Verslag aflevering 6

Rookgordijn

Nadat we Marit in de vorige aflevering zien vertrekken praten de kandidaten even na over het vertrek van Marit. Er blijkt dat Marit het kaartje met de testvraag toch heeft meegenomen en er wordt geconcludeerd dat Marit goed kan acteren. Tim en Hadewych waren de enigen waarmee Marit had gedeeld dat ze het kaartje had mee genomen. Echter, alleen Hadewych weet wat de inhoud was van het kaartje. Tim krijgt van Hadewych de inhoud van het kaartje te horen in ruil voor een vertrouwensband.
De eerste opdracht begint in een verlaten mijn. Art zegt dat het hoog tijd is voor een vrijstelling. Hadewych neemt meteen een sprint naar de vrijstelling die verderop in het zand ligt. Ze wordt alleen wel meteen door Art terug geroepen omdat dit niet helemaal de bedoeling was. Er zal moeten worden gestreden om de vrijstelling. De groep gaat boogschieten en de twee die het dichtst bij de vrijstelling schieten maken nog kans op de vrijstelling. Anne-Marie schiet als eerste redelijk dichtbij. Daarna is William aan de beurt en verbeterd het schot van Anne-Marie. Als derde is Hadewych aan de beurt maar haar schot ging een beetje mis en ketst weg. Liesbeth heeft een goed schot en komt dichtbij de vrijstelling. Tim probeert het goed maar heeft helaas niet een schot waarmee hij kans maakt op de vrijstelling. Als laatste is Frits aan de beurt en schiet ook erg dichtbij de vrijstelling. Liesbeth en Frits hadden de beste schoten en mogen om de vrijstelling strijden.
De vrijstelling bevindt zich nu in een baaitje op een groot vlot van hooibalen die doordenkt zijn met benzine. Frits en Liesbeth moeten dit vlot naar de kant trekken om de vrijstelling te pakken te krijgen. Ondertussen schieten de overige kandidaten van de andere kant van de baai met brandende pijlen op het vlot. Wanneer het vlot vlam vat is de vrijstelling verloren. De eerste schoten worden gelost maar missen allemaal. Ook wanneer iedere kandidaat nog een keer schiet wordt de hooibaal nog niet geraakt. Een aantal keer vliegen de pijlen rakelings langs het vlot. Uiteindelijk beland de pijl van Anne-Marie in de hooibaal en het vlot gaat in vlammen op. Deze ronde liet zien dat de kandidaten toch betere schutters waren dan de eerste ronde deed vermoeden en er wordt geen vrijstelling door Frits en Liesbeth verdiend. Wat het mooie schot van Anne-Marie verder opleverde was 2500 euro voor de pot wat maakt dat de pot op 6100 euro komt te staan.
Marit was altijd de penningmeester en nu ze uit het spel is moet er een nieuwe penningmeester worden gezocht. Frits merkt op dat het hebben van de pot tot nu toe nog niet erg veel geluk heeft gebracht want iedere penningmeester vloog uit het spel. Een aantal kandidaten wordt niet door de rest van de groep vertrouwd en zij krijgen dan ook niet de pot in handen. Uiteindelijk wordt Frits de nieuwe penningmeester omdat hij meer dan de helft van de totale pot heeft verdiend.
Het is tijd voor opdracht twee. Ook deze vindt weer plaats in een compleet verlaten mijn met roestige torens. Licht in het donker is waar de kandidaten voor moeten zorgen, want sinds een jaar op 20 is het terrein ’s avonds gehuld in het duister. Het is de bedoeling dat de kandidaten het hele terrein weten te verlichten en daarvoor moeten 10 lampen aan de juiste van zes aggregaten worden gekoppeld. Maar, terwijl de opdracht uitgevoerd moet worden zwerven er sluipschutters over het terrein die de kandidaten uit kunnen schakelen. Ook met deze opdracht kan 2500 euro worden verdiend.
Liesbeth en Tim zijn als eerste aan de beurt. Liesbeth heeft de portofoon en Tim heeft de gun om dekking te geven. Na een tijdje komen ze bij het eerste aggregaat aan en Liesbeth vertrekt met het eerste snoer naar een lamp. Het blijkt dat het snoer veel te kort is. Uiteindelijk koppelen ze het verkeerde aggregaat aan de verkeerde lamp. Er wordt duidelijk gemold door Liesbeth en Tim. Wanneer Tim en Liesbeth een volgende combinatie proberen lukt dit niet. Wanneer de groep beslist dat ze terug moeten komen naar de controlekamer lukt het opeens wel en de lamp gaat aan. Vervolgens wordt Tim afgeschoten en neemt William het over. William speelt het spel erg fanatiek en al snel is de volgende lamp aan. Nadat Liesbeth ook de derde lamp aan heeft gekregen wordt ze afgeschoten en wordt ze overgenomen door Frits. Wanneer het gaat om schiet of ontwijkspelletjes is gebleken dat Frits daar vrij goed in is. Nu moet blijken of dat in dit spel ook weer het geval is. Ook Frits en William lukken het om een lamp aan te krijgen. Bij de volgende lamp gaat het mis. Er is een verkeerd aggregaat aangesloten op een verkeerde lamp. Om even te kunnen overleggen gaat Frits naar William toe en vanuit het niks wordt Frits opeens af geschoten. Frits moet het spel verlaten en Anne-Marie gaat William helpen. William denkt nog steeds dat hij auditie doet voor de Nederlandse James Bond maar toch wordt hij uiteindelijk af geschoten door de sluipschutters. Als laatste mag Hadewych het veld in. Hadewych verdedigd Anne-Marie met de gun zodat zij veilig te werk kan gaan. Dit heeft effect want Hadewych schakelt een van de scherpschutters uit en vergeet even het spel. Ondertussen gaat het niet helemaal goed bij Anne-Marie want alle snoeren zijn te kort en ook zijn de aansluitpunten niet te vinden. In de chaos wordt ook Anne-Marie afgeschoten. Hadewych wordt een beetje overmoedig en denkt de hele klus in haar eentje te kunnen volbrengen. Dit lukt natuurlijk niet en ook zij wordt al snel af geschoten. Uiteindelijk branden er maar 7 van de 10 lampen en ook zijn niet alle lampen goed aangesloten. Er is geen geld voor de pot verdiend.
Binnen de groep wordt er veel gesproken over verschillende tactieken. De enige die dat niet doet is Anne-Marie en dat valt op. Dit zou erg slim van haar kunnen zijn om haar eigen spel te spelen. Alle informatie houdt Anne-Marie voor zichzelf en daardoor heeft ze een voorsprong op de rest van de groep.

