Verslag aflevering 5

Van achter naar voren

Vorige week zagen we dat de groep al hun zuur verdiende geld verloor om de executie te beëindigen. Dit kwam de sfeer niet ten goede, direct na de uitslag ging iedereen elkaar beschuldigen. Gelukkig slaat al snel de sfeer om als ze er achter komen dat de volgende bestemming het warme Spanje is. De kandidaten denken lekker een rustige vliegreis tegemoet te gaan, maar niets is minder waar. Ze zijn nog niet opgestegen of de nieuwe opdracht begint al. De kandidaten krijgen om de beurt een envelope met een vraag, ze hebben 30 minuten om de vraag te beantwoorden.
De eerste vraag is voor Tim, het is een wiskundig raadsel die vrij snel wordt opgelost. Daarna krijgt William de vraag hoe de vulkaan heet die onlangs uitbarstte in IJsland. De volgende vraag van Hadewych blijkt lastiger te zijn, wat was de achternaam van de minnares van Picasso. Ze vragen in het vliegtuig rond, waarna een jongen zegt dat het goede antwoord Torres is.
 
Daarna krijgt Marit de vraag wat de naam van de gletsjer is. Na het kijken op de kaart van William denken ze het juiste antwoord te hebben. Vervolgens is de vraag voor Liesbeth hoe het huis heet waar de koude oorlog is beindigt. Dit wisten de kandidaten nog perfect, aangezien ze er de vorige dag zelf waren.
Tijdens de opdracht kwam er een aantal keer een man voorbij lopen die een bekende melodie floot. Frits kreeg vervolgens de vraag uit welke film het liedje kwam. Hier was een korte discussie over waarna ze besluiten dat het uit de film ‘Once Upon a Time in the West’ komt. Daarna krijgt Anne-Marie, die zich niet lekker voelde, een vraag: Hoe heette de plaatst waar Marion haar rode scherm kreeg. Zonder discussie wordt besloten dat dit Eyrarbakki is.
Na de vlucht landen de kandidaten in Spanje waar het heerlijk warm is. De kandidaten zijn in hun nopjes dat ze nog maar één laag kleren aan hoeven. De sfeer is meteen veel beter, iedereen is blij dat het warm is. In het hotel belandt gaat William Tim een beetje pesten. Hij probeert hem uit de tent te lokken door te zeggen dat hij nog helemaal niks gedaan heeft. Maar Tim loopt verstandig weg zodat hij niks los kan laten.
Dan komen de kandidaten op een set waar onder andere ‘The Good the Bad and the Ugly’ is opgenomen. Hier wordt de eerste opdracht afgemaakt. Voor het eerste goede antwoord krijgen de kandidaten 50 euro, elk daarop volgend goed antwoord verdubbelt het geld. Echter, een fout antwoord zorgt ervoor dat het geld gehalveerd wordt. Ze moeten taktisch kiezen wie ze vooraan in de rij zetten en wie achteraan. De volgorde die ze kiezen is: Hadewych, Tim, William, Frits, Liesbeth, Marit en op het einde Anne-Marie.
Even op de rijtje de antwoorden van de kandidaten:
Hadewych: Torres
Tim: 41
William: Grimsvötn
Frits: Once Upon a Time in the West
Liesbeth: höfdi huis
Marit: Mýrdalsjökull
Anne-Marie: Eyrarbakki
 
goede antwoordengeld
Hadewych: Walter0
Tim: 4150
William: Grimsvötn100
Frits: The Good the Bad and the Ugly 50
Liesbeth: höfdi huis100
Marit: Sólheimajökull50
Anne-Marie: Eyrarbakki 100

Met de eerste opdracht is dus maar 100 euro verdient, dit is een klein bedrag vergeleken met de 10.000 euro die ze de vorig aflevering verloren hadden.
Meteen gaat de volgende opdracht van start. Art vraagt een koelbloedig persoon en William stapt naar voren. Vervolgens moet de rest van de groep zich opsplitsen in groepjes van twee. Tim en Hadewych gaan samen, Marit en Anne-Marie vormen een duo en Frits en Liesbeth zijn een groep. Ieder groepje moest tegen elkaar spelen, er zijn 8 kistjes verspreidt op de western set. Bij ieder kistje kun je kiezen uit een joker, 500 euro of één van de drie levens van je tegenstander wegnemen. De kandidaat die het langste in leven blijft wint het spel en mag de spullen die hij/zij verzamelt heeft houden.
Als eerste zijn Marit en Anne-Marie aan de beurt. Een ander duo staat verspreidt over de set op balkons en mogen op de spelers schieten. Als een speler geraakt word is hij/zij af. Anne-Marie wil eerst een joker en geld verzamelen, maar Marit drukt gelijk een leven van Anne-Marie weg. Nog voor Anne-Marie door heeft wat er gebeurd is ze al dood. Deze ronde dus geen geld in de pot.
 
