Verslag aflevering 10

De toekomst bepaald

       

De finale van Wie is de Mol is begonnen … met 4 kandidaten. In de laatste test kregen Karin, Soundos en Art vragen over een bomen opdracht, een opdracht uit de toekomst. Voordat de executie begint, hebben de kandidaten één kans om die toekomst naar hun hand te zetten. De kandidaten spelen de bomenopdracht, met als inzet natuurlijk geld voor de pot, maar uiteraard ook hun Mol de juiste acties te laten uitvoeren, waardoor ze meer vragen goed hebben. En die juiste vragen kunnen cruciaal zijn om de finale te halen…

Allereerst bepalen de kandidaten wie op de grond blijft en wie de bomen in gaat. Dit was één van de vragen bij de laatste test. Zowel Art als Soundos hebben hun Mol op de grond geplaatst. Als Karin voorstelt de bomen in te gaan, besluit Soundos mee te gaan. Hierdoor blijven Art en Patrick op de grond.

Karin en Soundos leggen tussen de bomen via kabels en paden een parcours af. Als glijdend gooien zij beiden allebei 2x een ‘bom’ naar beneden. Deze ‘bom’ moet in de buurt neerkomen van een rood vlaggetje, en bij dit vlaggetje kunnen Patrick en Art geld rapen. Het geld wat bij Pieter-Jan wordt ingeleverd komt in de pot. Alle kandidaten hebben zo hun strategie tijdens de aflevering. Karin wil zorgen dat de Mol geen geld raapt, dus gooit ze haar bommen zoveel mogelijk in het struikgewas. Ook Art wil dat de Mol geen geld raapt en duikt daarom steeds voor Patrick op, als hij probeert het geld te pakken.
Als Patrick het laatste vlaggetje ziet en het geld wil rapen, houdt Art hem tegen. Hij wil zelf het geld pakken. Patrick, die een vrijstelling heeft en daarom de test niet heeft hoeven maken, probeert Art uit te horen. Patrick vermoedt dat Art en de vrouwen vragen over hem gehad hebben en dat Art daarom het geld wil pakken. Art probeert er omheen te draaien, maar komt er niet onderuit Patrick te vertellen dat het voordelig voor hem is, als hij het geld pakt. Uiteindelijk laat Patrick het geld voor Art liggen. De heren vinden in totaal uiteindelijk €1800,- en leveren dit bij Pieter-Jan in.

De dames proberen Art en Patrick uit te horen wie het geld heeft opgeraapt. De heren draaien er omheen en zeggen dat ze samen geld geraapt hebben. Patrick weet nu helemaal zeker dat er vragen over deze opdracht in de laatste test zaten. Als Pieter-Jan het gewonnen geld wil overhandigen, wil Patrick dit aannemen, maar de groep vindt dat penningmeester Soundos dit moet pakken. Hiermee is ook de laatste toekomstvraag beslecht. De opdracht is gespeeld, de toekomst gemaakt en het is tijd voor de executie.

Patrick is al zeker van de finale en de groep gaat nu uitvinden wie er naast hem in de finale komt. Art krijgt als eerste zijn scherm te zien en die kleurt … GROEN! Één van de dames zal moeten vertrekken. Het volgende scherm is voor Karin en deze is … ROOD! De KRO presentatrice neemt het gelaten en neemt afscheid van de groep. Patrick is verbaasd, want hij ziet zijn Mol vertrekken. Soundos verliest haar beste vriendin en , zoals ze zelf zegt, mental coach. Ze wordt getroost door Art en Patrick. Karin denkt dat ze te veel op Art vertrouwt heeft en daarom de finale heeft misgelopen. De toekomst zal het uitwijzen. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat Soundos, Art en Patrick de finalisten van Wie is de Mol 2011 zijn!

    
De kandidaten reizen af naar Managua, de hoofdstad van Nicaragua om de finale te spelen. De kandidaten krijgen ieder hun eigen kamer om zich voor te bereiden op de laatste test. Op de kamer van Art ontstaat nog even een kussengevecht, wat aangeeft dat we toch met een hechte groep te maken.

De volgende ochtend bereiden de kandidaten zich allen op een eigen manier voor op de laatste test. Soundos probeert alle feitjes die ze van Patrick weet in haar hoofd te stampen. Ze denkt dat ze een achterstand heeft op Art. Ze heeft niet alles opgeschreven en daarnaast heeft Art veel met Patrick op een kamer gezeten. De heren besluiten naar de kapper te gaan om hun baard te scheren. Art zet nog even bij Patrick het mes op de keel om te vragen Wie de Mol, maar Patrick laat niets los. Terug in het hotel bestudeerd ook Art voor het laatst zijn molboekje. Hij heeft zoveel feitjes opgeschreven dat hij denkt dat hij over 2 jaar nog alles heeft. Patrick denkt dat zijn molboekje veel geld kan opleveren op de fandag. Goede suggestie?
De groep gaat op weg naar de finale locatie. De groep wordt afgezet in een oude ruïne waar de finale wordt gespeeld. Het is tijd voor de laatste test. De eerste vragen bestaan uit voorwerpen uit de serie. De kandidaat moet zoeken welk voorwerp, bij zijn of haar Mol past. Soundos mag als eerste. Ze denkt dat Patrick de mol is. Ze hoopt dat ze genoeg informatie heeft verzameld. Patrick gaat als tweede. Hij denk nu dat zijn maatje Art de Mol is. Hij hoopt dat hij genoeg weet, omdat hij lange tijd op Karin zat. Art gaat als derde. Ook hij verdenkt Patrick.

Dan is het spel voorbij. De kandidaten melden zich bij Pieter-Jan. Pieter-Jan vertelt de kandidaten dat ze er achter gaan komen wie de winnaar is, wie de verliezer is, en vooral natuurlijk, wie de Mol is. Pieter-Jan begint bij Soundos. Als Soundos de winnaar is, heeft ze zichzelf veel geld gekost, door opdrachten niet te doen. Maar als ze de Mol is, heeft ze de pot flink geplunderd. Maar Soundos is de Mol niet … en ze is ook niet de winnaar …

Dan blijven Art en Patrick over. Art is volgens Pieter-Jan een berekende speler, die complotten sluit en bondgenoten laat vallen als het nodig is. Is dat de juiste strategie voor een winnaar, of misschien wel voor een Mol? Patrick is vriend van iedereen, maar ook onhandig. Hij is vriend geworden van de Mol … of is het dat zelf. Wie is de Mol?
   

Dat zien we volgende week, in de laatste aflevering van Wie is de Mol 2011!