Verslag aflevering 1

Een knallend begin...

Na 9 maanden is het eindelijk weer zover: Wie is de Mol is terug op de buis! Met een nieuwe look en tien nieuwe kandidaten, maar met wederom Pieter-Jan Hagens als presentator reist het mollencircus dit keer af naar El Salvador!

We beginnen in San Salvador, de hoofdstad van het midden Amerikaanse land. Een gekleurde bus rijdt door de stad. Één voor één mag er een kandidaat de bus instappen. De eerste kandidaat waarmee we kennis maken is Pepijn Gunneweg, Ashton Brother en presentator. Hij mag, als hij in de bus is, een envelop open maken. In de envelop zit een kaartje met vijf vragen, waarop hij het antwoord moet vinden, voordat hij de bus weer moet verlaten. De eerste vraag is “Wat is de naam van de geit in de bus?” Pepijn spreekt de man in de bus naast de geit aan en die weet hem te vertellen dat de naam “Tien Tien” is. De volgende vraag die Pepijn moet beantwoorden is: “Welke vlag staat er op de buitenspiegels van de bus.” Pepijn probeert de buschauffeur te storen, maar zonder veel succes. Op zoek naar de kippenmand wordt hij zelfs ondergeplast door de geit! Licht gefrustreerd, maar verbaasd over het feit dat alle vragen zo makkelijk waren, stapt Pepijn de bus weer uit.
De andere kandidaten krijgen dezelfde opdracht als Pepijn. Één voor één krijgen we hen voor het eerst te zien. De tweede kandidaat die de bus in mag is voormalig Peking Express-presentator Art Rooijakkers. Hij spreekt goed Spaans en hij vindt binnen no-time de antwoorden. Vol enthousiasme stapt hij de bus weer uit. Actrice Anna Drijver is de derde kandidaat. Ook zij gaat vol overgave te werk. Programma maker Karin de Groot mag na haar. De stress neemt bij haar de overhand, maar ze denkt alle antwoorden te hebben gevonden. Soundos El Ahmadi is de volgende. Ze is mega enthousiast dat ze mee mag doen aan het programma en gaat op zoek naar de antwoorden. Daarna maken we kennis met acteur en danser Jan Kooijman. Ook hij mag in de bus op zoek naar de antwoorden. Schrijfster Hanna Bervoets zien we amper in de bus, maar ze vertelt dat ze niet heel handig is. Acteur en regisseur Patrick Stoof moet duidelijk nog aan de chaos van El Salvador wennen, terwijl actrice Miryanna van Reeden zich afvraagt waarom ze niet achterin de bus moet komen. Tot slot ontmoeten we komediant , acteur en presentator Horace Cohen na een kort ritje er van overtuigd is dat hij alles weet.

Na de busrit is het tijd voor de eerste ontmoeting met Pieter-Jan. Hij gaat de kandidaten vragen stellen, waarmee ze geld voor de pot kunnen verdienen. Voor 10 euro aan Miryanna: “Hoeveel kippen zaten er in de mand?” Ze antwoord “4”en dat is goed. De tweede vraag ter waarde van 20 euro is voor Jan: “Welke vlag staat er op de buitenspiegels van de bus.” Hij antwoordt “de Amerikaanse vlag” en ook dat is juist. Voor 30 euro mag Hanna de 3e vraag beantwoorden. “Welke nationaliteit heeft de persoon op de 4e rij links?” Ze antwoord “El Salvadoriaans” en dat wordt goed gerekend. De vierde vraag, voor 40 euro, is voor Horace: “Hoe heet de geit?” Hij zegt “Tien tien” en dat is uiteraard goed! Dan is de vijfde en laatste vraag voor Karin: “Hoe hard kan de bus als er 80 personen in zitten? Karin antwoordt in eerste instantie “15”, maar Pieter-Jan wil meer weten. Ze maakt er dan “15 kilometer per uur” van, maar dat is helaas fout, want het is 15 mile per uur.
Om het goed te maken heeft Pieter-Jan echter nog een bonus vraag in de aanbieding. Als ze die vraag goed beantwoorden, kunnen ze 5000 euro winnen. Als ze de vraag fout hebben gaat er 5000 euro uit de pot. Ze kunnen ook besluiten geen antwoord te geven. De bonus vraag luidt: “Welke kandidaat zat er naast jullie nog meer in de bus?” De kandidaten kijken elkaar verbaasd aan. Onder leiding van Soundos en Horace wordt besloten geen antwoord te geven. Pieter-Jan meldt dan het antwoord: het antwoord is “De Mol”. Hij laat een geschokte groep achter…

Die avond zitten de kandidaten in de bus naar een voor hun nog onbekende bestemming. Na loting wordt besloten dat Patrick voorlopig de pot beheerd. De pot bestaat nu uit 100 euro. Niet heel veel dus.

Even later stappen de kandidaten uit. Ze bevinden zich in een voetbalstadion. Op de middenstip krijgen ze van Pieter-Jan de volgende opdracht, ter waarde van 2500 euro, uitgelegd. Er liggen 6 gekleurde papiertjes op tafel, en hiermee moeten ze een manier vinden om te communiceren. Ze hebben 15 minuten de tijd om een systeem te bedenken. Horace komt als eerste met een systeem, een variant op SMS-taal. Patrick vult hem aan, maar dat doet hij zo onduidelijk dat niemand er wat van begrijpt. Anna oppert een systeem van lid-, werk- en voornaamwoorden, maar dat wordt door een meerderheid afgewezen. Uiteindelijk komen ze weer terug bij optie 1 en dan is de tijd om.

