Archief hints

WIDM 1

Hint 1. In deze eerste serie werd nog gewoon getoond op wie de afvaller stemde. Hierdoor kon je na bijna elke aflevering wel een extra molverdachte wegstrepen zodat uiteindelijk alleen Deborah nog overbleef als mogelijke Mol.

Hint 2. In de aftiteling zat een grote hint verstopt. De volgorde waarin we de kandidaten voorbij zagen komen was namelijk een specifieke. Als eerste werd winnares Petra getoond, vervolgens verliezer Robin, dan Deborah, de Mol, gevolgd door de kandidaten in volgorde van afvallen.

WIDM 2

Hint 1. Op een bepaald moment tijdens de museumkraak (aflevering 4) en bij de eerste beelden van het kasteel (aflevering 6) dat verdedigd moest worden, was wanneer je de scène achteruit en versneld terugspoelde de zin 'Nico is de Mol' te horen.

Hint 2. De grootste hint zat in de leader waarin we Nico zagen abseilen. Elke week was dit fragment namelijk een beetje anders terwijl dat van de overige kandidaten hetzelfde bleef.  Wanneer je alle fragmenten van Nico achter elkaar zette, zag je Nico naar beneden afdalen.

WIDM 3

Hint 1. De eerste hint zat verstopt in de leader. Hieruit was op te maken dat John, George en Jantien de drie finalisten waren. Het stukje van John was namelijk afkomstig uit een opdracht die hij samen met Jantien deed, het stukje van George kwam uit een opdracht die hij met John uitvoerde, en het stukje van Jantien kwam uit een opdracht die zij weer met George deed.
    
Hint 2. Op drie verschillende momenten in de serie was er iets opvallends met de letter G. Eerst in de denkers/doeners/dromers-opdracht toen de kandidaten de naam van een bekende Portugese schilder op internet moesten intypen. Deze schilder heet Jorge Colaco maar ondertekent zijn schilderijen met Jorge Golaco. Ten tweede was tijdens de vliegtuigopdracht de G als enige letter van het woord 'waaghals' niet te zien. De derde G werd ruim van tevoren aangekondigd. Tijdens de geldwagenopdracht was het pasje van John te zien met het nummer 221198112205 dat via de sleutel A=1, Z=26 het woord 'bushalte' vormt. Dit verwees naar de boom in aflevering 8 waar de bus geparkeerd moest worden. In deze boom kerfde George de letter G. (En John de letter J.)
    
Hint 3. Bij de fietsopdracht stonden op de weg de namen van de vrouwelijke kandidaten geschreven, maar niet die van de mannen. Wel stond er 'Hup Mol'. Hieruit kon volgens de makers worden opgemaakt dat de Mol een man was.

WIDM 4

Hint 1. In alle instructiefilmpjes voor de Mol was een handschoen te zien. Dit was de handschoen die Elise tien afleveringen lang heeft gedragen.
 
Hint 2. De stem van de Mol op de videoboodschap uit aflevering 3 was gemanipuleerd door middel van een melodie. Als je deze melodie in spiegelbeeld op een piano speelde, hoorde je de eerste noten van 'Für Elise'.

Hint 3. Bij de blinddoek-opdracht van aflevering 4 kwam vijf keer een klokje in beeld. Als je steeds de laatste secondentikken achter elkaar zette (dus steeds voordat het klokje net verdwijnt) dan keeg je de volgende getallen: 5, 12, 9, 19 en 5. Via de sleutel A=1, Z=26 is hier de naam van de Mol te lezen.
    
Hint 4. In de kokers die de kandidaten niet mochten openmaken zaten fragmenten van foto's van de Mol. Op één van de foto's was een deel van het kettinkje te zien dat Elise gedurende de hele serie droeg.

Hint 5. Het getal 28 kwam in elke aflevering wel een keer voor. Dit getal verwijst naar de verjaardag van Elise: 28 januari.

WIDM 5

Hint 1. De cijfers 4 en 5 in de line-up na de koffertjesopdracht waren veel groter dan de andere cijfers. De 4 staat voor de letter D in het alfabet en 5 voor de letter E. Dat vormt het woord 'De' en op nummer 6 stond Yvon: De... Mol!
    
Hint 2. Iedereen kreeg de nacht op Goat Island krokodillenfilms en documentaires te zien terwijl Yvon een aflevering van 'Wie is de Mol?' te zien kreeg.

Hint 3. Achter op Yvons foto onder water tijdens de duikopdracht stond het logo van de Mol. In aflevering 7 zien we Lottie deze foto omdraaien.

Hint 4. Tijdens de vliegeropdracht bestuurde Yvon de vlieger met daarop het woord 'Mol'.

(Hint 5. Yvon schreef 'Mol' in de rijst met ketjap.)

WIDM 6

Hint 1. Op het zoutmeer won Roderick de aanwijzing: 'De Mol heeft nooit een andere kleur gekregen'. Deze sloeg op een terugkerende verborgen aanwijzing in aflevering 1 t/m 6. Iedereen behalve Milouska had namelijk wel eens een attribuut met een andere kleur dan de rest; alleen Chris had een rood molboekje, alleen Frédérique een gele kaars op de tafel bij het speeddaten, Peggy een oranje helm in de boomtoppen, Roderick een grijze koffer in de metro, Frédérique en Toine een witte roos tijdens het spel met de bankbiljetten, en Richard had een bloemetje met afwijkende kleur op het bord bij het diner met Jorge González Diez.

Hint 2. Milouska droeg af en toe een T-shirt met een grote letter M, van Mol er op. (Bijvoorbeeld tijdens de schoolopdracht en de opdracht met de gaucho's.)

Hint 3. De autorace in Salta duurde 24 minuten en daarin moesten de kandidaten 6 ronden rijden. In diezelfde aflevering moest Richard zijn gastheer het getal 1972 laten zeggen. Hieruit is 24 juni (06) 1972 te halen. Een aflevering later kreeg Milouska in de kapel de vraag welk getal Richard de gastheer moest laten zeggen. Ze zei 1973. Daarmee werd de datum 24 juni 1973, en dat is haar eigen geboortedatum. Die van de Mol dus.

WIDM 7

Hint 1. De brommerkoerier uit de speurtocht door Chinatown (aflevering 1) had een oranje T-shirt aan, waarop op de voorkant 'LOMED Transport' stond en op de achterkant 'Route 66'. 'LOMED' is omgedraaid 'DEMOL' ofwel 'De Mol'. Als je net als LOMED het getal 66 omdraait krijg je 99. Zet je dit om in letters via de sleutel A=1, Z=26 dan krijg je de initialen van de Mol: II (Inge Ipenburg).

Hint 2. Op iedere groepsfoto maakte Inge een teken in gebarentaal. Na negen weken kon je lezen: 'Inge de Mol'. De opdrachten met 'Geef Karel de hand' (aflevering 2) en 'Geef elkaar de hand' [aflevering 8] vertelden je dat je op handen moest letten.

Hint 3. In de introductie van de liftopdracht (aflevering 6) waar de kandidaten bij het geven van drie goede antwoorden de Mol te zien kregen, zei Karel dat het motto van die opdracht 'Enig speurwerk opent deuren' was. 'Enig' is een anagram van 'Inge'.

Hint 4. Iedere keer bij het maken van de test begon Inge haar verhaal met 'toen'. Het Thaise woord voor mol klinkt hetzelfde als onze 'toen'.

WIDM 8

Hint 1. De Mol draagt een pet van de hardrockband 'El Guapo Stuntteam'. Als je van elk woord de laatste letter neemt en deze drie letters achterstevoren naast elkaar zet, krijg je 'mol'.

