Archief molacties

WIDM 15: De molacties van Margriet

Margriet: "Ik had me echt voorgenomen: de Mol moet dit jaar, omdat het een deel van mijn karakter is, overtuigen, misschien een beetje leiding geven wat je ooit hebt gedaan. Daar moet ik het in gaan zoeken." Rik: "Ze was gevaarlijk omdat ze zo ontzettend zichzelf was. Margriet is een hele stoere koelbloedige vrouw die houdt van discussiëren en zo ging ze ook het spel in."
 
Bij de opdracht met de rode lijnen (aflevering 1) neemt Margriet meteen de leiding in de controlekamer. Margriet: "Uiteindelijk werden er dingen gevonden en begon iedereen tegelijkertijd door die walkie talkies te praten. Weer chaos. De leidinggevende moest het ook eventjes nog leren hoe het allemaal moest." Pieter: "Ik had niet echt de indruk dat Margriet luisterde naar wat er op die porto binnenkwam." De opdracht mislukt. Margriet: "Weet je wat? Er komt gewoon niks in de pot."

Rik: "We hebben natuurlijk echt wel confrontaties gehad met z'n allen omdat Margriet gewoon in de controlroom bleef staan van het politiebureau. Ik had geroepen van laten we omwisselen, iedereen om de beurt. En toen zij dat niet deed dacht ik: ik ga jou volgen en in de gaten houden!"
 
Art tegen eerste afvaller Pieter: "Je had niks in de gaten daar?" Pieter: "Nou ja, ze stond wel op mijn lijstje ja. Maar ik heb gewoon keurig netjes gespreid in die test en dat is ergens mis gegaan. Maar ik zat in het vliegtuig naar huis naar het welbekende Abu Dhabi en ik dacht inderdaad ja jeetje, het is wel gek dat zij meteen zonder discussie eigenlijk in die positie manoeuvreerde en dat we daar allemaal in mee gingen. Dus toen begon ik wel eens..." Margriet onderbreekt: "Maar toen zat je in Abu Dhabi al hè...?"
 
Margriet: "Het is in het museum (aflevering 2) aan de kandidaten om alle schilderijen goed op een plek te hangen. En ze moeten natuurlijk gaan kijken. Iedere keer als ze gaan kijken kost het geld. Ze moeten heel vaak gaan kijken. Voor mij. We gaan mijn muur goed maken. Wel verwarring, van is het goed of niet, jij moet ook een keer terug..." "Uiteindelijk ging het bedrag wat het kostte om eventjes te gaan kijken, dat liep tamelijk hoog op. Het moest ook goed gaan. En ik moest penningmeester worden. Dat is allemaal gelukt." Nog tijdens overleg met de groep grist Margriet het geld zo uit Arts handen. Margriet fluistert in biecht: "De Mol is de penningmeester...!"

Art: Waarom wilde je als Mol penningmeester worden? Margriet: "Omdat ik wist dat later in het programma nog wel eens een keer post van de Mol zou worden bezorgd bij waarschijnlijk een volgende penningmeester. En als ik nou zelf al de standaard zou zetten door uiteindelijk geld uit de pot te stelen (in ruil voor jokers), dan zou de volgende penningmeester denken: o, maar als die dat heeft gedaan dan kan ik dat ook wel doen." Art: "Ging dat ook zo, Rik?" Rik: "Zeker. Als we aan het ontbijt zitten komen we er achter dat Margriet er geld uitgehaald heeft. En op het gegeven moment zie je bij mij zo het besef indalen van OK... Vanaf dat moment werd het spel ook gewoon harder en dacht ik van: nou ja, kom maar hier met dat aanbod.

Margriet: "Het is eigenlijk heel kwalijk omdat het uitgaat van hele kwalijke psychologie. Namelijk: ik doe iets slechts, dan doen de anderen dat ook. En die dóen dat ook! En nog wel wat meer geld..."
 
Bij het lasergamen (aflevering 3) is het de bedoeling dat Martine Margriet in de rug dekt, maar ze raakt haar per ongeluk en Margriet is vrijwel meteen af. Margriet: "Martine, die mij doodschiet?!" Marlijn pakt de mol-envelop en omdat Margriet weet dat die voor min duizend euro staat is het voor haar jammer dat Marlijn die niet over de finish weet te brengen.

Margriet geniet van de opdracht met de vakantiekiekjes (aflevering 4). Margriet: "Heerlijk. Zo lekker! Een wandeling door de stad. Al die oude VOC-gebouwen. Gelukkig was het allemaal zo onduidelijk hè? (Margriet laat de kaart zien.) Waar het allemaal was." "New York is mijn lievelingsstad. Dat was best wel ver. Hoewel er ook wel een kortere weg was. Maar ik dacht het is een mooi stadje, ik ga een ommetje maken." Margriet tijdens de opdracht tegen de camera: "Hèhè, eindelijk even rust. Een beetje gewoon lekker in je eentje even tot rust komen." In biecht: "Alle seconden tellen, alle minuten. Uiteindelijk: tik, tik, tik... valt het allemaal om." "Een historisch laag bedrag in de pot. Dat is wat ik voor ogen heb."

