Verslag aflevering 2

 

Vindingrijk


Na een terugblik naar vorige week en het afscheid van Maurice, begint de volgende opdracht met een bezoek van Art in een café, waar de kandidaten zitten te eten.
Hij nodigt Owen en Susan uit voor een bijzondere culturele avond. Aan de andere kandidaten geeft jij een envelop, met daarin een brief en 9 kleine, lege enveloppen.
Deze enveloppen kunnen gebruikt worden om de pot veilig te stellen. Sofie leest met behulp van Daphne voor: "Stop geld dat je veilig wilt stellen in deze enveloppen en adresseer deze aan:  de naam van één van je medekandidaten,  Aflevering 9, Ellis Island. Geld dat in aflevering 9 aankomt, blijft sowieso in de pot. Als die persoon in aflevering 9 nog in het spel zit, dan levert dat extra geld op. Hoe later je dit geld opstuurt, hoe minder dit extra geld oplevert.  Je mag de envelop niet aan jezelf adresseren."
Aaf wilde via democratisch stemmen het geld naar 1 persoon sturen. Tygo is het daar niet mee eens, want op die manier kun je niet kenbaar maken wie je denkt dat de mol is. Besloten wordt om iedereen 1 envelop te geven en die van Susan en Owen te bewaren tot 's avonds. Jan Willem krijgt de 2 extra enveloppen in bewaring.  Tygo ziet de 3 enveloppen liggen op tafel bij Jan Willem en vindt dit wel een "pikwaardige" actie. Hij grist een envelop van tafel, en stopt die tussen zijn benen.  Hij heeft nu dus 2 enveloppen in zijn bezit.
Opdracht 1

Susan en Owen komen samen met Art aan bij een klein theater om te gaan genieten (vanuit de coulissen) van een Kantoneese opera.  De overige 7 kandidaten zullen in het publiek plaatsnemen. Zij zullen denken dat Owen en Susan één van de karakters zullen spelen in de opera. Na afloop moeten ze dan vertellen wie ze denken dat Owen en Susan gespeeld hebben. Owen en Susan op hun beurt moeten vertellen welke karakters de 7 kandidaten zullen aanwijzen.
"Ze hebben de langste mensen genomen, heb je het in de gaten?" zegt Susan tegen Owen.


Intussen zitten de overige kandidaten in de bus op weg naar hete theater, waarbij ze filosoferen over wat hun te wachten staat. Daphne maakt de grap: "Misschien doen ze wel mee in het Chinees Staatscircus, en moeten wij raden wie Susan en Owen in de voorstelling zijn....".
"Verschrikkelijk", aldus Jan Willem. "Als ik dit in mijn radioprogramma zou draaien, zijn mijn laatste dagen geteld."
Volgens Freek zat de hoofdrolspeelster permanent aan de helium, want die zong op een frequentie die honden nog niet eens kunnen verdragen.
De kandidaten die in het publiek zitten, gaan er vanuit dat Owen en Susan zelf op het toneel staan.
Ze lopen het theater uit na afloop van de voorstelling, waar Art ze opwacht met een tablet waarop een foto van de karakters uit de opera. Tygo denkt dat Owen de generaal is. Ze kiezen uiteindelijk voor de prins en de generaal.
Owen en Susan worden erbij gehaald en zij moeten aanwijzen wie de groep hebben aangewezen.
Ze kiezen voor 2 heel andere karakters.  "Hoe kunnen wij ni 1,5 uur zoveel chinees leren jongens?" vraagt Susan.
2000 euro hadden ze kunnen verdienen, 0 euro in de pot.

