Verslag aflevering 1

'Schijnbeweging'


Wie is de mol 2014 zal plaats vinden in de metropool Hong Kong. De serie begint met een man die via de boot een paar brieven bezorgt waar namen van verschillende kandidaten op staan. Art doet zijn openingspraatje en verteld dat het een serie van extremen gaat worden. Maar de mol zal zich moeiteloos aanpassen. De kandidaten die meespelen in dit seizoen zijn: Daphne Bunskoek, Jan-Willem Roodbeen, Susan Visser, Owen Schumacher, Aaf Brandt Corstius, Tygo Gernandt, Freek Bartels, Maurice Lede, Sofie van den Enk en Jennifer Hofman.


Art begint met het verwelkomen van de groep in Hong Kong. Hij legt daarna ook een nieuw spelonderdeel uit; de zwarte vrijstelling. Wanneer je deze inzet, worden alle jokers én vrijstellingen die worden ingezet die test ongedaan. Art:’ Een machtig wapen. Laten we beginnen…. Test en executie’. De kandidaten kijken verbaasd om zich heen wanneer ze dit horen. Susan:’ Het is gelijk bam’. Owen:’ Wie wil er al naar huis’? Aaf:’ We weten elkaars schoenmaat nog niet eens’. Sofie vergelijkt de test met ‘het trekken van een kies of het harsen van je bikinilijn, dat wil je gewoon snel doen’. De test bestaat maar uit tien vragen, tot verbazing van de meeste kandidaten.


Art start met de executie.

Sofie: Groen
Owen: Groen
Susan: Groen
Tygo: Groen
Daphne: Rood!

Art:’ Daphne… Gefeliciteerd, jij weet meer dan de rest’. Art legt uit dat ze de overige tien vragen aan het eind van de dag maken en Daphne de kans krijgt om haar rode scherm, groen te maken. Tygo staat al snel in de schijnwerpers als ‘reisleider’ van de groep. De kamers worden verdeeld en Freek wil gelijk met Aaf op de kamer:’ Het enige interraciale koppel’. Het komt haar wel uit want ze verdenkt hem en ze overweegt hem een slaappil te geven zodat ze zijn koffer kan doorzoeken.

De eerste opdracht, ze moeten vijf duo’s maken. De duo’s zijn: Daphne en Freek, Aaf en Sofie, Jan-Willem en Maurice, Jennifer en Susan en Tygo en Owen. Ze krijgen een half uur de tijd om geld op te halen bij een locatie die ze krijgen via een enveloppe en daarna naar het politiebureau te lopen. Op de locatie kunnen ze geld ophalen. Ze moeten allemaal op tijd aan komen anders komt er sowieso niets in de pot en ze mogen alleen in het Chinees de weg vragen. De duo’s gaan op weg. Daphne heeft het gevoel alsof ze bij een natuurkunde toets zit en te weinig informatie heeft om het goede antwoord te vinden. De Chinese man antwoord dan ook:’ I don’t know what your talking about’ wanneer ze haar chinees uitprobeert. Sofie:’ Do you speak English? Natuurlijk, maar dat mag niet van Art’!


De Chinese jongen loopt met Aaf en Sofie mee. Sofie:’ Zal ik even opzoeken hoe je in het Chinees vraagt of hij met je wil trouwen’? Hij bracht ze alleen naar de verkeerde stomerij. Daphne en Freek komen als eerste ruim op tijd bij Art aan. Daphne:’ Vind ik altijd erg belangrijk’.Uiteindelijk komt iedereen op tijd aan en hebben alleen Susan en Jennifer 400 euro opgehaald. Art verdeeld de vier briefjes over Susan, Jennifer, Aaf en Sofie. Ze zijn verbaasd over dit maar wijzen uiteindelijk Freek aan als penningmeester en geven het geld aan hem.


De tweede opdracht, Art belt en wil twee mensen naar de auto voor het hotel hebben die graag in de spotlight staan. Al snel worden Tygo en Freek aangewezen door de groep. De rest van de groep moet winkelen om en zaklampen te kopen.Owen:'We gingen winkelen met zijn allen, dat is echt een hel’. Wanneer het avond wordt en ze zaklampen hebben gekocht staan de vier duo’s op vier verschillende locaties. Ze moeten zichzelf kenbaar maken aan het duo aan de andere zijde en proberen te achterhalen wat zij proberen te communiceren. Freek en Tygo krijgen 6 minuten om de andere duo’s te lokaliseren en om een 4-delige cijfercode door te communiceren. De code is 3425, één cijfer per duo.


Wanneer de zes minuten ingaan begint er net een lichtspel. Daphne gaat op zoek naar wit licht:’ Nou ik kan je vertellen, er is daar heel veel wit licht’! Freek en Tygo hebben een groene laser en kijken naar groene lasers van een lichtshow. Wanneer de tijd voorbij is en Owen en Sofie niets hebben gezien besluiten ze zelf wat te bedenken. ‘Een O en een E hebben we gezien. En de O kon ook nog een 0 zijn’ zegt Sofie. Aaf en Jennifer hebben een 7 gezien, Daphne en Jan-Willem zeggen 4, Owen en Sofie zeggen 0 en Susan en Maurice zeggen 4. De code is uiteraard fout. Er zat 2000 euro in de kluis.

Daphne besluit informatie te winnen bij Jan-Willem zodat ze haar scherm van rood naar groen kan toveren. Jan-Willem:’ Daphne is wel te vertrouwen’. Ze liegt dat ze bijna alles op Susan heeft gezet. Tijd voor de test en executie, het tweede deel dan. Deze keer gaat degene die een rood scherm krijgt wel echt naar huis. De executie begint:

Daphne: Groen
Freek: Groen
Jennifer: Groen
Aaf: Groen
Maurice: Rood!

Maurice is er kapot van en is duidelijk gefrustreerd. Hij neemt afscheid. Volgende week gaan de kandidaten naar een voorstelling. Freek:’ De hoofdrolspeelster zat volgens mij permanent aan de helium’. Ze kunnen geld veilig stellen voor de toekomst en de zwarte vrijstelling zit in het spel. Kijk volgende week weer!