Archief molacties

WIDM 11: De molacties van Patrick

Patrick: "Vanaf aflevering 6 of zo vond ik het verschrikkelijk moeilijk. Ik kwam meer in het nauw. En ik heb gekozen vanaf het begin om me heel sociaal op te stellen, dat ligt natuurlijk ook heel dicht bij me, maar de laatste vier die begonnen steeds meer naar mijn kant toe te komen."

"Ik heb ontzettend genoten van het feit dat ik gewoon alle ritten in de kippenbus (aflevering 1) heb gezeten. Ik had een synthetisch pruikje op. Niemand heeft me gezien, daar ben ik van overtuigd. Het enige wat ik meteen zei: Horace heeft me recht aangekeken. Dat was mijn eerste ding dus ik zat op de toppen van mijn zenuwen natuurlijk. Het was doodeng. Ik kwam er uit en ik was helemaal bezweet."
 
"De bedoeling was om tijdens de vuurwerkopdracht (aflevering 1) al vrij snel met de decodering te komen. Dit hadden we thuis gerepeteerd. Maar Horace kwam met het systeem, dus ik was totaal in de war." Patrick merkt dan dat hij het vertrouwen van de groep heeft en hij besluit om de verkeerde envelop te kiezen. Patrick: "Ik wist welke het was en Karin zei nog dan doen we die. Ik wist gewoon: die moet het in ieder geval niet zijn. Dus ik dacht wacht effe volgens mij gaat dit wel goed. Want ik had het vertrouwen en ik kon het onder de ogen van iedereen doen."
 
Voorafgaand aan de opdracht in het theater (aflevering 2) spreken Art en Patrick onderling af dat ze elkaar verdacht gaan maken. Ze verwerken beide 'topo' in hun theatertekst. ('Tomeloos positief' bij Patrick en 'topografie' bij Art.) Achteraf gaat Art naar de smaak van Mol Patrick wat te fanatiek door met hun plan als hij er in het bijzijn van de hele groep op wijst dat Patricks verhaal wel heel vaag was. Art in een biecht: "Ik denk dat ie nu wel hoog op het lijstje staat bij mensen. En dat kan nooit kwaad volgens mij." Patrick: "Art Rooijakkers, dit is een bericht speciaal voor jou. Wil jij mij nooit meer zo laten schrikken? Hallo... Ik ben de Mol, weet je wel. Ik heb dat liever niet. We moeten de aandacht niet op mij vestigen, we moeten de aandacht op jou vestigen. Dat is de strategie. Ja?"
 
"Bij het mijnenveld (aflevering 3) had ik als Mol helemaal door kunnen stoten naar het einde toe en me met heel veel geld op zak dood kunnen laten schieten. Maar ja, dan had ik de hele tijd in dat overleg moeten zitten en had ik aan moeten sturen op geef mij al dat geld maar, ik doe het wel alleen. Deze Mol dacht weet je wat: ik laat me in het begin gewoon meteen uitschakelen, ik doe gewoon niet mee aan dit spel. De functie van de Mol is om geld uit de pot te spelen, dat is één. Maar belangrijker nog is om niet ontdekt te worden."
 
"Het levend stilleven (aflevering 2) was voor mij natuurlijk appeltje eitje. Het enige wat ik moest doen was vooraan in de rij gaan staan en een goed antwoord geven. Want er zullen heus wel anderen tussen zitten die een fout maken."

Bij het verven/plakken (aflevering 3) komt Patrick tegen het plan in bij de verfgroep terecht. Ze doen goed hun best en om de andere groep echt op een vals spoor te zetten bedenkt Patrick dat de schildering vroeger werk was van de man ernaast, uit 2008. Karin: "Dat was een briljante molactie." Ook probeert Patrick subtiel door te zetten dat het plakwerk Elvis moet voorstellen.

Patrick: "Bij de voorstelling (aflevering 3) heb ik geen mogelijkheid gehad om te mollen." Patrick bood zich meteen aan om publiek te ronselen, maar Art reageerde daarop direct dat Patrick zeker moest optreden. Patrick: "Ik zag geen kans en ik ben er vol voor gegaan omdat ik het ook heel erg leuk vond. Eerst sympathie kweken om de pot flink op te laten lopen om dan vervolgens flink wat eruit te halen!"
 
"Het was gelukt met de busrace (aflevering 4). Weliswaar niet op de manier zoals ik hem bedacht had: ik heb natuurlijk niet expres de versnellingsbak van onze lieve buschauffeur aan gort geholpen. Ik ben dan wel een Mol maar dat gaat me eigenlijk iets te ver."

