Wie is de Mol…, al twaalf jaar een succesvolle televisie serie
  • bedacht door het belgische productiebedrijf (Woestijnvis)
  • in Nederland geproduceerd door
  • uitgezonden door de

Hoe wordt het spel gespeeld?
Uit vele aanmeldingen worden tien Nederlanders gekozen, of er worden bekende Nederlanders gevraagd, om mee te doen aan een avontuurlijke tocht, ergens in de wereld op een onbekende bestemming.Tijdens hun tocht moeten ze zeer uiteenlopende opdrachten tot een goed einde zien te brengen. Avontuur, mysterie en mensenkennis spelen een belangrijke rol, want alleen samen kunnen ze de opdrachten doen slagen. Als de opdracht slaagt, komt er geld in de pot. Mislukt de opdracht, dan krijgt de groep niets of gaat er geld uit de pot.
De deelnemers kennen elkaar niet of nauwelijks, maar weten wel dat één van hen een verrader is: één van hen is 'De Mol'. De Mol heeft als taak de opdrachten te doen mislukken, zodat er zo min mogelijk geld in de pot komt.
Iedere twee of drie dagen moeten de kandidaten een test maken. Daaruit moet blijken hoeveel men weet over de identiteit van de Mol. Degene die de test het slechtste maakt, moet naar huis. Tijdens de allerlaatste aflevering, maken de overgebleven kandidaten opnieuw een test. Degene met de meeste goede antwoorden over de Mol wint. Dit alles is te volgen in 9 á 10 televisie-uitzendingen die de AVRO uitzendt op Nederland 1.
De kijker doet mee…..
Tijdens de uitzendingen worden vele verborgen aanwijzingen gegeven richting de identiteit van de Mol, waaruit de kijker op zou kunnen maken wie dat zou kunnen zijn en op Radio 2 wordt er vaak een muzikale aanwijzing gegeven, die kan helpen de Mol te ontmaskeren. Ook in de Avro bode verschijnen dit jaar enkele hints! Immers, dat is het leuke van deze TV-serie… weken achtereen kun je als kijker mee speculeren over dé vraag: ‘Wie is de… Mol?’.
Op de officiële site van Wie is de Mol kun je iedere week een aantal stemmen uitbrengen op degene waarvan jij denkt dat hij of zij de Mol is, de winnaar wordt en wie er die week naar huis zal moeten.
Ook hier op de Fansite, wieisdemol.com kun je deelnemen aan de pool en zo een gokje wagen. Bovendien kun je meedoen aan de meest heftige disputen en de meest ingewikkelde theorieën omtrent de identiteit van de Mol op het forum.
   
Er zijn in Nederland twaalf series gemaakt en in België drie. In 2005 deden er voor de eerste keer bekende Nederlanders mee aan 'Wie is de Mol?' In 2012 wordt de twaalfde reeks uitgezonden. Wederom een reeks met bekende Nederlanders. Dit zijn: Anne-Marie Jung, Dio, Frits Hüffnagel, Hadewych Minis, Liesbeth Staats, Maarten van der Weijden, Marion Pauw, Marit van Bohemen, Tim Kamps en William Spaaij. Het spel wordt gespeeld in IJsland en de presentatie is in handen van de winnaar van vorig jaar, Art Rooijakkers.