Verslag aflevering 3

Geen toneel

Na het moeilijke vertrek van Dio gaan de kandidaten verder met het spel. Tim vertelt in een biecht dat hij zieltjes probeert te winnen bij de mannen én bij de vrouwen. Hij geeft aan in twee groepjes te zitten, het mannengroepje en het vrouwengroepje. Op die manier krijgt hij alle informatie door. In de bus kijken Tim en Liesbeth 10 seconden lang in elkaars molboekje maar in die tijd kan je geen nuttige informatie opslaan. Of toch wel?

De volgende opdracht speelt zich af aan een kolkende gletsjerrivier. De groep staat te wachten op Art. Plots komt een kanariegele speedboat aangestormd met Art erin! Eenmaal uit de speedboat geeft hij de kandidaten instructies. Ze moeten twee groepen van drie mensen vormen en een derde groep met twee mensen die goed zijn in dingen ontcijferen. William, Liesbeth en Frits vormen groep 1. Groep 2 bestaat uit Anne-Marie, Tim en Maarten en Marit en Hadewych zullen zaken gaan ontcijferen.

De opdracht luidt ‘pim-pam-pet in een riverjet’. William, Liesbeth en Frits moeten met een plank naast de rivier staan terwijl groep twee voorbijvliegt in de speedboat. Ze krijgen een kaartje met drie onderwerpen. Liesbeth kan kiezen tussen Europese steden, tv-presentatoren of dieren. Frits heeft de keuze uit tv-programma’s, sporters of schrijvers en William tussen acteurs, popgroepen en schilders. William kiest voor ‘acteurs’ omdat dat het kortste woord is en hij dat makkelijk op zijn paneel kan verven. Tevens moeten ze een letter kiezen waarmee het woord moet beginnen. Afhankelijk van de letter kan meer of minder geld verdiend worden: zo leveren de A en de B bv €50 op en de Q €200. Het trio schildert de aanwijzingen op het bord: Frits gaat voor sporters met een M, Liesbeth gaat voor Europese steden met een M en William voor acteurs met een C.

Groep twee besluit dat Tim schrijft, Maarten het bord vasthoudt en Anne-Marie de categorieën en de letters onthoudt. Na de opdracht arriveert groep twee bij Art, Marit en Hadewych. Nu is het aan de dames om de antwoorden van groep twee te ontcijferen. Uiteindelijk kunnen ze zes antwoorden ontcijferen wat hen €300 oplevert. Vervolgens werden de rollen omgedraaid. Maarten kiest schrijvers met een Q, Tim popgroepen met een B en Anne-Marie dieren met een B. Nu flitst groep één voorbij in de speedboat. Na het onthouden van categorieën en letters, nadenken over antwoorden en het opschrijven ervan, komt nu groep één bij Art aan. Opnieuw moeten Marit en Hadewych antwoorden ontcijferen. Dit keer raden ze zeven antwoorden goed wat hen €500 oplevert. In totaal hebben ze €800 verdiend wat de pot op een totaal van €3300 brengt.

Even later staat de groep voor een tafel. Ze zien Art aan de andere kant. Hij legt een enveloppe op tafel en een joker en vraagt wie wil. Liesbeth reageert als eerste. Ze komt naar voor en Art vraagt haar of ze de joker of de enveloppe wil. Liesbeth kiest meteen de joker. William is nieuwsgierig naar de enveloppe en wil daar aanvankelijk voor gaan tot Art twee jokers biedt. Hij hoopt dat er drie jokers zullen verschijnen maar dat gebeurt niet en William verdient een enveloppe met €1000. Hadewych, Maarten en Anne-Marie kiezen een joker. Tim verkiest een enveloppe boven twee jokers, Frits gaat voor twee jokers en ook Marit verkiest een enveloppe boven twee jokers. De reden is omdat zij Frits en Tim in ruil voor haar vrijstelling al haar jokers moest geven die ze op dat moment zou hebben. Aangezien de jokers toch niet voor haar zijn, kiest ze het geld. In totaal verdient de groep €3000 waarmee de pot op €6300 staat. Art constateert dat de groep 3x voor de groep (het geld) gekozen heeft en 5x voor zichzelf (jokers).