Hint 2. Het getal 8 komt in deze achtste serie veel voor. In de Mayakalender heet de achtste maand 'mol'. De acht is in verband te brengen met Dennis doordat hij van rechts gezien als achtste op de eerste groepsfoto staat, we hem bij de test van aflevering 2 vraag 8 zien beantwoorden en hij in aflevering 3 de bordjes 'ik' en 'acht' draagt. Daarnaast was Dennis jarig op de dag dat aflevering 8 werd uitgezonden.

Hint 3. In de kerk (aflevering 4) vraagt Dennis niet 'Is Edo de Mol?' maar 'Is ego de Mol?'. De Mol beantwoordt deze vraag met 'ja'.
 
Hint 4. De Mol maakt nog meer verwijzingen naar 'ik' (als antwoord op de vraag 'Wie is de Mol?'). Dennis heeft de bordjes 'ik' en 'acht' (aflevering 3), in de taxi (aflevering 6) rijdt hij met de 'I' op het dak en 'I' is in het Engels 'ik', en in de taxi neemt Dennis de telefoon steeds op met 'yo', wat 'ik' is in het Spaans.
    
Hint 5. Het Maya sterrenbeeld van de Mol is 'Red Crystal Moon'. Dit is op verschillende manieren terug te zien: De Mol draagt veel rode kleding, pakt de rode topitos en moet in de cenote op zoek naar de rode kaarten. Er wordt een muzikale hint gegeven in de auto na de Mayaboodschap [aflevering 8]. Je hoort het nummer 'Underground' van David Bowie. Hierin zingt hij over een Crystal Moon én over 'down in the underground'. Bovendien zie je in aflevering 9 een duidelijk shot van het molboekje van de Mol. Hierin zie je staan: 'Crystal Moon - David Bowie'. Op de kluis tijdens de opdracht met de duizenden foto's stond de code 1106. Dit wees naar 11 juni, de dag van de finale. Die dag stond volgens de Mayakalender tevens in het teken van de Red Crystal Moon. [Bovendien: 1 + 1 + 0 + 6 = 8].   
    
Hint 6. Het was een hint dat Dennis in de opdracht van aflevering 9 in een kist onder de grond lag. Daar waar molletjes zich het best voelen.

WIDM 9

Hint 1. Jon heeft drie uitspraken gedaan waarvan delen anagrammen zijn van "Van Eerd de Mol": "dom veel raden" (test aflevering 1), "al vreemd doen" (test aflevering 3) en "omrand (ik) de vele" (bij de spiegel in aflevering 6).

Hint 2. Bij het maken van de test klikte Jon verschillende letters aan: de u in aflevering 1, de n in aflevering 3, de p van het woord punt in aflevering 5, de l in aflevering 6, de o in 8 en de m in 9. Omgekeerd staat er dan: molp(unt)nu wat naar de website mol.nu verwijst. Op deze website was gedurende de serie een foto van Jon achter de dubbele spiegel in het kasteel van Ajloun te zien.   

Op de officiële website wieisdemol.nl werden nog de volgende twee hints vermeld:

Hint 3. In aflevering 2 zegt de Mol dat hij slecht ziet in het donker, en in aflevering 8 zit de Mol in de "Ik zie het niet"-coupé en zegt hij dat hij niet van donkere gangen houdt. Allemaal verwijzingen naar het dier de mol.

Hint 4. Bij een goede oplossing van de reuzenradopracht zou Jon buiten staan. (Waarschijnlijk een hint omdat de Mol buiten de groep staat. Voor de volledigheid: ook Rick zou bij een goede oplossing buiten kunnen staan.)

Hint 5. In een speciale podcast van Hans Schiffers vertelde Jon dat er nog een hint in de serie zat: de 747-hint die naar het toneelstuk 'Boeing Boeing' verwijst waar Jon in speelt. Jon heeft vaak op positie 4 of 7 gestaan, of vaak als vierde of zevende iets gedaan. En in aflevering 9 bladert Jon door een tijdschrift en zien we een bladzijde met stewardessen erop.

WIDM 10

Hint 1. Kim draagt een kettinkje met een kruisje of plusje eraan. Het Japanse teken voor 10 lijkt hierop. Kim draagt dus een soort "10". Dit is een verwijzing naar de tiende Mol. In het wiskundelokaal verandert Kim de + van a2 + b2 = c2 in een x waardoor de opdracht mislukt. Het veranderde teken verwijst weer naar 10 in het Japans, wat weer naar de tiende Mol verwijst. Sommige tweets van de Mol verwijzen ook naar deze hint. Zo twittert de Mol: "Dag Arjen, in aflevering tien kruisen onze wegen zich weer." En: "Over tien minuten, de zevende aflevering van de Mol X." Daarnaast heeft Kim het woord 'plus' regelmatig gebruikt. "(..) plus Erik is ook verdacht (..)", "(..) plus b kwadraat (..)", "(..) plus iedere kandidaat (..)". Tot slot vormen alle eerste letters van de dagboeken van de Mol "DEMOLTIEN".
 
Hint 2. Andere tweets van de Mol: "Zie jij zie jij wat ik zie?" en "Gezien?" sloegen op de oplossing van de fototentoonstelling: het 'point of view' van de Mol. In de Japanse tekens (aflevering 5) zat ook een hint richting de foto-expositie: de woorden morgen, spiraal, plaatje, antwoord en uitzicht duidden erop dat het antwoord gezocht moest worden in 'het uitzicht'; dat van de Mol. Werd dit gevolgd dan zag je Kim door de kijker.
    
Hint 3. De 'K. I. M.-hint': Kim zegt "Kennis is macht" bij de test in aflevering 1, "(..) kan ik mezelf (..)" in een biecht over de lunch met Angela en Karel (aflevering 3), "Kijk ik mocht (..)" in een biecht over de schoolopdracht (aflevering 4), "Die zandzakken die kon ik makkelijk tillen.." (aflevering 4), "Misschien kan ik met deze joker (..)" [aflevering 8] en "(..) wat wel knap is maar.." (aflevering 9).

Hint 4. Op de auto die Kim bestuurde bij de rijschool stond een groen mollogo. De Mol krijgt altijd een groen scherm te zien.   

Hint 5. De uitkomst van de dicteevraag in de school is 'ZCT'. Als je dit snel uitspreekt kun je "zet ze thee" verstaan, wat een verwijzing naar Kim is die in de tweede opdracht van de eerste aflevering een theepot kocht.

WIDM 11

Hint 1. In de eerste twee afleveringen was te zien wie de eerste zeven afgevallen kandidaten waren (op Miryanna na) en wie de Mol was. Het nummer van de vraag die de kandidaten in de test van aflevering 1 en 2 beantwoordden, correspondeerde met de aflevering waarin ze afvielen. Zo zagen we Hanna vraag 2 beantwoorden, Horace vraag 3 en Jan vraag 5. Patrick wees als eerste vraag 20 aan: "Wie is de Mol?". (Hij klikte bij deze vraag met zijn muis.)

Hint 2. Alle kandidaten zaten in de eerste aflevering met de Mol in de bus. Het eerste wat ze bij binnenkomst zagen was een geit. Patrick is geboren in het jaar van de geit. (Miryanna ook.)    
 
Hint 3. De elfde Mol werd in verband gebracht met het getal 11. Patrick sliep in kamer 11 en liep voor kamer 11 langs. Op wieisdemol.nl werd uitgelegd dat de hint groter was: "Er werd regelmatig naar het getal 11 gewezen. Zo waren de levensgrote getallen van de code op de vuurtoren opgeteld 11 en alle cijfercodes van het verlaten ziekenhuis spel waren opgeteld ook 11." (..) "Aangezien 11 het 'gekkengetal' is, gebruikte Patrick vaak het woord 'gek' in z'n biechten (ook daarbuiten: vaak de uitdrukking "te gek") en verwees hij naar het woord 'gek' in zijn contactadvertentie in het theater in aflevering 2 met aparte zinsconstructies als: "Gedachten En Krachten" en "Geaard En Krachtig".

