Verslag aflevering 1

IJsland, het land zonder geld

Het landschap van IJsland glijdt aan onze ogen voorbij. Een timer van 3u tikt af. Een auto, bestuurd door Art, stopt. Iemand stapt uit. Een enveloppes komt in beeld. Een gecrashed vliegtuig ligt op een vlakte. Meerdere mensen stappen uit. Nog meer enveloppes. In de enveloppes zit een foto met op de achterkant het opschrift “Voor €2500, wees op tijd.” De kandidaten zijn helemaal alleen en staan eenzaam op een locatie. Allemaal apart. Allemaal in een uitgestrekt landschap …

De kandidaten bevinden zich in Vik te IJsland. Ze moeten de plaats vinden die op de foto uit de enveloppe staat. We zien de timer verspringen van 3u naar 2u. Past de Mol de tijd aan? Dit jaar doen opnieuw 10 mensen mee aan het avontuur: 9 kandidaten gaan op zoek naar de Mol in hun midden, 1 Mol saboteert de boel.

Anne-Marie Jung beschrijft zichzelf als sociaal en slinks. Wiliam Spaaij ziet zijn acteerachtergrond als nuttig instrument in de zoektocht naar de Mol. Anne-Marie en William ontmoeten elkaar terwijl ze proberen de locatie van hun foto’s te vinden. Liesbeth Staats is een journaliste en programmamaker en Marion Pauw is schrijfster en vindt zichzelf ‘duaal’ (d.i. ze kan bijvoorbeeld heel ordelijk en slordig tegelijkertijd zijn). Frits Huffnagel is een oud-politicus en zijn sterrenbeeld is kreeft: hij kan zowel lief als assertief zijn en zal zich zeker niet laten doen. Onderweg komt hij Anne-Marie tegen en ze stappen naar het vliegtuig waar ze goed op tijd aankomen.

Hadewych Minis is een actrice en Tim Kamps is cabaretier. Tim vindt zichzelf wispelturig: hij kan fanatiek zijn maar als de interesse weg is dan is ook het fanatisme weg. Marit Van Bohemen is actrice en presentatrice en Dio (Diorno Braaf, nvdr) is rapper. De laatste deelnemer is Maarten van der Weijden, een Olympisch zwemkampioen. In een poging het geld binnen te halen, rent William rond om mensen bij het vliegtuig te verzamelen.

Wanneer de tijd om is, staan slechts 5 kandidaten bij Art die hen meedeelt dat ze niet op tijd zijn en dus geen €2500 verdienen. Dio protesteert omdat ze niet wisten wat ze moesten doen maar het haalt niets uit. Art geeft als advies om niemand te vertrouwen, hij spreekt uit ervaring. Ook zegt hij dat ze in aflevering 4 gaan onderhandelen over hun toekomst die er misschien wel zonnig uit kan zien maar dan moeten ze natuurlijk wel nog in het spel zitten. Tot slot wordt de kandidaten gevraagd duo’s te vormen voor de volgende opdracht.

De groep trekt een gletsjer op. De kandidaten vormen twee groepen van 5 kandidaten. De eerste groep gaat naar een punt van waar de eerste 5 kandidaten allemaal een andere richting uitgaan. Ze hebben een lijstje met coördinaten. Met behulp van een kompas meten ze waar de kokers liggen en vervolgens stappen ze naar die locatie. Alle 5 eindigen ze op een punt waar kokers liggen. Soms vinden ze echter een cluster van kokers. Om te weten welke koker geld bevat, moeten ze met het kompas de graden precies afmeten. Uiteindelijk is het de bedoeling om voor de tweede groep een tekening te maken zodat zij weten waar het geld ligt want de eerste groep mag zelf geen kokers oprapen.

Dio komt uit bij een koker nadat hij zich over het ijs een weg wist te banen. Ook Maarten komt op de goede locatie uit maar vindt 5 kokers. Uiteraard is er maar 1 goed maar welke? Volgens Frits staat hij bij de goede koker en Maarten vertrouwt hem. Wat Frits opmerkelijk vindt, is het feit dat Anne-Marie een andere weg volgde dan de coördinaten aangaven maar dat ze wel op het geld uitkomt. Zelf gaat Frits als laatste naar een locatie. Hij vindt echter geen geld maar 3 vrijstellingen: één voor aflevering 1, één voor aflevering 2 en één voor aflevering 3. Bovendien moet elke vrijstelling aan een andere persoon gegeven worden. Frits mag zelf de vrijstellingen niet oprapen dus moet hij zorgen dat Tim ze weet te pakken. Ondertussen vraagt Anne-Marie zich ook af in welke koker van de cluster het geld zit. Frits stelt voor dat iedereen een schets maakt voor zijn/haar maatje. William wil dit even overleggen maar stemt er mee in dat iedereen voor zijn eigen maatje een schets maakt.

