Verslag aflevering 6

Lot in eigen handen

De groep is in de war door Jans jokeractie. Hoe kan je nou drie jokers niet gebruiken? Helaas pindakaas, Jan valt af en de groep gaat door met zes. Pieter Jan belt de groep op en vraagt de groep in twee te splitsen. Hij wil drie lezers en drie schrijvers hebben. Art, Pepijn en Soundos worden de lezers terwijl Anna, Patrick en Karin de schrijvers worden. Voor de opdracht start, komen sommige kandidaten regenbotten.

De kandidaten gaan een ochtendwandeling door Léon maken. De schrijvers zullen als het ware een woord op het stratenplan schrijven door de route die ze afleggen. Vervolgens geven ze aanwijzingen aan de lezers hoe zij moeten lopen: de lezers moeten immers dezelfde route als de schrijvers afleggen en trachten het woord te ‘lezen’. Anna vraagt zich af welk woord geld waard is en tegelijkertijd makkelijk te schrijven is in vierkantjes. De stad op de kaart is namelijk in vierkantjes ingedeeld.

Nadat de schrijversgroep aan de opdracht begonnen is, belt Pieter Jan naar de lezersgroep met de mededeling dat ze de eerste groep moeten opbellen en hen moeten volgen. Ze hebben 1u de tijd. De lezersgroep krijgt te horen dat ze aanvankelijk rechtdoor moeten lopen. Natuurlijk gaat alles gepaard met veel geklungel zoals vanouds. De groep kan €1600 verdienen als ze het woord goed raden. De lezersgroep krijgt van Karin te horen dat ze zich moeten haasten. Wanneer ze aankomen, moeten ze het woord raden dat de schrijvers gevormd hebben. De route die de lezersgroep moest afleggen, was bijlange nog niet afgelegd maar toch moeten ze het antwoord geven. Soundos komt op het woord ‘executie’ maar toch besluit de groep voor ‘mol’ te gaan. Jammer want ‘executie’ was wel degelijk het goede woord. Er wordt geen geld verdiend en de groep praat nog even na over de opdracht.

De volgende locatie is een steengroeve waarin 60 cm water staat. In het water liggen verschillende platformen. De kandidaten moeten tot het laatste platform geraken binnen de 10 minuten. Er zijn echter enkele regels waar ze zich aan moeten houden. Ze mogen met vier op een groot plateau staan en slechts alleen op een klein plateau. Alleen op het laatste plateau mogen ze met zes staan. Ze hebben twee planken ter beschikking: een korte en een lange. Het is evenwel verboden om met een plank onder de arm over een andere plank te lopen.

Wanneer de opdracht begint, zal niemand verbaasd zijn dat er ook nu weer chaos heerst. Na veel onduidelijk overleg krijgt de groep door hoe ze de proef tot een goed einde moeten brengen. Nipt halen ze het! Ze verdienen €2500 voor de pot. Opnieuw kopen sommige kandidaten regenbotten. Dit kost hen €100 uit de pot.

Dan moeten de kandidaten onverwachts de test invullen! Iedereen is stomverbaasd maar ze hebben geen andere keuze. Nadat iedereen de test heeft ingevuld, volgt er nog een spel voor de executie. Er liggen zes kaarten op tafel waarvan twee kaarten aangeduid worden. Die doen niet mee. De andere vier kaarten worden gebruikt voor het spel. Elke kaart representeert een kleur. Hoe werkt het spel? Alle kandidaten krijgen een kleur. Het is aan hen om de code te zoeken: de juiste kleuren in de juiste volgorde. Hoe sneller de code juist is, hoe minder schermen er tijdens de executie getoond moeten worden. Het is dus in ieders belang dat het spel snel eindigt. De eerste twee beurten hebben de kandidaten telkens twee kleuren goed maar op de foute positie. Vanaf de derde beurt hebben ze de vier kleuren goed. Eerst maken ze nog twee en drie fouten tegen de posities van de kleuren maar de vijfde beurt hebben ze alles goed.

Omdat ze vijf beurten nodig hadden, moeten er drie schermen getoond worden. Pepijn wil absoluut zijn scherm zien … GROEN! Voor de overige twee schermen werd geloot tussen de kandidaten. De ongelukkigen zijn Soundos en Karin. Soundos … GROEN! Karin … GROEN! Alle kandidaten gaan door naar de volgende ronde al zullen Art, Anna en Patrick (of tenminste twee van hen) zich afvragen of ze de test goed gemaakt hadden of niet. Wie had namelijk het rode scherm gekregen indien ze alles zes hun scherm te zien hadden gekregen? De zoektocht naar de Mol gaat verder!