Hint 4. In afleveringen 4 en 5 wezen de titels van de uitzendingen rechtstreeks naar de Mol. "Iets is wat het lijkt": tijdens het spel met de molboekjes zegt Pieter Jan "Wie is de Mol? Patrick.". "Land in zicht": de Mol fotografeerde (samen met Karin) de vlag van Nicaragua.

Afkomstig van wieisdemol.nl:

Hint 5. "Patrick zat opvallend vaak bij de executies met z'n handen voor de ogen. Immers: een mol is blind. Je werd daarop gewezen omdat @ikbendemol op twitter opvallend vaak het woord 'zien', 'kijken' of 'ogen' gebruikte. Ook gebruikte Patrick op twitter vaak de zin: 'ik zie je in elf' en 'ik zie' kun je lezen als XI, oftewel 11."
    
Hint 6. @ikbendemol stuurde steeds een tweet als de uitzending begon: "Ik wens je een knallende aflevering toe", "Contactadvertenties: reageer jij zometeen op de mijne?", "Toneel spelen voor een enorm publiek. (..)", "Fijn, aflevering 4 begint! (..)",  "Koeien (1200), paarden (6) en de mol (1). (..)", "Tien minuten mollen leidt naar de oplossing in elf.",  "Ook onder water ben ik actief (..)", "Als hoeveelste loop ik het verlaten ziekenhuis in? (..)", "Rondleidingen (2), een vulkaan (1), een plantage (1) (..)", "Schep je eigen werkelijkheid. (..)" en "Patrick of Art? Wie ben ik? (..)" Als je van alle tweets de eerste letter neemt (beide o's van "ook"), kun je daar de naam van de Mol mee maken: Patrick Stoof.

Hint 7. Patrick gebruikte opvallende woordcombinaties zoals: "tomeloos positief" (in zijn tekst die door Soundos in het theater in aflevering 2 werd voorgelezen), "toen poepte" (biecht in aflevering 6: "en toen poepte Soundos ineens executie") en "totale poet" (biecht in aflevering 9: "ik heb acht afleveringen de totale poet bij me gedragen"), waarvan de eerste letters samen 'topo' vormen, een Spaans woord dat in WIDM al jarenlang een alternatief is voor het woord 'mol'.

Hint 8. Het eerste dagboek van de Mol werd ondertekend met "PS"; de initialen van Patrick Stoof.

WIDM 12

Hint 1. Art sprak gedurende de hele serie de kandidaten aan met "jongens". Als je goed luisterde hoorde je er "jungens" in, wat een verwijzing was naar Anne-Marie Jung.

Hint 2. In de vierde aflevering stond levensgroot AM (Anne-Marie) achter Frits en Liesbeth op de muur geschilderd. Ook stond de Mol die opdracht bij het bord "I AM": ik ben; de Mol dus.

Hint 3. De letters AJ sprongen er uit op de zijkant van een schip (aflevering 4), en waren te vinden op een gokkast in het casino [aflevering 8]. De letters waren een verwijzing naar Anne-Marie Jung.   
 
Hint 4. Anne-Marie maakte molverwijzingen met "Dit is sowieso the worst fashion mole ever " (afl. 4) en "Ik wilde gaan graven" (afl. 1).

Hint 5. Een hint voor de kandidaten: in het molgeld zat het gezicht van Anne-Marie verwerkt.

Afleveringstitels

"De eerste 2 uur": De Mol is de eerste die aankomt bij de Dakota (en de klok van 3 naar 2 uur spoelt) en is de eerste die geportretteerd wordt als kandidaat.

"In de min": De Mol probeert op de trap "keer" in "min" te veranderen.

"Geen toneel": De Mol ziet Williams bord ‘Acteurs met een C’ niet tijdens de riverjet-opdracht.

"Iemand anders": De Mol staat staat bij Frits z’n bord "I AM" in het munitiedepot: I A(nne)-M(arie)… iemand anders, namelijk: de Mol.
    
"Van achter naar voren": In deze aflevering was de Mol als laastste aan de beurt bij het beantwoorden van de vragen, als eerste én laatste aan de beurt in het westerndorp en ze kwam als eerste aan bij Art tijdens de speurtocht.

"Rookgordijn": De Mol "verdient geld" door het vlot in brand te schieten, terwijl het eigenlijk Hadewych was die raak schoot. Iedereen dacht dat ze 2500 euro verdiende, maar dat was niet zo.

"Zelfkennis": De Mol verbeeldt in een levend schilderij een vrouw met dezelfde naam (Marie) als de Mol.

"Tim, Anne-Marie, Liesbeth": Dit zijn de kwartetten die door de Mol worden verzameld (van de mensen die nog in het spel zitten). Bovendien voorspelt de Mol in deze aflevering dat dit de samenstelling van de finale wordt.

"Ja, nee... nee, ja": Ja en nee worden in deze zin omgedraaid. Als je "Ja, nee" omdraait, dan krijgt je: "Een aj": de initialen van de Mol.

"Maar een in Spanje": Als je de letters van "Maar een in" in een andere volgorde zet, krijg je de naam van de Mol.

WIDM 13

Hint 1. De priester in aflevering 1 gaf elke kandidaat wat informatie over Zuid-Afrika. De eerste woorden die we van die tien praatjes hoorden waren in deze volgorde: Elephant, Humanity, South-Africa, In, Case in point, Music, Today, Even though, Lush, Our. Als je alle eerste letters van deze tien woorden neemt en husselt kun je er "C IS THE MOLE" van maken. De C komt van het woord "case" wat als "Kees" klinkt. ("Case in point for the strength of the African people.") "Het verlossende woord" (titel van de aflevering) werd door de priester dus meteen al gegeven: "Kees" is the mole.

Hint 2: Het geboortejaar van de Mol ('82) werd duidelijk in beeld gebracht tijdens de test in aflevering 1.   
 
Hint 3. Er waren vijf kandidaten die enveloppen inleverden bij de kerk. Alleen bij Kees was duidelijk het mollogo in beeld. (Ook wordt Kees' uitspraak "Who is the king?" bij het bungeejumpen als hint in aflevering 1 uitgelegd. Het zou een verwijzing naar leeuw zijn. Maar naar mol?)

Hint 4. In aflevering 4 doen de kandidaten een door Kees bedacht dansje dat hij omschrijft als "enkel, enkel, dubbel, dubbel". Kees heeft dit dansje niet als hint bedacht, maar de makers wisten het wel als zodanig uit te leggen. In morse code betekent kort, kort "I" en lang, lang "M". Dit kun je vertalen als "Ik Mol" of "I am -> ik ben de Mol". Op twitter verwijst de Mol naar deze hint door volgens het patroon van het dansje te tweeten. Hierbij moet steeds naar de eerste letter(s) van de tweets gekeken worden.

Hint 5. Toen Kees in aflevering 6 de vragen mocht stellen aan de Mol die aan het orgel zat, was de Mol achter het orgel niet te zien. Wel zag je het orgel van onderaf gezien; uit het gezichtspunt van de Mol.
    
In aflevering 9 werd er gestrooid met hints; alle negen verhalen die de kandidaten in de trein kregen voorgeschoteld gingen over een bepaalde opdracht en wezen direct naar de Mol.

