Aflevering 6: Kantelen

 

Het vertrek van Rik betekent dat Carolina voor de tweede keer haar maatje verliest. Zij moet nu haar heil bij Chris zoeken.
Die avond vertrekt de hele ploeg naar een nieuwe bestemming. De deelnemers worden ondergebracht in huisjes, omringd door 35 krokodillen, apen en slangen, en krijgen gelijk te horen dat ze in het donker niet meer alleen rond mogen lopen.
   
De volgende morgen, na een vredig ontbijtje, vertrekken de 5 overgebleven deelnemers en de mol naar Hambantota Haven. Art is op zoek naar de slechtste chauffeur. Op een rijtje staan 6 minibusjes. De opdracht is de busjes achteruit in te parkeren. Iedereen, hoe goed of slecht hij ook rijdt, vindt zichzelf een prima chauffeur aldus Chris. 
Margriet: ‘goed, inparkeren in Amsterdam.. in de vakken in de gracht, ik ben er nog nooit ingevallen’.
Martine: ‘ja, dat gaat me altijd heel goed af.. baf d’r in’.
Marlijn: ‘ik ben best wel goed met inparkeren’.
Carolina: ‘ik ben zeker niet de allerslechtste chauffeur’.
Rik: ‘ik geloof dat er wel eens mensen zijn geweest die naast me zaten die toch wel enigszins zenuwachtig werden maar... ik weet niet waarom’.
Carolina heeft haar autootje als eerste op de juiste plek. Chris was, ondanks dat hij heel langzaam deed, toch tweede. Alleen Martine krijgt haar auto niet in de achteruit en is dus laatste.
   
De opdracht daarna is simpel. De twee beste chauffeurs mogen in de helikopter, de anderen moeten met behulp van 25 busjes een bedrag onder € 2000,- vormen wat door Carolina en Chris in de helikopter moet worden herkend. Waarbij geldt dat ieder cijfer maar 1 keer voor mag komen. Wordt door Carolina en Chris het juiste antwoord gegeven, dan komt dat bedrag in de pot. Rik gaat voor de digitale cijfers. Het eerste cijfer wordt de 1, het tweede cijfer wordt een 9, want dan wordt het bedrag het hoogst. Daarna de 7 en de 4, want die zijn simpel te maken. Marlijn: ‘ik zat op een gegeven moment echt in zo’n mega grote truck en toen dacht ik jaha, vrachtwagenchauffeur, heeft toch wel iets. Margriet vindt het allemaal niet zo goed. De cijfers liggen te ver uit elkaar, Rik z’n 4 ligt een heel eind verderop. Als ze met de komma en het streepje willen beginnen, vindt Margriet een euroteken duidelijker. Martine heeft weer last van een auto die het niet doet, Margriet regelt een andere auto.  Chris en Carolina zien al gauw de E en 1974. Wie is er in 1974 geboren vraagt Chris zich hardop denkend af. Dan rijdt de geleende auto weg. ‘Gauw liggen’, roept Marlijn. Hierdoor is Chris ervan overtuigd dat de E een belangrijke letter is en misschien de eerste letter van een naam.  Carolina oppert de M. Of volgens Chris iemands naam die begint met een E en geboren is in 1974. Maar wie? Voormalig winnaar/winnares? Misschien zelfs een voormalig mol. En briljant; Chris en Carolina gaan voor een voormalig winnaar van Wie is de mol. Edo Brunner, geboren in 1974. De verbazing bij de anderen is enorm. Marlijn: Hoe bedenk je dat? Hoe moeilijk kan het zijn. Rik vraagt zich af wie op het lumineuze idee kwam, want hij zou er nooit op komen. En zo levert ook deze opdracht geen geld voor de pot.
   
Bij terugkomst, na het eten, vindt penningmeester Rik een brief van de mol op zijn bed. Marlijn sluit gelijk alle deuren en ramen en springt een gat in de lucht. Het gaat Rik niet lukken om de brief voor zichzelf te houden. Het aanbod is simpel. 1 joker voor €250 en 2 jokers voor €750. Het geld moet bij het ontbijt op tafel achter gelaten worden.
Ook Chris en Carolina vinden een brief en kunnen ieder een joker verdienen. Zij moeten hiervoor bij het spel van de volgende dag nummer 17 en 32 trekken. Er is geen discussie; zij gaan voor de jokers.
Ondertussen is er bij Marlijn en Rik wel een discussie ontstaan. Marlijn vindt het niet eerlijk om geld uit de pot te halen. Zorgen dat er geen geld in komt is volgens haar iets heel anders dan geld uit de pot halen. Toch wordt besloten om toch voor de jokers te gaan. Rik durft het geld niet achter te laten, dus aan Marlijn de taak om de briefjes ongemerkt onder haar bord te schuiven. En dat lukt.
   

   
Voor de volgende opdracht vertrekt de groep naar het strand. Art noemt door elkaar een heleboel verschillende cijfers op.  Dan komt de clou, er liggen genummerde lijnen op het strand. Aan de uiteinde van lijnen met cijfers die Art niet heeft genoemd ligt geld. Aan de andere lijnen ligt niks of min geld. Vol goede moed gaan ze in tweetallen aan het touwentrekken. Dan valt nummer 17 en snel overleggen Chris en Carolina. Ze laten 17 liggen en gaan niet voor de jokers.
11 kokertjes worden er naar boven gehaald. Eerste koker is geld, koker 2 ook, koker 3 is mingeld. Koker 4 is geld, koker 5 weer mingeld. Koker 6, 7 en 8 even geld. Koker 9 is mingeld, maar koker 10 en 11 leveren weer geld op. Totaal € 1250,- voor de pot. Een record. Na de opdracht worden Caroline en Chris aangevallen. Ze werden door de rest van de groep al gewantrouwd en nu helemaal. Terecht?? Alleen de mol weet op deze vraag het antwoord.
  
Na de opdracht, tijdens een gesprekje tussen Marlijn en Rik, komt plotseling de zwarte vrijstelling van Martine weer naar boven. Niemand heeft hem ooit gezien. Rik twijftelt dan ook aan het bestaan van die zwarte vrijstelling. Rik en Marlijn besluiten om hun jokers niet in te zetten. Dan moet Marlijn natuurlijk wel die joker krijgen!
   
Dan volgt de test. Margriet besluit toch nog te spreiden. Martine wordt een beetje moe van alle vragen. Rik vindt bij zijn test de jokers en steekt ze beiden in zijn zak. Marlijn is verward want er mist iets. Bij de executie is het spannend. Als eerste is het scherm van Martine aan de beurt. Groen. Vervolgens Margriet, Marlijn en Chris. Groen. Dan is het Carolina’s beurt. Rood.
En tijdens een grouphug is het: Dag Carolina, je was een leuke kandidaat.!