‘… moet je zien’

Het is even wennen na 3 weken Sochi, maar de mol is weer terug!!
Aflevering 6 eindigde, na een blik in de toekomst en de executie, met het vertrek van Aaf. Hier pakken we de draad weer op.
‘… moet je zien’
’s Morgens aan het ontbijt is alles nog rustig. Tygo maakt even een grap over de volgende afvaller en er wordt relaxed gelachen. Toch verwachten ze allen een heftige nieuwe dag.  In haar biecht meldt Sophie dat zij zich alleen voelt. Haar maatje Aaf had bij de vorige executie immers een rood scherm. Maar de dames zijn slim geweest, ze hebben de informatie van de blik in de toekomst met elkaar gedeeld.

 
Dag 13 – Laoag
Na een lange autorit komen de overgebleven kandidaten aan op een, voor Jan Willem, bekende plek. Het zijn de windmolens die hij in zijn filmpje zag! 20 windmolens, 70 meter hoog. In één van die windmolens ligt. Door middel van 3 opdrachten kunnen de kandidaten windmolens wegspelen.
De eerste opdracht is vanaf een streep op het strand precies 70 meter afleggen. Dat wordt gedaan met stappen, alleen Sophie, die zichzelf omschrijft als ‘d e ukkepuk’ neemt sprongetjes, want iedereen heeft hele lange benen en zij niet. Tygo loopt naast Susan die daar een beetje zenuwachtig van wordt. Tygo is namelijk altijd bezig spelletjes te spelen om je uit je doen te krijgen. Sophie komt het verst, maar haar afstand blijkt niet goed. Ook Freek is te ver. Dan Jan Willem en Susan bij dezelfde paal en zij hebben precies 70 meter. Dat betekent 2 windmolens weggespeeld.
De volgende opdracht is het vullen van een zak met zand tot een gewicht van 14 kilo. Ze mogen allemaal een zak waar 14 kilo in zit optillen om te voelen hoe dat voelt. De zak van Freek is 16 kilo. Daarmee eindigt hij als beste, maar niet goed genoeg. Alle anderen zitten rond de 30 kilo met hun zak. Dat betekent geen windmolens weggespeeld.

 

De laatste opdracht om windmolens weg te kunnen spelen is in stilte tellen tot 70 seconden en dan een stap naar voren doen. Sophie hoort de windmolens maar vind zo’n draai net geen seconde en stopt haar oren dicht. Jan Willem denkt hier goed in te zijn. Het is immers zijn werk om de seconden te tellen. Tygo heeft te weinig geduld om goed te tellen. Alles in zijn hoofd gaat sneller, dus het tellen ook! Hij stapt als eerste naar voren, snel gevolgd door Sophie met daarna Freek en Susan en als laatste Jan Willem. Susan, Freek en Jan Willem spelen met hun tijd ieder een windmolen weg. Dat betekent dat er nog 15 windmolens over zijn en de drie van de laatste opdracht zijn ook de drie die in een molen naar boven mogen om geld voor de pot te zoeken. Jan Willem denkt aan zijn filmpje. Volgens hem was het de meest rechtse molen de molen met het geld. Dat is windmolen 1. Maar die valt af. Net als de nrs 19, 14, 8 en 3. Jan Willem kiest nu voor de volgende molen en dat is molen 2. Susan volgt Jan Willem en kiest de volgende meest rechtse en dat is 4. Freek neemt nummer 18. Daarna gaan de 3 omhoog in een enorme lange buis en bloedje heet. Het klimmen was zwaar. Susan vindt het eng. Ook Freek heeft hoogtevrees en het klimmen is zwaar. Susan gaat terug. Freek redt het wel, maar daar ligt geen geld. Dan Jan Willem en daar ligt de envelop!! 2000 euro voor de pot!!
Iedereen blij!