1: "De priester heeft je alles verteld wat je moet weten". Zie hint 1.
2: "Woorden, woorden, woorden. Er was iets dat luider spreekt dan woorden." Het antwoord is: 'acties'. De kandidaten waren op zoek naar boeken in de bibliotheek, maar de molactie was: géén woorden (boeken) vinden.
3: "Als ergens iets kan worden gevonden, kan er ook iets zoek raken." De Mol vond twee kokers in het winkeltje, maar raakte daar ook eentje kwijt.
4: "Was het gewoon een spel, of een spel in een spel?" Paulien was de Mol in de opdracht 'Wie is de Mol' aan het kampvuur. Paulien speelde dus een spel in een spel en was dus niet de Mol.
5: "De laatste versie van dit gedicht vertelt het verhaal niet." De Mol leverde een foutloze versie van het gedicht van Ingrid Jonker in. De ingeleverde (laatste) versie bevatte 25 fouten.
6: Paulien kreeg deze getallen te horen: 31, 2, 7, 29, 18, 35, 6, 45, 3, 7. Zet alle voorwerpen die in het Zoeloe-klasje langskomen in de Nederlandse taal achter elkaar: boom, televisie, kast, schoen, deur, fiets, bed, huis, oma, emmer en vertaal dan de cijfers naar de letters. Dan staat er: "Tol is de Mol".
7: "Ik kan je maar een half antwoord geven: 1500 euro." De Mol heeft maar de helft van het geld meegenomen van de bergtop. Carolien was dus niet de Mol.
8: "Dat is de enige." Bij de executie met de groene en de rode kaarten was de Mol de enige die z’n scherm te zien kreeg.
9: "Wist je dat het slimste dier bij een jacht het dier is dat zich probeert te verstoppen en zich niet laat zien?" De Mol gaf hier zelf het antwoord: 'De Mol'. Bij de barman, als je alle drie antwoorden van de Mol achter elkaar zet dan staat er: "De Mol, de enige, op de berg." Inderdaad, het was de Mol die naar de bergtop vloog om het geld op te halen. In de trein is ook heel kort het molboekje van Ewout te zien. Daarin staat te lezen: "Vraag 20: Paulien!" Hij viel als eerste af omdat hij dacht dat Paulien de Mol was. Zij was dus niet de Mol.

Afleveringstitels

"Het verlossende woord" -> de priesterhint.

"Spiegelbeeld" -> Kees in Tania's zonnebril.

"Tunnelvisie" -> Kees keek door de verrekijker.

"Anders dan anders" -> Kees kreeg als enige zijn scherm te zien bij de executie die al anders was.

"Fluister en huiver" -> het is Zarayda die fluistert: "Kees is de Mol" tijdens de kampvuuropdracht.

"Horen, zien en zwijgen" -> Kees stemde niet mee en werd gekozen als penningmeester.

"Een ontwikkeling" -> De enige koker waarin fotopapier zat dat nog ontwikkeld kón worden, was de koker die de Mol vond in de supermarkt.

"In het kader van" -> De Mol was de hele tijd in een kader te zien. In het postkantoor hangt Kees steeds uit een raam als hij communiceert met Paulien.

"Trust nobody" -> Carolien en Paulien vertrouwden elkaar volledig. De Mol probeerde de anderen zand in de ogen te strooien door hen te laten denken dat ze alle drie vragen in de trein goed hadden beantwoord en zo de naam van de Mol zouden zien in het kistje. Carolien zag 'Paulien', Kees zag zichzelf, maar wie Paulien zag, was niet te zien. Toch zat ze hoofdschuddend naar die naam te kijken.

WIDM 14

Hint 1. Susan werd geïntroduceerd met een fragment uit ‘Gooische Vrouwen'. Daarin zegt ze: "Moet ik me nou schuldig voelen? Kom op nou!" Een échte uitspraak van een Mol.

Hint 2. Tijdens de eerste executie stonden de getallen 6 + 5 op de pilaren op de achtergrond. '65 is het geboortejaar van Susan.

Hint 3. In de verlaten tv-studio zoekt de Mol naar donkere ruimtes waarbij ze roept: "Zien jullie mij?"
 
Hint 4. Na afloop van de roltrap-opdracht denkt Jan-Willem dat hij méér informatie heeft dan de rest. Daarna hoor je de biecht van Jennifer die zegt: "Jan-Willem kon namelijk meeluisteren en de enige die dat weet, is de Mol." Op het moment dat ze "Jan-Willem" zegt, zie je hem in beeld. En precies op het moment dat ze "de Mol" zegt, wijst Jan-Willem in beeld Susan aan.
    
Hint 5. Aflevering 5 begint met een groepsfoto met op de achtergrond: vissersboten en twee hengels tegen de railing. Verwijzingen naar Susan Visser.

Hint 6. Tijdens de toekomst kijken-opdracht is het logo van de Mol alleen maar te zien als Susan in de toekomst kijkt. Bij alle anderen niet. Je werd er op geattendeerd door Aaf: aan het begin van de volgende aflevering, in de terugblik naar aflevering 6, zie je dit fragment en aansluitend Aaf die zegt: "Ja, dus ja, nu weet ik wie de Mol is."   

Afleveringstitels

"Schijnbeweging" -> Het team van de Mol haalde als enige geld binnen voor de pot. Kandidaten en kijkers die de "follow the money"-theorie aanhangen werden meteen al een beetje op het verkeerde been gezet.

"Vindingrijk" -> De Mol vindt een vrijstelling, maar zet ‘m niet in: heeft goud in handen. De eerste twee titels begonnen met een S en een V; de initialen van de Mol.

"Een zware keuze" -> Het team van de Mol koos voor de zware tas.

"Jennifer" -> Alle theorieën van Jennifer in deze aflevering klopten als een bus.

"Een heilige aanwijzing." -> De Mol liep tijdens de tienduizend Boeddha’s-opdracht met twee vingers in de lucht. In dezelfde aflevering was in de kerk van Paoay te zien dat dat een gebaar is van heiligen.

"5 op een rij" -> Alle kandidaten die een duo vormden met de Mol, vielen één voor één af. Maurice stond met de Mol op het dak van een wolkenkrabber. Owen zat met de Mol in de coulissen bij de opera. Daphne ruilde aan de ronde tafel haar envelop met de Mol. Jennifer liep met de Mol een rondje om de kerk in Laoag. En Aaf zat met de Mol in een jeep.
    
"... moet je zien" -> Vlak voordat deze titel te zien is, zie je het mol-logo in beeld en tijdens de titel is er op de achtergrond een visser te zien. Achter elkaar zie je terwijl de visser langs vaart: De Mol... moet je zien.

"De lachende derde" -> De Mol viel als derde af in het vijf-op-een-rij-spel en stemde als derde in bij Robinson eilandraad.

"Iets kan gebeuren" -> In aflevering 6 postte de Mol geld en zei daarbij: "Daar kan niks meer mee gebeuren." In aflevering 9 vindt Susan twee enveloppen in één brievenbus en laat ze haar eigen envelop liggen.
 
Hints op twitter

1. Hussel de laatste woorden van de tweets die tijdens de test door de Mol verstuurd werden en je leest: "In 2014 speelt deze Mol de rol van haar leven."
2. "Wat een prachtige omgeving voor een keiharde test." -> Lotusbloemen -> de naam Susan komt hier vandaan.

WIDM 15

Hint 1. In de controlroom van de schermenopdracht stond een bordje met de tekst: "je bent hier". Margriet was als enige tijdens de hele opdracht in de controlroom.

Hint 2. De Boeddha bij de eerste test wijst Margriet aan als degene die verantwoordelijk is voor het 0-gebaar dat zoveel terugkwam in de serie.

Hint 3. Alle berichten van de Mol werden vergezeld door een bloem. Daarmee zette Margriet duidelijk haar handtekening. Bloemen speelden sowieso een belangrijke rol.