Pieter-Jan voegt zich weer bij de groep. De groep dient zicht te splitsen. Er blijven 4 ontvangers bij de tafel staan om de boodschap van 3 andere duo’s te ontvangen. Jan, Karin, Hanna en Patrick blijven achter, terwijl Pepijn-Horace, Art-Soundos en Miryanna-Anna de duo’s zijn. Niemand weet echter wat er gaat gebeuren.
   
De duo’s krijgen elk één kaartje met twee namen die ze moeten gaan verzenden. Met een apparaat met knopjes kunnen ze de boodschap doorsturen. Het blijkt dat de kleuren via vuurwerk worden doorgeven. De verzenders hebben de grootste lol bij het verzenden van hun boodschappen, maar bij de ontvangers overheerst de stress. Karin kan haar aantekeningen niet lezen, Jan ziet de kleuren niet goed en Patrick is overdonderd door al het geknal. De letters die ze dan ook uiteindelijk hebben genoteerd komen niet in de buurt bij de namen van de kandidaten. Van Pieter-Jan krijgen ze een aantal mogelijke namenlijstjes. Ze besluiten een gok te wagen, maar die is helaas fout. Als de verzenders enthousiast terugkomen, moeten de ontvangers hen helaas mededelen dat er weer geen geld verdiend is.

De volgende ochtend is het tijd voor de derde opdracht. In het Palacio National gaan de kandidaten één voor één een wandeling maken. De wandeling gaat langs een reeks kostbaarheden. Deze kostbaarheden zitten in mandjes. Elke kandidaat mag er maar één pakken. De keuze is moeilijk, want teruglopen is verboden. Als Pieter-Jan vraagt wie er eerst wil, meldt Anna zich direct aan.
Anna begint. Als eerste komt ze een vrijstelling voor aflevering 5 tegen. Ze twijfelt lang, maar besluit hem uiteindelijk te nemen. Ze vervolgt haar route en komt geld, jokers en nóg een vrijstelling tegen, maar dan voor aflevering 3 + een medekandidaat. Het laatste mandje is leeg. Aan het einde wacht Pieter-Jan haar op. Ze mag de volgende kandidaat aanwijzen, en de andere inlichten over wat ze gezien heeft. Maar ze hoeft niet alles te vertellen. Anna besluit alleen over de vrijstelling van aflevering 3 te vertellen en Hanna te kiezen als volgende deelneemster. Dit in de hoop dat Hanna haar kiest als haar vrijstelling in werking gezet wordt. Ze loopt langs héél veel mandjes met jokers, maar weerstaat de verleiding en komt uiteindelijk de bewuste vrijstelling tegen. Hanna besluit Horace als volgende kandidaat aan te wijzen, omdat ze denkt dat hij de Mol is. Horace komt de jokers tegen en besluit deze te nemen. Aan het einde van de route ziet hij echter nóg een vrijstelling liggen. Hij baalt, maar omdat er vrijstelling + ? staat, hoopt hij dat de vinder hem mee wil nemen. Hij stuurt Pepijn op pad.

Pepijn gaat inderdaad voor de vrijstelling en laat de jokers en het geld voor wat het is. Horace vertelt de dames dat hij heeft vertelt dat er jokers in het spel zitten, en de dames denken nu dat het geld gaat blijven liggen. En dat blijkt te kloppen. Maar eerst zaait Pepijn verwarring bij de overige kandidaten door te zeggen dat er wel iets in het laatste mandje zit. Jan pakt vervolgens 3 jokers, maar komt erachter dat er nog een mandje is waar meer jokers in zaten. Hij deelt die informatie met Art, op voorwaarde dat hij één van die jokers krijgt. Art gaat akkoord. Er blijkt vervolgens nog één mandje met jokers te zijn. Art past dezelfde tactiek toe als Jan en leidt Patrick naar het laatste mandje met jokers, op voorwaarde dat hij er één krijgt. En dan zijn alleen Soundos, Miryanna en Karin nog over.

Soundos mag eerst. Alle jokers en vrijstellingen zijn weg. Ze komt langs 2x 3000 euro, maar ze kan de opmerking van Pepijn niet uit haar hoofd krijgen en besluit bij het laatste mandje te gaan kijken. Haar teleurstelling is groot als ze realiseert dat deze toch leeg is. Voor Karin en Miryanna is het vervolgens eenvoudig, zij pakken 2x 3000 euro, zodat er toch nog geld in de pot komt. Na aflevering 1 is er uiteindelijk 6100 euro verdiend. Dit had veel meer kunnen zijn.
   
Dan is het weer tijd voor de test en executie. Pepijn hoeft zich geen zorgen te maken, want hij heeft een vrijstelling te pakken. Voor de rest is het wel spannend. Pieter-Jan typt één voor één de namen in. Art? GROEN Karin? GROEN Horace? GROEN Miryanna? GROEN Anna? GROEN Hanna? GROEN Patrick? GROEN En dan zijn alleen Jan en Soundos nog over. Jan gaat eerst en ook zijn scherm kleurt groen. Soundos wil haar spullen al pakken, maar dan onderbreekt Pieter-Jan de executie. Pepijn heeft namelijk een vraag gekregen (de betekenis van de vrijstelling). Hij kan namelijk de rest van de groep meenemen naar de volgende aflevering. Als het scherm bij Soundos GROEN kleurt heeft hij ja gezegd … en dat gebeurt ook! Er is geen afvaller in aflevering 1 van Wie is de Mol 2011. Dus na 50 minuten speuren zijn er nog steeds 10 verdachten. Op 13 januari gaan we verder.