Aflevering 5

 

Vieffan
Dag 8 - Phalaborwa
Bij het ontbijt praten de kandidaten nog over de bloedstollende executie van de vorige avond. Dan komt er een man naar hen toe die de kandidaten vertelt dat ze gaan kamperen in het Kruger park. Iedereen krijgt een tas waar ze kleren voor één nacht in moeten doen. Zarayda maakt zich gelijk druk over de wilde dieren, terwijl Daniel nu al de comfort van het hotel al mist.
Na het ontbijt komt de groep bij Art aan. Er ligt een grote puzzel op de grond met verschillende lijnen op de stukjes. De opdracht is simpel: Zet de puzzel in elkaar. Als het de kandidaten lukt kan er 3000 euro verdiend worden, maar voor elke seconde die ze puzzelen verliezen ze 5 euro. De oplossing vormt een kaart waarop de weg staat naar hun kampeerplaats. De puzzel moet op een aanhangwagen worden gelegd zodat hij later te vervoeren is.

De kandidaten gaan meteen aan de slag, de puzzel wordt eerst op de grond gemaakt. Al snel is de juiste oplossing gevonden en worden de stukken op de kar gelegd worden. Daniel ziet dan toch nog een fout die snel gecorrigeerd wordt. Als de tijd stopt zijn ze 960 kwijt omdat ze 3 minuten en 12 seconden hebben gepuzzeld.
Om de overgebleven 2040 euro te verdienen moeten de kandidaten hun kampeerplek voor het donker bereiken. De route kunnen ze vinden op de kaart die ze zelf hebben gemaakt. Er wordt met twee auto’s gereden. In de ene auto zitten de mannen, Daniel, Kees en Tim, deze auto trekt de kar met de puzzel erop. In de tweede auto zitten de dames, Carolien, Paulien, Tania en Zarayda.

Tim: "Twee succesvolle acteurs en een complete mongool achterin op safari."

Al vrij snel ontstaat er bij de vrouwen onduidelijkheid over hun positie op de kaart. De weg waarop ze zitten buigt af terwijl op de kaart die weg kaarsrecht is. De mannen rijden echter voorop en denken alles onder controle te hebben. Later wordt er toch weer naar de kaart gekeken en ze denken dat er nog een blok verkeerd ligt.

De kandidaten vervolgen hun weg, tot ze een zeer boze olifant tegenkomen. De rangers die er bij staan vertellen de kandidaten dat als er iets gebeurd ze plankgas moeten geven. Als de vrouwen door willen rijden komen ze vast te zitten in het zand, gelukkig lukt het Tania, de bestuurder om snel los te komen. Na een tocht van vier uur komen de kandidaten bij de kampeerplek aan, ze 2040 euro verdiend.

Daniel: "In de tentjes stonden gewoon opgemaakte bedjes"
Wanneer de nacht valt begint het volgende spel. De kandidaten zitten rondom het kampvuur. Iedereen kandidaat krijgt een rol om te spelen in het spel, er zijn twee mollen en vijf kandidaten. Als het de kandidaten lukt om de mollen uit te schakelen verdienen ze 1500 euro voor de pot. Lukt het de kandidaten niet dan verdienen de mol(len) die nog in het spel zitten elk drie jokers. Elke keer als het ‘nacht’ is mogen de mol(len) die nog in het spel zitten één kandidaat aanwijzen om uit te schakelen, deze kandidaat doet dan niet meer mee aan het spel. Elke ‘dag’ mogen alle overgebleven spelers één speler uitschakelen, hier is het de bedoeling van de kandidaten om een mol uit te schakelen. Tijdens de dag hebben de spelers even tijd om te overleggen waarnaar vervolgens de spelers moeten stemmen op de persoon die ze uit het spel willen.

Tijdens de eerste nacht wordt er nog geen kandidaat uitgeschakeld maar openbaren de twee mollen, Paulien en Daniel, zich aan elkaar. De volgende dag verdenkt Zarayda gelijk Daniel omdat hij zo raar doet, Tania is het hier mee eens. Iedereen kijkt elkaar nog eens indringend aan en dan is het tijd om te stemmen. Daniel, een van de mollen, krijgt de meeste stemmen en ligt uit het spel, hiermee verliest hij zijn jokers.

In de tweede nacht schakelt mol Paulien, Carolien uit.
Paulien: "Carolien had meteen door dat ik de mol was, daarom heb ik haar meteen uitgeschakeld."
De overige spelers kijken elkaar argwanend aan, Tim valt op omdat hij niet veel rondkijkt. Hierdoor krijgt Tim aan het einde van de dag de meeste stemmen. Het wordt nogmaals nacht en de mol slaat toe, Paulien schakelt Tania uit. Tijdens de dag lijkt het even of ze Paulien uit gaan schakelen maar dan draait het spel om en verdenken de vrouwen ineens Kees. Uiteindelijk stemmen ze op Kees en is het spel gespeeld. Er komt geen geld in de pot en Paulien verdient drie jokers.


Dag 9 - Pelgrims Rest
De volgende dag gaan de kandidaten naar een oud goudzoekersstadje. De laatste opdracht voor de executie bestaat uit het zoeken van metalen klompjes die verstopt zitten in hoopjes zand. Dit doen de kandidaten op de traditionele manier met een pannetje. De gevonden klompjes moeten worden gesmolten zodat ze een sleutel kunnen maken, deze sleutel opent een kluis. Om de sleutel helemaal te kunnen maken zijn er 25 klompjes nodig, als de kandidaten er niet genoeg vinden kunnen ze de resterende klompjes kopen bij Art. Elk klompje kost 100 euro uit de pot.
De kandidaten gaan hard aan de slag, maar het ‘goud’zoeken blijkt nog niet zo makkelijk. Tania is de eerste die een klompje vind, en al snel vind ze een tweede en een derde. De meeste kandidaten vinden na enige tijd ook klompjes. Aan het einde heeft Carolien 3 klompjes gevonden, Daniel 3, Kees 2, Paulien 2, Tania 5, Tim 2 en Zarayda 1. In totaal dus 18 klompjes van de 25. Na overleg besluiten de kandidaten 700 euro uit te geven voor de resterende 7 klompjes. Als de kandidaten de sleutel hebben gemaakt blijkt er 2500 euro in de kluis te liggen. Met deze opdracht is er dus 1800 euro in de pot gekomen.

Toen werd het tijd voor de test en executie. Daniel is als eerste en vertelt dat hij Paulien, Carolien, Tania en Zarayda verdenkt. Zarayda laat niks los over haar verdenkingen en Paulien ziet door de bomen het bos niet meer, gelukkig heeft zij drie jokers om in te zetten. Kees stemt op Paulien en Carolien, Tania stemt zoals gebruikelijk volledig op Tim. Tim denkt dat Zaradya of Tania de mol is.
Bij de executie zien we dat Paulien een groen scherm krijgt, vervolgens krijgt Tania een groen scherm maar Tim, de mol van Tania, krijgt een rood scherm. Deze keer valt hij echt af en moet hij naar huis.