"Het ravijn oversteken (aflevering 4) was natuurlijk fantastisch. Ik wist natuurlijk dat ik die hele opdracht niet zou halen. Ik dacht alleen: hoe ga ik dit doen? Ik kan helemaal doorlopen naar het midden toe en dan niet meer durven of gewoon ergens in het begin al. Daar heb ik voor gekozen. Min of meer een beetje gedwongen door het feit dat ik het echt best wel spannend vond. Dat vind ik overigens wel het moeilijk van de Mol: dat je oprechte emoties voelt die je eigenlijk niet oprecht gebruikt."

Op de vraag waarom Patrick Art een joker gaf antwoordt hij: "Ik wist er zitten er zoveel op Art, ik moet hem op een of andere manier in het spel houden, anders ben ik geschoten wild. Want hij is mijn dekmantel." Pieter Jan tegen Art: "Deze kneus moest een handje geholpen worden?"
 
Patrick: "Ik had met de foto-opdracht (aflevering 5) toch wel wat ogen op mij gekregen en ik werd toch wel een beetje uit de tent gelokt van hoe zit het dan: wie levert er nou een zwarte foto in? De Mol natuurlijk. Want als de Mol een foto maakt, waar gaat ie dan een foto van maken? Hij is stekeblind." 

Bij de wilde autotocht (aflevering 5) wil Patrick de verdachtmaking weer richting Art krijgen door hem geld weg te laten gooien. Maar Art draait het om en wil wel zien of Patrick het zelf zou doen. Art: "Ik dacht voortdurend: ik wil de kaarten op mijn borst houden en het initiatief bij de ander leggen, kijken wat die doet, dat was mijn tactiek." Patrick weet zich geen raad en gooit het geld niet weg.
 
"De Mol gaat nog iemand benaderen, maar het leek er bij het woord schrijven/lezen (aflevering 6) op alsof ik het voltallige leesteam benaderd heb, want wat die allemaal gedaan hebben... Dat was voor mij echt ideaal." Het schrijfteam komt niet verder dan 'E +' te lopen, maar toch roept Soundos ineens 'executie'. Patrick: "Toen dacht ik hoe is dit gebeurd? Want ik schrok me natuurlijk dood dat Soundos ineens executie zei." Gelukkig voor Patrick wordt er niet naar Soundos geluisterd en kiezen Art, Pepijn en Soundos voor het woord 'Mol'.
 
Patrick: "Ik ben zo'n fan van 'Wie is de Mol?'. Toen George geld in zijn zak stak, zo'n moment of glory moest ik ook nog ergens hebben." Het moment komt voor Patrick bij het spel met de kokers in de zee (aflevering 7) waar hij doet alsof hij een koker in de mand stopt en geld in zijn zak steekt.

Patrick: "Bij het opklimmen van de vulkaan (aflevering 7) waren we het er eigenlijk over eens om de kleinste kist van 600 euro te pakken. Totdat Art die kist oppakt en zegt die is eigenlijk veel zwaarder dan die andere." Toch voor de andere kist blijven pleiten was volgens Patrick zinloos. Patrick: "Op den duur is de groepsdynamiek zo dat er besloten wordt om die andere kist mee te nemen."
 
"De vuurtorenopdracht [aflevering 8] was voor mij wel erg leuk en spannend om te doen." Patrick doet net alsof hij de code niet ziet en alsof hij Karin die hem roept niet verstaat. Patrick: "Er was mij verteld: geen probleem, vanaf de vuurtoren zie je het strand niet dus doe alles op het strand, maakt niet uit, want als je iets op het zand schrijft dan zien ze het niet." Daarom dat Patrick onder druk van Karin toch maar gaat schrijven, er geen rekening mee houdend dat Anna vanaf de vuurtoren de cijfers in het zand toch kan zien.
 
In het verlaten ziekenhuis [aflevering 8] laat Patrick op het gegeven moment doodleuk de tekst op zijn borst zien aan één van de 'zware jongens'. Patrick: "We hadden een punt telkens als we overliepen van de ene naar de andere kant, dan was je de camera's (voor de monitoren) even kwijt."

Patrick loot zichzelf als degene die contact opneemt met de Mol. Patrick luierend in zijn bootje tussen de eilandjes (aflevering 9): "Dit is natuurlijk op en top relaxed hè voor een Mol zijnde. Ik had niet de Mol willen spelen op laten we zeggen, bijvoorbeeld IJsland. Een land wat alleen maar koud is en regen. Dan lig ik toch veel liever hier mijn geld te verdienen, of eigenlijk geen geld te verdienen."

>> Terug naar archief molacties. <<