Verslag aflevering 3

Tunnelvisie

Dolfie
Dag 5 - "Blyde River Canyon"
De opdracht begint met 3 groepjes: DaniŽl, Janine en Paulien staan aan de rand van een rivier. Kees, Carolien en Zarayda staan bovenaan een heuvelrots en Tim en Tania zitten op een bootje.
Tim en Tania gaan een boottochtje maken en moeten onderweg 5 foto's maken. Niet meer en niet minder, aldus Art. Op die foto's moeten geldbedragen komen te staan, en die zijn te vinden op borden aan de waterkant. Er zijn + en - bedragen. Ze moeten uitkomen op precies + 2250 euro.
De bedoeling is dat het bootje vanaf de kant gestuurd wordt door de 2 groepjes aan de kant naar de borden. Ze krijgen precies een uur om aan de opdracht te voldoen.
Deze groepjes krijgen als aanwijzing de punten waar de borden staan en een verrekijker.Zarayda: "Kees is echt mijn homobroer van een andere moeder."

Aan de hand van portoverkeer gaan de teams de vaarroute doorgeven. Het team van DaniŽl heeft 5 punten die ze kunnen aangeven, het team van Kees heeft er 4.

Tania geeft aan dat ze de instructies wil horen als ware het de wijzers van de klok. Twaalf uur is rechtdoor. Enige discussie ontstaat over deze vorm van instructie geven. Dan geeft Tania door dat Tim en Tania geblinddoekt zijn, wat de andere teams nog niet wisten. Nuttige informatie dus!

Rechtdoor (12 uur) staat een bord met 1000 euro volgens Kees. Er wordt een hoop heen en weer gepraat door de porto, totdat Tania het dringende verzoek krijgt haar mond te houden.
Na enige tijd varen verdwijnt het bootje uit het zicht van team "hoog", het team van Kees. Het bootje buigt af en team "laag" probeert enige sturing aan te brengen.... Wat niet helemaal lukt.


DaniŽl: "Tania is een schat van mens, maar zij is een totale control-freak."

Na enig heen en weer gezwabber, lukt het Tania de eerste foto te maken van het bord met de 1000 euro.

Verder gaat het bootje en dan ontstaat er volgens Zarayda een soort "mini-Vietnam" op de boot, tussen Tim en Tania. Tania neemt het roer over van Tim, want die staat volgens haar te klooien....
Gevolg: een hoop hilariteit bij de teams aan de kant.

Met Tania aan het roer wordt er nog een foto gemaakt door Tim..... Nou ja ťťn?
Dan is de tijd om. "Jongens, bedankt!" zegt Tania.
Volgens team "laag"ligt het probleem op de boot.
Kansloos heeft een nieuwe definitie gekregen, volgens Art.

Foto 1: - 500; 2: vergezicht; 3: nog een vergezicht; 4: + 1500. En dat was het dan. Geen 5e foto.
Opdracht is bij lange na niet geslaagd.

Carolien in de biecht over een gesprekje met Tim: Ik weet wel wat je hebt gedaan en ik vind het eigenlijk best wel een goede actie, waarop Tim zijn schouders ophaalde, met een grote grijns op zijn gezicht.
Opdracht 2 - De sprong
Aangekomen bij een prachtige waterval en hoge rotspartijen, zegt Art dat hij per persoon 2 jokers in de aanbieding heeft. Dit aantal kan worden verdubbeld, maar gaat dan wel ten koste van een mede-kandidaat. Die raakt zijn jokers dan kwijt.
Ze staan bovenaan een klif, 11 meter hoog. Wil je de jokers hebben, dan zul je moeten springen.
Je zal ook moeten vertrouwen op een mede-kandidaat.
Het water beneden is verdeeld in drie vakken: 2 jokers, 250 euro en 500 euro,  en ze mogen zelf bepalen hoe dat ingedeeld wordt. Springt je mede-kandidaat in het vak van de 2 jokers, dan ben jij je jokers kwijt (als je die al hebt verdiend). Springt je mede-kandidaat in het vak van de 250 euro, dan mag je mede-kandidaat de jokers houden en gaat er 250 euro in de pot. Springt je mede-kandidaat in het vak van de 500 euro, dan gaat er 500 euro in de pot, maar gaan de jokers verloren.

De teams zijn, om te beginnen, als volgt ingedeeld:
Springers: Tim, Kees, DaniŽl, Carolien.
Grondploeg: Janine, Zarayda, Paulien, Tania

Janine kiest Carolien, die als eerste mag springen. Ze geeft aan de jokers in het middelste vak te willen hebben, volgens iedereen het makkelijkste vak om te springen.

Carolien springt, en krijgt daarvoor 2 jokers.
DaniŽl, ("onze James Bond", aldus Tania) gekoppeld aan Zarayda,  springt in het vak van de 500 euro en kiest daarmee dus voor de pot. Daarmee is het voor Zarayda onmogelijk om nog voor jokers te springen.
Tim, gekozen door Tania, springt ook in het vak van de 500 euro. Ook Tania kan dus geen jokers meer verdienen.
Als laatste is Kees, gekoppeld aan Paulien, aan de beurt. Hij springt in het vak van de 2 jokers.
De teams worden nu omgedraaid.
Twist aan de koppeling is, dus niet dezelfde personen aan elkaar gekoppeld mogen zijn.
Als een persoon niet zou springen, zou degene die de jokers al had ingezet, deze ook mogen behouden.
Carolien, die weet dat Zarayda nooit zou springen, kiest haar uit, zodat zij zeker is van de jokers die ze zelf had gewonnen bij het springen.
Zarayda springt inderdaad niet, en Carolien heeft daarmee 2 jokers gewonnen.
DaniŽl kiest voor Tania, met als reden: die gaat niet springen. Door de plaatsing van de jokers in het buitenste vak, besluit Tania inderdaad niet te springen. "Abort", roept ze naar beneden.
"Ik heb nu 2 jokers" aldus DaniŽl.
Tim kiest voor Paulien, en plaatst de jokers en de 500 euro in de buitenste vakken. Paulien raakt hierdoor lichtelijk geÔrriteerd omdat zij wel hebben gekozen voor de makkelijkste plaatsing van de jokers.
Ze springt in het vak van de 500 euro en komt redelijk ongelukkig terecht.


