spannender nog: dito filmpjes van Roeland  8)

Het is maar de vraag of die er zijn; voor zover mijn herinnering reikt zaten er in dat seizoen niet zoveel opdrachten die een specifiek aangeleerde vaardigheid vereisten voor de mol. De vrachtwagentrein misschien.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 10-02-2020, 11:53:15
Wat er tegen de theorie van de molwissel spreekt is dat er zo ontzettend veel mensen hun mond moeten houden en al zo lang. En hoe zou de AVRO dat voor elkaar hebben gekregen? Zwijggeld betalen? Dat lijkt me toch sterk.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 10-02-2020, 17:10:48
Wat er tegen de theorie van de molwissel spreekt is dat er zo ontzettend veel mensen hun mond moeten houden en al zo lang. En hoe zou de AVRO dat voor elkaar hebben gekregen? Zwijgeld betalen? Dat lijkt me toch sterk.

Ik kan het wel begrijpen. Het zou het laatste seizoen worden. Nu met Bekende Nederlanders, als gimmick, als toetje om het programma op een leuke manier te beindigen. En toen werd opeens de mol ziek. Ze konden twee dingen doen: stoppen of doorgaan met een andere mol en dat zo goed mogelijk proberen te camoufleren. Het was nog vroeg in het spel. Aan stoppen zou een fors prijskaartje hangen (locaties, crew, hotels etc. waren al geboekt). De kandidaten hadden, anders dan in eerdere series, ervaring met media en televisiewerk, en zouden zich dus makkelijker schikken naar dit scenario. Niemand anders hoeft dit ooit te weten. Later misschien, als we bij het honderdtwintigjarig bestaan van de AVRO  nog eens terugblikken.

De serie wordt uitgezonden: een onverwacht groot succes, mede dankzij de enorme dynamiek tussen de kandidaten. Het programma wordt van de guillotine gered - al offeren ze daar Angela Groothuizen voor op. Er komt een heuse WIDM-industrie van de grond. Fora, Molboekjes, Apps, Moltalk, aandacht in de media. Oud-kandidaten worden keer op keer uit de mottenballen gehaald voor sappige quotes over het huidige seizoen.

En zo groeide een giechelig bewaard geheimpje over hoe het werkelijk is gegaan tijdens wat de defintieve serie zou worden, in de loop der jaren uit tot een soort tijdbom die de geloofwaardigheid van n van de vlaggenschepen van de NPO onderuit zou halen. Voor dat laatste wil niemand (in zijn eentje althans) verantwoordelijk zijn.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Mollenmania op 10-02-2020, 17:14:27
Goed verwoord ::ok::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Danoontje88 op 10-02-2020, 17:28:29
Ik kan het wel begrijpen. Het zou het laatste seizoen worden. Nu met Bekende Nederlanders, als gimmick, als toetje om het programma op een leuke manier te beindigen. En toen werd opeens de mol ziek. Ze konden twee dingen doen: stoppen of doorgaan met een andere mol en dat zo goed mogelijk proberen te camoufleren. Het was nog vroeg in het spel. Aan stoppen zou een fors prijskaartje hangen (locaties, crew, hotels etc. waren al geboekt). De kandidaten hadden, anders dan in eerdere series, ervaring in de media en zouden zich dus makkelijker schikken naar dit scenario. Niemand anders hoeft dit ooit te weten. Later misschien, als we bij het honderdtwintigjarig bestaan van de AVRO  nog eens terugblikken.

De serie wordt uitgezonden: een onverwacht groot succes, mede dankzij de enorme dynamiek tussen de kandidaten. Het programma wordt van de guillotine gered - al offeren ze daar Angela Groothuizen voor op. Er komt een heuse WIDM-industrie van de grond. Fora, Molboekjes, Apps, Moltalk, aandacht in de media. Oud-kandidaten worden keer op keer uit de mottenballen gehoord voor een sappige quote over het huidige seizoen.

En zo werd een giechelig bewaard geheimpje over hoe het werkelijk is gegaan tijdens wat de defintieve serie zou worden, met de loop der jaren een soort tijdbom die de geloofwaardigheid van n van de vlaggenschepen van de NPO onderuit zou halen. Voor dat laatste wil niemand (in zijn eentje althans) verantwoordelijk zijn.

Ik heb de laatste aflevering met alle molacties nog niet zo lang geleden gekeken en ik vond het een leuk seizoen. Toch opvallend, dat je vrijwel niemand aan ziet schuiven bij Moltalk van dat seizoen of in de media over WIDM hoort praten. Een aantal zullen er een vieze nasmaak aan over hebben gehouden, mocht dit waar zijn en de verdere gang van zaken. Ik zou het ook jammer vinden voor Yvon Jaspers, omdat er nu toch anders naar het seizoen gekeken gaat worden en ik vond haar best leuk als Mol. Dus tja, wat schieten we hier nu eigenlijk mee op? Doet het wat af van het seizoen? Nee, voor mij niet! Ik hoop, dat de programmamakers hiervan geleerd hebben en de zaken de volgende keer anders aanpakken, zodat niemand benadeeld wordt.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 10-02-2020, 18:08:48
... Ik zou het ook jammer vinden voor Yvon Jaspers, omdat er nu toch anders naar het seizoen gekeken gaat worden en ik vond haar best leuk als Mol. Dus tja, wat schieten we hier nu eigenlijk mee op? Doet het wat af van het seizoen? Nee, voor mij niet! Ik hoop, dat de programmamakers hiervan geleerd hebben en de zaken de volgende keer anders aanpakken, zodat niemand benadeeld wordt.