Hint 4. Op de foto uit aflevering 4 is inderdaad Mol Margriet te zien. (In extra beeldmateriaal dat op wieisdemol.nl stond vertelt Margriet er over.)

Hint 5. Op de donatieboxen bij de rondleiding (aflevering 5) stond vertaald in het Nederlands: "niet deze". Hiermee waren gidsen Carolina en Marlijn als Mol uit te sluiten.
   
Hint 6. Met de getallen die in de opdracht met de kokers (aflevering 6) geld opleverden is het woord onschuldig te maken. De margriet staat voor onschuld.

Hint 7. Bij de molverkiezing (aflevering 7) was Margriet de enige die niet zei dat ze de Mol was. Zij zei daarentegen wel: "don't believe a word they say". Ze zei hiermee dat alle anderen logen.

Afleveringstitels 

"Lezen en schrijven" -> In haar introductie vertelt de Mol dat ze hoofdredacteur van Opzij was en dat ze deze functie heeft opgegeven om zich aan het schrijven van een roman te wijden.   

"Scheepsrecht" -> Het lukte de Mol pas bij de derde opdracht om penningmeester te worden. Driemaal is scheepsrecht.

"Verraden" -> De Mol werd bij het lasergamen direct afgeschoten door bondgenoot Martine.

"M acht" -> De Mol pakte de zwarte vrijstelling bij de dagoba en verwierf hiermee de meeste macht. Daarnaast kwam de Mol te laat om de foto te maken bij de vuurtoren. De Mol had 'krakeling' ingevuld in de vragenlijst als antwoord op de vraag: "Met welk koekje vergelijk je jezelf?" Een krakeling heeft de vorm van een acht.

"Schaalvergroting" -> Bij het liegen of de waarheid spreken moest Margriet antwoord geven op de vraag: "Voor welk schaaltje koos de Mol uiteindelijk bij de Dagoba." Ze antwoordt 12 maar in werkelijkheid vulde ze 11 in. Margriet stemde hiermee op zichzelf als Mol.

"Kantelen" -> Margriet drong aan op het maken van een E. Gekanteld is een E een M, zoals Carolina concludeerde. De M van Mol.

"Spoorloos" -> Het geld dat de kandidaten hadden kunnen vinden in de treincoupé was spoorloos verdwenen.

"Onderaan" -> De Mol opereerde voornamelijk onderaan de berg bij het geld plukken. Daar waren de grote bedragen te vinden die verdonkeremaand werden.

"Zinloos" -> De Mol had zinnen tekort bij het schreeuwdictee.

WIDM 16

Hint 1. Als de Mol gebriefd wordt over de kandidaten zijn eerst de vrouwen aan de beurt en dan de mannen. In alfabetische volgorde: Airen, Annemieke, Cécile, Ellie, Marjolein, Klaas, Remy, Rop, Taeke en Tim. Als de je de naam Klaas vervangt door Mol is de hele reeks in alfabetische volgorde.

Hint 2. Het nummer van de metro bij de eerste opdracht was M1285. Als je de getallen bij elkaar optelt krijg je M16; Mol zestien. De Mol was de enige die in deze metro stapte.

Hint 3. In het klooster waren voor de kandidaten de meeste aanwijzingen te vinden. Ze hoefden alleen maar om te kijken. Alle oud Mollen hadden één zin gemeen: Het spel verandert niet voor je ogen maar achter je rug. Op de muren van het klooster tegenover de oud Mollen waren tekens aangebracht: twee K's van Klaas van Kruistum, het logo van checkpoint en een weegschaal; het sterrenbeeld van de Mol.

Hint 4. Maar ook voor de kijker was in het klooster een duidelijke aanwijzing: het gezicht van de Mol was al te zien tijdens het etentje waar de kandidaten de opdracht kregen duo's te vormen voor de kloosteropdracht.

Hint 5. Neem de laatste woorden ("het laatste woord") die we door de vijf oud-mollen in het klooster bij Cécile en Klaas uitgesproken horen worden: legenda, oordeel, molboek, contra en focus. Neem vervolgens de laatste letters ("letterlijk") van: a, l, k, a, s. Hussel de vijf letters en je leest Klaas. Neem de eerste letters van de woorden in de volgorde waarin je de woorden zette om "Klaas" te spellen je leest "mol cf". Mol cf Klaas: Mol is te vergelijken met Klaas. (Het gesprekje aan de ontbijttafel verwijst nog eens op ironische wijze naar deze hint. Remy: "Maar ze gaan natuurlijk niet zeggen van de Mol is eh Klaas." Ellie: "Nou... Nou heb je het verklapt!" Klaas: "Verdorie! Hele spel naar de haaien!")
 
Hint 6. In het modern Art museum hing een portret van de Mol als onderdeel van een kunstwerk.

Hint 7. De code die gevonden werd bij de 'taíno tekens' opdracht; 113, correspondeert met twee letters van het alfabet: de 11 staat voor K, de 13 voor M. Klaas Mol.

Hint 8. Bij de 'verhalen-estafette' werd de leeftijd die de Mol tijdens de opnames had genoemd: 38. Meervoudigepersoonlijkheidsstoornis telt maar 35 letters.

Hint 9. Bij de uitleg van de 'kandidatenroute' is in een split second de plek te zien waar de levensgrote afbeelding van de Mol staat tijdens de opdracht. Meteen daarop volgt een shot met de achterkant van de cut out met de envelop met 'De Mol' erop. Verderop is er de bevestiging als de Mol op die plek zijn eigen replica ophaalt.

Hint 10. Bij de 'geldklokken' zagen we de geldklokken 100, 900, 700 en 600. Het geboortejaar van de Mol is erin terug te vinden: 1976.
   
Afleveringstitels

'Wijsmaken' -> Tijdens de briefing van Art werd het portret van de Mol letterlijk aangewezen.

'Het laatste woord, letterlijk' -> Van de laatste woorden van de betogen van de oud Mollen kon de aanwijzing: Mol cf Klaas gevormd worden. Oftewel: Mol is te vergelijken met Klaas.

'Wie schrijft die blijft' -> De getallen die te zien waren bij 'de macht over de test': 2, 4, 1 en 0, verwezen naar de geboortedatum van de Mol waarbij 2 + 4 = 6 verwijst naar de dag en 10 naar de maand oktober.

'Minder dan je denkt' -> De Mol had minder jokers dan Taeke dacht.

'3 al weg, 7 over' -> Er waren drie kandidaten al weg, toen envelop 7 voor de Mol over bleef.

'Misplaatst' -> Dit verwees natuurlijk naar de Mol die de tafel ongemerkt verschoof.

'Iets is niets'. De Mol had de zwarte vrijstelling. Dat zorgt ervoor dat jokers en vrijstellingen niets meer waard zijn.

'Min of meer uitzonderlijk' -> De geldklok die de Mol stop zette was het enige bedrag in de min.

'Fotofinish' -> Op het geld dat verdiend werd in 'van voor naar achter' stond op al het geld dat de finalisten inleverden een foto van de Mol.

Dagboeken

Tekst afkomstig van wieisdemol.nl: "In de dagboeken gebruikte de Mol vertalingen van spreekwoorden waarin het woord kruis voorkomt. Neem bijvoorbeeld: 'de strijd aangaan', 'ieder moet zijn eigen tegenslag verwerken', 'ergens attent op maken' en 'geen geld hebben'. Vertalingen van: de degens kruisen, ieder moet zijn eigen kruis dragen, ergens een kruisje bij zetten en kruis nog munt hebben."

Tot slot was er een levensgroot portret van Klaas te puzzelen met de achterkant van het molgeld.

WIDM 17

Hint 1. In de leader had de Mol als enige heel duidelijk twee gezichten. (Een deel van Thomas' gezicht werd weerspiegeld in een ruit.) Hij speelde een dubbelrol: die van de Mol en die van de perfecte kandidaat.

