Verslag aflevering 5

Ter land, ter zee ... en in een plensbui.

   
Na vier afleveringen ‘Wie is de Mol’ in El Salvador, verhuist de serie naar een tweede land in Midden-Amerika, namelijk Nicaragua. Een land vol natuurschoon en vulkanen, en vooral heel véél regen.

De kandidaten worden per boot op een zwart lavastrand gedropt. Ze worden verwelkomt in Nicaragua. Om de aankomst in Nicagarua te vieren, koken Art, Jan en Pepijn voor de groep. Ze toosten op de afgevallen Miryanna en het nieuwe land. Ze bespreken ook nog kort even de vrijstelling van Anna en komen tot de conclusie dat deze toch wel erg handig is in deze fase van het spel.

De volgende ochtend is het tijd voor de eerste opdracht. De kandidaten worden op een ranch gedropt en moeten zich daar in twee groepen splitsen. Het rode team, bestaande uit Art, Patrick en Jan, moet 600 koeien van de ranch naar een weiland verhuizen. Het blauwe team, met Anna, Soundos, Karin en Pepijn, moeten ook 600 koeien verplaatsen,  maar dan van het weiland naar de ranch. Onder die 600 koeien bevinden zich 5 koeien met kokers, waarin €250,- verstopt zit. Elke koker die gepakt en ingeleverd wordt, komt in de pot.
Soundos komt al snel tot de conclusie dat paardrijden niets voor haar is en haakt af. De andere 6 kandidaten gaan aan de slag. Het rode team heeft al snel de gang te pakken en binnen no-time zijn de koeien in beweging, op weg naar het weiland. Het blauwe team is nog naar het weiland onderweg. Voordat ze goed en wel aan de opdracht zijn begonnen, staan de koeien van het rode team al in het weiland. Gevolg: er staan 1200 koeien in één weiland. Nu de koeien in het weiland staan, kan de zoektocht naar de kokers beginnen. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan. De koeien laten zich niet simpel vangen. Of beter gezegd: helemaal niet. Art heeft de kans om een rode koker te pakken, maar zijn stijgbeugel is te kort. Hij kan niet bij de koker. De rest snapt er niets van.

Het blauwe team begint dan maar met het verplaatsen van hun koeien. Ze zien ondertussen wel twee blauwe kokers op de grond liggen. Anna, die op het kleinste paard zit, raapt de kokers op. Nadat hun koeien op de ranch zijn aangekomen zien ze nog een koker liggen. Ook die wordt door Anna opgeraapt. Aan het einde van de opdracht levert het blauwe team 3 kokers in en het rode team niets. Er gaat €750,- in de pot, die nu staat op €9.990,-.

De volgende ochtend worden de kandidaten wakker met een regenbui. En niet zomaar een regenbui: het hoost als nooit tevoren. De kandidaten gaan op weg naar de volgende opdrachtlocatie. Ze belanden in een klein theatertje, waarin een gitarist een Spaanstalig gedicht voordraagt, die door Pieter-Jan vertaalt wordt. Aan het einde van het gedicht wordt door Pieter-Jan iemand gezocht die een goed geheugen heeft en binnen wil blijven. Na een kort overleg besluit de groep Anna voor te dragen. De rest van de groep gaat met Pieter-Jan mee naar buiten. Pieter-Jan heeft het gedicht bij zich. De groep moet in duo’s een woord uit het gedicht met een polaroid camera op beeld vastleggen. In totaal zijn er 6 duo’s en 6 foto’s. Anna leert ondertussen het gedicht uit haar hoofd. Zij moet uiteindelijk raden wat de betekenis van de foto is.
Het eerste duo wat op pad gaat is Pepijn met Art. Pepijn wil een makkelijk woord, maar Art stelt voor om ‘wind’ te nemen. Hij wil waaiende bomen fotograferen, maar al snel komen ze erachter dat die er niet zijn. Uiteindelijk komen ze een stelletje met een paraplu tegen. Ze willen uitbeelden dat ze tegen de wind in lopen, maar helaas drukt Art te vroeg af, waardoor het stelletje er niet goed op staat. Art gaat vervolgens met Jan op pad om ‘harmonie’ vast te leggen. Beiden hebben duidelijk een andere visie van dit woord. Uiteindelijk komen ze 4 personen in een blauwe en gele regenjasjes tegen. Opnieuw drukt Art te vroeg af, waardoor alleen de mannen met gele jasjes duidelijk op de foto staan.