Nouja, het is natuurlijk altijd leuk om de waarheid te achterhalen, en die is - maar hier spreekt een historicus - altijd waardevoller dan mythologie.

Verder denk ik dat Yvon alleen maar in achting stijgt. Op grond van wat er op TV te zien was wordt zij door niemand beschouwd als een topmol. In de wetenschap dat zij onvoorbereid en stante pede in een paniekmoment de rol van de mol op zich heeft genomen, maakt haar prestatie veel groter dan nu wordt aangenomen.

Verder is er niemand benadeeld: alleen Gijs - die op Yvon zat - was vr de molwissel afgevallen, en werd na het afvallen van Roeland teruggehaald.

Mijn bron vertelde niet - of ik registreerde niet - dat alle kandidaten destijds meteen op de hoogte zijn gebracht. Uit de biechten dacht ik op te kunnen maken dat - naast Yvon allicht - Yvonne en Victoria wisten van de wissel. Dat Sander - afgaande op zijn kennelijke reactie - ook weet hoe de vork in de steel zat, verraste me, en nu denk ik dat alle betrokkenen weten hoe het zat.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Danoontje88 op 10-02-2020, 19:08:02
Nouja, het is natuurlijk altijd leuk om de waarheid te achterhalen, en die is - maar hier spreekt een historicus - altijd waardevoller dan mythologie.

Verder denk ik dat Yvon alleen maar in achting stijgt. Op grond van wat er op TV te zien was wordt zij door niemand beschouwd als een topmol. In de wetenschap dat zij onvoorbereid en stante pede in een paniekmoment de rol van de mol op zich heeft genomen, maakt haar prestatie veel groter dan nu wordt aangenomen.

Verder is er niemand benadeeld: alleen Gijs - die op Yvon zat - was vr de molwissel afgevallen, en werd na het afvallen van Roeland teruggehaald.

Mijn bron vertelde niet - of ik registreerde niet - dat alle kandidaten destijds meteen op de hoogte zijn gebracht. Uit de biechten dacht ik op te kunnen maken dat - naast Yvon allicht - Yvonne en Victoria wisten van de wissel. Dat Sander - afgaande op zijn kennelijke reactie - ook weet hoe de vork in de steel zat, verraste me, en nu denk ik dat alle betrokkenen weten hoe het zat.

Ik snap je vergelijking met mythologie niet helemaal, maar dat zal aan mij liggen. Yvon Jaspers heeft zeer goed geanticipeerd, mocht het gerucht waar zijn. Toch vind ik het jammer voor Gijs, want hij zal zijn pijlen op anderen hebben gericht na zijn eerdere vertrek.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Muldvarpen op 10-02-2020, 19:39:10
Interessant om te lezen !
Je kunt het ook omdraaien: ik denk dat het een te grote productie is om niet al op voorhand met een dergelijk scenario rekening te houden. Het is bijna naef te veronderstellen dat het twintig jaar lang altijd precies volgens plan is verlopen. iedere mol moet dan maar fit blijven, er niet aan onderdoor gaan. En...ook al die tijd echt undercover blijven.
We hebben al eens een seizoen gehad waarin in de finale, of de laatste vier, echt het voor iedereen al enorm duidelijk was hoe de vork in de steel zat. Stel je eens voor dat door een mislukte molactie, of het doorslaan 's avonds aan tafel of iets dergelijks, de mol al op dag twee bekend is. Ook dan zou je wel tot een 'herstart' kunnen besluiten.

Vervolgens kun je je afvragen hoe zo'n plan B dan in elkaar steekt. Ga je pas op dat moment dat helemaal uitwerken? En dan moet je een kandidaat, die misschien helemaal in het spel zit, dan nog eens benaderen of hij niet alsnog mol wil zijn. En wat als die dan weigert?
Omdat er zoveel mis kan gaan, en inmiddels de kosten en belangen zo groot zijn, lijkt het me daarom zelfs goed mogelijk dat er al vanaf het begin een reservemol is.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: FS op 10-02-2020, 19:43:12
Die vragen heb ik ooit aan Art mogen stellen in de chat. Zijn antwoord was dat daar geen draaiboek voor is

(Ervan uitgaande dat hij daar eerlijk antwoord op gaf)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 10-02-2020, 20:20:21
Het bestaan van een reservemol is vorig jaar nog bevestigd door Rick McCullough op instagram. Zie hier (https://www.wieisdemol.com/forum/2020/?topic=67238.msg2186371#msg2186371).
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: D*N op 10-02-2020, 20:33:32
Mijn bron vertelde niet - of ik registreerde niet - dat alle kandidaten destijds meteen op de hoogte zijn gebracht. Uit de biechten dacht ik op te kunnen maken dat - naast Yvon allicht - Yvonne en Victoria wisten van de wissel. Dat Sander - afgaande op zijn kennelijke reactie - ook weet hoe de vork in de steel zat, verraste me, en nu denk ik dat alle betrokkenen weten hoe het zat.

Dat is naar mijn idee de grote vraag als het aankomt op eerlijkheid. Hebben ze toen op dat moment de kandidatengroep bij elkaar gehaald en gezegd, jongens de mol is ziek naar huis er is een nieuwe mol aangewezen. Of zijn de kandidaten dit naderhand te weten gekomen via via. ??? We zullen het wsl nooit weten.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: FS op 10-02-2020, 20:33:54
Het bestaan van een reservemol is vorig jaar nog bevestigd door Rick McCullough op instagram. Zie hier (https://www.wieisdemol.com/forum/2020/?topic=67238.msg2186371#msg2186371).

