Verslag aflevering 3

Verdeel en heers

Na het vertrek van Hanna zijn de kandidaten afgereisd naar Ataco, in het zuidwesten van El Salvador.


Opdracht 1 –  Schilderen en plakken

De groep wordt opgesplitst in 2 groepen. Een plak- en een schilder-groep.

De plakkers: Art, Karin, Jan en Pepijn
De schilders: Anna, Patrick, Miryanna, Horace, Soundos.

Het dorpje Ataco staat bekend om zijn schitterende muurschilderingen. Op 1 van de muren mogen de kandidaten met de schilderopdracht een muurschildering maken. Er komt na afloop een kenner langs om te kijken of hij het kunstwerk kan ontdekken, aldus Pieter Jan.
Vol enthousiasme gaat de groep aan de slag.
Vooral Anna blijkt een uitstekend schilderes te zijn.
In de bus gaat Pieter Jan met de plakkers op weg naar een groot billboard.
Onderweg noemt hij 4 namen: Rembrandt van Rijn, Johan Cruyff, Koningin Beatrix en Pieter Jan Hagens.

Ze maken een keuze uit de 4 namen: koningin Beatrix gaat het worden.
Vervolgens krijgen ze een afbeelding met  vierkantjes, waarop een foto van de gekozen persoon is uitgebeeld in wit-, zwart- en grijstinten. Die moeten ze op het levensgrote reclamebord plakken. De bedoeling is  dat de andere kandidaten later zullen herkennen wie het is. Ook deze groep gaat druk aan de slag, waarbij vooral Karin het nodige prutswerk verricht.
Ook Jan trekt zich niet veel aan van de aanwijzingen die Art geeft. Het levert leuke woordenwisselingen op, die verdacht veel op ruzie lijken.
                                                     
Een hevige regenbui maakt een grote chaos van het plakwerk. Van een afstand bekeken, merkt  Art op dat Bea een heel breed hoofd heeft. Jan maakt de opmerking  dat het kunstwerk in ieder geval niet lijkt op Johan Cruyff, Pieter Jan Hagens of Rembrandt van Rijn.

De muurschildering wordt gesigneerd met de naam van het vriendje van Miryanna: Gus met het jaartal 2008 erachter.
Als de muurschildering klaar is, blijkt dat hun schilderij ook door de andere kandidaten moet worden herkend
Het kunstwerk wordt door Karin bestempeld als “simpel”.  Dat kan het dus niet zijn. Bovendien staat er het jaartal 2008 bij. Ze houden halt bij een mooie muurschildering, die echter door een andere kunstenaar is gemaakt…..  en nog niet helemaal “af” was.
Wat de schilders dus niet doorhadden, was dat de “kenner” die langs zou komen, hun eigen medekandidaten waren.
Patrick maakt de opmerking bij het plakwerk: “Ik vind dit Jip en Janneke, maar dat is het vast  niet. “
Miryanna roept al snel de naam Beatrix. Tenslotte kiest de groep ervoor om die naam dan ook maar te geven aan Pieter Jan.
Dit levert 1000 euro op voor de pot.Totaalbedrag: 10.100 euro.
Opdracht 2 - Allemaal theater
De opdracht is: Geef over anderhalf uur een spetterend optreden van minstens een kwartier en zorg ervoor dat er 200 mensen op het plein naar de voorstelling komen kijken, gevolgd door een daverend applaus.  Dat levert € 1000,- op en elke persoon extra levert € 5,- op.


Het optreden wordt uitgevoerd door: Horace, Pepijn, Soundos, Patrick en Anna.
Deze kandidaten gaan de voorstelling voorbereiden.

Jan en Art gaan als duo op pad om toeschouwers te ronselen, net zoals  Miryanna en Karin.
Art en Myrianna spreken vloeiend spaans, dus dat ronselen moet geen probleem zijn.

De lessen op de school waar Jan en Art terecht komen stoppen om half 6. Aangezien dan ook de voorstelling begint, zou dit wel eens een probleempje kunnen opleveren, bedenkt Jan.
Jan vraagt stiekem aan een leraar van de school, of hij de kinderen tien minuten eerder vrij zou willen geven, zodat de kinderen op tijd bij de voorstelling kunnen zijn. Dit roept wel wat vragen op bij Art, die zich afvraagt wat Jan besproken heeft met de leraar.

Miryanna en Karin lopen een muziekschool binnen, in de hoop daar veel toeschouwers te kunnen vinden.

Intussen zijn de theatermakers druk in de weer met het voorbereiden van de voorstelling.
Voor de vuurblaasact van Pepijn is petroleum nodig. Jan en Art rijden een heel eind met een bewoner van Ataco mee, op zoek naar petroleum. Er is haast geboden, want de voorstelling moet over 15 minuten beginnen……
Net op tijd zijn ze terug, om te zien dat het plein nog niet echt vol stond met toeschouwers.

Als 2 professionel clowns beginnen Pepijn en Patrick met hun stukje theater. Al snel hebben ze de lachers op hun hand, met de sterke tekst ola, ola, olaaaaaaaaa.
Horace in zijn feestelijke jurkje en grote tieten, maakte het plaatje compleet.


Het plein loopt vol met toeschouwers, en ineens is daar Anna als Julieta op zoek naar haar Romeo……… Jan.
De oooooooooo’s en aaaaaaaaaaaaaa’s zijn niet van de lucht. Alle meisjes vallen in katzwijm bij het zien van deze hunk.

Soundos besluit met een “blikjes-act”
De voorstelling van onze kandidaten wordt beloond met een daverend applaus!


