Verslag aflevering 1

Het verlossende woord

Zuid-Afrika is de setting voor de nieuwe mollenserie. De reis start in Soweto waar de kandidaten elk 5 enveloppen krijgen en 45 minuten de tijd om hun eindbestemming te halen. In de enveloppen zitten tips om makkelijker de eindbestemming te halen: de eerste enveloppe mogen ze gratis openen, elke extra enveloppe kost €100. Per gesloten enveloppe die ze binnen brengen, verdienen ze €100 voor de groepspot.

Carolien opent gelijk 2 enveloppen en Zarayda schakelt hulp in. Tim vindt 20 Zuid-Afrikaanse Randen. Ewout vindt “dat je met geld alleen ook nergens komt”. Kees trekt naar Maroka Police Station. Ook Joep opent 2 enveloppen. Hij vindt een kaart met allemaal straten. Helaas kennen de mensen de straten niet dus de plaats die hij zoekt, is niet dichtbij. Janine komt op Regina Mundi, een kerk. Tania denkt dat ze goed zit maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Paulien vindt dat ze “geografisch gehandicapped” is. Daniël is ook nog steeds op zoek. Janine en Tim komen elkaar onderweg tegen: Tim kan met haar meegaan maar hij gaat zijn eigen weg.

Wanneer Janine in de kerk aankomt, is er een dienst bezig. Ze gaat zitten maar wordt even later naar voren geroepen. Ewout belandt in het politiebureau en moet zijn 4de enveloppe openmaken: hij vindt een glas-in-loodraam. Ondertussen komt Joep aan in de kerk. Wanneer Ewout en Daniël elkaar tegenkomen, ruilen ze enkele enveloppen om. In de kerk wordt Carolien, die ook al aangekomen is, naar voren geroepen. Janine, Joep en Carolien noteren de geschiedenis waarover verteld wordt. Ewout opent al zijn enveloppen in de hoop een vrijstelling te vinden.

Art heet de kandidaten welkom en meldt dat de volgende dag 10 vrijstellingen op het spel staan. De groep kon €4000 verdienen maar het wordt €900. Echter omdat Ewout heeft lopen rommelen met de enveloppen komt de winst op €800. Carolien, Joep en Janine houden de info uit de kerk voor zich. Zarayda komt even luistervinken en gaat een tegenverbond oprichten met Ewout en Kees. Ook Tim en Daniël proberen af te luisteren.

Op dag 2 bevindt de groep zich nog altijd in Soweto. Ze gaan beslissen wie er penningmeester wordt. Op drie gaan ze wijzen: 1, 2, 3! De meeste mensen stemmen op Joep, inclusief hijzelf. Er klinkt een telefoon in een zijnet: het is Art met de mededeling dat het een spannende dag zal worden. Hij vraagt de groep zich in twee te splitsen: enerzijds vijf mensen die veel vertrouwen hebben in de medemens en anderzijds vijf mensen die veel vertrouwen hebben in de medemens. De groep heeft geen idee wat deze opdracht inhoudt dus vormen de voorste vijf groep 1 en de achterste vijf groep 2. Ze zien vanuit de bus torens staan waartussen een brug hangt. Dit zijn de Orlando Torens van een nu oude verlaten elektriciteitscentrale. De ene groep moet inschatten of de andere groep springt. Pas op de brug, net voor de sprong, hoort de springer wie zijn/haar inschatter is.

Carolien denkt dat Daniël springt maar legt de vrijstelling onder ‘niet springen’. Janine denkt dat Tania niet springt maar legt de vrijstelling onder ‘wel springen’. Paulien denkt dat Zarayda niet springt maar legt de vrijstelling onder ‘wel springen’. Ewout denkt dat Kees springt maar kiest voor ‘niet springen’. Tim denkt dat Joep niet springt maar kiest ‘wel springen’. De eerste groep van vijf heeft geen vrijstelling gehaald. Toch vatten ze het plan op om de andere vijf wel een vrijstelling te gunnen omdat het dan misschien positief voor hen uitdraait. Zarayda denkt dat Paulien niet springt en kiest voor ‘niet springen’. Tania denkt dat Janine niet springt en kiest voor ‘niet springen’. Daniël denkt dat Carolien wel springt en kiest voor ‘wel springen’. Joep denkt dat Tim niet springt en kiest voor ‘niet springen’. Kees denkt dat Ewout wel springt en kiest voor ‘wel springen’ maar Ewout springt uiteindelijk niet. Er worden in totaal vier vrijstellingen gehaald. Art heeft nog een aanbod: hij wil de vrijstelling terugkopen voor €1000 per stuk maar niemand hapt toe. Carolien vindt dat “het spinnenweb van verraad steeds groter wordt en dat daardoor het spel leuker wordt”.

Zes mensen vullen de test in. Zarayda denkt dat Ewout de Mol is, Ewout gaat voor Joep, Tania gaat voor Tim, ... Eén kandidaat zal het veld moeten ruimen:
Tania   GROEN
Daniel   GROEN
Ewout   ROOD
Tegen alle verwachtingen in moet Ewout vertrekken. Het spel is begonnen...