Haha dan loog Art
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Kukai op 10-02-2020, 21:20:18
een reservemol heeft alleen zin aan het begin. Na vijf afleveringen ga je echt geen mol meer switchen.

Die hele discussie over Yvon en Roeland is materiaal voor een mooie spinoff: Wie was de mol? Zouden ze een leuke docu over kunnen maken.
 ;D
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 10-02-2020, 22:02:31
Dat is naar mijn idee de grote vraag als het aankomt op eerlijkheid. Hebben ze toen op dat moment de kandidatengroep bij elkaar gehaald en gezegd, jongens de mol is ziek naar huis er is een nieuwe mol aangewezen. Of zijn de kandidaten dit naderhand te weten gekomen via via. ??? We zullen het wsl nooit weten.

Wat ik wl zeker weet van mijn bron - van wie ik zou willen dat ik die bekend mocht maken, want de discussie daarover leidt alleen maar af van wat er volgens mij cht gebeurd is - is dat de kandidaten tijdens het spel niet en groupe zijn ingelicht. Toen het vaststond dat Roeland niet verder kon hebben ze individuele kandidaten benaderd in de lift van het hotel waar ze op dat moment zaten (dat was dus nog in Adelaide). Misschien was Yvon de eerste die zei dat ze het wel wilde, en hebben ze na haar niemand meer gevraagd. Ik denk dat iedereen n wel op de hoogte is, want dat zullen ze naderhand wel besproken hebben. Als ik het goed zie heeft Victoria nog het minst vrede met de situatie (gehad), misschien omdat ze tot de wissel op Roeland zat - en misschien ook wel omdat ze zelf graag de mol wilde zijn - maar dat is speculatief.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 10-02-2020, 22:05:31

Die hele discussie over Yvon en Roeland is materiaal voor een mooie spinoff: Wie was de mol? Zouden ze een leuke docu over kunnen maken.
 ;D

Ja, dat zou tof zijn. Misschien komt het er nog eens van. Het is een weliswaar oud verhaal waar echter steeds meer indirecte aanwijzingen voor opduiken. Misschien moet iemand er eens naar vragen bij een oud-kandidaat die niet meer zoveel te verliezen heeft in Hilversum... ::vergroot::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 10-02-2020, 22:06:13
Die hele discussie over Yvon en Roeland is materiaal voor een mooie spinoff: Wie was de mol? Zouden ze een leuke docu over kunnen maken.

Of een aflevering van 'Andere tijden'.  ;)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Poekie op 11-02-2020, 23:10:05
Wat een interessant, mysterieus staartje na al die jaren 

Het was een wat vreemde serie, vond ik, die van 2005, en dat had niet zozeer te maken met de switch naar bekende Nederlanders of de onzekerheid omtrent het voortbestaan. Het was de serie zelf. De intense groepsdynamiek en nee, veel meer, die rare wending opeens, vanaf aflevering drie. Gijs die moest terugkomen, die hulpmollen en met name de onverklaarbare willekeur waarop ze leken te zijn gekozen. Dat was zo gek. Er was daar iets niet pluis, maar wat? Geen idee. Er waren toen al geruchten over Roeland als oorspronkelijke mol, maar nooit echt onderbouwd, in ieder geval, ik heb dat niet zo ervaren.

Nu, vijftien jaar later is het wel een eye-opener om het verhaal van Michmol te lezen. Ik was de serie allang vergeten (het behoorde nooit tot mijn favorieten), maar nu kijk ik er toch heel anders naar. Thanks, Michmol, dat je je verhaal hier ter sprake brengt. Het klinkt in ieder geval erg aannemelijk, ik geloof het wel, het zou een hoop verklaren.

Met dit nieuwe uitgangspunt ben ik de serie uit 2005 nu eens aan het terugkijken vanuit een andere hoek. Zo heb ik Yvon Jaspers bijvoorbeeld nooit een geweldige mol gevonden, integendeel, maar nu neig ik dat toch anders te zien. Als ze echt ter plekke, totaal onvoorbereid die rol op zich zou hebben genomen, waar het nu wel op lijkt, buig ik diep.
 
Chapeau, dan is ze wat mij betreft een van de beste mollen allertijden. Niet alleen omdat ze die rol onvoorbereid op zich heeft genomen, maar ook omdat ze in dat geval, nooit heeft kunnen vertellen hoe de vork echt in de steel stak. Normaal houdt het molschap na een seizoen op, maar met dit verhaal erbij, blijft er altijd een stukje mol dat ondergronds en onuitgesproken moet blijven. Dat is wel wat
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 12-02-2020, 02:24:31
Mwa, Elisabet was vorig jaar bij de Vlaamse Mol ook niet voorbereid en die heeft me toch een geweldige prestatie neergezet! Het kans dus echt veel beter dan Yvon deed.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 12-02-2020, 09:38:14
Mwa, Elisabet was vorig jaar bij de Vlaamse Mol ook niet voorbereid en die heeft me toch een geweldige prestatie neergezet! Het kans dus echt veel beter dan Yvon deed.

Het kan altijd beter, maar ik vind de vergelijking niet helemaal eerlijk. De Vlaamse kandidaten moeten een lange en tamelijk intensieve selectieprocedure doorlopen, waarin ze soms ook al opdrachten krijgen (leren jongleren/liegen over konijnen). Dat levert supergemotiveerde deelnemers op, die vr vertrek al helemaal in de spelmodus zitten.