Pieter Jan komt met het goede bericht: de show begon met 170 toeschouwers, en had aan het eind 228 mensen die stonden te applaudisseren.
Dat leverde het mooie bedrag van € 1140,--!

Na afloop was Jan even zoek……… Die zat op de rand van het podium, omringd door de lokale damesbevolking die maar wat graag met hem op de foto wilden, of een zoen van hem probeerde los te bedelen!
Opdracht 3 - De Hotelkameropdracht
Bij aankomst in het hotel worden de kamers verdeeld. Wie deelt de kamer met wie?
Eén kandidaat zal alleen in een kamer moeten slapen. Patrick had al 2 nachten alleen geslapen (vanwege zijn gesnurk), dus vindt Horace dat nu een ander aan de beurt is. En hij besluit dat hij dat zelf maar moet zijn.
Eenmaal aangekomen in de kamers blijkt dat de deur achter hen in het slot valt en dat hij alleen van buiten kan worden geopend en van binnen alleen met een sleutel. Maar waar is de sleutel?
Op de bedden ligt de opdracht.
De opdracht is geslaagd als alle kandidaten buiten hun kamer staan. Als dit niet lukt, dan moet Horace, die alleen in de kamer zit, alle bagage halveren....
De kamers zijn onderling met elkaar verbonden met een camera en een monitor. Kamer 1 kan zien wat er in kamer 2 gebeurt en kamer 2 ziet wat er in kamer 3 gebeurt enzovoort, tot het eind van de cyclus: kamer 5 ziet kamer 1.
De eerste  kamer  weet ook waar de sleutel van de tweede kamer  ligt etc etc, maar om dit duidelijk te maken aan de personen in die tweede kamer, moet er in diezelfde  volgorde worden gecommuniceerd.
Om een lang verhaal kort te maken: ze kunnen allemaal te weten komen waar de sleutels verstopt zijn, als er maar goed begrepen wordt van wie naar wie toe de boodschap wordt overgebracht.
Het duurde wel even voordat iedereen doorhad dat ze niet elkaar zagen, maar in serie geschakeld stonden. Patrick en Pepijn waren de eersten die dit doorhadden.
Als Horace door heeft dat communiceren op deze manier niet lukt, besluit hij de bagage van de kandidaten te gaan doorzoeken.
Art heeft niet goed gelezen waar de sleutel van Soundos en Anna vertopt is. Hij wijst  naar de badkamer, terwijl de sleutel achter de spiegel zit geplakt……… Wordt hier gemold?

Twee minuten voordat de opdracht afgelopen is, hebben Soundos en Anna eindelijk door hoe het werkelijk zit.

Art en Jan vinden de sleutel onder het bed, en kunnen naar buiten.
Bij Patrick en Pepijn vindt een ware veldslag plaats. De kamer wordt compleet op zijn kop gezet.

Einde opdracht. Pieter Jan gaat bij Horace langs en zegt dat de opdracht is mislukt. Horace krijgt de taak om de bagage van de deelnemers te halveren.
Horace is niet bepaald blij met de opdracht. Zoals hij zelf zei: “Ik vond het geen leuke opdracht. Totaal niet”, terwijl hij tegen één van de tassen schopt, en bromt: “fuuuuuuck”.
Het gewroet in de koffers van anderen vindt hij maar niks.

Pieter Jan haalt daarna de overgebleven deelnemers uit de kamer, behalve Jan en Art die al op de veranda zitten te wachten. Zij waren tenslotte wel ontsnapt uit hun kamer.
Horace zet alle bagage buiten en zegt triomfantelijk: “ik heb gekozen voor de bagage van de dames……………… en……… mijn eigen tas!”


Daarna mogen de kandidaten van Pieter Jan hun bagage voor € 500,- per persoon terugkopen. Dat leverde natuurlijk weer de nodige discussies op. Uiteindelijk werd besloten de koffers allemaal terug te kopen. Tweeduizend euro weer uit de pot…………..


Het totaalbedrag aan het eind van aflevering 3 is € 9240,--.
Test en de executie
Als eerste is Miryanna aan de beurt. Zij heeft op haar lijstje met “verdachten”: Karin en verder is het “out of her head”.
Anna volgt met als verdachte kandidaten: Karin, Art en Soundos.
Soundos twijfelt heel erg aan Anna, maar Patrick blijft verdachte nummer 1.
Horace volgt en daarna Art die nog twee jokers heeft. Hij twijfelt heel erg over Patrick. Jan heeft nog steeds 3 jokers in zijn bezit (die had dus niet alles ingezet in aflevering 1).
Patrick vindt het bijzonder dat Pepijn nog geen geld in het laatje heeft gebracht.
Karin gaat voor de volle 100% voor Horace als mol. Het kan gewoon niet missen, aldus Karin.
Volgens Pepijn is Horace de mol niet. “Absoluut niet.”

Pieter Jan zit weer aan zijn wekelijks executie-tafeltje.
                            
Patrick krijgt als eerste een groen scherm, net zoals Pepijn, Soundos en Jan.
Dan komt Horace:      …….. R O O D ……………….
Het muziekje onder de stukje film klonk al onheilspellend.

Stomverbaasd en vol ongeloof nemen Pieter Jan en de deelnemers afscheid van Horace, waarbij Pieter Jan nog de opmerking maakt, dat nog 1 persoon net zoveel fouten had gemaakt, maar de test alleen iets sneller had gemaakt.


Aflevering 3: Geniale opdrachten, hilarisch om te bekijken en het vertrek van Horace!

Wat gaat de mol ons volgende week laten zien? In ieder geval een remake van de film “Speed”………..