Een heilige aanwijzing

 

Daphne Bunskoek moest vorige week als eerste dame het veld ruimen. De opdrachten in Hongkong lopen stilaan op hun einde. Weldra zullen de kandidaten nieuwe oorden opzoeken.

Dag 9, Hongkong
De kandidaten trekken op een regenachtige dag naar een tempel op een berg. Presentator Art Rooijakkers zoekt twee kandidaten met oog voor detail. Het worden Aaf en Sofie. Zij krijgen de taak om aan de andere vijf kandidaten tien foto’s te beschrijven. Op de foto’s staan Boeddha’s afgebeeld. De andere kandidaten gaan op weg naar de 10.000-Boeddhatempel en zullen onderweg honderden Boeddhabeelden passeren. Het is hun taak om de tien beschreven beelden op foto vast te leggen. ‘Het is een vrouw’, ‘Hij draagt een soort sinaasappel’, ‘Een man met een soort kralenketting’, … De strategie van de dames is om aan elke kandidaat twee beelden te beschrijven. De kandidaten zoeken verwoed naar de juiste beelden.

Eenmaal boven moeten ze uit 34 foto’s 10 foto’s selecteren. Per juiste foto kunnen ze €250 verdienen voor de groepspot. Er zit echter een addertje onder het gras: op het moment dat ze eenmaal een foute foto laten zien, is het spel gedaan en verdienen ze niets voor de pot. Hun eerste foto is juist. De kandidaten besluiten door te gaan. De tweede foto is fout zodat er niets verdiend wordt.

In de tweede opdracht moeten de kandidaten de haven van Hongkong verkennen. Ze moeten zich daarvoor verdelen over twee boten. Twee andere boten, jagers, zullen op de kandidaten jagen. Als ze een kwartier uit handen van de jagers weten te blijven, kunnen ze geld verdienen voor de pot maar dan moeten ze wel de codes kunnen meedelen die op de boten staan. Freek vindt het een dubbel spel omdat ze enerzijds uit handen van de jagers moeten blijven maar anderzijds ook op de jagers moeten jagen om de codes te weten te komen. De jagers doen hun best om de kandidaten uit te schakelen. Jennifer, Sofie, Susan en Freek zitten in de ene boot terwijl Aaf, Jan-Willem en Tygo in de andere boot zitten. Freek en co worden uitgeschakeld door de jagers. Het hangt allemaal af van Aaf en co. Het lukt hen om te overleven en ze krijgen een kans om geld voor de pot te verdienen. Art vraagt twee codes en krijgt twee codes die allebei juist zijn! De groep verdient €2500 voor de pot. De pot staat nu op €4700 en er is €2750 verstuurd met enveloppen. Tot slot deelt Art mee dat het molcircus zal gaan neerstrijken in de Filippijnen.

In het Langham Palace Hotel vertelt Jan-Willem dat er een enveloppe gestolen is toen ze de enveloppen net gekregen hadden. Tygo heeft deze enveloppe destijds gestolen en heeft deze informatie gedeeld met Jennifer. Tijdens het eten spreken de kandidaten af dat ze opnieuw geld gaan opsturen. Tygo duidt erop dat ze €500 reserve houden. Hij heeft afgesproken met Jennifer om die avond geld op te sturen. Zowel hij als zij zouden geld ontvangen om op te sturen. Er wordt een act gespeeld: Jennifer zou geld laten vallen zodat Tygo €1000 kan scheiden over twee enveloppen. Ze posten beide hun enveloppe en richten deze aan Sofie. Wanneer iedereen doorgaat, post Tygo de enveloppe van Jan-Willem gericht aan Susan.

Dag 10, Laoag
De volgende dag zetten de kandidaten koers naar de Filippijnen en ze komen aan in Laoag. Ze ontmoeten Art bij de oudste kerk van Azië. Hij zoekt drie mensen die niet snel de weg kwijtraken: Tygo, Sofie en Freek worden gekozen. De andere vier kandidaten hebben zich opgesplitst in twee duo’s. Het drietal heeft als taak de duo’s na een half uur (met een marge van 30 seconden) in de kerk binnen te loodsen. Als hen dit lukt, verdienen ze €2500 voor de groepspot. De duo’s mogen de weg maar één keer afleggen, ze mogen het pad van een ander duo niet raken en ze mogen niet stilstaan. Elke overtreding kost €250. Het trio besluit het stadje in twee te verdelen zodat één persoon de ene helft kan gebruiken en een ander persoon de andere helft.

De duo’s – Jan Willem en Aaf, Jennifer en Susan – worden door de straten geloodst. Het damesduo staat al gauw stil wat hen €250 kost. ‘Tiende straat links’, ‘rechtdoor’, … het portocontact verzwakt naarmate de kandidaten zich verder van de kerk verwijderen. Behalve de ruis is er ook een hoop miscommunicatie. Aaf slaat ergens links af waardoor ze opnieuw €250 verliezen want op dat pad waren ze al geweest. Aaf luistert niet naar Jan-Willem en Tygo, Jan Willem luistert niet naar Aaf. Alle duo’s moeten plots rennen om op tijd binnen te zijn. Ze zijn goed op tijd maar er zijn een hoop overtredingen begaan: vijf keer dezelfde weg afgelegd en zes keer stilgestaan levert de kandidaten geen enkele eurocent op …

Tijd voor de executie. Alle kandidaten vullen de vragenlijst in over de identiteit van de Mol. Jokers en vrijstellingen kunnen ingezet worden maar voor degenen die dat doen, is het te hopen dat de zwarte vrijstelling niet ingezet wordt want dan worden alle ingezette jokers en groene vrijstellingen ongedaan gemaakt. Zoals tijdens de voorgaande executies vertelt Art of de zwarte vrijstelling is ingezet of niet: de zwarte vrijstelling … is ingezet! Iedereen gelijk voor de wet.

Freek      GROEN!
Jennifer   ROOD

Jennifer moet het spel verlaten. De groep gaat verder met zes: vijf kandidaten en één Mol.