Jan Willem pakt uit zijn zak de envelop die ze eerder die dag hadden gekregen . "We hebben nog een dingetje Owen en Suus", zegt hij.  Hij legt de bedoeling uit van de enveloppen. "Een soort aandelensysteem", volgens Owen.
Dan komt Jan Willem erachter dat hij 1 envelop mist. Hij vraagt niemand hoe het zit met die enveloppen en is waarschijnlijk bang dat hij er 1 kwijt is. Daphne of Jennifer zijn hier schuldig aan.Opdracht 2

Ze rijden met z'n allen naar een groot verlaten pand ergens in de middle of nowhere.
Het voormalige hoofdkantoor van de televisiezender ATV blijkt het te zijn. Ze staan in een soort controlekamer waarin grote televisieschermen staan opgesteld, waarop 5 locatis in het gebouw worden afgebeeld met live-beelden. Bij iedere locatie kunnen ze geld ophalen. Ze moeten binnen een bepaalde tijd daar een opdracht uitvoeren. Met max. 2 personen mogen ze naar een locatie toe.
Er is een plattegrond van het gebouw met de locaties, en er liggen kaartjes. Op die kaartjes staan de volgende aanwijzingen: Blind, touw op het dak, kruiplabyrinth, 150 kilo en quiz.
Sofie en Jennifer gaan naar de eerste locatie (met portofoon) naar het kruiplabyrinth. Tygo en Freek gaan naar de locatie van de 150 kilo opdracht.  Owen staat met portofoon bij de schermen in de controlekamer.  Ze moeten zijn, volgens Owen, op de first floor.
Jennifer en Sofie zijn al bij het labyrinth aangekomen, en Jennifer wil graag als eerste onder de pallets kruipen om naar het geld, en volgens haar ook jokers, te zoeken.  De tijd begint te lopen zodra ze aan de opdracht beginnen. Er ligt een kaartje waarop staat: De oplossing ligt in de controlekamer.  In de controlekamer is levensgroot het labyrinth uitgetekend. Niemand die het ziet.....


Freek en Tygo hebben nog steeds de juiste locatie niet gevonden. en zoeken door.
Na een poosje kruipen onder de pallets vindt Jennifer de envelop . Ze komt uit het labyrinth en wil zelf de envelop openmaken. Daarin zit 500 euro. Opdracht geslaagd binnen de tijd.
Tygo en Freek komen bij een andere opdracht uit. Ze komen in de ruimte van de quiz.
A = rood, B  = blauw, C = geel staat er op een kaartje. In een kastje aan de muur zitten 3 draden verbonden met diezelfde kleuren.
In de controlekamer  moeten vragen worden voorgelezen, waarop bij het juiste antwoord een draad van de bijpassende kleur moet worden doorgeknipt.
Ze knippen de kabels door en halen daarmee het geld binnen voor de pot.

Daphne gaat ondertussen met Jan Willem op pad naar de odpracht met het touw. Ze gaan samen naar het dak van het gebouw. Ze vinden het touw, en moeten op zoek naar een ton die naar boven getakeld moet worden.  Na een poosje zoeken ziet Daphne beneden de ton staan. Ze roept Jan Willem die met het touw aan de wandel is op het dak. Dat touw moet nog  uit de knoop worden gehaald. Er blijven nog wel een aantal knopen inzitten. Het touw is te kort om te ton omhoog te halen. De tijd is om, opdracht mislukt.

Aaf en Susan lopen naar beneden naar een donkere kamer. Sofie bedient de porto in de controlekamer. "Ze was er behoorlijk lui mee", volgens Freek. Ze zag iets bewegen op het scherm maar riep niet naar Aaf en Susan.
Ze lopen nog wat heen en weer, van de ene naar de andere ruimte. Ze worden niet gezien door de mensen in de controlekamer waarna ze worden teruggehaald.

Owen en Tygo gaan naar boven voor de 150 kilo opdracht. Op de derde verdieping, en niet op de first floor!  Ze slepen een pallet weg, en vinden een envelop met 500 euro.
First floor, geteld vanaf de controlekamer...