Hint 2. In aflevering 2 op de verlaten kermis riep de Mol in de attractie: "Holy Moly".

Hint 3. Bij de waslijnenopdracht in de papierfabriek zie je papieren met de tekst 'halverwege' en 'mol'. En precies halverwege de aflevering is de Mol te zien. (Sluipend over de kermis.)

Hint 4. In aflevering 3 stond op de kaft van het bovenste boek (in de opdracht "rijdende route") een oranje vingerafdruk. Een verwijzing naar Soldaat van Oranje, een rol die de Mol lange tijd speelde.

Hint 5. In aflevering 5 was er een muzikale aanwijzing. De Für Elise bagatelle nummer 25 was vier keer te horen. 25/04 is de verjaardag van de Mol.

Hint 6. En om alle twijfel weg te nemen zette de Mol overduidelijk zijn handtekening op twee jokers bij het kampvuur. En in het gras bij de maaiopdracht. (Hij maaide de M van Mol.) 

Afleveringstitels

'meer dan normaal' -> De Mol had meer lasso's dan de kandidaten.

'teugels in handen' -> De Mol hield envelop 2 achter bij het kampvuur en daarmee de teugels in handen had tijdens de geheime missie van het jokers branden.

'het einde in zicht' -> De titel eindigt op een T. De beginletter van de voornaam van de Mol.

Ook alle andere titels verwezen naar de Mol, maar de uitleg hiervan (en eventuele andere hints) zijn nooit op wieisdemol.nl verschenen.

WIDM 18

Afkomstig van wieisdemol.nl:

Hints in aflevering 1. “Een verhaal apart” -> Tijdens het in beeld verschijnen van deze titel vertelt de Mol als voice-over over de start van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? Een apart verhaal. En zeker in deze vertellende vorm. In diezelfde aflevering zegt de Mol in de taxi onderweg naar de locatie van de kluis: “M 18. Thanks Art. Dat wist ik al”, een verwijzing naar zijn voorkennis en dus naar zijn identiteit. Je ziet de Mol in het café ook de letter M uitbeelden met zijn handen wanneer hij aan een medewerker vraagt of en waar er een gouden boog te vinden is in Kiev. Wederom een aanwijzing naar de identiteit van de Mol. En op het schaakbord staat de witte koning op positie D1, wat op de landkaart van alle kandidaten het vak is waarin Kiev ligt. De stad waarin de Mol zich bevindt.

Hints in aflevering 2. “Wisseltruc” -> Refereert aan de Mol die tijdens de opdracht “wisselgeld” als eerste oppert om de € 10 briefjes per twee op het bord te spelden. Door dit gesjoemel met geld zijn er niet genoeg plusbiljetten om al de vakjes te bedekken. Bij de opdracht “aanschuiven” in het theater kiest de Mol ervoor om voor geld in de pot te spelen in plaats van naar de loge van Ron te gaan. Dat terwijl de Mol weet dat hij, en dus ook de rest van de groep fout zit. De Mol misleidt zo bij een geldtransactie, de letterlijke betekenis van “wisseltruc”.

Hints in aflevering 4. Het meest bizarre dilemma waar de kandidaten tijdens de “niets is wat het lijkt” opdracht in aflevering 4 voor staan is het beantwoorden van de vraag: Wil je nu al weten wie de Mol is? Of de vraag nu met een “ja” of “nee” wordt beantwoord, de Mol besluit om bij alle kandidaten vlak langs te lopen. Toch ziet niemand de Mol. Net zoals niemand de verborgen aanwijzing in de vraag ziet. Als je alle beginletters neemt van de woorden uit de zin: WJNAWWDMI en daar WIDM (de afkoring van Wie is de Mol?) vanaf trekt houd je de volgende letters over: WW en JAN. Het WachtWoord op deze vraag is JAN. De titel van de aflevering; “vooruitzicht” – dat letterlijk “de oplossing niet zien” betekent – refereert aan het feit dat de Mol bij iedereen langsloopt maar niemand dit ziet en er een oplossing zit in de vraag: Wil je nu al weten wie de Mol is? wat ook niemand van de kandidaten is opgevallen.

Hints in aflevering 5. De juiste oplossing van de opdracht “woordzoekers” is: Streepte de Mol de Mol weg? Het antwoord op die vraag is; ja, want dat doet de Mol. Een verborgen aanwijzing naar zijn identiteit. Deze Mol doet er bovendien nog een schepje bovenop door het woord “Mol” niet zomaar door te strepen maar met de letter M, van Mol. En omdat de woorden “de Mol” twee keer in de oplossing voorkomen, komt ook de naam van de Mol; Jan, als enige twee keer in de puzzel voor. De Mol heeft duidelijk andere visies dan de rest van de kandidaten op de opdracht “woordzoekers”, wat refereert aan de titel van de aflevering “zienswijzen”.

Hints in aflevering 6. “Verlost” -> De Mol wordt als eerste verlost uit een kamer bij de opdracht “sleutelpositie”. De Mol wordt verlost van het meenemen van iemand tijdens de opdracht “lada’s met lading” omdat hij zo goed zijn best doet bij de eerste keer pakken door voorkennis over de opdracht. En de Mol is de eerste die verlost wordt van het zien van zijn scherm tijdens de executie bij de opdracht “Groen/Rood”. De Mol is bij deze laatste opdracht ook degene die als antwoord op een vraag van Art de cijfers “1” en “8” uitspreekt, een verwijzing naar de Mol van seizoen 18.

Hints in aflevering 7. “Schijn Werper” -> Refereert aan de Mol die tijdens alle opdrachten doet alsof hij erg zijn best doet maar dat eigenlijk niet doet. Bij “oplichten” verzaakt de Mol met de lampen opdracht waar hij ook nog eens letterlijk in de schijnwerper komt te staan nadat de eerste lamp is ingedraaid. Bij “praten als brugman” is de Mol de enige die niet schildert. En bij “per ongeluk” bouwt de Mol een molshoop van de blauwe pakketten. De Mol houdt tijdens deze laatste opdracht ook een rood pakket in zijn hand met daarop de naam van het eindstation; Tsemi, wat een anagram is van “It’s me”. Erboven staat in het Georgische schrift de naam van de Mol, Jan. Bij de wrap blijken er twee rode pakketten niet bezorgd te zijn. Wiens schuld? It’s me, Jan.

Hints in aflevering 8. Bij Vardzia is de Mol degene die meezingt met de zanggroepen. De titel van de achtste aflevering “gelijkgestemd” refereert hier aan.

Hints in aflevering 9. “Finalist” -> Betekent letterlijk laatste. Het verwijst naar de Mol die de laatste is bij de opdracht “maneschijn” waarvan de maan goedgekeurd wordt. Daarnaast komt hij als laatste aan bij de opdracht “Tabatskuri”. En om alle twijfel weg te nemen pakt de Mol wel het geld bij de finale-test maar komt hij zonder envelop aan bij de testcomputer. Dit in tegenstelling tot Ruben die wel met de envelop op zijn tafel aan het testen is. En de eindtijd van de finale-test van de Mol; 11:07. Bij elkaar opgeteld 18. Een laatste verwijzing naar de Mol van Wie is de Mol? seizoen 18.

WIDM 19

Afkomstig van wieisdemol.nl:

De grootste hint naar de identiteit van de Mol zat dit seizoen in de leader. Elke aflevering werd één opdracht vervangen door puzzelstukken op een meer. Als je de eerste letters van de namen van de opdrachten door elkaar husselt krijg je MOL IS IV. IV is het Romeinse cijfer voor 4. Een verwijzing naar de Mol. Merel komt als vierde persoon in de leader voor. Bovendien vormen de puzzelstukken samen een portretfoto van de Mol. De mannen in het water namen de Mol "Op Sleeptouw", de titel van aflevering 1.