De tweede groep volgt de aantekeningen en aanwijzingen van de eerste groep. Frits vertelt Tim dat hij het geld moet vergeten en voor de vrijstellingen moet gaan. Tim vindt de vrijstellingen vervolgens ook. Sommigen hebben last met het vinden van de kokers. Ze besluiten dat het niet erg is als ze uit 1 cluster 2 kokers meepakken zolang ze maar 5 kokers hebben. Wanneer de tweede groep terug bij Art komt, kijkt iedereen samen naar de opbrengst. In koker 1 zit ijswater, in koker 2 zit niets, in koker 3 zit geld maar het is rood geld wat betekent dat er €500 uit de pot gaat. In de vierde koker zit opnieuw ijswater en de laatste koker is leeg. De pot staat dus op -€500. Maarten wordt benoemd tot penningmeester omdat hij een achtergrond met financiën, wiskunde en cijfers heeft. Hij merkt op dat er soms geld uit de pot verdwijnt dus waarom zou er dan geen negatief geld uit de pot kunnen verdwijnen? De groep verscheurt het negatieve geld.

Frits en Tim zijn enorm blij met de vrijstellingen. Frits mag de eerste nemen. Tim neem de tweede en omdat Frits de eerste krijgt, mag Tim bepalen wie de derde krijgt. Tim kiest voor Marit. De volgende dag vraagt Art wie er allemaal een vrijstelling hebben. Het trio komt naar voor. Zij krijgen te horen dat hun vrijstellingen nog niet definitief zijn maar dat ze de vrijstellingen moeten verdedigen. De anderen moeten proberen de vrijstellingen af te pakken en geld te verdienen voor de pot.

De locatie voor de opdracht is een brug. De aanvallers en de verdedigers van de vrijstellingen starten elk aan een kant van de brug. De bedoeling is om als eerste de overkant van de brug te halen zonder afgeschoten te worden. Als de aanvallers de verdedigers afschieten of de vrijstelling kunnen afpakken door eerder de overkant van de brug te bereiken, valt de vrijstelling weg en verdienen ze geld voor de pot: €500 voor Marit, €1000 voor Tim en €1500 voor Frits.

Dio en William nemen het op tegen Marit. Marit wandelt echter met haar handen in de lucht op hen af. Dio en William besluiten jokers te zoeken in het hooi op de brug. Ze vinden niets. Marit afschieten doen ze niet want ze heeft haar handen in de lucht. Zo weet Marit haar vrijstelling te houden. Na de opdracht gaan Dio en William met elkaar in discussie. William snapt niet dat Dio Marit niet afschoot maar Dio zegt dat hij op William vertrouwt en als William Marit niet afschiet dan laat hij het ook zo.

Daarna is het de beurt aan Hadewych en Marion. Zij nemen het op tegen Tim. Omdat Tim eerder over de lijn is, haalt ook hij zijn vrijstelling binnen. Tot slot strijden Maarten, Anne-Marie Jung en Liesbeth tegen Frits. Meteen loopt Frits zover mogelijk op de brug als hij kan. Hij gaat snel en schiet enorm veel. Door de wind kunnen zijn tegenstanders elkaar niet verstaan. Zowel Maarten, Liesbeth als Anne-Marie worden afgeschoten waardoor ook Frits zijn vrijstelling binnen heeft. Drie vrijstellingen en geen geld, de pot staat nog altijd op -€500.

Na de brugopdracht is het tijd voor de test. De test vindt plaats in een IJslands huisje en is zoals altijd enorm spannend. Sommige kandidaten spreiden hun antwoorden over verschillende deelnemers. Maarten kiest telkens voor het antwoord dat overeenstemt met de grootste groep. Als er bijvoorbeeld gevraagd wordt of de Mol een man of een vrouw is, gaat hij voor ‘vrouw’ omdat er behalve hem 5 vrouwen en 4 mannen zijn.

Voor de executie vertelt Art dat het op dat moment maar liefst 20u per dag licht is. Dat is lastig voor de Mol want die opereert liever in het donker, zeker in een land waar van nature geen mollen voorkomen. De executie begint:

Tim           GROEN
Hadewych  GROEN
William      GROEN
Marion       ROOD

Marion Pauw moet het spel als eerste verlaten. De Mol is tevreden: in een land met de temperatuur onder nul staat zelfs de pot onder nul …