Iets is niets

 

Met het verdwijnen van Cécile is de helft van de kandidaten uitgeschakeld. De laatste vijf werken stilaan toe naar de finale.

Dag 14 – Sosua
De kandidaten komen aan bij Sandcastle, een luxeresort. Hoewel, een voormalig luxeresort want het staat helemaal leeg. Hun bagage staat verspreid in het resort. De bedoeling is om de bagage op te halen. In de controlekamer kunnen ze op 16 camera’s kamers zien. Op die manier kunnen ze te weten komen waar de bagage zich bevindt. Echter moeten ze oppassen voor drie piccolo’s die de kandidaten proberen in te sluiten. Wanneer dit gebeurt, ligt de desbetreffende kandidaat uit het spel. Ze hebben 45 minuten de tijd om de koffers op te halen en kunnen €300 per koffer verdienen.

Klaas staat aan de laptop om 12 vaste camera’s in het oog te houden, Tim staat aan de 4 camera’s om het hele terrein in het oog te houden en Annemieke houdt via een portofoon contact met de ‘runner’. Ze ziet een koffer aan de buitenkant staan en stelt voor om via die weg de andere koffers te ontdekken. Rop gaat op verkenning maar de kandidaten krijgen hem niet op de beelden te zien en Rop zelf vindt geen koffers. Hij ontdekt een kamer die omgetoverd is in een varkensstal. Even later wordt hij achtervolgd door een piccolo en gepakt.

Taeke is de volgende die gaat. Helaas voor hem stoot hij vaak op doodlopende ruimtes. Hij vindt een koffer maar het is die van Rop en je mag alleen je eigen koffer meenemen.  Hij wordt gepakt door de piccolo’s en is eraan. Klaas ziet de koffer van Tim en moet snel terug: als hij uit de controlekamer zou komen, moet hij links en nogmaals links om zijn koffer te vinden. Even later ligt Klaas uit het spel. Tim vertrekt richting zwembad want als hij dan naar de begane grond zou kijken, zou hij zijn koffer zien. Het klopt niet. Zijn koffer bevindt zich op de eerste verdieping maar hij vindt uiteindelijk zijn koffer.
De tijd is om. Annemieke kan niet op zoek gaan naar haar koffer. Volgens Art waren er in deze opdracht wel vijf mollen aanwezig. De groep verdient slechts €300 wat de pot op €6610 brengt.

Dag 15 – Puerto Plata
De kandidaten komen aan in een fabriekshalletje, een leegstaande loods. Op een tafel liggen een hoop houten blokjes. Art komt meedelen dat er van deze groep nog twee mensen moeten afvallen voordat de finale gespeeld kan worden. De beslissing zou wel eens hier beslist kunnen worden want dit spel kan alles veranderen voor iedereen.

Er ligt mingeld, jokers, vrijstellingen, … Je kan iets verdienen door een setje van vier symbolen compleet te maken. Als de kandidaten geen mingeld verzamelen, kunnen ze €1000 verdienen voor de pot.

Een vier op een rij kan geblokkeerd worden door een rood blokje. In dat geval gaan die blokken uit het spel. Elke kandidaat heeft te allen tijde drie blokken in de hand. Annemieke wil nooit de derde kaart leggen, Rop vindt dat dit spel op poker lijkt.

Het spel barst los. Iedereen is geconcentreerd. Er wordt gelegd, geblokkeerd en gepakt. Annemieke verdient -€250, een zwarte vrijstelling, 3 jokers, 3 jokers en een groene vrijstelling. Tim verdient 2 jokers en 2 jokers. Rop verdient 1 joker. Taeke verdient een ‘pak af’ en neemt de zwarte vrijstelling van Annemieke, 1 joker, -€250 en -€500. Klaas verdient ook een ‘pak af’ en neemt de zwarte vrijstelling weer van Taeke af. De groep verliest uiteindelijk €1000 waardoor de pot terugvalt op €5610.

Parque de la Restauracion
Voor de volgende opdracht zoekt Art twee mensen die goed zijn in organisatie, management en die erg gastvrij kunnen zijn. Taeke vindt het niks voor hem maar de groep vindt van wel en hij neemt de rol op zich samen met Rop. Ze moeten restaurant Molino runnen, alleen hebben ze geen keuken. Ze moeten dus eten halen op andere plekken. Ze krijgen een menu waarvan ze de prijzen nog moeten bepalen. Vijf reserveringen zijn reeds gemaakt. Het bedrag van 2500 peso’s en twee fietsen worden de kandidaten ter beschikking gesteld. Als ze erin slagen om 5000 peso’s te verdienen, winnen ze €1000 voor de pot. Elke extra peso wordt vertienvoudigd voor de pot.

Het is 16u30 en het restaurant opent om 18u. Ze gaan op pad om eten te kopen. Om 17u45 komen de andere drie kandidaten aangelopen. Annemieke zal met Rop de bediening doen, Klaas en Tim gaan achter de producten aan en Taeke zorgt voor de drank en het geld. Wanneer het restaurant open gaat, stroomt het snel vol. Klaas en Tim fietsen op zoek naar de producten. Plots duikt een groot probleem op: het geld is op. De enige optie is om te zeggen dat het geld later komt. Ze kunnen de andere restauranteigenaars geen garantie bieden alleen maar ‘de hand erop’. Zowel in de eerste als in de tweede tent is dit in orde.

Het duurt enorm lang voordat het eten klaar is: één vrouwtje staat wat te rommelen in de keuken. Klaas wil haar helpen. Ook Taeke komt daar even langs. Klaas is blij dat Taeke zelf ziet dat het lang duurt. Annemieke verschiet van het eten: het ziet er niet allemaal even lekker uit. Om 19u45 is het tijd om af te gaan rekenen met de klanten en de andere restaurants en om de drank te betalen. De groep heeft 5250 peso’s verdient wat omgerekend neerkomt op €1060. Zo staat de pot op €6670.

Klaas en Annemieke gaan nog even onderhandelen. Klaas wil van Annemieke vijf jokers in ruil voor het niet spelen van de zwarte vrijstelling. Zo kan Annemieke de groene vrijstelling inzetten. Ze gaat er niet op in want ze vertrouwt Klaas niet. Een kandidaat zou de zwarte vrijstelling sowieso spelen volgens haar. Klaas denkt dat iedereen denkt dat hij de zwarte vrijstelling gaat spelen dus misschien moet hij het niet doen. Wat Annemieke wel doet, is Rop één joker geven.

De test en executie
Taeke gaat voor Tim, Tim voor Annemieke, Klaas voor Annemieke, Annemieke voor Klaas en Rop voor Tim en/of Klaas. Art maakt kenbaar dat de zwarte vrijstelling gespeeld is. Alle jokers en eventuele groene vrijstellingen vervallen dus. In geval van een ex aequo moet de kandidaat die het langst over de test gedaan heeft naar huis gaan. Dat is altijd zo maar Art deelt mee dat het vandaag daar op aan komt.

Klaas            GROEN!
Tim              GROEN!
Annemieke   GROEN!
Rop              ROOD

Rop moet de groep helaas verlaten.  Er blijven er vier over: drie kandidaten en één Mol …