Aflevering 8

In het kader van

Vieffan
De eerste opdracht van de aflevering wordt door Art geïntroduceerd in het Zulu. Vervolgens vraagt hij in het Nederlands om twee kandidaten die terug willen naar de schoolbanken. Paulien en Zarayda willen dit graag en zij vormen het eerste duo. Het is hun opdracht om van zo veel mogelijk woorden van een lijst met Nederlandse woorden de vertaling in het Zulu te weten en correct uit te kunnen spreken. Ondertussen moeten Kees en Carolien 10 foto’s maken van items die op diezelfde lijst staan. Na een uur moeten Zarayda en Paulien de items op de foto’s benoemen, doen ze dit correct krijgen ze geld.

Kees en Carolien worden geholpen door een jongetje uit het dorp. Hij laat hen alles zien waar ze naar vragen. NA een uur hadden ze 10 foto’s gemaakt en hadden Paulien en Zarayda de woorden geleerd door middel van vreemde ezelsbruggetje. Deze hielpen blijkbaar erg goed want uiteindelijk hadden ze 8 van de 10 woorden hadden ze goed. Hierdoor hebben ze 1600 euro voor de pot verdiend.
De tweede opdracht speelt zich af in een oud postkantoor. In het gebouw staan drie potten, één pot met daarin 500 euro, één met 1000 euro en één met 1500 euro. De kandidaten moeten binnen een uur een loden bal in één van de potten krijgen, het geld uit die pot verdienen ze vervolgens voor de pot. Deze loden bal hangt aan een constructie van vier touwen die door het hele gebouw lopen.  Ze moeten de juiste touwen laten vieren of juist aantrekken. Ze kunnen echter niet vanaf elke plek de bal en potten zien.

De kandidaten besluiten de bal in de pot van 1000 euro proberen te krijgen. Dit lijkt een makkelijke taak omdat ze dan maar één touw hoeven te laten vieren, en aan één touw te trekken. Het touw waar ze aan moeten trekken staat echter al zo strak dat zelfs met drie mensen ze er op een gegeven moment geen beweging meer in krijgen. Vlak voor het einde wordt dus besloten dat ze toch voor de pot met 500 euro gaan. In de korte tijd die ze over hadden was het niet meer te halen en dus mislukte de opdracht.
De avond valt, tijd voor de volgende opdracht. Op het terrein van een grote drive-in bioscoop staan tientallen auto’s, in één van deze auto’s ligt 2000 euro. Als de auto met het geld als laatste op het terrein achterblijft verdienen de kandidaten het geld. Om er achter te komen in welke auto het geld ligt mogen ze tien vragen stellen die met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden. De kandidaten spelen dus een soort Wie is het, maar dan met auto’s.

Tijdens de opdracht draait er ook een film in de bioscoop. Dit is niet zomaar een film, maar een film over de mollen van andere jaren. Er zitten ook scenes in waarin de huidige mol hints geeft over zijn of haar identiteit terwijl hij of zij onherkenbaar in beeld is gebracht en met een vervormde stem. Het geluid van de film kunnen de kandidaten alleen horen via de radio’s van de auto’s. De meeste kandidaten richten zich vooral op het verwijderen van auto’s van het terrein, maar Carolien is ook heel erg aan het opletten op de film. Als de tijd op is staan er twee auto’s en mogen ze één van de auto’s kiezen. Ze kiezen de juiste auto en verdienen hiermee 2000 euro.
Na de opdracht werd nog gesproken over de informatie die de mol heeft gegeven. Carolien wil haar kennis liever niet weggeven natuurlijk, maar de anderen vinden het oneerlijk dat zij zo weinig had gedaan voor de opdracht. Uiteindelijk besluit Carolien wel wat informatie met Zarayda te delen.

Vervolgens komt de test, Kees zet in op Paulien. Carolien verdenkt Paulien juist niet en Paulien verdenkt Carolien niet. Paulien zet haar kaarten in op Kees terwijl Zarayda op Carolien stemt.
Dan is het tijd voor de executie. Eerst krijgt Carolien haar scherm te zien, deze is groen. Vervolgens is Paulien aan de beurt, ook zij krijgt groen. Dan is het nog tussen Zarayda en Kees. Zarayda haar scherm wordt rood en zij moet het spel verlaten. De drie finalisten zijn bekend.