'Jennifer'

 

 

Aflevering 4 begint met een groep van nog steeds 7 kandidaten en één mol aan een eettafel. Maar terwijl de kandidaten genieten van de lunch, gaat een mobiele telefoon af. Het is, uiteraard, Art. Hij vertelt Freek dat ze na moeten denken over de volgorde en één iemand aan moeten wijzen die in de groep het vertrouwen geniet. Iedereen moet tegelijk iemand aanwijzen en uiteindelijk is het Jan-Willem, vooral dankzij de dames, die het vertrouwen van de groep krijgt.

De eerste opdracht vindt plaats bij de langste roltrap ter wereld. De kandidaten hebben zich vanaf onderaan in omgekeerde alfabetische volgorde langs de roltrap gepositioneerd. Tygo mag beginnen. Hij krijgt een lijst met 20 woorden die hij in 3 minuten in zijn hoofd moet stampen. Daarna moet hij met de roltrap omhoog naar de volgende kandidaat, die hij in 3 minuten de lijst moet doorgeven. En zo gaat het door, tot de laatste kandidaat aan de beurt is. Terwijl Tygo de woorden in zijn hoofd stampt, heeft Jan-Willen een hoofdtelefoon gekregen, waarmee hij de andere kandidaten kan afluisteren. Dit weet de rest van de groep niet!

Als de drie minuten om zijn, gaat Tygo op weg naar Susan. Tygo noemt één voor één de woorden op, maar noemt bij de E en F iets heel anders, tot verbazing van Jan-Willem. Susan moet de woorden overdragen aan Sofie. Sofie heeft meer moeite met de woorden opslaan, maar met bijna alle woorden gaat ze onderweg naar Jennifer. Sofie begint direct met het spuien van woorden en Jennifer raakt in paniek. Ze maakt van de woorden in verhaaltje, maar heeft totaal niet door dat we woorden in alfabetische volgorde staan. De tijd tikt weg. Uiteindelijk gaat Jennifer onderweg naar Freek. Freek heeft direct door dat het een ABC-tje is. Uiteindelijk weet Jennifer maar 10 woorden over te brengen, die Freek ook weer aan Daphne doorgeeft. Daphne moet met deze woorden naar Aaf, die uiteindelijk het eindpunt bereikt. Daar staat Art op haar te wachten. Aaf moet eindexamen doen en moet 10 van de woorden. Ze weet niet alle woorden, maar vult zoveel mogelijk in.

 
Uiteindelijk haalt Art Jan-Willem erbij. Hij moet inschatten hoe Aaf haar eindexamen gedaan heeft. Per goed woord verdient Aaf €75,- voor de pot. Als Jan-Willem denkt dat iemand eerder in de keten het veel beter doet, kan hij diegene een herexamen laten doen. Maar hoe vroeger in de keten, hoe minder die persoon waard is. Zo is Tygo maar €25,- waard, Susan €50,- (2x€25,-), etc. Uiteindelijk besluit Jan-Willem het erbij te laten. Het aantal woorden wordt geteld, Aaf heeft 2 juiste woorden opgeschreven. Er is €350,- verdiend. Er zit nu €1350,- in de pot, er is €2400,- verstuurd naar aflevering 9. Volgens Jan-Willem is het in het begin bij Tygo verkeerd gelopen. Jennifer had niet door dat het een ABC-tje was. Maar wat is nou een molactie?

Diezelfde avond wordt er weer geopperd een envelop te posten met geld. Jan-Willem wil wel geld posten, maar dan zonder iemand erbij. Niemand weet echter dat hij helemaal geen envelop heeft. Behalve Tygo, die de envelop in aflevering 2 stal. Uiteindelijk stuurt Aaf de €350,- van eerder die dag op, met de naam van Daphne op de envelop.