De volgende ochtend vindt er een korte ondervraging tussen een aantal kandidaten plaats. Hadewych informeert bij Anne-Marie of ze de mol is waarop Anne-Marie antwoordt: “Misschien wel”. De reden waarom Anne-Marie de mol zou kunnen zijn is omdat ze heel slim het spel kan spelen. Ook ondervraagt Hadewych Liesbeth. Liesbeth geeft als antwoord dat ze niet de mol is. Liesbeth stelt de vraag meteen terug aan Hadewych en ook zij geeft aan dat ze niet de mol is. Op de vraag waarom Liesbeth niet de mol kan zijn kan Liesbeth geen goed antwoord geven. Liesbeth dacht dat er een vertrouwensband was met Hadewych en dat ze het daarbinnen wel duidelijk had gemaakt dat ze niet de mol was. Hadewych lijkt echter een beetje verbaasd over de vertrouwensband. Liesbeth wil van Hadewych weten wat de vraag van de test is omdat ze dat als enige nog niet weet. Hadewych deelt de vraag in ruil voor de informatie dat ze niet op Liesbeth moet stemmen.
De volgende ochtend is het tijd voor de laatste opdracht van deze aflevering. Deze opdracht speelt af op een strandje. Op het strandje ligt een vis van steentjes. Het is de bedoeling dat deze vis wordt nagebouwd van de stapel wrakhout die ook op het strand ligt. Het was een beetje een abstracte vis dus niet iedereen zag meteen een vis in het patroon waar de steentjes op het strand in lagen. Liesbeth komt op het idee om de vis eerst op het strand te tekenen om hem later gemakkelijk in te kunnen vullen. Hierbij maakt ze een fout en wordt daarbij gecorrigeerd door Anne-Marie. De puzzel is niet heel moeilijk en al snel ligt er een goede vis van wrakhout op het strand. Maar… dit is natuurlijk niet alles. Er is een nieuwe uitdaging. Wanneer het lukt om de vis de andere kant op te laten kijken door het verplaatsen van 3 stukken wrakhout binnen 3 minuten dan wordt er 1000 euro voor de pot verdiend. Er ontstaat meteen discussie binnen de groep. Liesbeth houdt zich binnen de discussie een beetje afzijdig. Tim kent de puzzel maar weet niet meer precies wat de oplossing is. Uiteindelijk komt de groep op de goede oplossing en kijkt de vis de andere kant op met nog een minuut over op de klok. Er is een derde uitdaging waarmee er nog meer geld kan worden verdiend. Wanneer het lukt om de vis naar zee te laten zwemmen door enkel twee stukken wrakhout te verplaatsen binnen een minuut dan wordt het bod verdubbeld en kan er dus 2000 euro worden verdiend. Wanneer het niet lukt dan wordt er met de hele opdracht niets verdiend. Tim gaat meteen naar de balken omdat hij zei dat hij de oplossing zag. Ook nu ontstaat er een discussie, voornamelijk omdat er twee oplossingen waren. Tim had de ene manier in zijn hoofd en William de andere manier. Met nog drie seconden op de klok wordt de vis toch nog kloppend gemaakt en is er 2000 euro voor de pot verdiend.
Dan is het tijd voor de test. Eerst maakt Hadewych de test.  Ook na het vragen aan verschillende mensen of ze de mol zijn is Hadewych niet veel wijzer geworden. Als tweede maakt Liesbeth de test. Liesbeth verbaast zich om het feit dat Anne-Marie zo weinig aan de rest van de groep vraagt. Dit maakt haar verdacht. Dan is Frits aan de beurt en hij verdenkt Liesbeth. Frits vond het raar Liesbeth het patroon bij de visopdracht verkeerd tekende. Anne-Marie blijkt dingen tegen elkaar weg strepen maar vindt dat iedereen verdachte dingen doet. William maakt als laatste de test en verdenk Tim omdat hij helemaal niets doet tijdens de opdrachten.

De executie volgt en iedereen zit in spanning om wie er naar huis zal worden gestuurd.
Het eerste scherm is voor Tim: Groen.
Het tweede scherm is voor Anne-Marie: Groen
Het derde scherm is voor Hadewych: Groen
Het vierde scherm is voor Wiliam: Groen
Alleen Frits en Liesbeth zijn nog over en een van hen zal het spel moeten verlaten.
Het vijfde scherm is voor Liesbeth: Groen
Dit betekend dat Frits een rood scherm heeft en het spel moet verlaten. De groep is geschokt en Frits is emotioneel over het feit dat het spel voor hem over is.