"Dat was eens, maar nooit weer" was de opmerking van Paulien, die met tranen in haar ogen aan de kant staat.
Dan blijft Janine als enige nog over op de klif. Janine springt.....
De sprong van Janine is overal tot in den treure besproken, dus daar laten we hier bij.....

In een tussenshot legt Art uit dat Janine niet de mol was.
Bij de springopdracht is er 1500 euro in de pot gekomen en er zijn 4 kandidaten die jokers in de wacht hebben gesleept.
Paulien kreeg de jokers van Janine, Kees en DaniŽl ieder 2 en Carolien maar liefst 4!
DaniŽl geeft 1 van zijn jokers aan Zarayda, omdat, zo zegt hij, als ik de uitleg beter had begrepen anders gesprongen had.
Tim geeft te kennen dat hij nu hij zonder jokers zit, een slecht gevoel heeft over de executie, waarop DaniŽl en Kees opperen er 1 bij Carolien te "lenen". Die heeft er tenslotte 4.
Tim gaat er direct op af.
In de biecht zegt  Zarayda over Carolien: "Die kan een soort moonwalkend met een drankje en een sigaar die test binnendansen".
Zarayda vertelt wel aan Carolien dat ze een joker heeft gekregen, maar ze zegt er niet bij van wie....
Carolien overweegt 1 van haar jokers aan Tim te geven.
Dag 6 - Sabi Sand
De kandidaten gaan in 2 verschillende jeeps op safari. In elke jeep liggen enveloppen met dierennamen erop. Telkens wanneer ze het bewuste dier zien mogen ze de envelop openmaken en daarin zit een vraag waarmee ze een beloning kunnen verdienen.


Paulien zat in een jeep met Kees, Tim en Carolien, met op de enveloppen de namen van Leeuw, Neushoorn en Giraf.
Zarayda, Tania en DaniŽl zaten in de andere jeep met op de enveloppen de namen van Olifant, Buffel Impala en Luipaard. (?)
Onderweg vertellen de gidsen van alles over de dieren die ze onderweg zien.
Maar de dieren die ze  moeten spotten worden niet gezien.... Die overwinteren in Spanje, volgens Zarayda.
Het team van Zarayda spot na enige tijd wel de Impala's. De vraag in de envelop was: Met welk dier vereenzelvigt Tim zich? Ze geven als antwoord: de aap. Het is een man van apenstreken.....

Het team van Carolien komt de buffel tegen, maar die staat helaas niet op hun lijstje. Ze zien eruit als "grumpy old men", volgens Carolien.
Dan komen ze nog wel een giraf tegen. "Die stond daar, gewoon langs de kant van de weg", volgens DaniŽl.


Als tweede dier wordt de buffel gespot door het team van Zarayda. De daarbij behorende vraag was met welk dier Kees zich vereenzelvigt. Dat was dus de duif.
Het team van Kees heeft geen enkel dier dat op de enveloppen stond, gezien tijdens de trip.

Het was een hele educatieve, biologische verantwoorde trip volgens Carolien.

Bij terugkomst staat Art ze op te wachten met een aantal kokers in zijn handen. De antwoorden worden gegeven door het team van Zarayda.  Ze mochten 2 kokers uitkiezen bij Art.
Eťn ding: misschien moet je ze maar niet openmaken, zei Art er wel bij.
Volgens Tania zitten er misschien wel briefjes in waarop een geldbedrag staat. Er ontstaat wat heen en weer gepraat en getrek en geduw om de kokers. Opeens heeft Tim ťťn zo'n koker in zijn handen en wil hem openmaken. Dat wordt vooralsnog tegen gehouden door het team dat die koker gewonnen heeft.  Hij heeft die koker niet gewonnen, dus heeft hij er ook geen recht op!
Er worden geen kokers opengemaakt.

Test en executie
Zarayda maakt als eerste de test. Hoofdverdachte blijft Tim.
Tim gaat als tweede, Paulien als derde. Daarna volgt DaniŽl. Hij lijkt op Paulien te gaan stemmen.
Kees volgt en als laatste is Tania aan de beurt.

Zarayda krijgt als eerste een groen scherm. Zij wordt door Art verzocht een eindje verderop te gaan wachten, buiten het gezichtsveld van het vervolg van de executie.
DaniŽl krijgt vervolgens ook een groen scherm en moet zich bij Zarayda vervoegen. Daarna volgen nog Paulien ("het is een psycho, sick spel gewoon"), Carolien, Kees en Tania.
Tim blijft alleen achter bij Art.
Carolien vertelt in de biecht dat ze een fenomenale fout heeft gemaakt...... Welke? We zullen het binnenkort allemaal horen en zien!