Verslag aflevering 2

Nederland in Japan

Molcrazy

Aan het begin van deze aflevering vernemen we van Pieter Jan dat de groep erg fanatiek, vrolijk en sociaal is. In WIDM geraak je echter alleen maar in de finale door hard, egoïstisch en slim te spelen. Benieuwd of de animositeit tussen de kandidaten hoog oplaait.

Dag 2, Nagasaki
De kandidaten zitten in een tram en moeten drie teams van drie vormen. Per team krijgen ze een enveloppe waarin locaties zitten. Op deze locaties kunnen ze kokers vinden. Ze mogen deze kokers pas open maken wanneer ze terug in de tram zijn. Elke groep kan twee kokers vinden. Ten laatst om 15u30 moeten ze terug in de tram zijn want anders is de opdracht mislukt.

De eerste groep bestaat uit Erik, Arjen en Kim. Barbara, Hind en Frits vormen de tweede groep waardoor Tim, Manuel en Sanne in de laatste groep terechtkomen. De teams stappen één voor één uit en beschikken over een Japanse tekst en tramkaartjes. De Japanse tekst is een aanwijzing om de kokers te vinden maar het Japans vertalen is erg moeilijk. De kandidaten vragen raad aan de plaatselijke bevolking maar de meeste Japanners kunnen geen Engels en zijn eerder terughoudend. De derde groep (Tim, Manuel en Sanne) ontdekt dat één van de zinnen uit de Japanse tekst correspondeert met een zin op een straataanwijzing, namelijk ‘Hollander Slope’. Daar kunnen ze zeer waarschijnlijk een koker vinden.

Barbara, Hind en Frits vinden een koker op een Hollandse begraafplaats. Vervolgens gaan ze met een kabelbaan naar de top van een berg in de hoop de tweede koker te vinden. De derde groep heeft één koker gevonden en twijfelt wat te doen: op zoek gaan naar de tweede koker met het risico de tram te missen of met één koker de tram opgaan. Sanne vindt dat ze beter op de tram kunnen stappen met één koker dan dat ze twee kokers vinden en de tram missen. De groep besluit op de tram te stappen waar Manuel de koker opent: de aanwijzing luidt ‘Washington’. Nadat Erik reeds de eerste koker gevonden had, vinden Kim, Arjen en hij ook de tweede koker. Hun aanwijzingen luiden ‘Florence’ en ‘Rodin’.

Als de kandidaten van team één en twee op de tram zitten en ze de aanwijzingen uitwisselen, ziet Erik opeens een laptop staan. De anderen hadden de laptop niet gezien, zeggen ze. De kandidaten zoeken een link tussen de aanwijzingen en denken dat ze verwijzen naar iets in Nagasaki. Ze denken aan de atoombom die tijdens de tweede Wereldoorlog op Nagasaki viel en proberen deze gedachte aan een locatie te linken. Dan komt het laatste team de tram binnengewandeld. Hun aanwijzingen zijn ‘oranje’ en ‘Lennon’. Ze moeten snel denken nu want ze moeten op tijd uit de tram stappen om binnen de tijd de eindlocatie te bereiken.

De naam ‘Lennon’ linken ze aan ‘peace’ wat ze associëren met het ‘Peace Park’. Nederland had destijds een beeld aan Nagasaki geschonken omwille van de oorlogsslachtoffers. Er rest de groep nog slechts tien minuten maar iedereen doet rustig aan. Frits pept zijn medekandidaten op: er kan immers geld verdiend worden voor de pot. Eenmaal de groep bij het beeld arriveert, zien de kandidaten Pieter Jan bij het beeld staan. Ze hadden nog één minuut en twintig seconden over dus de opdracht is geslaagd! Ze verdienen 2500€ voor de groepspot waardoor er 5500€ in kas zit. De kandidaten vinden rust in een hotel.

De volgende dag worden de kandidaten geblinddoekt in een bus vervoerd. Ze worden naar een kamer geleid waar ze Pieter Jan horen zeggen dat ze hun blinddoek af mogen doen. Pieter Jan staat op een scherm en vertelt de kandidaten dat ze nog altijd in Japan zijn, ook al lijkt dat misschien niet zo. Hij waarschuwt de kandidaten dat ze in een boze droom zijn terecht gekomen. De kandidaten bevinden zich in ‘Holland Village’, een soort spookstad. Ergens in het dorp ligt geld verborgen. De kandidaten mogen alleen of per twee naar buiten om dit geld te vinden maar ze moeten oppassen voor mannen in zwarte pakken.

