Onderaan

 

Na de gok van Rik om alle spelers in het spel te houden, zijn er nog steeds vijf spelers in het spel. Ze weten dat er nog enkele spelers af zullen moeten vallen voordat de finale gespeeld kan worden. Eerst zijn er echter nog een hoop opdrachten die ze moeten afronden in een poging de pot te spekken.

De groep trekt naar grote theevelden. Ze moeten in deze theevelden precies een bedrag van €1851 plukken. Als het lukt, komt dit bedrag in de pot. Voor deze opdracht hebben ze een half uur de tijd. De kandidaten gaan allemaal het veld in om bedragen te plukken. Rik gaat meteen voor het ‘grote’ geld: briefjes met bedragen van drie, vier of vijf euro. Martine heeft de indruk dat hoe hoger je op de berg komt, hoe hoger de bedragen op de briefjes worden. Margriet pakt wat ze pakken kan. Na een kwartier begint Chris het tot dan toe verzamelde geld te tellen. Omdat er veel verschillende bedragen inzitten die afgerond zijn op twee cijfers na de komma, is het tellen enorm moeilijk. De groep probeert stapeltjes van dezelfde bedragen te maken. Na een half uur is de tijd om. Art telt het bedrag na dat de kandidaten afgeven. Ze hebben €1212,37 verzameld. De opdracht is dus mislukt.


Dag 16

De volgende dag trekt de groep naar Kandy, de culturele hoofdstad. Tijdens het ontbijt wordt de pot nageteld en die klopt want er zit €5750 in. Gelukkig werd voor Rik geen dag eerder voorgesteld om de pot na te tellen want dan had de boekhouding niet geklopt. Rik had namelijk verteld dat de groepsvrijstelling uit de vorige aflevering €1500 had gekost terwijl die in werkelijkheid maar €750 had gekost. De overige €750 had hij aan jokers gespendeerd. Dankzij het aanbod van Art kon hij dankbaar gebruik maken om de pot terug te laten kloppen. Ondanks dat de pot klopt, wordt er toch een nieuwe penningmeester gekocht, met name Chris.

De groep trekt naar Colombo Street, een handelsstraat. Ze kunnen bij één van de ondernemers €1500 vinden. Ze krijgen 30 minuten de tijd en een blad papier met 11 logo’s van verschillende handelszaken. Als ze de logo’s bij de juiste winkels kunnen plaatsen en de eerste letters van de winkelnamen nemen, wijst de opdracht zichzelf uit en weten ze waar ze het geld kunnen vinden. Ze vinden een A van Atlas, een D van Dulux, een A van Asian Paints.

De groep raakt Chris kwijt die wat alleen gaan slenteren is. Na 5 minuten raken ze ook een pen kwijt. Ondertussen vinden ze ook de A van Asoka en de P van Palayakats. Martine merkt op dat er na de eerste letter op het blad papier een punt staat. Dit is een enorme aanwijzing voor het vinden van de juiste winkel. Ook vraagt ze zich af waar het fanatisme van Chris is. Even later vinden ze de V van Vicktoriya. Ze komen te weten dat ook na de tweede letter een punt staat en dat ze een winkel moeten zoeken waarvan de naam begint met P.V. In die winkel ligt de enveloppe. De winkel die ze zoeken heet P.V. Dayananda. De opdracht lijkt te mislukken maar net voordat de tijd om is, vinden ze de winkel: het is de winkel waar ze de opdracht begonnen! Art had het bord met de winkelnaam pas omgedraaid nadat de groep vertrokken was. De opdracht is gelukt: €1500 erbij waardoor de pot op €7250 staat.

“Het tij lijkt gekeerd” laat Art weten. Margriet vraagt zich af hoe Martine een pen kwijt kan raken en hoe het kwam dat Marlijn de logo’s niet meer moest zien. Chris geraakt Marlijn kwijt en Marlijn vindt dan weer dat Margriet tijd aan het rekken was. Rik vindt het verdacht dat Chris in zijn eentje ging rondlopen. De kandidaten praten ook over de finale. Volgens hen gaat er nog een slagveld volgen omdat er nog teveel kandidaten in het spel zijn.

De groep trekt naar Roslin Hill, een verlaten theefabriek. Art geeft mee dat het van cruciaal belang is dat de groep niet betrapt wordt. Ze mogen namelijk niet gefotografeerd worden. Elke kandidaat moet een parcours door de theefabriek afleggen. Onderweg kunnen ze enveloppen met geld vinden. In totaal kan elke kandidaat €500 verdienen. Tenminste als ze niet gefotografeerd worden door de fototoestellen die in het parcours opgesteld staan en die om de x aantal seconden een foto maken. Elke kandidaat heeft 10 minuten.

Martine gaat als eerste en houdt de fototoestellen goed in het oog. Ondertussen zoekt ze zoveel mogelijk enveloppen om zoveel mogelijk geld te verzamelen. Een enveloppe kan namelijk ook leeg zijn. Aan het einde van het parcours gooit ze haar gevonden enveloppen in een bak en nadien brieft ze de groep. Margriet is de volgende die gaat. “Tellen, wachten, sluipen, kijken.” Ze houdt zich in om naar de bak te lopen: voorzichtigheid is geboden. Ook past ze op voor de grond. Marlijn gaat als derde en is het spoor bijster. Er zijn zoveel flitsen dat ze niet weet waar ze heen moet. Rik is de voorlaatste maar is even snel terug als dat hij vertrok. Voor hij het wist, stond hij aan de bak en hij heeft maar één enveloppe gezien. Chris gaat als laatste wat hij zelf een voordeel vindt omdat hij al door de anderen gebriefd is. Hij gaat pas door als hij de timing van de fototoestellen zeker weet. Eén fototoestel hangt boven de deur en is de moeilijkste om te ontwijken. Het fototoestel dat aan de bak staat aan het einde van het parcours flitst om de vijf seconden. Even rennen dus en je bent veilig.

Tijd om de balans op te maken met Art. Martine vond vier enveloppen met in totaal €500 maar ze is geflitst geworden. Geen geld dus in de pot. Margriet verzamelde drie enveloppen met in totaal €500. Ze werd niet geflitst dus het geld kan in de pot! Marlijn bracht ook drie enveloppen binnen ter waarde van €250 maar ze werd geflitst. Ook Rik werd geflitst maar ook als dat niet het geval was geweest, was er niks verdiend: zijn enveloppe was €0 waard. Chris tot slot bracht drie enveloppen binnen voor een bedrag van €250. Hij werd niet geflitst dus opnieuw geld in de pot! Plus deze €750 komt de pot op €8000 te staan!

Tijd voor de test. Chris denkt aan Marlijn en Margriet, Marlijn gaat voor de grote gok want ze wil weten of ze goed zit. Rik denkt aan Margriet, Chris en Marlijn. Margriet denkt aan Rik en Martine aan Margriet.

Dan volgt de executie:
Marlijn      GROEN!
Martine     ROOD …

Twee vrouwen, twee mannen, drie kandidaten, één Mol …