Bij de BN'ers lijkt het toch allemaal wat vrijblijvender, althans aan het begin. Veel kandidaten kennen elkaar al, soms zelfs goed (in 2005 waren Yvon en Marc-Marie bijvoorbeeld al een paar jaar bevriend). Om in een dergelijke situatie na een knetterlange vliegreis en 3 of 4 opnamedagen op verschillende locaties opeens van rol te moeten wisselen, is echt wel een prestatie.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Gupp op 12-02-2020, 10:53:47
Ik zit al een tijdje mee te lezen hier en heb op 'misschien' gestemd. Maar wat mij te binnenschiet: er is natuurlijk altijd een mega boete op het voortijdig spoilen van wie de Mol is. Zou het ook kunnen dat (ls dit waar is, natuurlijk) de desbetreffende kandidaten ook een soort van geheimhouding hebben moeten tekenen toen (waarschijnlijk na of zelfs tijdens het seizoen) bekend werd voor hun hoe de vork in de steel zat? En dat dit ook is waarom er geen concrete/open communicatie hierover mogelijk blijkt? In dat geval is het misschien ook wel beter om dit dan te laten rusten en als n van de mysteries van 'Wie is... de Mol?' te laten zijn? Of zeg ik nu hele gekke dingen? :P
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 12-02-2020, 12:02:08
Zou het ook kunnen dat (ls dit waar is, natuurlijk) de desbetreffende kandidaten ook een soort van geheimhouding hebben moeten tekenen toen (waarschijnlijk na of zelfs tijdens het seizoen) bekend werd voor hun hoe de vork in de steel zat? En dat dit ook is waarom er geen concrete/open communicatie hierover mogelijk blijkt? In dat geval is het misschien ook wel beter om dit dan te laten rusten en als n van de mysteries van 'Wie is... de Mol?' te laten zijn? Of zeg ik nu hele gekke dingen? :P

Een beetje gek is het wel. Als het waar is (waar ik inmiddels 100% van overtuigd ben), is 15 jaar lang genoeg geweest om deze al dan niet ondertekende en met boetes belaste omerta vol te houden.

Het gaat hier niet om Staatsgeheimen als de locatie van NAVO-kernkoppen of het DNA van het Koningshuis. Het gaat over een 15 jaar oud rookgordijn in een televisiespel - dat zichzelf in de jaren daarna misschien ets te serieus is gaan nemen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 12-02-2020, 12:18:02
Het gaat hier niet om Staatsgeheimen als de locatie van NAVO-kernkoppen

Gewoon in Volkel toch?   ;D
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 12-02-2020, 12:20:31
Gewoon in Volkel toch?   ;D

Ssssssttt...!
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Kukai op 12-02-2020, 19:15:34
Als het nou gewoon duidelijk was dat Anton de bron was, dan is de discussie over.
 ::hypocriet::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: vloeistof op 12-02-2020, 19:53:13
Als het nou gewoon duidelijk was dat Anton de bron was, dan is de discussie over.
 ::hypocriet::

Hahaha, precies wat ik dacht
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 12-02-2020, 22:11:34
Mijn bron is - durf ik te zeggen - net zo betrouwbaar, zo niet beter dan Anton Jongstra. (Vraag maar aan Heinz)  :-X
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: FS op 12-02-2020, 22:14:06
Mijn bron is - durf ik te zeggen - net zo betrouwbaar, zo niet beter dan Anton Jongstra. (Vraag maar aan Heinz)  :-X

Eens  ::jaja::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 12-02-2020, 22:57:31
Ok, vertel dan maar. Of hou er nu voorgoed over op.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 12-02-2020, 23:00:44
Ok, vertel dan maar. Of hou er nu voorgoed over op.

Wat is dit nou weer voor onzinreactie? ::)
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Moritz op 12-02-2020, 23:19:44
Wat is dit nou weer voor onzinreactie? ::)

Niet echt een onzinreactie. Je maakt iedereen lekker met een verhaal, je benadrukt het meerdere keren dat je het weet en vertelt het vervolgens niet. Het is een heel interessant verhaal om meer over te weten te komen, maar iedereen die dit forum leest weet inmiddels dat jouw bron anoniem is en blijft.
Beetje frustratie, denk ik.

Ik vergeef het je alleen als Roeland jouw bron blijkt te zijn.  ;)


Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 12-02-2020, 23:28:27
Niet echt een onzinreactie. Je maakt iedereen lekker met een verhaal, je benadrukt het meerdere keren dat je het weet en vertelt het vervolgens niet. Het is een heel interessant verhaal om meer over te weten te komen, maar iedereen die dit forum leest weet inmiddels dat jouw bron anoniem is en blijft.
Beetje frustratie, denk ik.

Ik vergeef het je alleen als Roeland jouw bron blijkt te zijn.  ;)

Ik maak helemaal niemand lekker. Ik vertel gewoon - na overleg nota bene met een van de moderators - het verhaal zoals ik het heb gehoord,  en heb daar vervolgens aanwijzingen bij gezocht in het programma en uitlatingen van betrokkenen. Ik heb ook gezegd dat eenieder voor zichzelf moet bepalen of hij het gelooft. Maar ik merk dat er ook mensen zijn die ondanks alle ondersteunende 'bewijzen' en omstandigheden niet willen geloven dat hun in 2005(!) een rad voor ogen is gedraaid, omdat WIDM - of de goede relatie met de makers - heilig verklaard is. En dan gaan ze de boodschapper attaqueren.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 13-02-2020, 00:34:48
Wat is dit nou weer voor onzinreactie? ::)

Hoezo onzinreactie?

