Verslag aflevering 6

De weg naar boven, de weg naar de Mol?

Molcrazy
Dag 10, Yamagata
De kandidaten vinden het spijtig dat Hind de groep moest verlaten. Veel tijd om te treuren is er echter niet want er wachten hen weer enkele spannende opdrachten. De kandidaten trekken naar het 1200 jaar oude boeddhistische tempelcomplex van Yamadera. De kandidaten zullen de treden van de tempel moeten bestijgen. Slechts 1 iemand zal de top bereiken. Deze persoon moet een belangrijke beslissing nemen dus het is belangrijk om de persoon die het minst vertrouwd wordt als eerste achter te laten, de persoon die dan het minst vertrouwd wordt als tweede, …

De kandidaten beginnen aan de klim en besluiten Frits als eerste achter te laten. Niemand schijnt veel vertrouwen in Frits te hebben. Wanneer ze hem achterlaten, moet hij een keuze maken tussen 500€ en 1 joker. Pas later wordt bekend welke keuze hij gemaakt heeft. Erik moet als tweede achterblijven hoewel hij dit zelf niet leuk vindt. Zijn keuze bestaat tussen 500€ en 2 jokers. Kim wordt als derde achtergelaten en moet kiezen tussen 500€ en 3 jokers. Arjen moet net voor de top achterblijven en moet kiezen tussen 500€ en 4 jokers. Sanne bereikt de top als enige en krijgt van Pieter Jan de keuze tussen 500€ en 5 jokers. Haar keuze is van cruciaal belang: kiest ze het geld, dan komt dat geld in de pot en kunnen ook andere kandidaten een bijdrage aan de pot leveren indien ze voor het geld in plaats van de jokers gekozen hebben. Als andere kandidaten jokers gekozen hebben terwijl Sanne voor het geld gekozen heeft, dan krijgen ze deze jokers niet. Eveneens geldt dat wanneer Sanne jokers kiest, andere kandidaten die jokers gekozen hebben deze mogen houden maar dat er geen geld in de pot kan komen.

Sanne kiest resoluut voor de 5 jokers wat betekent dat er geen geld in de pot kan komen. Samen met Pieter Jan legt ze de weg terug af, ditmaal in neerwaartse richting. Ze komen bij Arjen en vragen wat hij gekozen heeft. Hij heeft 4 jokers gekozen die hij ook krijgt. Vervolgens arriveren ze bij Kim. Zij opteerde voor het geld dat jammerlijk genoeg niet in de pot terecht komt. Uiteindelijk hebben ook Erik en Frits voor het geld gekozen dat niet in de pot terecht komt. Na afloop van de opdracht ontstaat er tussen de kandidaten discussie over vertrouwen (Erik vindt dat hij naar de top had moeten gaan) en het verdelen van jokers (Arjen vindt niet dat hij zijn jokers moet delen met de anderen). Arjen is bereid 1 joker aan Frits te geven in ruil voor informatie. Frits gaat even nadenken over de deal.

Pieter Jan deelt ons mee dat er hoop is want de kandidaat die in de volgende opdracht de Mol in het vizier krijgt, kan de reis naar Tokyo niet meer missen. De kandidaten krijgen de mogelijkheid een fototentoonstelling te bekijken. Het zijn foto’s die plaatsen, gebeurtenissen, … afbeelden van de afgelopen dagen. Het is belangrijk voor de kandidaten om te denken aan de gedachte die erachter zit en aan de beelden. Frits start met de opdracht. Per 2 foto’s moet hij een keuze maken om te zien naar welke foto hij vervolgens moet gaan. Uiteindelijk belandt hij bij een telescoop, kijkt erdoor en ziet Erik. Arjen vertrekt vanuit dezelfde gedachte als Frits: hij volgt zijn Mol op de foto’s. Hij komt uit op Sanne. Kim ziet op haar beurt Arjen, Erik en Sanne komen allebei uit op Frits. Na afloop praten zowel Frits en Erik als Sanne en Kim met elkaar. Volgens Sanne haalt Kim de finale zonder jokers.

Dag 11, Mogami-gawa River
Pieter Jan heeft 2 duo’s nodig die in 2 kano’s zullen varen op het wilde deel van de rivier. Kim en Arjen vormen het ene team, Erik en Sanne vormen het andere team. De vijfde kandidaat moet plaatsnemen in het rustig deel van de rivier. Frits neemt deze taak op zich. De kano’s zullen op hun weg naar de finish – aangegeven door 2 rode vlaggen – muntjes in voorbijdrijvende jerrycans moeten steken. Het is belangrijk om naar de waarde van een jerrycan te kijken want niet alle jerrycans zijn evenveel waard. Uiteindelijk zullen ook de jerrycans de finish bereiken. Als Frits de jerrycans waarin een muntje zit, kan vangen in het rustige deel van de rivier dan gaat er geld in de pot.

Terwijl de kano-teams de jerrycans trachten te bereiken om er muntjes in te steken, probeert Frits de jerrycans op te vangen die de finish bereiken. Het verloopt matig. Regelmatig gaat er wat mis: zo laten Kim en Arjen een keer een muntje in het water vallen. Een mollenstreek? Uiteindelijk verdiend de groep 2500€ waardoor de groepspot op 15.400€ komt te staan. Na de opdracht ruilt Arjen de joker met Frits voor informatie. Frits vertelt Arjen dat hij op Kim zit.

Tijd voor de test. Arjen beweert voor Erik te gaan, terwijl Erik op Arjen stemt. Frits gaat in eerste instantie voor Kim hoewel hij Sanne achter de hand houdt als tweede verdachte. Sanne twijfelt sterk tussen Kim en Arjen en zet voor alle zekerheid 5 jokers in. Kim gaat voor Sanne.
Tijdens de executie staan de zenuwen wederom strak gespannen. Pieter Jan vraagt de groep om hem aan te kijken en alleen hem. Hij vertelt hen dat het niet noodzakelijk is om hun scherm te zien indien ze 1000€ uit de pot betalen. Frits hoeft zijn scherm niet te zien. Sanne hoeft haar scherm niet te zien ondanks het feit dat ze 5 jokers ingezet heeft. Ook Kim wil haar scherm niet zien. Arjen zegt Pieter Jan op ‘enter’ te drukken en krijgt een groen scherm te zien. Tot slot vindt Erik dat hij de reis naar Tokyo wel verdiend heeft en dat ook hij zijn scherm niet hoeft te zien. Het goede nieuws is dat iedereen naar Tokyo mag, het slechte nieuws is dat het de groep 4000€ gekost heeft waardoor de pot op 11.400€ komt te staan. De groep is verbaasd wanneer Arjen hen nog een hoop jokers laat zien. Ze gaan op weg naar Tokyo in de hoop de Mol te kunnen ontmaskeren …