Sanne en Arjen vertrekken als eersten. Op hun weg drukken ze op een rode knop. In het hoofdkwartier van de kandidaten verschijnt een stuk van de plattegrond va het dorp op een scherm. Ze moeten zoveel mogelijk stukken van de plattegrond doen verschijnen om te ontdekken waar het geld ligt. In het hoofdkwartier hangen ook vier televisieschermen waarop ze te zien krijgen wat vier camera’s buiten registreren. Onderweg ziet Sanne een deur open staan. Arjen liep er eerst voorbij maar wanneer ze binnengaan, ontdekken ze opnieuw een rode knop. De kandidaten moeten ten allen tijde oppassen voor de lasers van de mannen in het zwarte pak. Niet veel later zijn Sanne en Arjen eraan en is het de beurt aan Manuel en Hind om het dorp te verkennen.

Even later zijn ook zij eraan. Ondertussen denkt men in het hoofdkwartier dat er misschien maar één locatie is waar het geld ligt en dat de icoontjes op de plattegrond om bijvoorbeeld de carrousel aan te duiden, alleen dienen als referentiepunt. Kim en Tim vertrekken. Tim ligt vrij snel uit het spel. Kim rent door het dorp maar wordt ook buiten spel gezet. Daarna vertrekken Erik en Barbara. Na Barbara wordt ook Erik vrij snel uitgeschakeld. Alleen Frits zit nog in het spel. Hij weet dat hij twee opties heeft: ofwel rent hij als een razende door het dorp ofwel probeert hij de plattegrond te laten verschijnen door knoppen in te gaan drukken. Hij kiest voor de laatste optie. In de kerk vindt hij een knop die hij indrukt. Terug in het hoofdkwartier ziet hij dat er een euroteken verschenen is op een huis met gevels. Hij kijkt naar buiten en ziet dat er twee mannen voor het huis paraderen. Op het moment dat één van de twee uit het zicht is, gaat hij ervoor. Hij vliegt als het ware de trappen op en … hij strandt op twee meter van 3000€. Net voor hij het geld kon bereiken, werd hij uitgeschakeld. Het geld lag de hele tijd vlak om de hoek …

Door deze opdracht leek het of er niet alleen Nederlanders naar Japan verhuisd waren maar dat ook Nederland zelf in Japan te vinden was.

In de eerste aflevering had Pieter Jan vertelt dat het belangrijk was om twee dagen later een goede vriend te hebben. Hij vraagt de kandidaten zich nu op te delen in duo’s. Er ontstaat één trio bestaande uit Kim, Manuel en Hind. Manuel kiest voor Kim, Hind besluit alleen te gaan staan: wie weet, is het wel een voordeel. Pieter Jan roept Arjen, Kim, Hind, Erik en Tim bij zich. Hij zal jokers op tafel gaan leggen en zegt dat de jokers die de kandidaten pakken, voor hun vriend is. Alleen Hind speelt dus voor zichzelf. De kandidaten mogen zelf kiezen wanneer ze pakken maar ze mogen maar één keer pakken. In de eerste groep valt Arjen uit de boot: hij heeft geen jokers kunnen pakken. Vervolgens zijn Manuel, Sanne, Barbara en Frits aan de beurt. Wanneer iedereen behalve Manuel al jokers gepakt heeft, wacht Manuel net iets te lang: Pieter Jan neemt de drie jokers terug weg.

Vervolgens roept Pieter Jan de duo’s. Eerst komen Erik en Frits tegen over elkaar te staan. Zij vertellen eerlijk hoeveel jokers ze voor elkaar gepakt hebben en wisselen deze uit: Erik krijgt er één en Frits twee. Daarna zijn Manuel en Kim aan de beurt. Manuel beweert er drie te hebben gepakt, Kim één. Wanneer ze jokers moeten uitwisselen kan Manuel geen jokers geven en Kim besluit zelf haar joker te houden. Tussen Barbara en Arjen gaat het er opnieuw eerlijk aan toe: Barbara heeft er drie voor Arjen maar Arjen geen voor Barbara. Arjen besluit echter één joker aan Barbara te geven. Sanne en Tim vertellen elkaar één joker te hebben gepakt terwijl ze er allebei twee hebben genomen. Ze wisselen één joker met elkaar uit.

Het is tijd voor de test. De duo’s mogen op elkaars vingers kijken: terwijl de ene persoon de test invult, kan de andere toezien. Hind zit dus opnieuw alleen maar misschien geeft het wel een rustiger gevoel dan wanneer iemand kijkt hoe je de test invult. Nadat iedereen de vragen beantwoord heeft, is het tijd voor de onvermijdelijke executie:

Erik     GROEN!
Arjen   GROEN!
Tim      ROOD

Tim moet het strijdperk helaas verlaten. Nadat hij het geld van de groepspot aan Barbara heeft gegeven, verlaat hij zijn medekandidaten die verweesd achter blijven. Behalve de Mol natuurlijk …