Archief molacties

WIDM 16: De molacties van Klaas

Klaas stelde zich volgens Rop sociaal op en deed zich voor als fanatieke kandidaat door veel op te schrijven. Rop: "Wat ik wel echt altijd irritant vond was dat jij heel veel verwarring zaaide met opdrachten uitleggen en dat soort dingen. Dan was je altijd met iets bezig en dacht ik hou nou even je mond!" Klaas: "Die irritatie kan ik me nog herinneren."

Klaas besluit om de allereerste opdracht met de metro (aflevering 1) goed uit te voeren. Hij heeft daarin een speciale positie en schat goed in dat de anderen de verschillende individuele opdrachten niet allemaal gaan halen waardoor er toch 1000 euro verdiend wordt. Klaas: "Ik wilde dit spel heel strategisch spelen en dat begint met vertrouwen winnen." Art: "Dus dit was tactiek die 1000 euro binnenhalen want je wist later gaat dat er toch wel uit?" Klaas: "Zie het als een lening."

Klaas: "Vier karren zout (zoutmijn, aflevering 2) is op zich natuurlijk prima te doen. Maar gelukkig wisten de kandidaten er echt een totale chaos van te maken. Om er nou zeker van te zijn dat er echt geen geld in de pot zou komen heb ik er nog een klein beetje chaos bijgedaan. Rop was helemaal achterin het veld en vroeg via de porto om een kar. En dat was voor mij de uitgelezen kans om de verkeerde kar helemaal die kant op te brengen. Doordat die verkeerde kar er was moest het zout twee keer over geschept worden. En dat zou nooit lukken binnen de tijd. 2000 euro niet in de pot. En dat voelt best lekker."

Klaas: "Goede Treden, Slechte Treden (aflevering 2), voor mij echt een ideale opdracht omdat ik echt kon schitteren als kandidaat. En zo dat iedereen het kon zien. Ik hoefde maar één ding te doen: twee mensen omwisselen. Dat zou 100 euro schelen voor de pot maar dat niet alleen; de bonus van 600 euro zou er ook niet bijkomen. Dat scheelt dus 700 euro voor de pot en ik ben ook nog eens de betrouwbare kandidaat die ontzettend zijn best doet."

Art: "Was dat eigenlijk je algemene tactiek, valt die zo samen te vatten: schitteren als kandidaat en dan ondertussen mollen?" Klaas: "Ja, dat was wel een soort van het ideaalplaatje. En hierbij had ik mazzel omdat Rop bedacht had om niet per rij te gaan doen maar jij stelde voor we doen het in vakken. En dat was tamelijk ideaal dus dank je wel daarvoor."

Klaas: "De kloosteropdracht (aflevering 2) was voor mij een van de spannendste opdrachten van deze serie. Ik mocht met Cécile naar binnen maar ik had echt mijn hart in mijn keel zitten omdat ik wist dat alle mollen één ding hetzelfde zeiden: het spel verandert niet voor je ogen, het spel verandert achter je rug. Als jullie hadden omgekeken en geluisterd naar wat de mollen zeiden dan had je directe clues naar mij gezien." Op de muren van het klooster waren een kruis, een weegschaal (Klaas' sterrenbeeld), een deel van een Checkpoint-logo (programma dat Klaas presenteerde) en twee door elkaar gekruiste K' getekend. Allemaal verwzijingen naar Klaas van Kruistum. Klaas: "Als jullie dat hadden ontdekt dan was ik gewoon klaar geweest."

Art: "Had jij iets door Cécile?" Cécile: "Nee, ik had wel door dat Klaas heel graag naar binnen wilde. Ik dacht ik wil per se naar binnen en jij zo 'zullen we het verdelen?' Maar niks ervan. Maar dat was wel slim want ik heb dus niet al die gesprekjes afgeluisterd en ik begreep dat al die oud-mollen iets te vertellen hadden als je dan die antwoorden... Achteraf. Ik had ter plekke helemaal niks door."