In de enveloppe van William zat behalve geld ook een kaartje met een vraag uit de test van aflevering vier. Hij beschouwt de info als een extra joker en vraagt Frits of hij die extra info wil hebben. William zegt de info alleen met Frits te delen in ruil voor een joker. Frits gaat in op het aanbod. Daarna gaat Frits naar Tim die tegen hun afspraak in geen jokers maar geld pakte. Frits wil Tim een joker geven maar Tim neemt hem niet aan.

De groep bevindt zich in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Ze zitten gezellig te ontbijten. Liesbeth is jarig en wordt door Art opgebeld. Als verjaardagscadeau mag ze van Art de groep opsplitsen in een groep van zes en een groep van twee. De groep van zes zal meer zien van Reykjavik, de groep van twee zal slechts een klein stukje van de stad gaan zien. Ze plaatst Maarten en Marit in de groep van twee. Maarten vindt het best omdat de kleine groepen in zijn ogen vaak een sleutelrol vervullen. De groep van zes ontmoet een mysterieuze vrouw Plerikna. Ze moeten haar volgen en luisteren naar wat ze over Reykjavik vertelt. Ondertussen staan Maarten en Marit op een toren bij Art die vertelt dat de anderen om 14u zullen arriveren en naar boven zullen komen. Als ze ervoor kunnen zorgen dat de anderen niet binnen komen, verdienen ze €2000 voor de pot.

Om de zes te bereiken krijgen ze alvast een telefoon maar ze moeten nog enkele vragen beantwoorden om het juiste nummer te vinden. Hoeveel verschillende buslijnen rijden er in het uur langs de bushalte? Hoe vaak lopen er mensen van de fanfare over de brug? Hoe vaak komt er een zwarte Ferrari langsrijden? Hoeveel tonen speelt de tuba? Hoeveel eilanden zie je vanuit de toren? Ze zien drie eilanden maar ze staan natuurlijk zelf op een eiland (IJsland) … maar de vraag luidt ‘hoeveel eilanden zie je’ dus dat wordt dan drie.
De groep van zes krijgt enorm veel info over Reykjavik. Op de toren is het koud en winderig. Er zijn zes buslijnen (1, 6, 3, 11, 12 & 14), de fanfare loopt 6 keer heen en weer, de tuba speelt 9 tonen, er rijdt geen zwarte Ferrari voorbij, …  Dan zien ze de groep van zes aankomen en bellen hen. Marit legt hen uit dat ze niet de toren binnen mogen komen. Tim en William twijfelen: misschien moeten ze net wel naar binnen? Het is immers de Mol. Misschien verdienen ze wel €3000 als ze binnen gaan. Uiteindelijk besluiten ze niet naar binnen te gaan en verdienen €2000. De pot staat op €8300. Omdat Liesbeth jarig is, mag zij het geld ontvangen. Ze steekt het geld in haar zak. Maarten stelt maar meteen voor het geld bij de rest van de pot te stoppen.

Tijd voor de test. Tim moet oppassen voor tunnelvisie zegt hij. Hij schippert tussen Frits, Liesbeth en Anne-Marie. Anne-Marie twijfelt over William, William denkt dat de Mol tussen zijn groepje van verdachten zit en Hadewych volgt het spoor William. Frits denkt aan Anne-Marie en Liesbeth, Liesbeth durft Frits niet af te schrijven als Mol en Maarten houdt de opties voor de Mol nog open.
Executie:
Liesbeth   GROEN
Hadewych   GROEN
William   GROEN
Maarten   ROOD
Maarten, nota bene de vertrouwenspersoon, moet de groep verlaten. William geeft toe niet altijd eerlijk te zijn geweest tegen Maarten. Niet dat hij gelogen heeft maar hij heeft bepaalde dingen niet gezegd. In de test koos Maarten voor de grootste groep maar in ‘Wie is de Mol?’ geeft statistiek geen garantie op overleving …