Afleveringstitels en meer:

"Uitgerekend", de titel van aflevering 2, refereert aan de Mol die er tijdens de opdrachten op uit is om zelf het beste te krijgen. Bij "Ver Tellen" probeert de Mol zo min mogelijk geld te verdienen door verkeerde antwoorden te geven. En bij "Uit Stralen" nam de Mol geld weg van het laserparcours. De kandidaten konden allemaal hetzelfde geldbedrag verdienen maar niemand heeft dat uitgerekend.

De titel van aflevering 3 was "Niet Gered". De Mol verloor de opdracht "Stapelgek" door de jokertoren te laten vallen. Tegenstander Evelien won drie jokers en de Mol had "drie tegen". Een anagram van de afleveringstitel. En bij de laatste opdracht "Op Treden" heeft de Mol het niet gered om in het bijzijn van de hele groep ervoor te zorgen dat ze voor 30 minuten zouden gaan, terwijl ze 45 minuten hadden afgesproken. Ook de opdrachttitels van deze aflevering wijzen naar de Mol. Bij "Vlag Uithangen" is de Mol in een shot te zien met de vlag van Colombia. En de Mol was "Stapelgek" door een blokje met het woord Mol erop op het voorhoofd te houden. Om met de woorden van de Mol zelf te spreken: "Je zou bijna denken dat het een aanwijzing is."

De afleveringstitel "Drukker Worden" verwijst naar de Mol die het in het hotel steeds drukker ziet worden na de executie op de daken. En verderop in aflevering 4 wordt er tijdens de opdracht "Serenade" ook gehint naar de identiteit van de Mol. Op een balkon staat de tekst: "Het balkon van Merel eindigt op 13". De dertiende letter van het alfabet is M. De M van Mol en Merel. Bovendien staat de Mol tijdens de opdracht op het goede balkon en zegt dan letterlijk: "Ik sta goed. Ik sta sowieso goed want ik sta op 13." Een verwijzing naar haar voorkennis en dus naar haar identiteit. Maar een Mol zou dat natuurlijk nooit doen. En dus staat ze op het einde van de opdracht op het verkeerde balkon.

De titel van aflevering 5 was "Verblindend". De Mol verblindt Robèrt door samen met hem de opdrachten "Straatbeeld" en "Sleutelhanger" goed uit te voeren. Hij ziet haar niet langer als hoofdverdachte en valt af.

Aflevering 6 heeft als titel "Uithalen". Het is een verwijzing naar het uithalen van een Mollenstreek tijdens de opdracht "Links/Rechts". Op het einde van de opdracht bedraagt het totaalbedrag van de enveloppen 1200 euro, terwijl er 1900 euro te verdienen viel. Wie dat had uitgerekend, een verwijzing naar de titel van aflevering 2, had kunnen bedenken dat er tijdens de opdracht "Uitstralen" geld is verduisterd dat nu goed van pas kwam. De Mol haalde hoge geldbedragen uit haar enveloppen en stopte er lagere in. De titel van aflevering 9 was "Drijfveer". Bij de opdracht "Stamhoofd" kwamen er houten schijven voorbijdrijven die door de Mol in het water zijn gegooid, het hoedje van de Mol dreef weg en later was de Mol in beeld met een veer. Daarnaast waren bij de opdracht "Doordraaien" niet alleen de platen van de kandidaten te horen maar ook de volgende nummers: 24k Magic, I’m Coming Out, Vision of Love, Ride Wit Me. De eerste letters van de laatste woorden vormen MOL M. Een directe verwijzing naar Mol Merel. En tenslotte, tijdens dezelfde opdracht was alleen de guilty pleasure van de Mol niet te horen. Een mol houdt zijn pleziertjes liever geheim.

WIDM 20

Hint 1. Rob identificeerde zichzelf in de eerste aflevering met het getal 20 door op de markt te wijzen naar het geldbiljet van 20 euro. Hij geeft aan: ik ben de twintigste Mol.

Hint 2. Niet alleen de kandidaten maar ook de kijkers krijgen tijdens de opdracht met de waaiers de kans om de Mol te ontdekken. Op het moment dat de waaier met de tekst "de Mol is hier" te zien is, staat ook de Mol in beeld.

Hint 3. Ook dit jaar verwijzen de titels van alle* afleveringen naar de Mol. De titel van aflevering 2 is "tegendraads". De Mol loopt tijdens de opdracht op de dam de verkeerde kant op met de kabels. Een tegendraadse actie. In aflevering 4 met de titel "misleid", misleidt de Mol Buddy door tijdens de opdracht "verkeerd" zijn route in een andere volgorde door te geven. "Aangeraakt" was de titel van aflevering 5. Waarin de Mol letterlijk in volgorde de letters M, O en L aanraakt. In aflevering 7 tijdens de opdracht "mol laser" was het de Mol die de kandidaten direct aansprak. En tijdens zijn eigen speelronde noemt hij de namen van al zijn tegenstanders. De titel van deze aflevering is "tegenstander".   

*De overige afleveringstitels zijn nooit verklaard.

Hint 4. In de opdracht "verkeerd" zit nog een aanwijzing naar de Mol. Als je van de straatnamen die aan het begin getoond worden de eerste, tweede, derde en vierde letter achter elkaar zet, lees je: mol r. Een hint naar de eerste letter van de naam van de Mol.

Hint 5. Tot slot zegt Rik in aflevering 6: "De Mol is dus tevreden." Een verwijzing naar de tatoeage "tevreden" op de arm van de Mol die dit seizoen meerdere keren te zien was.

WIDM 20b (Renaissance)

Het was de Mol zelf die de teksten op de spiegels van de allereerste opdracht schreef. Het handschrift van Jeroen was voor de slimme speurder dus direct te herkennen geweest.

Verder zijn er in deze jubileumserie geen verborgen hints gestopt.

WIDM 21

Afkomstig van wieisdemol.nl:

De titels van de afleveringen verwijzen als vanouds allemaal naar de Mol. Ook zitten er nog andere geheime aanwijzingen in de uitzendingen.

Aflevering 1

De eerste aflevering heet 'Gelijk'. In alle drie de opdrachten komt er meteen een aanwijzing naar de Mol:

- Gelijk zodra het woord 'Mol' valt.
- De Mol is gelijk de eerste die geïntroduceerd wordt.
- En tijdens de Moltainbike-tocht is alleen de tekst op het bordje van de Mol exact gelijk aan de tekst op het invulbord aan het einde van de opdracht.

De jokerkaart. Die lijkt gelijk aan een originele jokerkaart, maar de 'i' op de Wie is de Mol? jokerkaart wijkt af. Zet je de 'i' in de originele positie, dan wordt de 'i' een minteken. Dan staat er: W min E. Oftewel: de 23e letter van het alfabet minus de 5e letter. Dus: 'De 18e letter' is de Mol? = R is de Mol. Waarbij de R verwijst naar Renée.

Nog een hint: de Mol is de enige kandidaat die op beeld het briefje van de Mol onder de deur doorschuift. Ze gaat niet in op het aanbod van de Mol en heeft ook groot gelijk, want een Mol is niet te vertrouwen.

Aflevering 2

De titel van aflevering 2 is 'Voorbeeld' of beter gezegd: 'Voor beeld'. De Mol is degene die tijdens de opdracht 'Om de tuin leiden' de camera bedient en zo voor beeld zorgt.

In diezelfde aflevering is bij de opdracht 'De dans ontspringen' een plattegrond te zien van het klooster. In een vleugel zijn er kamers met vrouwennamen; een referentie aan de dramaserie 'Vrouwenvleugel' waar de Mol een rol in speelt.

