Verslag aflevering 4

Duivelse opdrachten

   
De vierde aflevering gaat direct van start met een opdracht. De kandidaten gaan racen in twee oude bussen. Het zicht is beperkt, want de ruiten zijn beplakt met folie. Elke bus moet één ronde afleggen. Als de Mol zich in de verliezende bus bevindt, is er €3000,- verdiend. Wint de Mol, gaat er €3000,- uit de pot. Iedereen moet één stuk van het parcours afleggen en de bus mag pas verder als er met gekleurde balletjes een woord is gevormd. De groep splitst zich uiteindelijk in tweeën. Karin, Anna, Patrick en Jan bevinden zich in de gele bus en Art, Pepijn, Soundos en Miryanna zitten in de witte bus.

Karin en Soundos zijn de eerste chauffeurs. Karin geeft direct vol gas, maar raakt, ondanks aanwijzingen van Anna vol de bus van Soundos en co. Het duurt even voordat een geschrokken Soundos de bus weer aan de praat heeft, waardoor de witte bus direct een straatlengte achter ligt. Ondertussen proberen de niet chauffeurs het woord ‘bochtig’ te vormen met gekleurde balletjes in die in de bus liggen. In een soort ‘Lingo from Hell’ rollen de balletjes alle kanten op en het is zeker niet gemakkelijk de letters te vinden. De gele bus heeft als eerste het woord, alhoewel op TV te zien is dat het woord niet goed gespeld is. Bij een juist woord mag er een stukje folie weggehaald worden, en wordt het zicht beter. Ondertussen heeft de witte bus ook het juiste woord gevormd en zet Pepijn de achtervolging in. Hij scheurt over het circuit met als gevolg dat alle bolletjes door de bus schieten.
De gele bus mist ondertussen het tweede stoppunt, maar vinden wel als eerste het tweede woord ‘busbaan’. De groep kan als eerste door naar het derde punt en moet proberen het woord ‘circuit’ te vormen. Ook dat lukt snel en Patrick kan de groep eenvoudig naar de finish rijden. Maar dan gaat het mis. Heuvel op schakelt Patrick mis en blaast hij de versnellingsbak op. De gele bus is stuk en kan niet verder. De kandidaten in de witte bus ruiken hun kans. Ook zij hebben het woord ‘circuit’ inmiddels gevonden. Miryanna is als laatste, maar krijgt de bus niet heuvel op. Ze rolt langzaam achteruit en dan slaat de motor af. Het team krijgt de motor niet meer aan de praat en ook zij vallen stil. Geen van de teams haalt de finish. Pieter-Jan is teleurgesteld dat hij de teams niet kan afvlaggen. Maar door de pech van de witte bus, wint het gele team alsnog. Als Soundos, Miryanna, Art of Pepijn de Mol is, wint de groep €3000,-. Maar dat weten we pas aan het einde van de serie.

De volgende opdracht vindt plaats in een klein kerkje. Alle kandidaten moeten hun molboekje inleveren. In duo’s gaan de kandidaten strijden om een ander molboekje te mogen inkijken. De duo’s moeten uit kandidaten bestaan die niet bij elkaar in de bus zaten. Pieter-Jan stelt de kandidaten om en om vragen. Vertel je de waarheid, houd je je tegenstander weg bij het eigen molboekje. Lieg je drie keer, kan je tegenstander in jouw molboekje kijken. Het aantal vragen is echter beperkt.

Het eerste tweetal dat het duel aangaat is Karin en Art. Karin is heel voorzichtig met haar antwoorden, ze wil niet dat Art er achter komt dat ze Jan verdenkt. Art wil echter niet dat Karin zijn molboekje kan lezen, dus vertelt hij de waarheid. Art staat op een gegeven moment nog maar één stap verwijderd van Karin’s molboekje. Karin krijg echter als slotvraag ‘Wie is de Mol?’. Ze stemde de vorige keer op Horace en vertelt dat ook, dus houdt ze uiteindelijk Art toch weg bij haar molboekje.
Miryanna en Jan zijn de volgende spelers. Miryanna vertrouwt Jan volledig en vindt het niet erg als hij haar molboekje leest. Maar Jan speelt zijn eigen spel en wil koste wat het kost winnen en zijn molboekje voor zichzelf houden. Hij zegt op alles de waarheid. Maar ook hij strandt uiteindelijk op één stap van het molboekje van Miryanna, als ze vertelt dat ze denkt dat Karin de Mol is. Tot grote verbazing van Jan, die nooit zou vertellen wie hij verdenkt.