 
Vanaf het strand rijden de kandidaten richting de bergen. Ze zijn onder de indruk van het landschap. Dan neemt Sophie Susan apart en vertelt over het uitwisselen van de informatie tussen Aaf en haar.  Beiden zien het delen van deze informatie als een tactische zet. Susan ziet Sophie als mol en Sophie probeert op haar beurt Susan ervan te overtuigen dat het niets meer is dan een onschuldige poging om het vrouwenbondje in stand te houden.
Bij de nieuwe opdracht moeten 4 kandidaten met een portofoon een puzzelstuk zoeken terwijl de vijfde kandidaat vanuit een centrale positie met behulp van een kompas aanwijzingen geeft en uiteindelijk uit de omschrijving van de anderen moet beslissen wat nu de juiste puzzel is. Nadat iedereen heeft gezegd wat hij of zij wilde, blijft Susan over bij het kompas. Tygo zet zijn portofoon uit. Freek vindt als eerste een stuk, vervolgens Jan Willem. Freek begint met zijn zeer uitgebreide, maar toch onduidelijke uitleg . Dan mag Sophie. En haar uitleg is zo mogelijk nog onduidelijker. Dan Jan Willem, die er toch iets van probeert te maken. Zijn uitleg werkt. Ondertussen heeft Tygo de pest in dat zijn pad niet echt duidelijk is. En dan is de tijd op. Art komt met 4 vingerafdrukken en Susan mag kiezen en kiest de verkeerde. Geen geld voor de pot verdiend!
 

 
In de biecht is Sophie verbaasd dat Susan niet één keer het woord vingerafdruk heeft genoemd.
Dag 14 – Laoag
Even tijd om te relaxen en te biechten. Freek en Susan delen samen een huisje en besluiten samen een bondje te doen. ‘Als Freek de mol is, dan ben ik het haasje’ aldus Susan.
Even alle verdenkingen op een rijtje:
er lijken 3 hoofdverdachten te zijn: Tygo, Susan, Sophie
Freek -> Tygo & Sophie
Susan -> Tygo & Sophie
Tygo -> Susan
Sophie -> Tygo & Susan
Jan Willen -> Sophie

 

De opdracht:
Verzamel zo veel mogelijk topo’s van één kleur. Dit zijn schijven die bestaan uit 5 delen (topito’s). Iedere kandidaat krijgt een zakje met 5 topito’s. Daarmee stappen ze in een lokaal vervoermiddel (paard en wagen, driewieler). Vervolgens mogen de kandidaten een half uur lang rondrijden in het stadje. En iedere keer als ze een andere kandidaat tegenkomen, mag er een topito geruild worden. Op deze manier moet er voor een topo gespaard worden. Iedere complete topo levert iets op waarbij de oranje topo voor een vraagteken staat.
De eerste ruilactie van Sophie loopt in het honderd, want Freek rijdt door. Dan zien we Tygo met Jan Willem. Jan Willem gaat voor oranje, maar die heeft Tygo niet. Tygo geeft één van zijn 3 blauwen aan Jan Willem en krijgt daar een rode voor in de plaats. En zo komt Susan aan rennen. Ze wil alleen met Jan Willem ruilen, want ze vertrouwt Tygo voor geen meter. Ze wil heel graag oranje.. ze belooft dat ze het vraagteken deelt met Jan Willem. Maaaaaaar.. dan merkt ze dat Jan Willem heeft gelogen. Die heeft geen oranje meer. Freek heeft er nog 2 waarvan hij er eentje met Susan ruilt. Sophie is niemand meer tegen gekomen en zit nog met haar originele tasje. Susan racet achter Freek aan voor de laatste oranje en ze krijgt hem!!Zij heeft haar topo compleet. En weer wil Susan niet met Tygo ruilen. In de laatste seconde heeft Jan Willem ook zijn topo compleet.

 

 

Dan is het tijd voor de test.
Midden op straat vullen de kandidaten hun antwoorden in. Freek zet in op Sophie en Tygo. Tygo zit op Suus en Soof en hij heeft nog een joker, maar die wordt bewaard. Sophie’s mol is Susan en Susans mol is Sophie. En zo is ook Jan Willems mol Sophie.
Jan Willem krijgt als eerste zijn scherm te zien en heeft met zijn groene topo 250 euro voor de pot verdiend. Dan is Susan die voor haar oranje topo of 2000 euro voor de pot krijgt, of een vrijstelling voor de hele groep. Ze kiest voor het laatste. En zo is iedereen door.. ze mogen hun tas pakken en vertrekken richting paradijs.