Cécile doelt op de KLAAS-hint, zie Archief WIDM Hints. Klaas: "Dat is ook wel respect naar de echte molloten die dan zo in dat programma duiken. En op het gegeven moment verschijnt er dan inderdaad een oplossing en gaat iedereen daar eens goed naar kijken en ik kan zeggen dat ik sinds die tijd mijn pokerface wat vaker heb moeten inzetten ja. Toch wel heftig ja."

De avond voordat tweede afvaller Remy eruit lag begon hij het ontzettend verdacht te vinden dat zijn kamergenoot Klaas zijn lijst met persoonlijke vragen en antwoorden niet bij zich had. Remy confronteerde Klaas hiermee en vroeg of hij soms de Mol was. Klaas zat in het nauw, pakte de lijst en liet Remy alle antwoorden overschrijven. Remy: "Ik dacht op dat moment dat kan de Mol nooit doen. Dat doet ie niet want dat is zo'n groot risico. Maar het was echt ultiem blufpoker en daar lig ik tot op de dag van vandaag wakker van."

Klaas vertelt dat het heel goed klikte met kamergenoot Remy. Klaas: "Remy ging toch een beetje tunnelen. Dus ik zei de hele tijd tegen Remy van joh, hou het nou breed. Ik had het heel leuk gevonden als jij er langer in had gezeten met je spreadsheets en je laptop." Art: "En je harp. Daar ging je toch. Je werkte hem keihard uit het spel." Klaas: "Ja, maar hij kwam zo dichtbij. Want op het gegeven moment zei Remy zelfs: weet je wat we doen? We gaan onszelf verdacht maken bij de anderen!" Remy stelde voor dat Klaas als penningmeester wat geld verduisterde maar Klaas vond dit geen goed idee. Klaas: "Uiteindelijk werd ik echt door Remy gedwongen om eigenlijk [alle zeilen] bij te zetten en hem gewoon snoeihard eruit te werken."

Eerste afvaller Airen: "Ik was heel erg tegen Remy aan het zeggen: je slaapt bij Klaas op de kamer, hou die vent in de gaten! Uiteindelijk zei hij: Airen, hij is het echt niet." Remy: "Sterker nog: op het gegeven moment met Klaas heb ik gesproken: nou, wat die Airen nou heeft bedacht... Die denkt dat jij het bent! Dat kan helemaal niet..."

Klaas: "Een tochtje kanoën (aflevering 4) op woest maar prachtig water, ja daar ben ik natuurlijk wel voor te porren. Helemaal omdat ik wist waar de duikers zich bevonden. Dus twee kokers gepakt en toen heel hard peddelen. Waarschijnlijk dachten jullie: hij maakt zich uit de voeten. Maar in werkelijkheid was ik naar de duiker toe aan het peddelen. Ik viel in het water, de twee kokers ook. 600 euro naar de haaien."

Art: "Heb je genoten van je rol als Mol?" Klaas: "Ik vond het geweldig. Juist dat soort dingen doen met opdrachten en dan proberen toch effe net iets te verstieren maar zo dat het dan zo min mogelijk opvalt, want dat is natuurlijk de opdracht van een Mol, vond ik ontzettend leuk om te doen."

Klaas: "Om het vertrouwen van de groep te winnen heb ik een kleine investering gedaan. 1000 euro in de pot tijdens de metro-opdracht. Maar alleen omdat ik wist: waar deze sleutel lag." (Klimopdracht, aflevering 4.) Klaas bij de kist: "Het mag duidelijk zijn: ik kan helemaal niet klimmen. En ik vind het doodeng." Klaas pakt 1500 euro van de 3000 euro uit de kist. Klaas: "Is een prima gage toch, voor zo'n verschrikkelijke tocht? De enige echt motivatie voor mijn klimpartij: 1500 euro."

