Interview Art

 

Welkom Art. Vorig seizoen deed je mee als kandidaat terwijl je in de komende serie als presentator aantreedt. Helpt je ervaring als kandidaat om WIDM te presenteren?

Ik denk het wel. Ik weet hoe spannend de executies zijn, hoe verwarrend WIDM kan zijn voor kandidaten, hoe leuk, hoe moeilijk, hoe geweldig en hoe bijzonder. Kortom, ik weet –uit eigen ervaring- wat de kandidaten doormaken. En ik denk dat me dat als presentator helpt en dat je dan ook kunt zien aan mijn manier van presenteren.


Wat vond je het leukste: deelnemen als kandidaat of de serie presenteren?

Dat zijn twee onvergelijkbare zaken. Ik vond meedoen aan WIDM een van de bijzonderste ervaringen van mijn leven. Maar dat is iets wat je maar 1 keer kunt doen. Dus was het eervol om als presentator gevraagd te worden. Zo kon ik er toch weer bij zijn. Als presentator weet je wat er komen gaat en loop je niet het risico van het ene op het andere moment naar huis gestuurd te worden. Alleen daarom al is het niet te vergelijken.


Hoe heb je je voorbereid op het avontuur in IJsland? Hoopte je vooraf op een warmer land?

Ik heb me voorbereid door uitgebreid met de vaste makers van WIDM te praten. Over wat me te wachten stond, wat ze van me verwachtten, over de kandidaten, de opdrachten en IJsland. En om eerlijk te zijn, hoopte ik ergens wel op een warmer land. Maar de natuurpracht van IJsland heeft me wel geraakt. Al had het best wat minder koud mogen zijn…


Voor WIDM heb je reeds gewerkt aan programma’s als Expeditie Robinson, Peking Express en Fort Boyard. Heb je een voorkeur voor een bepaald format?

Ik denk dat ik me het meest verwant voel aan WIDM. Om de simpele reden dat ik het ook ken als kandidaat en niet alleen als presentator, in tegenstelling tot de andere programma’s. Ik voel me bevoorrecht dat ik aan deze vier oerprogramma’s in het realitygenre heb mogen meewerken. Mijn kwartet is compleet!


Wat verwacht je van het volgende seizoen van Peking Express?

Ik ben er uiteraard benieuwd naar en laat me verder verrassen.


Waarom boeit WIDM zoveel mensen volgens jou?

Ik denk omdat iedereen het op zijn eigen manier kan kijken. Je kunt je vergapen aan de prachtige beelden van de landschappen waar WIDM wordt opgenomen of je kunt je juist op de kandidaten focussen bijvoorbeeld. En vooral: je kunt zelf meespeuren naar de mol.


Wat vind je het spannendste aspect aan WIDM? De executie? De opdrachten? De kandidaten?

Als kandidaat vond ik de executies het spannendst. En ik moet zeggen dat ik die als presentator ook wel behoorlijk spannend vond. Je kunt op zulke momenten de zenuwen en spanning van de kandidaten bijna letterlijk voelen.

Welke opdracht (of welke aflevering) vond je het leukst/interessants voor de kijker?

Daar kan ik nog niets over zeggen. Behalve dan dat ik vind dat het een mooi twaalfde seizoen is geworden waar de makers (en ik) terecht trots op zijn. Met spannende, bijzondere, zware, grappige en mysterieuze opdrachten.

Wat waren je eerste indrukken van de groep? Was de sfeer ontspannen, eerder neutraal of ontstond er al snel animositeit onder de kandidaten?

Het was een bijzondere groep die het spel op een compleet andere manier speelde dan wij deden in seizoen elf. Dat is ook een van de charmes van WIDM: dat de groepsdynamiek elk jaar weer anders is.


Met hoeveel kandidaten vertrok je naar de volgende bestemming (na IJsland)?

Welke volgende bestemming bedoel je?


Uit hoeveel personen bestaat de totale crew van WIDM?

Enkele tientallen. Camera- en geluidsmensen, productie, redactie, regie, technische crew en lokale crew.


Zijn er plannen om een serie van WIDM te maken met onbekende Nederlanders?

Volgens mij niet. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk…


Volg je de online community van WIDM?

Ik kom er wel af en toe ja. Ik vind het bijzonder dat jullie zo actief zijn en zo betrokken bij het programma. WIDM heeft een hele trouwe schare fans en dat vind ik bijzonder en een voorrecht. Ik denk dat menig programmamaker en presentator jaloers is op de WIDM-community.


Zijn de kandidaten op de hoogte van de a.s. Molfandag?

Voor zover ik weet wel ja.


Heb je nog een leuke mol-anecdote?

Misschien is het wel leuk om te weten dat we tijdens de opnames in IJsland de filmcrew van Nova Zembla en regisseur Reinout Oerlemans zijn tegengekomen. Op een verlaten strand nota bene. Wat een toeval. En tegelijkertijd geeft dat aan hoe koud het was.


Art, tot slot, je kan de stress van heel wat molloten wegnemen door gewoon te zeggen wie de mol is. Zullen we dan maar? Wie is de mol?

Ach waarom ook niet….. Patrick Stoof is de mol!

Hartelijke bedankt voor je medewerking!