Art: "Was er een moment dat je medelijden had met de groep?" Margriet: "Medelijden is een groot woord maar ik heb wel gedacht: voor het moreel van de groep is het ook wel belangrijk dat er af en toe geld wordt verdiend. Dat heb ik ook zelf af en toe gedaan. Niet zo heel veel, maar af en toe 250 of 500 euro over de schutting. Dan zei met name Marlijn: "jeeh, weer geld verdiend!" En dan waren ze allemaal weer gelukkig. Dan dacht ik wacht maar af, dat komt nog wel, dan slaan we dat weer weg." Art: "Dan haalt Rik er wel wat uit bedoel je?" Margriet: "Ja, zo is Rik wel."
 
Margriet: "Bij het auto's parkeren (aflevering 6) moeten we heel duidelijk een heel hoog bedrag (knipoogt) neerleggen. (De kandidaten kiezen voor 1974.) Dat moest met het euroteken. Dat is logisch toch? Dat is best wel logisch." Margriet drukt haar zin stevig door en de kandidaten vormen een E als euroteken. Margriet: "En wat wordt er vanuit de lucht van gemaakt?" Carolina en met name Chris denken veel te ver door en maken van E1974 uiteindelijk oud-molwinnaar Edo Brunner. Chris: "Wij zijn echt afgeleid door een letter. Had 1974 als getal neergezet en daar achter een komma en een streepje, dan duidt het echt op een bedrag. En dan word je niet meer afgeleid door jaartallen of door letters." Margriet in biecht: "Wat heb ik nou gezegd? Het laagste bedrag ooit!"
 
Het was een idee van de Mol zelf om gedurende de serie diverse molbrieven te bezorgen. Margriet: "Het past bij me, want ik hou van schrijven en lezen, dus daar wil ik ze in meetrekken. En bovendien hield het iedereen op scherp. Ook al dachten ze het spel is nu klaar en we kunnen even lekker gaan douchen, we gaan slapen. Kwamen ze de kamer in: huh! Er ligt weer een brief! En ze moesten voortdurend het gevoel hebben: die kunnen gewoon uit de lucht vallen." Margriet over het bezorgen van de brieven: "Iedereen was aan het biechten. En ondertussen liep ik meteen cameraploeg post te bezorgen en hoorde ik ook hun stemmen. Het was hét moment om te worden betrapt. En dat was echt zó spannend. Want dan was het over en uit geweest..."
 
Een ander spannend moment beleeft de Mol in de trein (aflevering 7). Margriet: "Het was echt een prachtige rit door de bergen. Met mooie dalen en veel groen en theeplantages en allerlei lieve mensen in volgepakte coupés.Dus het was geweldig. Ja er viel ook veel te halen natuurlijk. Duizend euro.Ik had de laatste koffer. En daarin stond de aanwijzing: ga naar wagon 2. De volgepakte coupé natuurlijk! Met al die vriendelijke mensen erin." Terwijl iedereen het geld tussen de mensen zoekt weet Margriet waar ze moet wezen: in een elektriciteitskastje. Margriet weet de duizend euro er ongezien uitte halen en... uit de rijdende trein te gooien. Margriet: "Bonkend hart, maar het moest gebeuren."

Art: "En dat doe je gewoon terwijl Chris iets verderop staat." Margriet: "Dit was verschrikkelijk. Chris was volgens mij echt een meter van mij vandaan." Chris: "Ik kan het me niet voorstellen." Margriet: "Je was ook heel druk met zoeken, wat natuurlijk heel goed was..."
 
Bij het geld plukken [aflevering 8] neemt Chris de leiding. Margriet: "En ondertussen ben ik heel goed in staat, want chaos, om mijn werk te doen. Dus hoge bedragen te vinden. En ik weet natuurlijk waar ze zijn. En ik heb een broek met zakken dus daar verdwijnt nog wel eens wat in. Ik kan heel lekker onder de struiken duiken. Er zitten natuurlijk hele enge beesten dus dat doet niemand. Maar een Mol wel hoor." Margriet gooit grote bedragen weg waardoor de opdracht niet kan lukken. Margriet: "Ik heb Marlijn ook nog allerlei lage getallen meegegeven. En daar ging ze met haar handen vol: hier Chris... tellen!"

Chris: "En Marlijn die allerlei andere getallen begon te roepen terwijl ik aan het tellen was. En daar maakte Margriet weer dankbaar gebruik van, die dacht van nou dat ga ik ook nog even doen."
 
Margriet slaagt in haar doel om de (op dat moment) laagste pot ooit te bereiken. Het eindbedrag dat winnaar Rik mee naar huis neemt is slechts 10.500 euro.

>> Terug naar archief molacties. <<