Verslag aflevering 9

Helderziend

Aan het einde van de laatste executie konden de kandidaten aangeven of ze wilden samenwerken met de Mol. Indien ze op dit aanbod wensten in te gaan, moesten ze 1 joker betalen. De Mol zou dan contact opnemen met één van de gegadigden. Patrick en Karin gaan in op het aanbod, Art niet. Helaas voor hem want wie de opdracht van de Mol tot een goed einde brengt, kan immers een vrijstelling verdienen.

Karin en Art praten over het aanbod van de Mol. Karin vertelt dat ze contact wil, Art dat hij dat niet wil. Wanneer de groep samenzit, geeft Karin aan dat ze wil dat de pot van penningmeester ruilt. Patrick vindt het raar dat ze daar na acht afleveringen nog mee afkomt. Karin antwoordt dat ze dat onderwerp al veel langer wilde aansnijden maar dat het er nog niet van gekomen was. Uiteindelijk wordt Soundos tot nieuwe penningmeester benoemd hoewel ze de pot niet wil beheren. Verre van logisch vindt ze zelf. Er blijkt €400 uit de pot te ontbreken waardoor het bedrag op €18640 staat.

PJ vraagt de kandidaten zich in twee groepen te splitsen. Art en Patrick werken samen net als Soundos en Karin. Hun opdracht luidt als volgt: ze moeten over 30 minuten met zoveel mogelijk unieke nationaliteiten in Parque Nacional staan. Karin denkt aanvankelijk aan gerechten maar Patrick wil voor mensen gaan. Art en Patrick vinden een school voor buitenlanders waar Spaans onderricht wordt. Karin en Soundos verzamelen een hoop nationaliteiten op straat. Uiteindelijk hebben Art en Patrick de Amerikaanse, Australische en Nicaraguaanse nationaliteit gevonden. Helaas hebben Karin en Soundos die ook gevonden waardoor de nationaliteit niet meer uniek is. Bijgevolg tellen die nationaliteiten niet mee. Gelukkig wisten de dames nog iemand uit Engeland, Costa Rica, Duitsland, Ierland, Oostenrijk, Frankrijk en El Salvador te vinden waardoor er nog €700 verdiend wordt.

Patrick vertelt dat vertrouwen moeilijk is in de groep. Art vertelt Patrick dat hij hem nooit verdacht heeft. Patrick heeft tijdens zijn test nog altijd gespreid voor de veiligheid. Art en Karin hebben een gesprek in de kerk. Art zegt Karin dat ze in een kerk niet mag liegen en vraagt haar of ze de Mol is. Karin zegt dat ze niet de Mol is. Wanneer zij dezelfde vraag aan Art stelt, weigert hij daar op in te gaan.

Voor het begin van de volgende opdracht heeft Soundos het gevoel dat er iets groots te winnen valt. PJ vertelt de kijker dat de kandidaten een schatkaart moeten samenstellen. Ze zitten allemaal individueel in een bootje op een meer en hebben een enveloppe bij zich. Karin vindt in haar enveloppe een doorzichtig vel waar eilanden en een aapje op staan. Behalve dat zit er alleen een portofoon in. Soundos vindt een soortgelijk vel met een huis op.

Patrick vindt in zijn enveloppe ook een brief. Hij is uitgekozen door de Mol en kan een vrijstelling verdienen. De kandidaten varen langs allerlei eilanden. Art wil de kaarten samenleggen. Hij vindt Patrick en ze vergelijken de kaarten. Even later willen de kandidaten afspreken op het eilandje dat Patrick moet vinden voor zijn vrijstelling. Patrick rekt wat tijd. Dan ziet hij een blauwe boei liggen. Als een gek spoort hij de man die de boot bestuurt aan om naar die boei te varen. De rest begrijpt er niks van. Wanneer Patrick de boei te pakken heeft, vindt hij zijn vrijstelling en wordt hij uitzinnig! Wanneer de groep begrijpt wat er gebeurt is, reageren ze gematigd op Patricks actie. Art gunt hem de vrijstelling maar voelt zich ook verraden. Karin snapt wat Patrick gedaan heeft en zou net hetzelfde gedaan hebben.

PJ vertelt dat Karin, Art en Soundos nog 1 opdracht van de finale verwijderd zijn. Tenminste, dat denken ze. Opnieuw heeft PJ twee groepen nodig. De ene groep gaat kennis vergaren over de Mombacho vulkaan, de andere groep over koffie. De kennis is uiteindelijk van doorslaggevend belang voor het slagen van de opdracht. Patrick en Karin komen vanalles te weten over de vulkaan: er zijn 47 vulkanen waarvan nog 10 actief, de vulkaan is 2 miljoen jaar geleden ontstaan en bevat 4 kraters, … Art en Soundos leren dat er 18 koffiebedrijven zijn die afhankelijk zijn van regenwater, dat er 732267 liter water opgevangen kan worden, … Art stelt veel vragen tijdens de rondleiding wat hen volgens Soundos alleen maar onnodige info oplevert: de vragen zullen immers gebaseerd zijn op de uitleg van de gids en niet op hun bijkomende vragen.

Na de rondleidingen deelt PJ mee dat de koffiemensen vragen zullen krijgen over de vulkaan en vice versa. De kandidaten hebben 10 minuten de tijd om kennis uit te wisselen. Art maakt een fout tegen het aantal liter water dat opgevangen kan worden.

PJ vraagt wanneer de vulkaan ontstaan is (2 miljoen jaar geleden), hoeveel liter water in het bassin opgevangen kan worden (732267 liter), wat er 15000 jaar geleden nog meer ontstaan is (de eilandjes uit de vorige opdracht), hoe lang een koffieplant moet rijpen (7 jaar), welke speciale plant zich in dat gebied bevindt (de lotusplant), er wordt gevraagd naar gewicht (1 pond), wat de nationaliteit van de ontdekker van een dier is (Duitser), wanneer de koffiebonen geoogst worden (november/december), of bij het voor die regio unieke dier alleen de staart terug aangroeit (ja) en wanneer de koffiebomen gehakt worden (na 16-17 jaar). De groep weet 7 vragen correct te beantwoorden en verdient €1400.

Het is tijd voor de test. Art en Karin gaan voor Patrick. Aan het einde van de test wordt gevraagd nog enkele bijkomende gekke vragen in te vullen. Waar zat de Mol tijdens de bomenopdracht? Hoeveel geld verzamelde de Mol tijdens de bomenopdracht? Kreeg de Mol geld van PJ? Nadien vertelt PJ dat de vragen betrekking hebben op de toekomst: er volgt nog één opdracht voordat de executie plaatsvindt. Eén opdracht om de toekomst naar hun hand te zetten …