Misplaatst

 

"Misplaatst"
Aflevering 6: nog slechts 5 kandidaten en 1 mol. In de biecht horen we Tim in ieder geval zeggen dat “hij het wel naar zijn zin heeft zo”.
Opdracht 1 begint in het theater. “Cabarete”….
De deelnemers worden opgesplitst in 2 groepjes. Ze moeten op het toneel 2 ruimtes identiek inrichten. Alle materialen zijn wit. Van Art krijgen ze een centimeter, zodat ze alles exact op dezelfde plaats neer kunnen zetten. Cécile, Taeke en Rop richten de ruimte aan de rechterkant in, en Tim, Klaas en Annemieke doen de linkerkant.
Al meteen bij het begin vindt Annemieke in een mandje 2 jokers. De schijven zijn echter wit gekleurd, dus volgens Annemieke niet echt de jokers die in het spel meedoen. Ze legt ze dus weer netjes terug in het mandje. Tim is wel zo slim om ze in zijn zak te steken.

Het meetlint heeft blijkbaar aan de ene kant centimeters en aan de andere kant inches. Het verschil tussen  centimeters en inches is bij de 6 deelnemers nu wel duidelijk….. Ze besluiten in inches te gaan uitmeten.
Tim roept nog naar Taeke: “Als we nu allebei 2 jokers vinden, en die in ons zak steken, dan is de kamer toch nog steeds identiek?” Taeke is het daar volmondig mee eens. Taeke  vindt op de kast een joker en steekt deze in zijn zak. Rop pakt een paar boeken en vindt daar ook een joker en steekt deze in zijn zak.
Het lijkt al met al een onmogelijke taak de 2 ruimtes op dezelfde manier in te richten. Onderweg wordt er nog een schilderijtje gesloopt door Tim, een hamer op de eettafel gelegd en een aantal boeken met harde en zachte kaften in een boekenkast gezet.
Na een hoop heen en weer geroep over wat waar moest staan is de tijd om.  Een absurdistisch toneelstuk, volgens Art. Er zijn verschillende foutjes gemaakt, en ze zijn dus € 1500 misgelopen.
In de biecht vertelt Annemieke dat ze niet echt slim bezig was en dat ze de jokers gewoon in haar zak had moeten stoppen.
Ze verplaatsen zich naar hun volgende verblijfplaats waar Tim en Taeke een kamer nemen, Annemieke en Rop een kamer, en Cécile en Klaas (let wel: 2 seperate beds!). Cécile legt alle geldbriefjes uit op haar bed en heeft het vermoeden dat dit het silhouet van één van de deelnemers moet zijn, maar ze komt er nog niet uit.
Opdracht 2 brengt de kandidaten naar het vertrekpunt van een kabelbaan. Weer worden ze opgedeeld in 2 groepjes: Rop, Klaas en Taeke in een groepje en Annemieke, Cécile en Tim in een groepje. Ze krijgen van Art ieder een lijstje met woorden: in het spaans voor het groepje van Rop, in het Nederlands voor het groepje van Annemieke. Ook krijgen ze een woordenboek mee, alleen is dat net in de andere taal dan het woordenlijstje. Ze moeten met elkaar via de telefoon zoeken naar de juiste vertaling van de woorden die op hun lijstje staan en hebben daarbij dus het woordenboek van het andere groepje nodig. De tijd die ze hiervoor krijgen is een ritje met de kabelbaan.
Aan het eind zal Art ze overhoren en moeten ze een 5-tal woorden kunnen vertalen bij Art.
Annemieke leert de woordjes, net zoals Rop dat doet in het andere groepje. Voordeel van Annemieke is dat ze wel aardig papiamento spreekt en die taal heeft veel woordjes uit het Spaans geleend. Een aantal woordjes konden dus al meteen opgeschreven worden.Annemieke leert de woordjes, net zoals Rop dat doet in het andere groepje. Voordeel van Annemieke is dat ze wel aardig papiamento spreekt en die taal heeft veel woordjes uit het Spaans geleend. Een aantal woordjes konden dus al meteen opgeschreven worden.
(Hier foto van woordenlijstje plaatsen!)
Tim voert het woord voor het ene groepje, en Taeke voor het andere. Het gaat allemaal niet van een leien dakje. Volgens Tim kreeg hij niet alles goed door, terwijl Taeke zegt dat hij wel 17 keer hetzelfde woord heeft doorgegeven.
Rop raakt enigszins geïrriteerd en pakt de telefoon over van Taeke. Dan moet Rop dus vertalen, schrijven en woordjes leren. Tim geeft de telefoon niet uit handen. Echt snel gaat het allemaal niet en de rit in de kabelbaan is dan ook snel voorbij.
Nog even snel de woordjes leren, en dan naar Art voor de overhoring. Het eerste woordje weet Rop al niet: oelewapper, net zoals het tweede, het derde en het vierde woordje. Annemieke brengt het er beter van af en weet een aantal woordjes snel op te lepelen. Het laatste woordje wist Rop gelukkig wel te onthouden.
Dat geeft een totaal van € 400,-, daar waar het € 1000,- had kunnen zijn.

