Schaalvergroting

 

Aflevering 5: Schaalvergroting

Ajouad zag vorige aflevering voor het eerst en voor het laatst zijn scherm. Chris werd ontroostbaar achtergelaten. Veel tijd om bij te komen hebben ze niet, want ze gaan deze aflevering terug naar Nederland!


Dag 9: Weligama

Rik stelt nogmaals voor om de pot te checken. Ze tellen het geld na en ze komen erachter dat er 200 euro missen. Margriet geeft toe deze eruit te hebben gepakt. Martine valt haar bij: “Wist je nog dat we in dat eerste hotel zaten”. Ze leggen uit dat ze een joker hebben gekregen en daarvoor 200 euro uit de pot moesten halen. Er wordt een nieuwe penningmeester gekozen. Margriet: “Muis wou natuurlijk graag. Ik vertrouw hem voorlopig voor geen cent, dus ik hoop dat het geld veilig is bij hem”. Dan verschijnt Art. Hij neemt Carolina en Marlijn mee omdat ze “er zo stralend uitzien”. Carolina en Marlijn staan voor een gigantische tempel en krijgen de uitleg van de opdracht te horen. Ze gaan een rondleiding geven aan de anderen en moeten dit zo interessant mogelijk maken want ze hebben een dubbele agenda. In de tempel staan vijf donatieboxen met daarin geld en jokers. Ze moeten ongezien deze weten te bemachtigen, zonder dat de anderen hun betrappen. De restrictie is dat ze of geld of jokers mee mogen nemen. Carolina: “Waar gaan we voor”? Marlijn: “Jokers”! Ze hebben wat informatie gekregen over de tempel maar gaan de rest helemaal zelf verzinnen. De rondleiding begint. Marlijn: “Met rust is iedereen veel te ontspannen, er moet hectiek zijn”. De groep trapt erin en gaan helemaal op in de paniek. Marlijn biecht op dat ze nog nooit iets heeft gestolen omdat ze angst heeft betrapt te worden, maar ze bleek hier best goed in te zijn. Chris heeft ondertussen iets door: “Er klopt iets niet”. Wanneer Marlijn de tweede joker pakt loopt Rik vrijwel naast haar en ziet wonderbaarlijk niets. Carolina en Marlijn spelen een ruzietje uit zodat de anderen nog meer in paniek raken. Ze hebben uiteindelijk succesvol vier jokers gepakt.


Art neemt Marlijn en Carolina naast zich en legt de groep uit dat de twee geld konden verdienen deze opdracht maar hier niet voor hebben gekozen. Ze hebben wel jokers gepakt, maar dit kunnen de anderen recht zetten. Ze krijgen een quiz over de tempel, bij een juist antwoord mogen ze kiezen tussen 300 euro voor de pot of een joker wegspelen van Carolina en Marlijn. Ze krijgen vier vragen die ze allemaal goed beantwoorden. Ze kiezen er elke keer voor om een joker weg te spelen waardoor er deze opdracht helemaal niets is verdiend. Na de opdracht verteld Carolina aan Viktor dat Rik waarschijnlijk Marlijn heeft gezien met de jokers. Dit heeft hij niet verteld en mogelijk zelfs een deal gesloten met Marlijn voor een joker. Voor de volgende opdracht komen ze aan op een verlaten strand. Art: “Liegen of de waarheid spreken kan het verschil maken”. Wat onder het zand ligt, is veel waard. Ze krijgen allemaal twee vragen. Beantwoord je de vraag met waarheid, dan vergroot je de kans op een beloning. Ze moeten eerst twee kaarten pakken waar twee nummers op staan. De vragen die er gesteld werden gingen over de test. De tweede vraag is altijd wie heb jij bij de laatste test in als mol ingevuld? De meeste kandidaten zeggen dat ze één om één doen. Alleen Chris en Viktor willen bij beiden de waarheid spreken.


Ze mogen nu gaan graven in zeven van de veertien vakken omdat ze zeven keer de waarheid hebben gesproken. Ze krijgen vijf minuten. Martine gaat snel over op het graven met haar handen, Viktor heeft al snel door dat het wel heel erg diep moet liggen. Ze vinden uiteindelijk helemaal niets dus geen geld voor de pot. Viktor en Carolina kunnen de opdracht niet uit hun hoofd zetten en gaan verder met puzzelen. Ze zeggen dat vakje nummer acht in zijn geheel miste. Marlijn vraagt ondertussen aan Rik of hij de mol is. Hij antwoord met “tuurlijk niet”. Op weg naar de volgende opdracht lopen ze over een brug. Ze zien in het water al verschillende bordjes met Nederlandse plaatnamen erop. Deze plaatsen lagen precies in de vorm van waar ze ook liggen in Nederland. Chris neemt de taak op zich als centraal punt. De bedoeling is dat ze pakketjes gaan afleveren van plaats naar plaats. Als ze de juiste pakketjes naar het juiste plaatsje brengen dan verdienen ze geld. Chris had een vlot in het midden van Nederland met waar alles heen moest. De anderen zaten in bootjes. Marlijn met Martine, Rik met Margriet en Carolina met Viktor. De codes van de pakketten leken heel erg op elkaar, soms verschilde deze maar slechts één letter. Martine was erg afwachtend met de portofoon en wachtte tot er niemand aan het praten was. Marlijn irriteerde zich hier aan. Viktor en Carolina gaan goed en leveren een pakket af in Geldrop. Ze gaan zelfs nog langs Carolina haar geboorteplaats Veendam. Bij Margriet en Rik is er wat meer chaos. Ze hebben letterlijk Klutsdorp van de kaart gevaren en alle dozen liggen in het water. Martine en Marlijn komen erachter dat de dozen niet allemaal dezelfde code hebben. Martine: “Nou jij bent lekker bezig Marlijn”.  Dan is er een moment van hectiek. Iedereen praat door elkaar door de porto en Chris weet het even niet meer. Het wordt uiteindelijk snel opgelost. Margriet en Rik bezorgen uiteindelijk het laatste pakket met nog 9 seconden op de klok. Chris: “Ik moet een kantoorbaan nemen”. Het geld had allemaal verzameld moeten worden in Geldrop. Drie van de vier zijn hier ook daadwerkelijk gekomen en er is dus 1500 euro verdiend. Eén pakket is verloren gegaan. De test is als volgende. Martine en Rik hebben nog een praatje over vorige aflevering. Martine zegt dat ze geen zwarte vrijstelling heeft ingezet en dat is ook zo. Rik denkt dat ze alsnog één heeft en geeft haar een joker. Martine: “Ik vind het erg sportief van je”. Rik heeft er gelijk al spijt van.


Dan is het tijd voor de test. Viktor zet in op vier verdachten, Rik, Margriet, Chris en Martine. De anderen over het algemeen over twee verdachten. Carolina: “Ik zat volgens mij in een tunnelvisie” maar ze is er nu weer uit verklaard ze. Martine begint Rik te verdenken door de jokeractie.


Eerste scherm is van Carolina: Groen!
Tweede scherm is van Viktor: Rood!


Viktor moet het spel verlaten en Carolina is voor de tweede keer haar maatje kwijt. Carolina is verdrietig, Viktor baalt enorm en Martine vind het sneu. Volgende week weer een aflevering met een Afrikaans landschap.