Dit
Mijn bron is - durf ik te zeggen - net zo betrouwbaar, zo niet beter dan Anton Jongstra. (Vraag maar aan Heinz)  :-X
heeft een heel hoog 'wij-insiders-weten-lekker-hoe-het-zit'-gehalte...

Als je (jullie) toch niet van plan zijn om openheid van zaken te geven, hou het dan liever helemaal voor je. Ik zal de moderators vragen om dit draadje te sluiten.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 13-02-2020, 01:17:13
Het was niet zo bedoeld als Tunnelgraver het nu - m.i. kwaadwillend - interpreteert. Het was meer een ironische reactie op de mensen die zich drukker maken om de vorm dan de inhoud. Alle informatie die ik heb gekregen heb ik op dit forum gedeeld, met de bedoeling dat daarover gediscussieerd kon worden. Ik had me echter niet gerealiseerd dat er allerlei lieden zouden zijn die liever doormekkeren over de identiteit van de bron dan over hetgeen diegene te zeggen had.  Dat is dan een inschattingsfout mijnerzijds, maar de discussie daarover brengt ons geen stap verder bij een deugdelijke reconstructie van wat zich in 2005 achter de schermen heeft voltrokken.

En met die laatste nogal kinderachtige actie wens ik je veel succes, aangezien dit draadje juist op aanraden van een van de moderators is geopend.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 13-02-2020, 07:36:22
Volgens mij was ik toen nog geen moderator. Maar goed, dit is allemaal offtopic. Ik ben het ermee eens dat de discussie wel zo'n beetje voorbij lijkt. Graag alleen nog wat in dit topic zetten als het wat bijdraagt aan de discussie. Speculaties over wie de bron is voegen niks toe en wekken alleen ergernis op omdat er toch over zal worden gezwegen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brent op 13-02-2020, 07:43:21
Eerst zeg je dat de boodschapper geattaqueerd wordt in dit topic en nu zeg je dat Tunnelgraver kwaadwillend iets interpreteert? Dat zijn vrij ernstige aannames en totaal onwaar.

Het doet niet ter zake en ik bedoel het ook niet als een verwijt, maar volgens mij ben je nogal lichtgeraakt en - in je volle overtuiging van de molwissel - niet meer objectief omdat je oogkleppen op hebt. Alle reacties die nog maar enige twijfel kunnen opbrengen worden door jou aan de kant gezet, terwijl je net zegt een discussie te willen voeren?

Ik vind dat tegenstrijdig, maar goed. Zo kan je echt geen grondige discussie voeren, want de vorm is bij zulke onthullingen bijna zo belangrijk als de inhoud en zoals ik zeg worden alle tegenargumenten gewoon aan de kant geschoven zonder er eigenlijk op in te gaan. Zoals je zei moet iedereen het maar voor zichzelf uitmaken, maar dat wilt niet zeggen dat je zulke aannames moet maken van iemand die twijfelt over de echtheid van dit verhaal.

Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: vloeistof op 13-02-2020, 08:39:07
Ik ben in elk geval blij dat je dit topic bent gestart Michmol, ik vind het een erg interessante onthulling.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 13-02-2020, 10:15:49
Wie precies de bron is maakt mij niet uit, zolang verschillende personen kunnen bevestigen dat het betrouwbaar is.
Journalisten hoeven hun bronnen ook niet bekend te maken. We hebben zelfs een wet van Bronbescherming (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/07/03/bronbescherming-journalisten-definitief-wettelijk-geregeld). Zelfs in een strafzaak hoeven ze het niet te melden.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: FS op 13-02-2020, 10:24:13
Ik kan bevestigen dat de bron betrouwbaar is. Zowel de bron als de inhoud van het verhaal is betrouwbaar. Er is geen reden voor deze bron om erover te liegen.. hij/zij wint daar niks bij en het is in vertrouwen verteld dus ook logisch dat hier geen namen worden genoemd.

Het is interessanter om het gewoon bij de inhoud te houden
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Starlight op 13-02-2020, 11:46:41
Alle reacties die nog maar enige twijfel kunnen opbrengen worden door jou aan de kant gezet, terwijl je net zegt een discussie te willen voeren?
"Ik geloof je niet omdat je respecteert dat je bron anoniem wil blijven" is dan ook niet echt een argument waar veel discussie over mogelijk is. Als dat je reden is om het verhaal niet te geloven, dan houdt het op. Dan kun je wel door blijven vragen naar de bron, maar die kan hij nou eenmaal niet bekend maken.

Voor mij is het enige mogelijke inhoudelijke argument wat tegen dit verhaal in te brengen is, dat Yvon in aflevering 1 juist degene was die het rode scherm kreeg met het percentage. Ik heb het achteraf altijd logisch gevonden dat ze daar de mol voor hadden uitgekozen. Maar het is ook absoluut niet onmogelijk dat ze dit wl bij een kandidaat zouden doen, dus een heel sterk argument is het niet.

De argumenten vr een molwissel, zoals dat de molbiechten van de eerste afleveringen alleen uit een voice-over bestaan, vind ik echter veel sterker.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Niuno op 13-02-2020, 12:24:45
Wie is er hier journalist dan?