Dan is het tijd voor opdracht 2. De kandidaten zitten aan een ronde tafel met daarop 8 envelopen. Art heeft nog niet uitgesproken dat elke kandidaat één envelop moet pakken, of ze zijn al van tafel gegrist. De inhoud moet echter geruild worden met een andere kandidaat. Tactisch spelen is dus vereist. De verdeling is uiteindelijk als volgt
3 jokers: Tygo en Jennifer
2 jokers: Daphne
1 joker: Jan-Willem
De helft van €1500,-: Freek en Susan
Vrijstelling: Sofie
Niets: Aaf

 

Al snel blijkt dat iedereen voor zichzelf gaat. Iedereen wil de vrijstelling of zoveel mogelijk jokers. Jennifer en Tygo zeggen al snel 3 jokers te hebben en nemen het risico met elkaar te ruilen. Het risico betaalt zich uit, beiden hebben door de deal nog steeds 3 jokers. Daarna valt het spel stil. Iedereen zegt veel jokers te hebben, er wordt alleen maar gelogen. Uiteindelijk ruilt Sofie met Freek (die daardoor een vrijstelling wint), Susan met Daphne en Jan-Willem met Aaf. Jan-Willem, Sofie en Daphne hebben daardoor niets, en ook de groep heeft niks, want omdat de twee mensen met geld niet geruild hebben, gaat de €1500,- niet de pot in.
Ook na het spel wordt er nog flink onderhandeld. Sofie wil een deal sluiten met Freek, dat als de zwarte vrijstelling in het spel komt, die voor haar is. Maar Freek lijkt niet geinteresseerd. Daphne probeert medeleiden op te wekken bij Susan, om zo een joker te bietsen. En het werkt. Jan-Willen en Tygo proberen elkaar uit te horen, maar ze vertrouwen elkaar voor geen cent.
 

Dan mogen de kandidaten zich weer klaarmaken … voor een nieuwe opdracht. De groep moet duo’s vormen, waarvan één persoon er geen moeite mee heeft om tegen anderen op te kijken. Het eerste idee is om lang en kort te mixen, maar uiteindelijk houdt dat geen stand. De duo’s worden: Sofie/Tygo, Daphne/Jennifer, Aaf/Freek, Jan-Willem/Susan. De ene helft van de duo’s gaat abseilen van een stuwdam, de andere helft krijgt vragen over het spel. Als het waar is, moet de abseiler een koker pakken, is het niet waar, moet de abseiler de koker laten hangen. Want in die kokers zit negatief geld.

Tygo, Daphne, Freek en Jan-Willem worden uiteindelijk de abseilers. De eerste stelling die Susan krijgt is ‘Jan-Willem heeft in het boekje van Aaf gelezen’. Volgens Aaf is het niet waar, maar in een terugblik zien we, dat dat niet klopt. Jan-Willem laat de koker hangen, wat zonde is, er zit immers geld in. Ook de tweede koker mag hij voorbij, waarna hij al een dolle naar beneden gaat. Echter slaat hij de derde koker over en als hij bij vraag 3 een koker moet pakken, zit hij al bij koker nummer 4. De abseilende kandidaten genieten van de opdracht. Jennifer besluit uitendelijke Daphne zelf een vraag te laten beantwoorden. Als iedereen bijna beneden is zondert Sofie zich af. Ze meldt Tygo dat hij de laatste koker ergens anders moet verstoppen. Tygo gehoorzaamt.
 
Uiteindelijk worden de kokers in een mand gedaan en Art telt het geld. Uiteindelijk is er €1200,- verdiend. Niet slecht, het maximum was immers €2000,-. Er is echter nog meer nieuws. Want naast het geld is er door één kandidaat nog meer verdiend. Namelijk … een zwarte vrijstelling! Er breekt paniek uit in de groep, wie van de abseilers kan dit verdiend hebben. Daphne lijkt de verdenkingen op zich te krijgen, maar ontkent. En terecht, want niet zij, maar Tygo heeft de zwarte vrijstelling in bezit. Tygo sluit een deal met Sofie. Zij moet de dames en Freek wijsmaken dat de zwarte vrijstelling ingezet gaat worden, zodat niemand jokers en Freek geen vrijstelling inzet. En ondertussen zet Tygo de zwarte vrijstelling niet in.

Tijd voor de test en executie. Er worden, ondanks het plan van Sofie en Tygo, flink wat jokers ingezet, maar Freek houdt zijn vrijstelling op zak. Plan geslaagd. Dan is het tijd voor de executie. Freek krijgt als eerste zijn scherm te zien … GROEN. Daarna Tygo … GROEN. Vervolgens Sofie … GROEN. En dan Daphne … ROOD! En dit keer is er geen herkansing. Ze ligt definitief uit het spel.

De groep gaat verder. Met nieuwe spellen … en een nieuw land? Dat zien we in aflevering 5!