"iets kan gebeuren"

"iets kan gebeuren"

Dolfie
Het vertrek van Jan-Willem en de vrijstelling voor de finale voor Freek zet de verhoudingen op scherp.  Nog 3 kandidaten en 1 mol over in aflevering 1.
Tygo, Freek, Susan en Sofie zijn de laatste 4 deelnemers van WIDM 2014.
Ze komen per boot aan op een prachtig eilandje. "Het paradijs", volgens Tygo.
Tygo en Freek delen samen een huisje en Susan en Sofie het andere huisje. Susan en Sofie bekennen aan elkaar dat ze "alles" op elkaar hebben ingezet.
Om te beginnen gaan ze met z'n vieren heerlijk genieten van het strandje van het paradijselijke eiland.Opdracht 1 Ellis Island.
We zien de postbode uit aflevering 1 weer terug. HIj vaart langs de eilandjes en brengt de enveloppen die in de loop van de serie zijn gepost,  naar diverse brievenbussen op de eilandjes.
Art heet de kandidaten welkom op Ellis Island en legt uit dat de enveloppen op dit eiland terecht hadden moeten komen, maar bezorgt zijn op de eilandjes in de omringende omgeving. Die enveloppen moeten door de kandidaten worden opgehaald  in een traditionele banka.
Freek en Susan varen samen en Susan en Tygo.
De duo's moeten allebei 3 postbussen vinden. Sofie en Tygo gaan naar het eiland met de 2 enveloppen en Freek en Susan gaan naar de eilandjes met de 4 enveloppen.  Omdat Tygo en Susan waarschijnlijk iets sneller de enveloppen zouden vinden, zouden ze doorvaren naar het eiland met de 3e brievenbus.
De boot van Freek en Susan komt als eerste aan bij een eilandje en Freek haalt een envelop uit
de brievenbus met de naam Daphne erop. Geen geld dus, want Daphne is al naar huis. Sofie en Tygo komen aan en vinden daar de eerste envelop, die van Sofie die ze aan Susan heeft geadresseerd. Susan, de mol van Sofie.
Susan en Tygo komen bij de tweede brievenbus en Susan vindt daar een envelop die aan haarzelf is geadresseerd. Geld voor de pot + rente!
Sofie en Tygo vinden vervolgens een envelop geadresseerd aan Jennifer. Geen geld dus. Freek en Susan vinden een brievenbus met 2 enveloppen, geadresseerd aan Susan en Sofie. Het valt hun op dat het handschrift van dezelfde persoon is. Freek merkt op dat het het handschrift van een man is. Dat moet de verdwenen envelop van Jan-Willem zijn.
Sofie komt erachter dat er toch meer enveloppen gepost zijn dan ze gedacht hadden. Tygo bekent schuld, en zegt dat hij de envelop van Jan-Willem heeft gepikt.  Jan-Willem heeft dit nooit geweten.
"Gisteren zat je nog te huilen dat ie weg moest! Lekkere vriendschap Gernandt" zegt Sofie.
Sofie en Tygo hadden nog wat tijd over om naar het laatste eilandje te varen en treffen daar een lege brievenbus aan. Susan en Freek zouden dus de verkeerde route hebben gevaren.
Tygo probeert via de portofoon contact te leggen met Susan, maar helaas "onmogelijk" volgens Tygo.
Freek kan alleen maar concluderen dat Susan geen verdachte dingen had gedaan tijdens deze opdracht.Ze arriveren met de enveloppen bij Art, die zegt dat er 7 enveloppen gedurende deze reeks op de bus zijn gedaan.
Art maakt de enveloppen open, maar zo, dat niemand kon zien wat er op de enveloppen staat.
8700 euro in totaal voor de pot. maakt  een totaal van 14950 euro. Dan komt er nog de rente bovenop omdat 4 enveloppen extra geld opleveren omdat deze enveloppen juist geadresseerd waren: 2750 euro.  Totaal bedrag 17700 euro.

Art vraagt ze zich voor te bereiden op de  laatste executie voor de finale.

Later wordt er nog eens nagepraat over de inhoud van de enveloppen en wordt het geld geteld.
Sofie zorteert de briefjes en komt uit op een bedrag van 15950 euro. Blijkt er toch 1750 euro minder in te zitten .....De test:

Tygo gaat als eerste en denkt dat Susan de mol is. Sofie als tweede en Susan als derde. Freek hoeft geen test te maken omdat hij de vrijstelling voor de finale had gewonnen en is dus veilig.
Art typt als eerste de naam van Susan in: groen scherm. Als tweede naam typt hij Sofie in: ook een groen scherm, wat dus een definitief afscheid wordt voor Tygo.
Er wordt afscheid genomen van Tygo.
"Met het vertrek van Tygo wordt eigenlijk afscheid genomen van 5 mensen. Tygo is zoooooveel..." zegt Sofie in haar biecht.
Freek geeft in zijn biecht te kennen dat hij, nu Tygo weg is, weet wie de mol is.


Na een terugblik op de afleveringen waarin de afvallers nog eens worden geportretteerd volgt de allerlaatste opdracht van dit seizoen.

Opdracht 2

Ze worden naar een lagune gevaren waarin in het water duizenden fakkels zijn  aangestoken. Een magisch plaatje.
Tussen de fakkels drijven glazen flesjes die stellingen bevatten. Die moeten ze gaan zoeken, en de flesjes die juiste stellingen bevatten, moeten ze in een tasje stoppen en meenemen. Een juiste stelling levert 250 euro op. Is de stelling fout, dan gaat er 250 euro uit de pot. Alles wat de mol meeneemt telt niet mee.
Ze lopen het water in, op zoek naar de flesjes.  De stellingen zijn allemaal gebaseerd op opdrachten uit de eerste 8 afleveringen. 
De stellingen helpen de kandidaten hun herinneringen nog eens op te frissen zodat ze straks goed voorbereid zijn op de finaletest.De uitslag wordt niet gegeven zodat niet bekend is wat het definitieve bedrag in de pot is.

De laatste avond wordt er gezellig gedineerd aan een prachtig strandje. Alle opdrachten passeren nog eens de revu maar niemand laat het achterste van zijn tong zien.

De laatste dag wordt gebruikt om de test te maken.  Sofie geeft duidelijk aan op Susan te zitten. Freek zit op Sofie en Susan vult ook Sofie in als mol.
Na de test staat Art de 3 kandidaten op te wachten op een houten vlonder in het water. De 3 kandidaten worden afzonderlijk per banka naar Art gevaren.  Art geeft een omschrijving van  de 3 kandidaten, en komt dan met de definitieve uitslag......

Susan: jij bent niet de winnaar
Sofie: jij bent niet de verliezer
Freek: jij bent niet de mol

Wie wordt de winnaar en wie is de mol?

Met deze woorden wordt aflevering 9 afgesloten en zullen we tijdens de reŁnie te weten komen wie nu uiteindelijk de mol is: Susan of Sofie.