Een vaag verhaaltje van "Ik ken iemand, maar ik zeg niet wie, heeft iets bijzonders te melden en je moet me maar geloven...." Dit komt op mij over als pure interessantdoenerij. "Kijk mij eens lekker meer weten dan jullie". Dit is ook hoe fakenieuws ontstaat. Je moet maar iets geloven zonder dat er bewijs tegenover staat behalve een zogenaamde anonieme bron. Ik vind dit hele gedoe over die zogenaamde molwissel je reinste kolder.
 
 ::niet-ok::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 13-02-2020, 12:32:32
Niemand moet iets geloven, zoals de topicstarter ook duidelijk maakte in de openingspost:

Natuurlijk moet eenieder de feiten voor zichzelf afwegen en bepalen of hij/zij dit wil geloven. Het lijkt me echter lang genoeg geleden om open en nuchter te bespiegelen over deze interessante episode uit de inmiddels twintigjarige molgeschiedenis.

Waarbij "feiten" bijvoorbeeld gebeurtenissen in de afleveringen zijn, zoals we er een aantal in dit topic besproken hebben. Wie daar nog een bijdrage aan wil leveren kan dat alsnog doen. Welles/nietes-discussies zullen worden verwijderd.

Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: vloeistof op 13-02-2020, 15:10:44

Voor mij is het enige mogelijke inhoudelijke argument wat tegen dit verhaal in te brengen is, dat Yvon in aflevering 1 juist degene was die het rode scherm kreeg met het percentage. Ik heb het achteraf altijd logisch gevonden dat ze daar de mol voor hadden uitgekozen. Maar het is ook absoluut niet onmogelijk dat ze dit wl bij een kandidaat zouden doen, dus een heel sterk argument is het niet.

Yvon kreeg geen rood scherm. Ze kreeg als laatste een groen scherm (inderdaad met percentage), waarna Angela zei: 'jongens, jullie denken toch niet dat we iemand naar huis sturen, nadat we 36 uur gereisd hebben en nog geen enkele opdracht hebben gedaan'
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Starlight op 13-02-2020, 15:20:30
Yvon kreeg geen rood scherm. Ze kreeg als laatste een groen scherm (inderdaad met percentage), waarna Angela zei: 'jongens, jullie denken toch niet dat we iemand naar huis sturen, nadat we 36 uur gereisd hebben en nog geen enkele opdracht hebben gedaan'
Ah, dan heb ik dat verkeerd onthouden. Feit blijft dat als je als kandidaat als laatste aan de beurt bent, je denkt dat je een rood scherm gaat krijgen. Daarom vond ik het altijd logisch dat ze dat een kandidaat niet wilden aandoen, en dat bij de mol hebben gedaan. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk genoeg kandidaten die echt een rood scherm hebben gehad en toen nog mochten terugkomen, dus het zegt eigenlijk helemaal niets over of ze toen al de mol was of niet.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 13-02-2020, 15:32:49
Ah, dan heb ik dat verkeerd onthouden. Feit blijft dat als je als kandidaat als laatste aan de beurt bent, je denkt dat je een rood scherm gaat krijgen. Daarom vond ik het altijd logisch dat ze dat een kandidaat niet wilden aandoen, en dat bij de mol hebben gedaan. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk genoeg kandidaten die echt een rood scherm hebben gehad en toen nog mochten terugkomen, dus het zegt eigenlijk helemaal niets over of ze toen al de mol was of niet.

Ik denk dat Angela's uitroep ('Jongens, jullie denken toch niet...') oprecht was. Tegenwoordig zouden ze daar waarschijnlijk niet meer voor terugdeinzen, maar in 2005 zou het denk ik cht te ver zijn gegaan om het Ron-scenario te volgen (hoewel hij tenminste nog n opdracht had meegemaakt). Ook zou het nogal kras zijn om het NPO-budget te verbrassen aan een retourticket naar Australi voor een kandidaat die letterlijk 15 minuten buiten het vliegtuig is geweest.

Dat het toevallig Yvon was die als laatste overbleef en het (groene) percentagescherm kreeg, moet achteraf een zegen zijn geweest voor de makers. Zoals Starlight terecht opmerkt leek zoiets wel logisch om bij de mol te doen, en - belangrijker - konden ze daar later de muzikale aanwijzing ('Never say goodbye') aan ophangen, ter ondersteuning van Yvons molschap.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Lodewijk Backer op 14-02-2020, 19:13:07
Ik kan bevestigen dat de bron betrouwbaar is.
Ik kan bevestigen dat de bron onbetrouwbaar is.

Het is natuurlijk leuk en spannend dat er een supergeheime anonieme bron is die deze complottheorie bevestigt, maar zelf hecht ik daar weinig waarde aan. Zolang diegene zich niet bekend maakt, kan het net zo goed de hond van de buren zijn die dit beweert. Het is daarentegen wel zeker een interessant idee. Ik heb een tijdje terug op 'Misschien' gestemd in de poll, maar ik raak er wel steeds meer van overtuigd dat er inderdaad een Molwissel is geweest na het lezen van de meeste berichten in dit topic.

Ik vind het jammer voor de kandidaten en Yvon dat zij het tot op het heden nog niet bekend hebben mogen maken, want na 15 jaar lijkt het me wel eens tijd worden. De Mol kan nou eenmaal ziek worden, verongelukken of geen zin meer hebben, dus het is meer dan logisch dat daar een oplossing voor bedacht wordt. Ik begrijp goed dat ze het toentertijd in 2005 (of 2004, want toen werd het opgenomen neem ik aan?) niet bekend maakten, omdat de toekomst van het programma onzeker was. Daar is nu gelukkig geen sprake van. Ook zal het bekend maken de waardering voor Yvon laten stijgen, zoals hier al genoemd is, en zorgt ervoor dat zij en de kandidaten weer vrijuit kunnen praten en bij Moltalk kunnen aanschuiven als ze dat willen.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 14-02-2020, 19:47:36
De Mol kan nou eenmaal ziek worden, verongelukken of geen zin meer hebben, dus het is meer dan logisch dat daar een oplossing voor bedacht wordt.