Jan gaat vervolgens op pad met Karin. Jan wil Karin testen door wat te mollen, maar Karin heeft hetzelfde plan. Ze vinden in een winkel een aantal tasjes, met daarop een kind. Ze denken dat dit wel het woord ‘jeugd’ verbeeld en maken de foto. Volgens Karin staan er echter teveel tasjes op de foto. Karin gaat daarna op pad met Patrick, omdat ze naast Jan ook Patrick niet vertrouwd. Hun woord is ‘Nicaraguaans’. Ze zoeken de vlag van het land, maar vinden die niet. Uiteindelijk besluiten ze 2 blauwe en een wit papiertje neer te leggen en dat te fotograferen. De foto mislukt echter faliekant, want de onderkant ontbreekt.
In de stromende regen neemt Patrick Soundos mee op zoek naar een juiste veerbeeltenis voor het woord ‘zoete’. Ze komen bij een snoepwinkel uit en zetten enkele snoepjes op de foto, maar na afdrukken kleurt de foto niet bij. Het beeld blijft zwart. Soundos gaat tot slot weer op pad met Pepijn om het woord ‘vogels’ vast te leggen. Ze laten een aantal mannetjes met hun handen vogels uitbeelden. De foto lijkt duidelijk, nu maar hopen dat Anna het ook begrijpt.

Pieter-Jan laat Anna één voor één de foto’s zien. De foto’s van Art worden, zoals verwacht, niet geraden. Het woord ‘jeugd’ raad Anna wel, tot verbazing van Karin. De mislukte foto’s van Patrick worden ook niet geraden, maar ‘vogels’ daarentegen blijkt weer heel gemakkelijk. Uiteindelijk leveren de twee foto’s toch nog €500,- op. De pot stijgt daarmee naar €10.490,-. Goed werk van de Mol, of geklungel van de kandidaten? Voorlopig zijn we er nog niet uit.

Veel tijd om bij te komen is er niet, want de kandidaten gaan direct door naar de volgende opdracht. De kandidaten gaan in twee jeeps door een modderpoel op zoek naar geld. Er staan 6 paaltjes langs de weg. In de buurt daarvan kan een rode vlag gevonden worden, met daaraan €250,-. Als de kandidaten binnen 45 minuten alle paaltjes gevonden hebben en het geld binnen de tijd binnen brengen, wordt het geld verdubbeld.
   
De groep gaat op weg. De totale afstand is 7 kilometer, maar in de grote modderpoel is dat nog een hele opgave. Patrick ziet als eerste een paaltje en het eerste geld is snel gevonden. Door de lage snelheid waarmee de groep vooruit gaat, maakt Karin zich al snel zorgen of de groep wel binnen de tijd binnen komt. Art voert het tempo op, maar Anna denkt dat hij hierdoor de paaltjes wellicht voorbij rijdt. Gelukkig ziet Patrick snel weer een paaltje. Het team gaat als groep op zoek naar het geld, en Pepijn vindt het.

Als ware racers rijden ze verder door de modder. Karin denkt dat de groep misschien paaltjes moet gaan overslaan, maar de rest is niet ongerust. Art ziet het derde paaltje. Anna en Pepijn zien het vlaggetje en rennen samen naar het geld. Tot ergernis van Karin, die denkt dat één auto beter kan doorrijden. Uiteindelijk kunnen ze met het geld, maar met een flinke vertraging, door.

Soundos ziet het vierde paaltje. Pepijn pakt het geld. Er zijn nog 15 minuten. Karin stelt voor naar de finish te rijden, maar de rest vindt dat geen goed idee. Jan ziet het vijfde paaltje. Art, Anna en Patrick rijden verder, terwijl de rest zich een ongeluk zoekt naar het geld. Het 6e en laatste paaltje wordt wel snel gevonden. Patrick ziet het geld liggen. Hij stelt Art vol een mollenstreek uit te halen en het geld weg te gooien. Omdat ze vlakbij de auto staan, waarin Anna zit, doen ze het niet. Uiteindelijk haalt de groep na 44 minuten de finish. Het geld is compleet. Er is €3000,- verdiend en de pot stijgt naar €13.490,-. Teamwork bij ‘Wie is de Mol’, het kan weldegelijk.
Dan is het weer tijd voor de test en executie. Anna heeft een vrijstelling en kan niet naar huis. Karin krijgt als eerste haar scherm te zien … GROEN! En dan Patrick … GROEN! Ook het scherm van Pepijn en Soundos kleurt GROEN! En dan zijn alleen Jan en Art nog over. Jan krijgt als eerste zijn scherm te zien en deze kleurt ROOD! Iedereen is geschokt. Zeker als blijkt dat Jan nog drie jokers over heeft. Hij heeft gegokt en verloren. De Mol is hem te slim af geweest.

De groep gaat met 6 kandidaten verder, zonder Jan, maar met Mol, en flink wat extra geld in de pot.