Verslag aflevering 9

Zand schuiven en Ninja's knallen

En dan is het dag 14. De dag waarop de finale aanbreekt. Na het vertrek van Erik zitten alleen Sanne, Kim en Frits nog in het spel, dat bijna afgelopen is. Nog een paar opdrachten zullen de kandidaten spelen. En natuurlijk de laatste test. Die gaat bepalen wie het meeste over de Mol weet, en het spel uiteindelijk gaan winnen.

Maar eerst praten de kandidaten nog na over het vertrek van Erik, de vorige dag. Frits was best geëmotioneerd na het vertrek van Erik. Hij zag zijn maatje in het spel vertrekken, terwijl hij daar al die tijd veel informatie mee had gedeeld.
Toch gaat het spel door. Voordat de volgende opdracht begint gaan er even terug naar Nederland. Daar is ergens in de maand februari in een landhuis in Velsen de terugblik (de laatste aflevering) opgenomen. De eerste afvallers, Loretta, Tim en Manuel zijn daar nu al samen om na te praten over het programma. Ze praten over wie zij denken dat de Mol is nadat ze de afleveringen gezien hebben. Zo denkt Tim dat Sanne de winnaar is, Frits de Mol en Kim de verliezer. Maar helemaal eens met elkaar zijn ze het niet, het trio.

Terug in Tokio. De kandidaten krijgen elk 1 minuut om elkaar vragen te stellen. Frits heeft Sanne uitgekozen en ondervraagt haar over haar motief om mee te doen aan het programma. Hij wil weten of ze kandidaat of Mol wilde zijn bij de start van het programma.
Ondertussen zien we ook de eerste echte opdracht van deze aflevering. De namen van alle deelnemers zijn op een soort strandje levensgroot in het zand geschreven. De kandidaten moeten degene uitkiezen die het slimste is. Deze gaat naar Pieter-Jan die aan de andere kant van het strandje staat. De andere twee blijven achter op het strand.
Na wat gekibbel kiezen ze ervoor om Sanne naar PJ te sturen. Daar krijgt zij een aantal vragen, die ze via portofoon kan overleggen met Kim en Frits.

Als eerste wil Pieter-Jan weten hoe de Nederlandse handelspost in Nagasaki heet. Sanne heeft geen idee maar na overleg met de kandidaten op het strand antwoordt Sanne met Dutch Slope. Dan moet ze doorgeven dat ze vanaf het begin van de reeks namen, alle letters tot en met de D moeten wissen van het strand.
Terug bij de interviews ondervraagt Sanne nu Frits en later Kim. Ze wil van hen weten of ze gelogen heeft, hoe het hen afging en of hij ze leuk vonden om te liegen. Op de vraag of ze de Mol zijn, of dat ze überhaupt al weten wie de Mol is, antwoorden ze allebei ontkennend.

Op het strand heeft Sanne inmiddels de volgende vraag gekregen: Welke toren is negen meter lager dan zijn replica in Tokio? Sanne zegt Eiffeltoren en dus mogen de twee op het strand doorvegen tot de eerste E. Dan vraagt Pieter-Jan naar de naam van het typische Japanse stripboekje wat Arjen kocht in één van de vorige afleveringen. Na overleg blijkt dit Manga te zijn. Er zal dus verder geveegd moeten worden tot de M.
De volgende vraag luidt: Welke Japanse kunst beoefenden de Samurai niet? Kim weet het antwoord nog uit de schoolopdracht. Origami is het antwoord, en dus is de O de volgende letter. Lisse, is het antwoord op de vraag “Jullie gaan van Tokio tot...” en ook de L blijft staan. Kim en Frits staan ondertussen verwoedt al het zand weg te vegen op het strandje.

Kim zaagt Sanne ondertussen door over de stabiliteit van Sanne. Ook wil ze weten waarom ze zich totaal niet met het geld bezighoudt. Ook Frits is weer aan de beurt, die Kim ondervraagt. Hij wil weten waarom ze totaal niet reageert als er geen geld gewonnen wordt voor de pot. Andersom ondervraagt Kim Frits over zijn vriendschap met Erik.
Terug op het strand blijkt dat de overgebleven letters op het strand samen een woord gaan vormen. Frits denkt al snel te weten wat het woord is en als alle vragen gespeeld zijn, blijkt inderdaad dat ‘DeMolTien’ de juiste oplossing is. Dat levert de groep 2000 euro voor de pot op.

Die avond krijgen de kandidaten een laatste kans om nog 5000 euro aan de pot toe te voegen. Op een donker eiland, vol met agressieve ninja’s, ligt dat geld, verspreid. In het midden van het eiland staat een geldkist, waar het geld in bewaard kan worden tot het einde van de opdracht. Door middel van laserguns kunnen de kandidaten de Ninja’s uitschakelen. De Ninja’s kunnen de kandidaten vangen en vastbinden, waarna ze door een andere kandidaat kan worden bevrijdt.
Als het donker is start de opdracht. Het geld bevindt zich onder lampionnetjes die één voor één gaan branden. Door met zn drieën over het veld te lopen, weten de kandidaten alles in de gaten te houden. Met zn drieën brengen ze het eerste gevonden geld dan ook veilig in het geldkistje.

Komen ze even later terug met het volgende geld, blijkt het geld door de Ninja’s gestolen te zijn uit de kist. Sanne blijft daarom achter bij het kistje om het geld te bewaken, terwijl Kim en Frits weer het eiland op gaan op zoek naar lampionnetjes. Zo weten ze heel wat geld van het eiland te halen. Totdat Frits achter blijft bij de kist, en denkt dat er een Ninja aankomt. Hij schiet, maar raakt Sanne die daar samen met Kim staat. Sanne raakt daarom uitgeschakeld.
Kim gaat alleen verder, terwijl Frits bij het geld achterblijft. Ze schiet een paar Ninja’s neer maar vindt verder maar weinig geld. Dat wordt ze gevangen door een Ninja en kan ze niet verder spelen totdat Frits haar bevrijdt. Die gaat daarom op eigen houtje in de buurt van de kist op zoek naar wat geld tot het einde van de opdracht. In totaal weet de groep op deze manier nog 3050 euro voor de pot te verdienen.

Dan wordt de test gespeeld. Geen twintig, maar veertig vragen over de identiteit van de Mol over de afgelopen twee weken Wie is de Mol 2010 in Japan. Tegelijk maken ze de test, waarna de spannende uitslag volgt.
In Velsen staan afvallers Hind en Barbara na te praten over de serie, net zoals eerste Loretta, Tim en Manuel al deden. Hind verdenkt Sanne, Barbara denkt zeker dat Kim de Mol is. Beide denken ze dat Frits gewonnen heeft.
Dat zullen we snel weten. Als eerste komt Frits bij Pieter-Jan. Die laatste feliciteert hem met een brede glimlach, want Frits is de winnaar van dit seizoen en wint de pot van 22000 euro. En de Mol? Daar moeten we nog een week op wachten............