Interview Frits

 

Wat dacht je en hoe voelde je je toen je vernam dat je mee mocht doen met "Wie is de Mol?"?

Als er nou één programma is waar ik graag aan mee wilde doen was het wel Wie is de Mol? Ik was al een paar jaar fan van het programma, dus ik hoopte een keer gevraagd te worden. Moeilijkheid was wel dat je je drie weken vrij moet kunnen maken voor de opnames. Dat is voor een politicus alleen mogelijk in een recesperiode. De opnames vallen echter nooit in een reces. Mijn wethouderschap in Den Haag was echter opgehouden en ik zat nog inmiddels alweer een jaar in de gemeenteraad, maar ik wilde mij gaan concentreren op het  opstarten van mijn eigen bedrijf: Frits Huffnagel, Citymarketing en Communicatie. En dus kwam het heel goed uit. Ik ben uit de gemeenteraad gegaan en had daardoor de mogelijkheid om mee te doen. En nu ben ik ondernemer.

 
Hoe heb je je voorbereid op het spel?

Een paar oude afleveringen heb ik terug gekeken, maar verder ben ik heel open het spel ingegaan.

 
Wat vond je van de (samenstelling van) de groep kandidaten?

Een geweldig leuke groep. Actrices, musicalsterren, een rapper, een journaliste, een caberetier, een Olympisch kampioen, een schrijfster. Heel divers en bovenal heel erg leuk om deze mensen te leren kennen. De meeste deelnemers had ik anders waarschijnlijk nooit ontmoet.

 
Wat was je persoonlijk hoogtepunt?

De riverjet was echt heel erg gaaf. Maar het meest bijzonder was onderhandelen in het Höfdihuis. Dat is een plek waar geschiedenis is geschreven. De plek waar Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov in 1986 een begin hebben gemaakt met het stoppen van de kernwapenwedloop. Het was zeer bijzonder om daar te zijn.
 

Wat was je persoonlijk dieptepunt, behalve de executie?

Dat het de mol lukte om de pot leeg te krijgen. Als Liesbeth en Tim allebei rood hadden gestemd was de pot gelijk gebleven. Eén van de twee heeft zich dus niet aan de afspraken gehouden, want ik heb rood gestemd voor het eerst en waarschijnlijk voor het laatst van mijn leven.
 
 
Vond je het moeilijk om te zwijgen over WIDM?

Ja want het was zo fantastisch om mee te doen en dat kun je dan niet delen met je vrienden of familie. Maar met een boetebeding van 250.000,- euro hou je echt je mond wel.

 
Hoe zou je WIDM beschrijven als spel? Er wordt wel eens gezegd dat WIDM een emotionele en psychologische rollercoaster is.

Het is een mindfuck. Tegen alle adviezen en voornemens in kom je toch in een tunnelvisie en daar is bijna niet uit te komen.
 

Heb je nog een leuke anekdote voor de Molfans op wieisdemol.com?

Ik heb een affiche gekregen van een mevrouw uit Zeeland dat haar man in 1986 had meegenomen van de top tussen Reagan en Gorbatsjov. Echt geweldig lief dat ik dat van haar heb gekregen. En wat me raakte was de mail van een moeder die schreef dat haar 8-jarige zoontje ontroostbaar was, nadat ik een rood scherm had gekregen. Dan besef je je pas echt wat voor een impact WIDM heeft. Ook de vele mails, smsen en tweets van mensen die baalden dat ik was afgevallen waren hartverwarmend. 


Tot slot, had je zelf graag de Mol willen zijn? Waarom (niet)?

Nee, ik vond het te voor de hand liggend dat de enige politicus die meedeed de mol zou zijn. Het leek me leuker om als deelnemer mee te doen, dat is me ook goed bevallen.Hartelijk dank voor je medewerking!