Als derde zijn Pepijn en Patrick aan de beurt. Zijn sluiten al snel een stilzwijgend pact, dat ze elkaar hun molboekje niet gunnen. Dus worden alle vragen correct beantwoord. Tot slot zijn Anna en Soundos aan de beurt. Ook zij gunnen elkaar geen blik, al wil Soundos ook weinig loslaten. Als Anna echter een stap dichterbij haar molboekje komt, besluit ze de waarheid te vertellen en komen ze beiden niet in de buurt van winst in dit spel. Uiteindelijk heeft geen enkele kandidaat een blik in een ander molboekje gewonnen.
Voordat we naar de laatste opdracht gaan, zien we dat Patrick en Art een verbond hebben gesloten. Naar aanleiding van de vrijstellingsroute krijgt Art nog een joker van Patrick. Art liegt echter over het feit dat hij geen jokers meer over heeft. Hij heeft echter nog twee jokers over uit de vorige aflevering. Daarna gaan we door naar de derde opdracht. Tussen een gespleten rots hangen enkele kabels, en via die kabels moeten de kandidaten 111 meter afleggen. Als er 666 meter wordt afgelegd, is er €2500,- verdiend voor de pot.

Pepijn is de eerste kandidaat die gaat. Dit is echt een opdracht voor hem. Gezekerd gaat hij als eerste de kabels op. Hij vindt het niet moeilijk, maar besluit de andere kandidaten een beetje voor de gek te houden, door het er heel zwaar uit te laten zien. Hij wiebelt wat heen en weer, valt er zelfs af, maar haalt uiteindelijk zonder kleerscheuren de overkant. Dan gaat Patrick als tweede. Vol enthousiasme en zelfvertrouwen stapt hij het touw op. Maar na 8 meter geeft hij op. Het is te zwaar voor hem, zijn armen zijn volledig verzuurd.

Anna is de derde kandidaat die een poging waagt om de overkant te halen. Ze besluit in haar eigen tempo naar de overkant te gaan. Ze zingt zichzelf in concentratiemodus en zonder problemen haalt ze de overkant. Ook Jan gaat in zijn eigen tempo naar de overkant. Hij gaat heel langzaam, maar zonder problemen haalt hij de andere kant van de rots. En dan mag Karin. Met haar hoogtevrees denken de andere kandidaten dat dit wel eens een probleem kan worden. Maar ze praat zichzelf moed in en langzaam maar zeker gaat ze vooruit. Halverwege denkt ze aan opgeven, maar de andere kandidaten weerhouden haar daarvan. Uiteindelijk haalt ze, tot verbazing van de rest én zichzelf de overkant.
   
Het feit dat Karin de overkant gehaald heeft, is voor Art een motivatie om ook te gaan. Het is inmiddels wel nevelig geworden en het begint te waaien. Hij heeft het zwaar, maar uiteindelijk red hij het ook. Na 6 kandidaten is er 563 meter afgelegd. Nog één deelnemer moet de overkant halen om het geld binnen te halen. Miryanna besluit eerst een kijkje te nemen, maar concludeert al snel dat dit veel te hoog voor haar is en haakt af. Soundos laat zichzelf nog wel vastmaken aan de kabel, maar de eerste stap durft ze toch niet te zetten. Ze wil haar angst overwinnen, maar uiteindelijk wint de angst het toch van de kans om geld te winnen. Ook Soundos gaat niet. De afstand van 666 meter is niet bereikt en de €2500,- gaat aan de neus van de kandidaten voorbij.

Dan is het weer tijd voor de test en executie. Voor Anna is de test erg belangrijk, want voor de volgende aflevering heeft ze een vrijstelling. Patrick wil heel graag met Art de volgende ronde halen. Hij heeft een goed gevoel over de test en besluit Art nóg een joker te geven, die hierdoor 4 jokers heeft. Art is natuurlijk heel blij met zijn goede vriend Patrick.
   
Dan is het tijd om uit te vinden wie er het spel moet verlaten. Anna krijgt als eerste een groen scherm te zien, zij is nu zeker van deelname aan de volgende twee afleveringen. Daarna mag Jan … GROEN! En Art … GROEN! En Karin … GROEN! En dan Miryanna … ROOD! Helaas zit het spel voor Miryanna erop. Ze moet het spel verlaten. De aflevering zit er op. Volgende week gaat Wie Is de Mol naar een nieuw land!