Verslag aflevering 1

Niemand is te vertrouwen, en niets is wat het lijkt.

Sprien

Op de eerste donderdag van het nieuwe jaar startte weer een nieuwe serie van Wie is … de Mol? Aan het begin van de aflevering zien we hoe Pieter-Jan ons het spel nog een keer uitlegt. ‘Niets is wat het lijkt’, zo eindigt zijn uitleg.

De kandidaten staan ondertussen op Schiphol en zijn onderweg naar de gate vanwaar ze vertrekken. Wij als kijkers krijgen een korte introductie over de kandidaten, waar we ze van zouden kennen en ze vertellen wat over hun karakter.  Onderweg naar de gate zien we opeens George lopen, de Mol in seizoen 2002. Hij heeft een enveloppe in zijn hand en deze geeft hij aan Sanne. Daarop staat het reisschema. Al snel gaan ze het vliegtuig in en begint iedereen al snel met het uitwisselen van informatie. Vooral Tim gaat hier mee aan de slag. Hij heeft een eigen, voorgedrukt, molboekje en kan daar zo alles in invullen.

Na een keer overstappen in Japan komen de kandidaten aan in Nagasaki. Op het vliegveld staat er een man met een bordje in zijn hand. ‘Niet is wat het lijkt’, prijkt er op het bordje. Tim probeert een gesprek met de man aan te gaan maar dit lijkt niet te werken.

Dag 1: Nagasaki

De kandidaten ontwaken in een prachtige omgeving. En daar start het spel pas echt. Ze moeten hun paspoorten, mobiele telefoons en andere persoonlijke spullen inleveren. Ook moeten ze een molboekje pakken, die daar op hen staan te wachten. Ook krijgen ze van PJ de opdracht om een goede vriend te vinden in de groep. Ook zegt hij dat de Mol zich bekend zal maken, in aflevering 3.

Dan begint de eerste opdracht. De groep wordt in drieën gesplitst. Twee groepen van vier en één groep van twee. Barbara, Manuel, Loretta en Frits (groep 1) bezetten vier brugpeilers van de ‘Megami Ohashi Bridge’. Door middel van het bepalen van de windrichting en een beschrijving van de kandidaat kunnen ze bepalen wie op welke peiler moet staan.

Arjen, Hind, Sanne en Kim gaan met een boot op de rivier varen, dezelfde rivier waarover de brug hangt. Zij moeten er achter zien te komen, welke kandidaat op welke peiler staat en deze vervolgens te combineren met een windrichting waarna ze een bijbehorende kleur vlag moesten hijsen.

De twee overgebleven kandidaten, Erik en Tim, vliegen in een helikopter over de rivier en moeten uitkijken naar de boot die op de rivier hangt. Door middel van het onthouden van de kleuren van de vlaggen kunnen ze aan het eind van de opdracht weten wie op welke peiler stond.

De opdracht is gestart en al snel lijkt het moeilijk voor de kandidaten in de boot om de kandidaten op de peilers te spotten. Barbara staat naar beneden te roepen en te zwaaien en blijkbaar komt dit beter aan op de boot want de vlag van Barbara wordt gehesen. Dit wordt gezien door de twee in de helikopter.

Ook wordt de vlag van Tim gehesen, want Kim zou van Barbara gehoord hebben dat hij op een peiler staat.

Tim zit echter met Erik in de helikopter die nog steeds over de rivier rondcirkelt en ze proberen de combinaties te maken die ze vanuit de lucht hebben gezien.

De helikopter landt en daar staan vier kistjes te wachten. Aan elk kistje hangt een slot. De kistjes stellen de peilers voor. De juiste sleutel vinden ze door middel van de windrichting en de kleuren van de vlaggen bij elkaar te zoeken.

Uiteindelijk lukt het ze om één kistje open te maken en daarmee 1000 euro te verdienen voor de pot.

Na de opdracht wordt er geluncht. Sanne is de opdracht van PJ (het vinden van een maatje) nog niet vergeten en stapt op Tim af. Samen maken ze een pact en gaan informatie met elkaar uitwisselen.

De tweede opdracht begint al snel. Pieter-Jan vraagt twee kandidaten die interesse hebben in een veto-recht. Loretta steekt meteen haar vinger op. Ook Manuel wordt door de anderen gekozen als veto-houder. Dan moeten alle kandidaten, behalve de vetohouders, voor 2000 Yen een item kopen dat bij hun persoonlijkheid past.

Sanne kiest voor een poezenpuzzeltje, omdat ze van poezen houdt. Arjen is op zoek naar een boek, want hij is schrijver. Barbara rent de stad af op zoek naar een bal. Erik vindt dat een vlinder bij zich past en speurt daarnaar.

Langs een gracht zijn de spullen opgesteld die de kandidaten gekocht hebben. De 8 kandidaten worden willekeurig opgedeeld in paren en elk paar moet 1 keer langs alle voorwerpen lopen. Bij deze voorwerpen moeten ze een foto plaatsen van degene waarvan zij denken dat hij of zij bij het voorwerp hoort. Ook mogen ze de keuze van een eerdere groep wijzigen.

Als eerste komen Barbara en Sanne en Arjen en Hind aan de beurt. Daarna Erik en Kim en Tim en Frits. Als alle vier de koppels de route van de voorwerpen gelopen hebben, zijn het de vetohouders die het laatste woord hebben. Zij mogen uiteindelijk bepalen welke foto bij welk voorwerp komt, maar ze mogen maar twee wijzigingen aanbrengen in de foto’s die door de anderen al gemaakt zijn.

Het eerste voorwerp is de poezenpuzzel met de foto van Sanne. Deze laten ze staan, wat 250 euro oplevert. De volgende combinatie is een stropdas en de foto van Frits. Ook deze blijft intact en de pot wordt gespekt. Erik en de vlinders zijn ook een stel, evenals Arjen en het stripboek. 1000 euro in de pot. Dan wordt er een veto ingezet, als ze een bal zien liggen bij de foto van Kim. Barbara wordt hiervoor in de plaats gezet en weer komt geld in de pot. Dan de TV-gids met Tim erbij. Ook goed. Hind vervolgens, met de theepot. Loretta wil deze veranderen en dat gebeurt ook, na wat tegensputteren van Manuel. Hind vervolgens bij het fruit en de opdracht is geslaagd. In totaal 3000 euro in de pot.

Dag 2

De volgende dag vindt de test plaats. Twintig vragen over de identiteit van de Mol. En wie bij deze test de meeste foute antwoorden invult, moet het spel verlaten. Dat gebeurt bij de executie.

Als eerste wordt de naam van Arjen ingetypt door Pieter-Jan. Hij krijgt een groen scherm. Dan Kim, ook groen. De volgende is Tim. Een druk op de entertoets en ook hij mag blijven. Loretta’s naam wordt dan ingetypt. Rood. Zij moet het spel verlaten en de rest gaat verder, op zoek naar de Mol.