 🥺  :\'( Ik denk niet dat er hier een draaiboek voor is. Einde seizoen lijkt me. Geldt niet alleen voor de mol.
Maar je bedoelt natuurlijk gewoon gewond raken.

En als de mol geen zin meer heeft om verder te gaan dan is er iets ernstig fout gegaan bij de mollicitatie.

Maargoed, het lijkt me inderdaad wel dat ze ook tegenwoordig, gezien de populariteit wel er alles aan zullen doen om het programma zo succesvol af te kunnen maken als dat kan.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 14-02-2020, 19:49:47
Wat dat 'geen zin meer hebben' betreft: ik neem aan dat er gewoon een contract wordt getekend en dat op tussentijds afhaken om andere dan gezondheidsredenen een torenhoge boete staat.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 14-02-2020, 19:50:48
"Dan doen ze het maar zonder mol!" 2.0  ::rofl::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 14-02-2020, 20:26:44
Ha ha! Ja, dat was een klassieker. Ben even kwijt wie dat zei. Ik meen dat het is dat seizoen in Canada was?
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Niuno op 14-02-2020, 20:33:18
Ha ha! Ja, dat was een klassieker. Ben even kwijt wie dat zei. Ik meen dat het is dat seizoen in Canada was?

Seizoen 3 Portugal: Karen, nadat haar bagage net 'ontploft' was.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Tunnelgraver op 14-02-2020, 21:14:35
 ::ok::  Jij kan zo aanschuiven bij een WIDM-quiz.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 14-02-2020, 22:29:43
Bij nader inzien doet Victoria (ook) aan het eind van aflevering 3, na de afgelaste executie, een curieuze uitspraak: 'Ik denk dat Gijs nu het spel in komt met een nieuwe missie'. Dat lijkt een gekscherende opmerking (ze lacht er ook bij), maar hoewel Victoria tijdens haar deelname een heel palet aan emoties laat zien - van boos naar verontwaardigd en van verontwaardigd naar boos - lijkt scherts niet helemaal aan haar besteed. Maakte ze hier quasi-grappend een verwijzing naar het afvallen van de aanvankelijke mol?
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: FS op 14-02-2020, 22:32:47
Wel gek dat ze dat erin monteren dan
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 14-02-2020, 23:08:47
Wel gek dat ze dat erin monteren dan


Niet per se gek; Gijs was immers niet de mol, en daarmee had ze voldoende ongelijk voor de reguliere kijker van destijds. Er hebben wel meer uitspraken de montage gehaald die in het licht van wat we nu (menen te) weten een dubbele betekenis krijgen:


Yvonne in afl. 4: Ik denk dat de mol pas net aan het begin is, dat ie pas net z'n slag aan het slaan is... Maar het kan ook zo zijn dat er gn mol is, en dat idee heb ik af en toe

Victoria in afl. 4: Ik heb tot nu toe altijd in de biecht iets anders gezegd dan wat ik bij de test deed, dat ik uiteindelijke me door de vragen liet verleiden te stemmen op een andere mol, en dat was Roeland

Yvon in afl. 4: Blijkbaar werkt de mol zo, dat zelfs als je de verkeerde persoon hebt, je er dus nog steeds inzit. Omdat je natuurlijk ook een heleboel gokt [] Al dat soort gokjes kunnen in je voordeel werken

Die laatste biecht van Yvon, die heel uitleggerig is (en ook niet per se onjuist overigens), lijkt met terugwerkende kracht wel bedoeld om de eerdere verdenkingen te 'neutraliseren'; Gijs zat immers op Yvon (toen die nog niet de mol was) en vloog eruit, terwijl veel andere kandidaten op Roeland zaten en twee executies overleefden.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 17-02-2020, 12:04:32
Ik plaats het hier maar even, omdat ik het heel erg raar vind.

Trust Nobody, de podcast, wilde een evenement doen samen met Beeld & Geluid. Maar de plannen moesten gewijzigd worden.

Citaat van: Trust Nobody
De mensen van Beeld en Geluid hebben ons benaderd met het idee om met molloten oude fragmenten van Wie is de Mol? terug te kijken. Vonden wij een heel goed plan en daaruit is het idee voor dit event ontstaan. Helaas kregen we gedoe met de makers van Wie is de Mol?. We zullen jullie de details besparen, maar het komt er op neer dat we een aantal aanpassingen moeten doen om het event door te kunnen laten gaan.

De eerste aanpassing is niet zo leuk: we mogen geen (oud-)medewerkers van het programma interviewen. Kandidatenbegeleider JP Pellemans hebben we daarom helaas af moeten zeggen. Gelukkig mogen we nog wel fragmenten uit de geschiedenis van het programma laten zien. Ook zijn we druk op zoek naar een nieuwe gast. Daarover hebben we nu nog geen duidelijkheid, maar dat wordt leuk, beloofd.