De volgende ronde wordt gespeeld door Hadewych en Tim. Hier gaat Hadewych snel voor een joker en Tim drukt Hadewych bij hetzelfde kistje weg. Vervolgens wil Tim de straat oversteken en schiet Liesbeth hem dood. Hadewych wint hier het spel en verdient zo een joker. Dan zijn Frits en Liesbeth aan de beurt, Frits gaat direct voor het geld terwijl Liesbeth jokers pakt. Nadat Frits drie keer geld heeft gepakt drukt hij drie keer Liesbeth weg waardoor deze ronde voorbij is en er 1500 euro gewonnen is.
Vervolgens wordt William erbij geroepen, hij mag ook een ronde gaan spelen. Hij moet een tegenstander kiezen, deze tegenstander kan al zijn/haar gewonnen spullen alsnog verliezen als hij/zij deze ronde verliest. William kiest voor Anne-Marie. Anne-Marie pakt vervolgens een aantal keer geld, terwijl William twee jokers pakt en vervolgens Anne-Marie drie keer wegdrukt. Geen extra geld dus in de pot.
De derde opdracht speelt zich af in het plaatsje Almería. Art vraagt om twee kandidaten met een scherpe blik, Liesbeth en Hadewych stellen zichzelf beschikbaar. Zij moeten plaatst nemen boven op een kasteel. Vanaf deze plek kunnen ze de hele stad zien en moeten ze de andere kandidaten naar huizen leiden waar grote doeken met kruizen op liggen. Bij elke doek ligt een hint naar de locatie van Art. De kandidaten die door de stad lopen worden gesplitst in twee groepen, de ene groep bestaat uit Anne-Marie en Tim. De tweede groep bestaat uit Frits, Marit en William. Als op het einde de twee groepen bij Art aankomen verdienen ze geld.
Al snel hebben Liesbeth en Hadewych de kruizen gevonden en vervolgens vinden ze ook de twee groepen. Anne-Marie en Tim vinden als eerste een huis met een hint, op het briefje stond een straat naam, "calle del encuentro". Snel erna vinden ook Frits, William en Marit een kruis. Marit pakt de envelop met een briefje waar "6" op staat, daarbij vind ze ook een kaartje met een test vraag. Deze stopte ze snel in haar bh, maar later zegt ze tegen de anderen dat ze die daar heeft laten liggen. Vervolgens vinden ze nog twee huizen, met respectievelijk hint "6" en "parallel aan".
Anne-Marie en Tim weten nu waar ze heen moeten en vinden als eerste het huis waar Art zich schuilhoudt. De andere groep wordt snel geleid naar hetzelfde huis, alleen geven de meiden op het kasteel onjuiste aanwijzingen. William wil koste wat kost hun aanwijzingen opvolgen zelfs als ze Tim zien staan die voor het juiste huis staat. Uiteindelijk komen ze toch allemaal op tijd bij Art en is er 2000 euro bij in de pot.
Dan is het tijd voor de test, William gaat als eerste en begint na vorige week weer met een schone lei. Daarna gaat Marit en die heeft nog steeds last van tunnelvisie. Anne-Marie is dan aan de beurt en verdenkt Tim. Vervolgens vult Tim de test in en stemt deels op Anne-Marie en deels op Liesbeth. Na Tim mag Hadewych die Liesbeth en Anne-Marie verdenkt. Dan is Liesbeth, die verdenkt vooral Hadewych en als laatste Frits die Liesbeth en Hadewych verdenkt. Dan begint de executie.

WilliamGROEN
MaritROOD

Marit moet het spel verlaten omdat ze op de verkeerde mol zat. Haar tunnelvisie heeft haar geen goed gedaan, ze dacht dat ze het wist en ze nam een risico door op één persoon te stemmen.