In de bus rijden ze door naar Santiago. Tijdens de rit stelt Tim voor een nieuwe penningmeester te kiezen. Cécile is het daar wel mee eens en vertelt dat ze met het geld gepuzzeld heeft en op de achterkant een afbeelding heeft gezien van De Mol.
Annemieke geeft in de biecht aan dat ze wel penningmeester wil zijn. Er worden toch nog lootjes gemaakt, in de pet van Taeke gegooid, en daaruit komt de naam van Annemieke tevoorschijn. Vanaf dat  moment is zij dus de penningmeester, en ze is vast van plan de leugen van Cécile nog even voort te zetten.
Opdracht 3 speelt zich af in Santiago. Een zoektocht naar zichzelf.
Verspreid door de stad staan 10 afbeeldingen, levensgrote poppen, opgesteld. Die moeten ze, verdeeld over 2 groepen, gaan zoeken met behulp van een kaart. Op de kaart staan echter maar 9 plaatsen aangegeven. Op de locaties vinden ze aanwijzingen die zal leiden naar de plek waar de 10e afbeelding staat.
Met de afbeeldingen moeten ze de groepsfoto uit aflevering 1 reconstrueren. Ze krijgen 1 uur de tijd, en kunnen € 2000,- verdienen. Taeke, Tim en Klaas hebben de uitleg van Art te horen gekregen en bellen die nu door naar Annemieke, Rop en Cécile. In 2 redelijk oude auto’s gaan ze op pad.
Als eerste vinden ze de afbeelding van Taeke met op de achterkant een envelop met het woordje “de”. Annemieke wordt door zichzelf gevonden, met het woordje “vind” op de achterkant geplakt.
Achtereenvolgens worden Airen (“laatste”) Marjolein (“het”), Cécile (“punt”), Remy (“je”), Klaas (“kandidaat”), Tim (“op”) en Elly (“hoogste”) gevonden. Dit levert de zin: “Je vindt de laatste kandidaat op het hoogste punt”. Die laatste kandidaat is de afbeelding van Rop. Terwijl ze op zoek gaan naar het hoogste punt, geeft de auto van Annemieke zwarte rooksignalen, en lijkt hij het te begeven. Nog net op tijd komen ze aan bij de kathedraal, waar ze met de lift naar boven gaan. Daar vinden ze de laatste afbeelding. De auto van Tim, Taeke en Klaas komt aan op het moment dat de anderen weer uit de lift komen. Ze maken een reconstructie van de groepsfoto en zetten die neer zodat Art kan kijken of alles goed staat. Helaas, ze hebben de afbeeldingen niet juist neergezet. Geen geld in de pot met deze opdracht.
Vol verbazing dat ze het niet goed gedaan hebben gaan ze terug naar het hotel.
Test en executie


De volgende dag is het weer tijd voor de test. Cécile gaat als eerste, gevolgd door Klaas, Taeke, Annemieke, Tim (die niet de 2 jokers inzet die hij nog in zijn bezit heeft) en Rop.
Rop krijgt als eerste zijn scherm te zien: groen. Als tweede is Tim aan de beurt: ook groen. Het derde scherm is voor Cécile. En helaas, zij krijgt het rode scherm te zien en kan het spel dus verlaten.
Na een innige omhelzing met de overige deelnemers en een exitgesprek met Art zien we Cécile het strijdtoneel verlaten.
Nog 5 deelnemers: 4 kandidaten en 1 mol………