Voor de laatste opdracht gaan Freek en Owen op pad. Ze gaan naar boven en lopen linea recta naar een donkere kamer waar ze 500 euro vinden.
In totaal dus 2000 euro in de pot.
Penningmeester Freek overweegt om het weg te sturen zonder de groep daarover in te lichten.

Opdracht 3/De Test/Executie

De hele groep staat bij een markt waar Art ze vraagt een volgorde van deelnemen te bepalen.
Ze besluiten alfabetisch te gaan. Ze moeten de markt op (binnen) om de test te maken. Onderweg je ogen open houden, zegt Art.
Aaf gaat naar binnen en ziet een bewegwijzering met daarop de bordjes:  Test, Zwarte vrijstelling,  Jokers,  Vrijstelling, Geld.
Aaf besluit direct te zoeken naar de laptop en de test te maken. Tijd is immers belangrijk.
Als tweede gaat  Daphne. We zien dan dat het bordje met "Geld" niet meer naar rechts, maar naar links wijst.....
Ze ziet de jokers en de vrijstellingen liggen en  besluit een vrijstelling te pakken. Daarna maakt ze de test en zet de vrijstelling in.
Freek is de volgende. Hij loopt de markt op en raakt min of meer in paniek en maakt de test.
Jan Willem gaat als vierde naar binnen en vindt de vrijstellingen. Er liggen er nog 2 en hij neemt er 1. Daarna gaat hij op zoek naar de laptop wat nog niet zo eenvoudig lijkt te zijn.
Als vijfde mag Jennifer  naar binnen. "Ik weet niet wie ooit bedacht heeft dat vrouwen twee dingen tegelijk kan doen. Waarschijnlijk een man....". Ze loopt de hele markt over en vindt niets. De test maken is het laatste wat ze nog doet.
Owen vindt al vrij snel de jokers en zet ze allebei in. HIj maakt de test en weet bijna zeker dat als hij straks het groene scherm krijgt, hij ook weet wie de mol is.
Sofie gaat als zevende over de markt. "Ik loop daar met klotsende oksels over die markt, totdat ik ineens het bordje met zwarte vrijstelling zie."  Kleine aarzeling, maar ze pakt snel de zwarte schijf en maakt de test.
Susan gaat als nummer 8 en dan zien we dat het bordje "Geld" weer naar rechts wijst. Ze ziet ineens de vrijstelling liggen en pakt deze mee. Ze zet de vrijstelling niet in omdat ze verwacht dat de zwarte vrijstelling gevonden zal worden en alle ingezette jokers en vrijstellingen ongedaan maakt.
Tygo mag als laatste de markt op en pakt 2 jokers. "Het enige wat ik kon vinden. Ik heb mezelf opgeofferd voor Jan Joker!" Tot slot maakt hij ook de test.


De executie
Twee vrijstellingen zijn ingezet. Door Daphne en Jan Willem. Ook nog enkel jokers zijn ingezet.
Maar belangrijker is of de zwarte vrijstelling is ingezet. Het antwoord is JA. Sofie heeft dus gebruik gemaakt van de mogelijkheid. Iedereen staat dus weer gelijk.
Jan Willem krijgt een groen scherm. Daphne ziet als tweede en groen scherm verschijnen. Dat waren de ingezette vrijstellingen.
Dan is Tygo aan de beurt. Ook hij krijgt een groen scherm te zien. Sofie als vierde: groen scherm.
Als vijfde:  Owen. ROOD.  "Owie, Owie" zegt Tygo teleurgesteld. Zijn kamergenoot mag naar huis. In de biecht horen we Tygo nog zeggen: "Ik ben er stiekem wel heel blij mee. Ik ben weer een stukje wijzer."

In de laatste shots vertelt Susan dat ze haar vrijstelling niet ingezet heeft. Waarop door Aaf gevraagd wordt wie dan de zwarte vrijstelling heeft ingezet. Sofie is daar ook wel benieuwd naar.
Misschien dat het antwoord op die vraag in de volgende aflevering wordt gegeven.