1- het is gratis geworden. Anderen mogen geen geld verdienen (ook niet aan onkosten) aan content van IDTV. Is al eens eerder gebeurd met de fanserie widm inc. / een mol in... Beetje zeikerig, maar niet volledig onbegrijpelijk. (maargoed, niet relevant voor dit topic)

2- Ze mogen geen (oud-)medewerkers van het programma interviewen.
Waarom niet? Het enige wat ik me kan bedenken is dat ze willen voorkomen dat er vragen gesteld worden over de mogelijke molwissel. Zeker als je bedenkt dat ze dit wel eens besproken hebben in de podcast. Ik weet natuurlijk niet of JP de anonieme bron was en of dat uitmaakt, maar ik vind het wel verdacht.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Heinz op 17-02-2020, 12:20:48
Hm, de medewerkers zouden toch gewoon glashard en met een glimlach kunnen ontkennen en het afdoen als geruchten? Ik weet niet of het hiermee te maken heeft. Wel erg jammer voor de initiatiefnemers.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: SanderFMC op 17-02-2020, 12:55:36
Erg raar dat ze JP niet mogen interviewen. De makers kunnen toch niets te zeggen hebben over waar oud-medewerkers wel of niet mogen verschijnen? Ik kan me niet voorstellen dat zoiets voor de rechter stand zou houden.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 17-02-2020, 19:18:12
Hm, de medewerkers zouden toch gewoon glashard en met een glimlach kunnen ontkennen en het afdoen als geruchten? Ik weet niet of het hiermee te maken heeft. Wel erg jammer voor de initiatiefnemers.

Ontkennen zou neerkomen op liegen. En dat kan lopende het seizoen wel charming zijn, maar 15 jaar na dato wordt het tamelijk tragisch. Dan heb ik liever een reactie la Sander of Victoria, die liever niets willen zeggen en daarmee eigenlijk wel degelijk een antwoord geven. Er zijn toch wel oud-kandidaten of medewerkers die inmiddels niet meer in dat Hilversums-Amsterdamse kringetje ronddarren en dus minder te verliezen hebben bij het vertellen van de waarheid?
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 17-02-2020, 19:35:49
Wij weten natuurlijk niet of er destijds contracten zijn ondertekend. Ik kan me voorstellen dat ze dit voor de geloofwaardigheid van het programma niet naar buiten zouden willen krijgen.

Als er destijds een wissel heeft plaatsgevonden, lijkt het me logisch dat het is gegaan zoals wij nu denken. Daar heb ik geen problemen mee en maakt voor mij de rest van het programma niet minder geloofwaardig.

Echter, als zelfs oudproductieleden niet eens meer mogen komen opdagen bij een leuk fan evenement, dan begin ik te twijfelen of er niet meer is wat niet naar buiten mag komen.

Ik zou het fijn vinden als Rick een keer openheid hierover geeft (hij weet inmiddels sowieso van de geruchten). Dan kunnen we die discussie in ieder geval stoppen. Juist nu vind ik het programma minder geloofwaardig. Niet vanwege een mogelijke molwissel.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: FS op 17-02-2020, 19:38:54
Is denk niet gerelateerd hoor
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Michmol op 17-02-2020, 19:39:58
Wij weten natuurlijk niet of er destijds contracten zijn ondertekend. Ik kan me voorstellen dat ze dit voor de geloofwaardigheid van het programma niet naar buiten zouden willen krijgen.

Als er destijds een wissel heeft plaatsgevonden, lijkt het me logisch dat het is gegaan zoals wij nu denken. Daar heb ik geen problemen mee en maakt voor mij de rest van het programma niet minder geloofwaardig.

Echter, als zelfs oudproductieleden niet eens meer mogen komen opdagen bij een leuk fan evenement, dan begin ik te twijfelen of er niet meer is wat niet naar buiten mag komen.

Ik zou het fijn vinden als Rick een keer openheid hierover geeft (hij weet inmiddels sowieso van de geruchten). Dan kunnen we die discussie in ieder geval stoppen. Juist nu vind ik het programma minder geloofwaardig. Niet vanwege een mogelijke molwissel.

Deze reactie onderschrijf ik van harte. Ik heb een aantal pagina's geleden al een hele reeks verzachtende omstandigheden geschetst, en mijn begrip uitgesproken voor de keuzes die toen zijn gemaakt. Door juist - volledig - open kaart te spelen over destijds, desnoods met de verzekering dat dergelijke extreme situaties zich sindsdien nooit meer hebben voorgedaan, zou men de eigen geloofwaardigheid alleen maar opkrikken.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 17-02-2020, 19:50:04
Is denk niet gerelateerd hoor

Dat kan, maar er moet toch een reden zijn waarom JP, die er zelf ook enthousiast over was, hier niet mag komen.
Het lijkt me niet dat het met de rechten te maken heeft.
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Pac op 18-02-2020, 06:47:07
Misschien is/vinden ze het slim om het een keer bekend te maken buiten de uitzendperiode om. De geruchten zijn er nu, maar als ze zich nu met zo'n oud seizoen bemoeien wordt dit misschien opgeblazen in de media die toch al schrijfgraag zijn over WIDM. Als ze hier in april of zo eens op reageren zal het misschien met een sisser af kunnen lopen en blijft het vooral een interessant nieuwtje voor de molloten. Is een mogelijkheid natuurlijk ::joehoe::
Titel: Re: Molwissel 2005
Bericht door: Brtdm op 18-02-2020, 11:07:44
Ik zou het wel mooi vinden als ze komende zomer een mooie terugblik maken op 20 jaar widm met veel mollen, kandidaten en productieleden. Met iets meer inside informatie zoals de chaos in seizoen 5.