Ellie in een biecht: "Toen de kist openging en daar 1500 euro in zat, was ik misschien wel een klein beetje teleurgesteld. Want voor alle moeite vond ik 1500 euro eigenlijk helemaal niet zo veel."

Art: "Die sleutel heeft er de hele tijd gelegen. Dus iedereen had 'm gewoon kunnen vinden die naar boven klom. Was dit makkelijk voor jou als Mol? Zo ziet het er wel uit, even de sleutel pakken." Klaas: "Nee. Jullie laten alleen het laatste stukje zien maar ik heb echt onderaan die klomp berg gehangen en ik kwam er gewoon niet op. En het was echt zo'n moment dat ik dacht ik ga afhaken, ik ga dit niet doen. Maar toen dacht ik ja maar ik weet waar die sleutel ligt, ik wil dat geld pakken. Dus uiteindelijk na veel vijven en zessen een beetje duw- en trekwerk ben ik over dat eerste, jullie weten dat, het beginnetje was een beetje lastig. Dramatisch. En ik ben blij dat het uiteindelijk gelukt is."

Remy: "Maar Klaas, heb je het van de berg afgegooid of waar heb je het gelaten? Want dat lijkt me ook wel spannend." Klaas: "Mee gemoffeld en later eh..." Remy: "Dus je was wel blij dat Ellie niet even ging fouilleren."

Art: "Jij vond het al weinig geld die 1500 euro." Ellie: "Ja, ik hoopte natuurlijk daar zes vrijstellingen in te vinden. Voor al die moeite was dat wel het minste. Dus ik vond 1500 euro vond ik een relatief klein bedrag. Maar nou die schurk daar... Nou snap ik het."

Klaas: 'Ik heb wel wat met kisten. We kwamen met die bootjes aan (Tainio-symbolen, aflevering 5), wij lagen een klein beetje voorop. En ik dacht als ik iets kan doen is het nu. Dus in volle vaart naar die kist toe, ik doe 'm open en ik zie twee duizendjes liggen. En in een soort split second pak ik er één. Achteraf denk ik van o Klaas, wat een domme actie want als iemand in die kist had gekeken had ik echt een vet probleem gehad. Maar ik ben er mee weggekomen dus dank u hartelijk."

Klaas: "Identiek betekent natuurlijk identiek. Dus het was voor mij niet heel erg ingewikkeld om deze opdracht (identieke witte kamers, aflevering 6) een klein beetje te mollen. Bijvoorbeeld bij Rop die uiteindelijk zijn hamer op de verkeerde plek neerlegde want het moest in spiegelbeeld neergelegd worden." Klaas geeft door aan Rop dat hij de hamer in de linkerhoek van de tafel legt. Klaas: "Dus Rop die legt hem ook links maar het was spiegelbeeld dus die had aan de rechterkant moeten liggen. Is niet goed Rop. En die tafel heb ik een klein beetje verschoven. Een paar centimeter of inches. Maar hij was wel net verschoven."

Klaas: "Toen ik 'm terugzag dacht ik zo, vet obvious natuurlijk. Maar ja, dat was voor de kijkers thuis, voor jullie dan niet. De grap was natuurlijk er was een heel ding met die jokers maar dat was voor mij natuurlijk totaal niet interessant."

"Als Mol moet je natuurlijk van tevoren bepalen wanneer je toe gaat slaan en ik wist: bij deze opdracht (groepsfoto reconstrueren, aflevering 6) kan ik aan het einde echt alles controleren. Dus ik ben met Tim en Taeke lekker gaan toeren. Ik heb kandidaten in de auto gesleept. Ik heb mijn best gedaan. Als een malle hebben we gereden door de stad. Aan het eind heb ik alleen wel Airen even op de verkeerde plaats gezet. Alle moeite voor niks."