Aflevering 3

Aan het begin van de opdracht 'Kameraad' zegt de Mol: "We gaan eerlijk antwoord geven." Als Charlotte vervolgens zegt dat ze Renée heeft ingevuld als antwoord op de vraag: Wie is de Mol?, zegt de Mol: "Oh jee. Maakt niet uit. Heel goed." Renée geeft een duidelijke hint: Charlotte zit met haar verdenking heel goed.

Tijdens de opdracht 'Binnenvaart' gaat de Mol ondergronds, een grot in, omringd door oud-Mollen. Via de projecties vertellen alle kandidaten over vertrouwen. Alleen de Mol ontbreekt. Die is niet te vertrouwen.

Aflevering 4

Aflevering 4 had de titel 'Voor het zeggen'. Als je het voor het zeggen hebt, dan heb je de touwtjes in handen. Bij de opdracht ‘In vuur en vlam’ had de Mol letterlijk touwen in handen.

Aflevering 5

'Tot drie tellen', de titel van aflevering 5, verwijst naar de Mol die na de opdracht 'Zekerheid bieden' als eerste in een kamer zit en wachtend op Joshua en Splinter tot drie kan tellen.

In diezelfde aflevering draagt de Mol een broek met verfspetters. Dat refereert aan de voorkennis die de Mol heeft over de opdracht 'Wie, Wat…Waar?.'

Aflevering 6

De titel van aflevering 6 was 'Wegstoppen'. Je ziet de Mol haar joker wegstoppen. En op het einde van de opdracht
'Onder druk zetten', zie je de Mol het gepakte geld in haar broekzak wegstoppen.

Ook klopt de Mol tijdens de opdracht 'Ontsnappen' drie keer keihard op de deur van haar cel. Een verwijzing naar het kloppen op de deuren tijdens de allereerste opdracht van dit seizoen.

Tijdens de executie stelt Rik vast dat Renée (met haar gewonnen privilege) de enige is die zonder zenuwen bij de executie zit. Als hij vraagt of ze altijd al zonder zenuwen bij de executies zit, knikt ze bevestigend.

Aflevering 7

De zevende aflevering heeft de titel 'Aanwijzing'. Rik geeft in deze aflevering tijdens de executie een aanwijzing: "Dit is de laatste keer dat jullie in deze samenstelling bij elkaar zijn, met in jullie midden een Mol." En in het midden van de kandidaten zit Renée.

Tijdens de uitleg van Rik over de opdracht 'Zinvol' zie je een hele reeks kisten met woorden voorbijkomen. 'Renée klopt' verwijst wederom naar het kloppen op de deuren door de Mol bij de allereerste opdracht van dit seizoen.

Aflevering 8

De eerste opdracht van aflevering 8 heeft de titel: 'Voor joker staan'. De naam van de opdracht verwijst naar de Mol. Zij is de eerste die bij de puzzel met de jokerkaart staat en als ze een slinger aan de puzzel zou geven, 'in een klap'' voor joker zou staan.

Ook zit er een muzikale hint in deze aflevering, namelijk het nummer 'Lady in Red'. De Mol draagt bijna elke aflevering rode kleding en een rode tas.

Aflevering 9

De titel van de aflevering, 'Kaarsrecht', verwijst naar de Mol die als enige een kaars recht onder de envelop van de Mol houdt.

WIDM 22

Afkomstig van wieisdemol.nl:

In de eerste aflevering van dit seizoen zaten maar liefst vier aanwijzingen naar Everon verstopt. Voorafgaand aan de eerste opdracht vertelde Rik de kandidaten in welk team ze waren. Ingedeeld door de Mol: ‘Aftroeven’ of ‘Troeven’. De enige die niet te horen kreeg in welk team hij was ingedeeld, was Everon. Waarom? Omdat hij wist hoe het zat.
 
Ook droeg de Mol een shirt met op de achterkant ‘Bird 33’. Hier kun je meerdere hints uithalen. Dit 22e seizoen deden er 11 kandidaten mee: 22 + 11 = 33. Bij de opdracht ‘Avondklok’ moesten de kandidaten de klok op de tablets stopzetten op 11:22 uur: 11 + 22 = ook 33. En ‘Bird’ verwijst naar de Albanese vlag. Daar staat een tweekoppige vogel op. De Mol heeft ook twee gezichten.

Bij de deelopdrachten in de opdracht ‘(Af)troeven’ moesten de kandidaten stokken verplaatsen om een kloppende rekensom te maken. Er lag: 3-0=5. In die getallen had je de geboortedatum kunnen zien van de Mol: 30 mei. En wie proostte vervolgens triomfantelijk op het feit dat er na deze opdracht welgeteld 0 euro was verdiend voor de pot? Everon.
 
Op het einde van de opdracht ‘Reddingsactie’ in aflevering 6 geeft Rik de kandidaten een duidelijke aanwijzing: “Ik hoop dat jullie na deze opdracht meer te weten zijn gekomen over de Mol in jullie midden.” Wie stond er midden in het speelveld? Everon.

Ook als je kijkt naar de leeftijden van alle kandidaten uit dit seizoen is het Everon die in het midden staat:

Laetitia - 29
Sahil - 29
Hila - 29
Fresia - 30
Welmoed - 31
Everon - 39
Kim-Lian - 41
Glen - 42
Arno - 53
Thomas - 53
Suzanne - 59

En er was een ‘initialen hint’ naar Everon Jackson Hooi: De letters E en H zijn te zien in het patroon van het tapijt waar Rik op staat tijdens de uitleg van de opdracht ‘Carpet diem’, in aflevering 8. De eerste letters van de voor- en achternaam van de Mol.

VERWIJZINGEN IN TITELS
Heb je wel eens op de titels in de afleveringen gelet? Verschillende titels van de afleveringen en opdrachten verwezen naar de Mol.

Aflevering 2
De titel van aflevering 2 is ‘Zwijgen’. Bij de opdracht ‘Prikactie’ wil de Mol per se als laatste de jeep op om zo min mogelijk gouden ballonnen lek te prikken. En je kent het spreekwoord ‘spreken is zilver en zwijgen is goud’.

Aflevering 3
Aflevering 3 kreeg de titel ‘Nietszeggend’. Dit slaat op Everon die met de katapult een voetbal in het goede doel schoot, maar wiens schot uiteindelijk nietszeggend was omdat het werd vereffend met de foute goal van Arno.

Aflevering 5
Aflevering 5 heet ‘Kettingreactie’. Bij de opdracht ‘Uit de lucht gegrepen’ komt Everon niet los waardoor niet alleen hij maar ook Hila geen geld verdient voor de pot. Een kettingreactie.

En bij de opdracht ‘Zwanenmeer’ kan er door Everon en Laetitia een tijd lang niet via de portofoon gecommuniceerd worden met de anderen, doordat de Mol de portofoon in een onbewaakt moment op een ander kanaal zet. Ook een kettingreactie.

Aflevering 8
‘Mollenvanger’ is de titel van aflevering 8. Uit dat woord kun je van alle kandidaten die toen nog in het spel zaten, alleen de naam van de Mol halen: Everon.

Daarnaast waren er dit seizoen een aantal opdrachttitels die naar Everon verwezen: ‘Net of net niet’, ‘Binnen en buiten bereik’, ‘(Af)troeven’. Een hint naar de soap waarin hij als acteur te zien is, die ook bestaat uit tegenovergestelde woorden: Goede Tijden, Slechte Tijden. En waarvan in aflevering 7 de uitzendtijd te zien was op de klokkentoren in het kasteel van Gjirokastër: van acht uur tot net iets over half negen.