Klaas in de studio tijdens de live-finale: "Wat hier voor mij best wel gek was: ik had wel het gevoel dat Tim die vond mij wel verdacht, dus ik dacht aan het eind kan ik het een en ander fiksen, ik ga mijn uiterste best doen om een goede indruk achter te laten." Tim: "Maar jij zat wel de hele tijd: geef me de kaart, geef me de kaart. Zo van ik ga jullie de verkeerde kant op sturen." Klaas: "Helemaal niet, dat dacht jij. Ik dacht van nou ik ga effe gewoon meters maken. Serieus!" Taeke: "Hoe zijn we dan een halfuur ongeveer de verkeerde richting op gereden?" Klaas legt uit dat dit niet aan hem lag maar aan Tim die de goede aanwijzingen van Klaas niet vertrouwde.

Klaas: "Wat ik wel lastig vond is ik heb gewoon vriendschappen zien opbloeien. En ik wilde daar ook eigenlijk heel graag deelgenoot van zijn." Art: "Je wilde ook een vriendje?" Klaas: "Ja. Ja, het klinkt een beetje Remy." Rop: "Maar echt iedereen die bij hem op de kamer sliep, de dag erna was ie weg. Hij was een soort zwarte weduwe." Klaas: "Dat is wel iets, ik denk dat de oud-mollen dat ook zullen bevestigen, er zit een soort eenzame factor aan dat je gewoon dat spel speelt en uiteindelijk nooit kan denken van OK, ik vind jou tof. Tim en ik hebben volgens mij na de finale zeiden we OK, we gaan opnieuw beginnen." Tim: "Ja, echt even gewoon een normaal gesprek hebben."

Klaas: "Natuurlijk weet ik wel hoe mijn eigen koffer (vervallen resort, aflevering 7) er uitziet. Maar ja, je kan je natuurlijk wel heel snel vergissen tussen twee ongeveer zwarte koffers. Zeker als je de Mol bent. Ik mocht als derde het resort in op zoek naar mijn eigen koffer. Ik denk dat dat was omdat Annemieke en Tim mij in de gaten wilden houden. Nou toen ik daar was dacht ik, ik ga de tijd maar nemen. Gewoon heel rustig op zoek. Beetje naar links lopen, beetje naar rechts lopen. En natuurlijk wist ik waar alle koffers waren. Die van mij bijvoorbeeld in gebouw 9, tweede verdieping. Maar jongens, als jullie de informatie op de schermen en op de gebouwen niet lezen, ja dan kan ik er ook niks meer aan doen."

Art: "Jij voelde hun ogen branden in je rug hier hè?" Klaas: "Jazeker, dus ik wist ook dat ik niet heel veel speelruimte had maar Taeke, grote vriend, die had een route uitgestippeld naar mijn koffer die gewoon niet klopte. Ideaal!"

Klaas: "Ik wist dat ik koste wat kost de winkel en het zwembad moest vermijden (toeristen uit beeld houden, aflevering 9) want daar lagen de 500-eurobiljetten. Ik had al een smoes bedacht maar die had ik niet nodig want Annemieke die zei nee joh, we kunnen niet naar het zwembad, daar is het veel te druk. Prima Annemieke. We zijn uiteindelijk na veel geklooi bij de finish gekomen met... 50 euro. Vijf tientjes! Wel met het portret van de Mol erop. Dat is dan wel weer leuk."

"Annemieke en Tim zijn de enige twee mensen die ik voor 'Wie is de Mol?' ooit weleens gesproken had. Ik weet niet of het daaraan lag maar zeker bij Annemieke is er een moment geweest dat zij onverwacht naar me toekwam en zei 'ben jij de Mol?'. En dan met die ogen echt zo. En dan kruipt er toch iets in je van shit ze ziet het. En dat kan helemaal niet in principe maar toch dat gevoel. Ellie heeft dat ook een keer gedaan, dat heb ik wel overleefd." Ellie: "Nauwelijks." Klaas: "En wat ik ook heel tof vind is dat ze echt fanatiek waren maar ook echt plezier bleven houden in het spel."

>> Terug naar archief molacties. <<